Zaczęła się jesień czyli mój ulubiony okres blogerski. Zimne wieczory, w łóżku, z zieloną zimową herbatą najbardziej mnie inspirują. W głowie rodzi się masa pomysłów na ciasta, obiady, konfitury.. Dodaję wtedy najwięcej przepisów na bloga i jestem niezwykle spokojna. Mimo brzydkiej pogody odnajduję masę motywacji i inspiracji. Dlatego dorwałam piękną, dużą.. dynię! Zrobiłam z niej puree (obrałam, upiekłam
Czarnawisienkacukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha. 4. Gotowe kulki zanurzaj do połowy w cukrze pudrze i układaj (cukrową czapeczką do góry) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
Kuchnia w Słońcu Skąpanasoli. Dodaj zioła .Wyrabiaj ciasto klika minut. 2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Niech urośnie ok 1 godziny. 3. Nastaw piekarnik na 220 stopni. 4. Rozwałkuj wyrośniętą masę na prostokątne ciasto o wysokości ok 1,5 cm. Zrób palcami jednakowe wgłębienia. Posyp gruboziarnistą solą. Piecz 25 minut. Ja posypałam serem żółtym odtłuszczonym, ale nie ma takiej potrzeby. Zajadam
AZgotuj!ananasy, itp.); tłuszcz i bułka tarta do formy; Wykonanie: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym całym jajku i nadal ucierać ciasto na puszystą masę. Następnie dodać esencję waniliową lub cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do ciasta wsypać wszystkie bakalie i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć
In my kitchenrozwałkowanym ciastem. Ser: Do misy włozyłam ser, cukier, 2 całe jaja i 4 żółtka. Zmiksowałam w robocie na gładka masę. Dołożyłam resztę skąłdnikówi miksowałam do scalenia wszystkich. Wylałam masę serową na ciasto. Wyrównałam łopatką. Piekłam około 50 min. w 180 stopniach, ale sprawdzajcie.Piekarnik piekarnikowi nierówny! Po chwili ubij białka z cukrem na sztywną pianę i po tych 50 minutach
Z Kuchni Do Kuchnibabeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.Składniki na ciasto:200 g masy marcepanowej25 g czekolady mlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50 g cukru1 jajko120 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta(...)miękkie masło.Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia). Piec w temperaturze
Świat Ciastaskładniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy różnej wielkości gwiazdki lub inne formy, które później ułożą się nam w choinkę. Pierniczki pieczemy w temperaturze
Kulinarne przygody GatityPozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i dokładnie całość wymieszać. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 36x24 wysmarować masłem, obsypać mąką, wylać ciasto, wyrównać. Do sera(...)zmielonego trzykrotnie, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione przestudzone maso, jajka oraz mąkę ziemniaczaną ( zamiast mąki można dodać 1 budyń bez cukru). Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Masę serowa wylać na ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec przez 1 godzinę. Pu upieczeniu, wyjąć z piekarnika, wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać
magiczna kuchnia Kasinożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa(...)oraz żółtka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy ciepłą masę serową i przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniaużyłam wspaniałej masy krówkowej o smaku czekoladowym od HELIO . Zapraszam :) Przepis bierze udział - LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag masła lub margaryny pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 3 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru(...)masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę ) dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy
Izabelawkuchniceny zbliżone do tych w supermarketach, a nawet niższe niektórych produktów. Składniki: Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 1 jajko, 5 żółtek. Beza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj(...)pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj mikserem. Masa powinna być płynna. Taką masę wylej na upieczone ciasto kruche i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. 3. Białka zmiksuj z cukrem na błyszczącą pianę. Pianę można przeczesać specjalnym grzebieniem lub nożem z ząbkami, tak by powstały
Aga w kuchniprzygotowywany na dzień św. Marcina, 11 listopada, w Poznaniu i okolicach. Pierwsze wzmianki o tradycji wypiekania rogali pojawiły się już w 1860r. Tradycyjny rogal przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziany jest masą z białego maku z bakaliami. Ciekawostką jest to, że w ciągu roku Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają około 2,5 miliona rogali(...)wolny ogniu około 10 minut. Masę odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy pokruszone biszkopty i wbijamy po 1 jajku, mieszając po każdym dodaniu. Masę ucieramy, aż będzie zwarta i plastyczna. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Trójkąty zwijamy od podstawy i formujemy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy
Smak mojej kuchnipapierem do pieczenia blasze.Piec w temp.200 stopni ok. 12 min.Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę
Mix smakucałej rodziny, romantyczną kolację lub spotkane z przyjaciółmi. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6-8 Składniki: Ciasto: 250 g mąki (1 ½ szklanki) 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Masa: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 50 ml mleka (1/5 szkl.) 1 jajko 2 żółtka Dodatki: 100 g szpinaku(...)patelnię i odczekać aż odmarznie). Składniki chwilę podgrzać, przyprawić odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Masa serowa: Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić pieprzem i solą. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Na spód zetrzeć połowę sera żółtego. Następnie rozłożyć równomierne szpinak i kawałki łososia i dodać pokruszone kawałki sera (u mnie
KuchniaWeDwoje.plmasła i 2 żółtka. Białka należy pozostawić do przygotowania pianki porzeczkowej. Całość dobrze wymieszać za pomocą łyżki, a następnie zagnieść ręcznie formując dużą kulę. Ciasto włożyć na 1h do lodówki. 2. Masa serowa. Do drugiej miski wbić 5 żółtek, dodać 100 g cukru i utrzeć za pomocą miksera na jasną, kremową masę. Następnie dodawać stopniowo zmielony biały(...)piekarnika. Piec w funkcji termoobiegu. Upieczony spód schłodzić przez 10 minut, po czym wysmarować 3 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki. Przygotowaną masę serową wylać na wysmarowany dżemem spód z kruchego ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec z zachowaniem odpowiednich czasów i temperatur: faza 1: 20 minut w 180 st. C grzałka z dołu faza 2: 60 minut
Pij soki wyciskane