ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:470/3191)

Strucla z makiem 169

mieszamy ze śmietaną. Do mąki dodajemy masło, c. waniliowy i cukier puder. Siekamy nożem.Dodajemy drożdże ze śmietaną oraz jajko i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Wracamy do masy makowej. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy(...)cukrem na puszystą masę, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z makiem.  Wykładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Zwijamy delikatnie w roladę, sklejamy końce. Podkładamy blisko papier do pieczenia i rolując przekładamy struclę (razem z papierem) na blaszkę.   Pieczemy 20 minut

Tagebuch po polsku
Ciasto kawowe z wiśniami i malinami 227

Kolejny weekend i znowu ciasto, niestety nie moge się oprzeć  sugestiom rodziny. Zresztą sama też chętnie sięgam po wypróbowany już przepis. Tym razem ciasto z masą, wiśniami i malinami  z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej  3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao(...)kawą cappuccino, dodawać  ostudzony budyń, ucierać. Biszkopt przekroić na trzy,każdą część smarujemy masą i układamy wiśnie, i maliny ( oczywiście mogą być same wiśnie). Trochę masy i wiśni zostawiamy na wierzch ciasta. Można posypać kakao lub  startą czekoladą. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Karpatka 129

miksując. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy równomiernie ciasto, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 210-220 stopniach, ciasto ma być wyrośnięte i mieć złoty kolor. MASA: • 500 ml mleka • 2 budynie waniliowe • 5-6 łyżek cukru • 150 g masła Budynie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając cukier, odstawiamy do wystudzenia, na wierzch(...)kładziemy folię, żeby nie zrobił się kożuch, zimny budyń miksujemy na najwyższych obrotach dodając stopniowo miękkie masło. Ciasto przekroić na pół, na jedną część rozprowadzić masę i przykryć drugą częścią, wzgórzami do góry, schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać cukrem pudrem

KUCHNIA POLSKA
Ciasto jesienna krówka z jabłkami 152

Proste i szybkie ciasto z jabłkami i masą krówkową. Osobiście mogłabym zjeść całą blaszkę, bo lubię takie smaki :-) SKŁADNIKI 4 duże jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 50 g maki ryżowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka (około 600 g) 200 g masła(...)ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej jabłka. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubijać chwilę, po czym dodać masę

Passions hobbies life
Biszkopt z mascarpone i truskawkami 162

ubijania, dodawać po jednym żółtku. Ubijać, aż masa jajeczna będzie puszysta. Obie mąki wymieszać, dodając proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przesianą przez drobne sito mąkę - delikatnie wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia  tortownicy średnicy 24 cm przelać ciasto. Biszkopt piec w 170 stopniach C przez około 25 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić na kilka minut(...)biszkoptowy ułożyć na tortownicy, nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć 1/2 część masy z mascarpone, na masę wyłożyć truskawki. Owoce przykryć resztą masy. Położyć biszkopt, lekko docisnąć, równając masę na brzegach ciasta. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto czekoladowe z cukinią 367

temu przepisowi na to pyszne i bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią – znalezionemu u Oli, chętniej teraz sięgnięcie po to warzywo Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią :)!Ciasto czekoladowe z cukiniąSkładniki:3 jajka180 g cukru100 ml oleju250 g mąki50 g kakao1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżeczki cynamonu150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady400 g startej(...)ubijając wlewać powoli cienkim strumykiem olej. Następnie delikatnie mieszając łyżką małymi porcjami dodawać przesianą mąkę (kolejną porcję mąki dodawać po tym jak wcześniejsza porcja już się połączyła z ciastem) Do gotowej masy dodać drobno posiekaną lub startą na tarce czekoladę i odciśniętą cukinię. Wymieszać, przelać do tortownicy/blaszki i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut do suchego patyczka. Zostawić

UgotujmyTo.pl
Makowiec zawijany 142

minut. Do ciasta odejmujemy o tyle mniej składników , które używaliśmy do rozczynu. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( mi robot kuchenny pomógł ). Ubić białko na sztywną masę i połączyć z ciastem. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ). Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową

Różne smaki w kuchni
Makowiec zawijany 810

minut. Do ciasta odejmujemy o tyle mniej składników , które używaliśmy do rozczynu.Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( mi robot kuchenny pomógł ).Ubić białko na sztywną masę i połączyć z ciastem.Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ).Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając

Słodkości i nie tylko
Tort chałwowy ze słonymi orzeszkami ziemnymi 125

wszystkich zaskoczył i polecam Wam to zestawienie smaków, bo jest obłędnie doskonały... Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto: Zanim napisze składniki wyjaśnię, że robię dwa ciasta i każde z nich piekę osobno, bo lepiej wyrasta i prościej je przekroić na połowę.  Podaję składniki na jeden blat, a Wy pamiętajcie, że musicie upiec dwa takie blaty(...)nasączyć wodą z cytryną lub esencją mocnej herbaty. Masę należy podzielić na 4 części, czeko wiśnię na 3 części, orzeszki należy pokroić nożem na mniejsze kawałki.  Przekładamy ciasto - czeko wiśnia - masa. Wierzch i boki smarujemy masą i obsypujemy orzeszkami. Gotowy tort przekładamy na kilka godzin do lodówki aby zastygł i ładnie się kroił

Apetyczna babeczka
Makowiec Japoński 2677

ciasta, bardzo mi ono zasmakowało. Od tamtego czasu poczyniłam ze dwie nieudane próby wykonania go w swoim domu. Za czyjąś radą wykorzystałam wówczas gotową masę makową i myślę, że było to główne źródło niepowodzenia. Ciasto wyszło zbyt mokre i nie takie o jakie mi chodziło. W końcu trafiłam na ten przepis i postanowiłam spróbować raz jeszcze – do trzech razy(...)lekka „okroiłam”. Wykonanie ciasta jest proste, i jedynie osączanie maku może lekko zniechęcać;) Powiem Wam jednak, że warto się skusić i zamiast masy makowej kupić do tego ciasta mak mielony. 500 g mielonego maku (może być też zwykły mak, jednak po sparzeniu mlekiem i odsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu mak mielony

Smaki Na Talerzu
Brownie z kremem śmietankowym i owocami letnimi 144

podniebienia. Tak naprawdę możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców. Krem z każdymi będzie smakował przepysznie! Spróbuj śmiało! Początek jesieni trzeba zacząć słodko. A co trzeba przygotować do brownie? Składniki ciasto czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 3 jajka 60 g masła (może być także solone) 60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado) krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki(...)łączymy z masą czekoladową za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Staramy się mieszać powoli i w jedną stronę. Formę do pieczenia (16lub 18cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę na brownie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy przez ok. 35-45 min. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować

Raj dla Podniebienia
Pierogi z mięsem 122

drobiowych 400 g wołowiny 1 pęczek natki pietruszki maggi pieprz Ciasto: 500 g mąki 50 g masła 250 ml gorącej wody     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ugotowane mięso mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Oczywiście proporcje(...)składników farszu mogą być inne, dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie. Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku

R'n'G Kitchen
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 338

ciasto oprócz wrzącej wody i czekolady. Zmiksuj całość porządnie na gładką masę.Następnie dodaj - wlewając powoli - gorącą wodę, zmiksuj.Czekoladę pokrój na kawałeczki i dosyp do ciasta. Wymieszaj całość łyżką albo szpatułką.Przełóż masę do tortownicy i piecz około 70 minut (do tzw. suchego patyczka, choć do końca on suchy nie będzie ze względu na roztapiające się w cieście kawałki(...)się kożuch.Do ostudzonego budyniu dodawaj po trochu mascarpone i cukier puder i miksuj na gładką masę.1/3 kremu odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki tortu.ZŁOŻENIE TORTU:Ponieważ ciasto bardzo rośnie i pęka podczas pieczenia, zetnij równo jego wierzch. Nie będzie nam potrzebny (możesz go sobie

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową 181

pyszne ciasto kruche upiekłam z masą jabłkowo-śliwkową oraz kruszonką kokosowa, jest to moje ulubione ciasto. Jesienna porą dość często je piekę, uwielbiam kiedy podczas pieczenia aromat ciasta roznosi się po całym domu. Do ciasta użyłam produktów ze sklepu Galeria Herbat . Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Plenus(...)szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Plenus  Masa owocowa: 1 kilogram śliwek 1 kilogram jabłek 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki myjemy

Bajeczna Kuchnia
ODRYWANE CIASTO DROŻDŻOWE Z BIAŁYM MAKIEM 121

Stałam się szczęśliwą posiadaczką masy (miazgi) z białego maku.  Zastanawiałam się do czego jej użyć.  Niespodziewanie, jakby czytając w moich myślach z pomocą przyszła Emilia z Turcja od kuchni zamieszczając na swoim blogu przepis na odrywaną drożdżówkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne, choć następnym razem zamiast suchych drożdży użyję świeżych. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych(...)miski, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt.  Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy wywałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, które układamy jedną na drugiej.  Kroimy na kilka części w zależności od wielkości keksówki.  Formę smarujemy masłem i układamy w pionie

Kuchnia w opałach