ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:461/3191)

Sernik idealny z kajmakiem 159

puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu  1 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka kremówki(...)dobrze miksując. Wsypuję cukier waniliowy. Kremówkę ubijam osobno, zmniejszam obroty do minimum i bardzo cienkim strumieniem wlewam masę serową do ubitej kremówki. Piekarnik nagrzewam do 220'C, masę serową przelewam na podpieczone ciasto, wstawiam do piekarnika na 10 min, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160'C , piekę ciasto jeszcze 30 min, następnie zmniejszam do 100'C i dopiekam jeszcze

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto na pierogi gotowane 309

jajko 1 łyżka masła Instrukcje Do dużej miski wsypujemy ok. 1/3 mąki, wlewamy wodę, całą zawartość jajka oraz roztopione, ciepłe masło, po czym roztrzepujemy wszystko na gładką masę. Stopniowo, porcjami, dodajemy do ciasta pozostałą mąkę. Na początku mieszamy ciasto trzepaczką lub łyżką, gdy jednak osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję, zaczynamy wyrabiać je ręką. Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-160 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Zaczynamy od jajka, masła, wody i 1/3 mąki... ...które roztrzepujemy na gładką masę Potem stopniowo dodajemy resztę mąki Ciasto na pierogi gotowane Post Ciasto na pierogi gotowane pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem 171

ciasteczka. Są wspaniałe jako przekąska na wycieczkę, jako słodki deser do kawki. Zakochałam się w nich! To najpyszniejsze ciasteczka jakie jadłam od dawna. Składniki: CIASTO: 200g zimnego masła 250g mąki 1 jajko 1 łyżka miodu MASA SŁONECZNIKOWA: 150g łuskanego słonecznika 4 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 50g masła Przygotowanie(...)Odstawić do przestygnięcia.                     W każdą dziurkę ciasta (lub po prostu na ciasteczko, jeśli jest rozwałkowywane) nakładać po łyżeczce masy słonecznikowej, piec w 170'C około 15 minut. Wystudzić na kratce

Cakes By Kejt
Porzeczkowy kopiec kreta 133

Uwielbiam to ciasto! To wydłubywanie dziury na krem  i zbieranie okruchów, tym razem poszłam na całość i zrobiłam letnią wersję –porzeczkową, masa słodko-kwaśna doskonale komponuje się z kakaowym ciastem, gwarantuję to będzie hit wśród letnich wypieków ;) Składniki; Tortownica 22-24 cm Ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 16 g cukru z wanilią 1 szklanka(...)suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić , ściąć wierzch około 2 cm i łyżką zrobić wgłębienie tak, aby brzegi i spód zostały nietknięte.  Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach drobniutko. Masa: ½ szklanki porzeczek rozgnieść na mus, resztę zostawić w całości. Dobrze schłodzoną kremówkę, połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i rozgniecione

Wanilia i Kardamon
Ciasto kubusiowe 196

rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia.3. Robimy masę śmietanową: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężącą galaretkę. Gotową masę wykładamy na delicje.4. Brzoskwiniowe galaretki rozpuszczamy(...)wodzie (zmieszamy trochę ilość wody niż jest to opisane na opakowaniu). Odstawiamy do lekkiego stężenia, po czym wykładamy równo na ciasto.5. Ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej - wtedy wszystkie masy fajnie stężeją.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ucierane ciasto z dynią 129

serka Wielu\u0144 lub serka \u015bmietankowego\r","1\/2 szkl. cukru pudru\r","2 \u0142y\u017ceczki ekstraktu z wanilii lub domowego cukru waniliowego\r","75 g mas\u0142a (opcjonalnie)"],"name":"Ucierane ciasto z dyni\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":[" Krem\r","Je\u015bli robimy wariant z mas\u0142em, zaczynamy od utarcia mas\u0142a z cukrem pudrem(...)cukru waniliowego 75 g masła (opcjonalnie) Sposób przygotowania Krem Jeśli robimy wariant z masłem, zaczynamy od utarcia masła z cukrem pudrem na puszystą masę. II wariant: Miksujemy serek z cukrem pudrem i wanilią (cukrem waniliowym). ciasto W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Wymieszać zawartość obu misek. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Mieszam w Garnku
Sernik Zebra z nutellą 690

wsypujemy proszek i aromat. Miksujemy. Dzielimy masę na pół. Do jednej części wkładamy nutellę i miksujemy. Na przygotowane herbatniki wykładamy na przemian po jednej łyżce białej i ciemnej masy. Nie ubijamy. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Studzimy. W małym garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą i łyżką śmietany. Tak przygotowana masą smarujemy sernik. Schładzamy

ChilliJemy
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 380

pudru,100 g masła lub margaryny,2 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około(...)dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone,- masę makową,- połowę masy serowej,- pierniczki,- reszta masy serowej.Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marmurkowe brownie z jagodami. 126

pianę. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, wymieszać, następnie dodać olej rzepakowy, skórkę otartą z pomarańczy i sok pomarańczowy. Mąkę przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 24x28 wyłożoną papierem do pieczenia. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać skórkę startą z cytryny, sok z cytryny i rozpuszczoną białą(...)czekoladę, wymieszać. Białą masę wyłożyć na ciemną, porobić widelcem marmurkowe wzory i posypać jagodami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 30 - 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, wbijając w najgrubsze miejsce. Jeśli patyczek jest czysty ciasto można wyciągnąć z piekarnika.  Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto Aniołek 467

pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów, bo wtedy nici z efektu białego i puszystego ciasta ;) Oczywiście blaty pieczemy jeden po drugim i studzimy. Masa: Mleko umieszczamy w garnuszku razem z cukrem, cukrem waniliowym i posiekaną margaryną. Doprowadzamy do wrzenia.  Śmietanę mieszamy z mąką i jajkami. Gdy mleko w garnku się(...)wlewamy mieszaninę. Wszystko mieszamy, aż powstanie nam gęsty budyń. Zestawiamy z gazu na 5-7 minut. Po tym czasie przekładamy nasze blaty masą. Lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Potem przechowujemy w lodówce. Smacznego

Czerwona Porzeczka
Śmietanowiec z jabłkami 641

Myślę, że do skosztowania tego ciasta nie trzeba nikogo namawiać. Delikatne kruche placki, przełożone masą  śmietanową i jabłkami, pysznie, prosto i elegancko. Przepis pochodzi od Siostry Anastazji :) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jaja 8 dag margaryny 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jabłek  Jaja ucieramy z cukrem(...)tabliczka czekolady Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z żelatyną. Złożenie ciasta - ciasto z jabłkami, następnie część masy śmietanowej, placek, znów część masy śmietanowej i kolejny placek i tak jeszcze raz. Na wierzch pozostawiamy dosłownie 2-3 łyżki śmietany tylko po to by ją cienko

Cynamonowe szczęście
SERNIK Z CHOINKAMI 111

kolorze zielonym MASA SEROWA: 700g sera z wiaderka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru pudru 3 jajka PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. 2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując.  3. Wlewamy roztopione i przestudzone masło. 4. Na koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy(...)Osobno ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem.  4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową. 5.  Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min. Wystudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową

Marcepanowa kuchnia
Ciasto "Krówka" 357

łyżeczka sody oczyszczonej - tłuszcz do formy *Przełożenie: - 2 budynie waniliowe - 3 szklanki mleka - 250 ml kremówki -100 g miękkiego masła *Na wierzch: - duża puszka kajmaku (masy krówkowej) ( 1,5 puszki jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli używacie wanilii, należy przeciąć laskę na pół i delikatnie nożykiem wyskrobać ziarenka. Wydrążoną laskę wanilii zostawiamy na później(...)ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym wystudzić. Masło rozetrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Powstały krem rozsmarować na spodzie z ciasta i przykryć drugim. Kajmak lekko podgrzać i zmiksować, po czym wylać na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik z owocami lata 177

Przepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :) Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Masa serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mascarpone 3 duże jajka

Domowa cukiernia Ewy
Waniliowe cmentarzysko 181

stopni.Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do miseczki.Jajka roztrzepać z cukrem na gładką masę, następnie dodać do mąki i wszystko razem dobrze zamieszać.Na koniec dodać wrzątek, wszystko mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (jest dość płynna).Ciasto wyłożyć na kwadratową formę wyłożoną papierem, (jak na moje ciasto była za duża, ale chciałam, aby ciasto za duże(...)prostu żelatynęSerki przełożyć do miski, a galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku, trochę ostudzić i doda do serków. Porządnie wymieszać. Następnie przełożyć nim ciasto i włożyć do lodówki, do momentu, aż masa porządnie zgęstnieje, czekałam jakieś półtorej godzinki.Potem wierzch obsypać kakaem wymieszanym z cukrem waniliowym.Dekoracja:Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam je bo zostało mi trochę w lodówce

Moje pyszne gotowanie