blaszki dajemy papier do pieczenia. Ciasto należy wyłożyć cienką warstwą. Jest to przepis na dużą ilość ciasta, my użyliśmy dwóch małych blaszek. Jabłka obieramy usuwamy pestki i kroimy w dość cienkie plasterki. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy mleko w garnku. Masę marcepanową kroimy w małą kostkę (można ją też zetrzeć na tarce) i dodajemy do podgrzanego mleka(...)doprowadzamy do zagotowania. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do jeszcze ciepłej masy mlecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na kruche ciasto układamy jabłka i polewamy masą marcepanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 ‚C (termoobieg 160 ‚C) na 45-50 minut. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plpieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. KREM(...)miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać żółtko i trzy łyżki orzechów laskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi
Kuchnia Danusiosobnej misce z barwnikiem czerwonym-ilość należy dozować wg swojego uznania, zależnie jaki efekt kolorystyczny chcemy uzyskać, oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. Masa makowa: Masę makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić(...)dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy około
Wanilia i Kardamonniedzielę nasza mnie wielka ochota na ptysie- jednak cukiernia obok była już zamknięta a w sklepie ich nie było. W sumie nie wiem dlaczego chciałam kupić Ptysie skoro żadnego ciasta nie kupuję w sklepie a to przecież jest takie proste. W poniedziałek wzięłam się do roboty i tak oto powstały przepyszne Ptysie z bitą śmietaną oprószone cukrem pudrem- zniknęły jeszcze(...)zacznie odchodzić od ścianek naczynia i stanie się lśniąca i gładka. Gotowe ciasto pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto parzone będzie już chłodne, dodawać po kolei jajka, miksując masę po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. W między czasie blachę wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ptysie wyciskać na blaszkę w sporych odstępach (sporo rosną
Krakowskie smaki Animakowce 1 kg mąki 400 ml ciepłego mleka aromat migdałowy 300 g masła 250 g cukru szczypta soli kostka drożdży- 10 dag 2 puszki masy makowej Helio 1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem do ozdobienia: lukier czekoladowa posypka Wykonanie: *Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy(...)ściereczką i odstawiamy na ok godzinę żeby podrosło. * Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką. Na każdy rozwałkowany placek rozsmarowujemy pól puszki masy makowej. Po dłuższym boku zwijamy ciasto w roladę. Gotowe makowce układamy na blachy do pieczenia, odstawiamy na min 15 minut żeby podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy
Z Majeczką w kuchniWypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową Razem z Pawłem i Madzią oraz z innymi uczestnikami pieczemy co jakiś czas coś pysznego . Masa makowa domowa: 180 g suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam je we wrzątku) 50 g orzechy laskowe 2 łyżki(...)mąkę. Włączam mikser i wyrabiam (hak). Mikser chodzi dobre 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę ( przykryte ściereczką). Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt . Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów . Składamy ciasto jak kopertę ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem
Różowa kuchniamąki orkiszowej typ450 lub typ700 lub 160g typ750 - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 130g ksylitolu lub cukru Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto ( można ręcznie, można przy pomocy haka miksera), masa powinna się rozkruszyć i umieścić ją w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu - czerwone porzeczki (świeże lub mrożone) Schłodzone ciasta ścieramy każde osobno na dużych oczkach(...)tarki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwami: warstwa ciasta jasnego, następnie ciasto ciemne i ciasto jasne. Na ostatniej warstwie kruchego ciasta rozkładamy odsączone kulki agrestu oraz świeże lub mrożone porzeczki. Masa bezowa: - 5 białek - 250g cukru trzcinowego lub zwykłego W misie miksera ubijamy na półsztywno białka, następnie po łyżce dodajemy cukier (na ksylitolu masa bezowa jest lekko gumiasta
Smaczne Zdrowegładką masę wraz z cukrem i dodajemy przestudzoną roztopioną margarynę , a także świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy .Delikatnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę,przyprawy,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą. Ciasto pieczemy(...)łyżki cukru pudru otarta skórka z cytryny sok ze świeżo wyciśniętej cytryny Ubijamy serek wraz masłem, cukrem puderem ,skórką i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Powstałą masę rozsmarowujemy na cieście i jego bokach . Ciasto wstawiamy do lodówki , aż do stężenia. Smacznego :-) Przepis został zaczerpnięty z bloga i nieco zmodyfikowany
Aromatyczne Podróżerobiłem to w misce, mocząc ciasto w letniej wodzie i ugniatając. Wodę co jakiś czas zmieniałem. Przemyty gluten traktuje się gorącą wodą (temperatura 50 ° C), aż elastyczna masa stanie się słaba. Ciasto po wyrobieniu Składniki na ciasto chlebowe: 120 g gluten (wymyty z mąki pszennej) 80 g otręby pszenne 6 g drożdże prasowane 6 g Maso klarowane
Przepisy na domowy ser i chlebjabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Jabłecznik z masą
Gotuję Testujęmokre i mieszamy całość do połączenia się składników ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ⅓ wysokości( to jest około 1 ½ łyżki ciasta), następnie nakładamy po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykrywamy znowu ciastem tak aby nie przekraczało ⅔ wysokości papilotki pieczemy około18-20 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4597/muffinki-kajmakowe
Słodkie zapomnienieSkładniki: 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao masa serowa: 1,5kg sera dwukrotnie mielonego 3łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 150 g masła Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao. Z każdej części odłożyć po 1/3 do zamrażarki(...)Masło utrzeć z cukrem. Dodać całe jajka, ucierać. Po trochu dodawać mąkę, następnie twaróg, nie przerywać ucierania. Na duża blachę wyłożyć raz jasne raz ciemne ciasto robiąc łatki.Na nie wylać masę serową.na wierzch tarkujemy zamrożone ciasta. Pieczemy ok 1 godz 15 minut
Z Majeczką w kuchniCappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne. SKŁADNIKI : 6 jaj 1/2 szklanka cukru 6 łyżek maki pszennej, tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, dalej miksujemy, następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 185 % C. Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na dwie równe połówki. Masa - mleko mieszamy z wszystkimi składnikami, -oprócz masła - , zagotowujemy ciągle mieszając. Budyń będzie bardzo gęsty, należy
Kulinarne Fantazje Mariolipropozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii(...)mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę
Ciasteczkowy Potwórłyżki kwaśniej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 żółte galaretki Masa orzechowa: 18 dag posiekanych orzechów 18 dag cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno 3 blaty w 200 st.C do zrumienienia. Ostudzić. 2. Jabłka(...)tarce o dużych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok 10 minut - można dodać odrobinkę wody. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. 3. Zrobić masę orzechową - wszystkie składniki wymieszać i trochę podgrzać. 4. Przełożyć ciasto (od dołu): placek - 1/2 jabłek - placek - 1/2 jabłek - placek - masa orzechowa. 5. Pozostawić do stężenia wszystkich warstw. Smacznego!!! Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji
Kuchnia domowa Ani