ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:455/3191)

Ciasto miodowe z orzechami, kremową masą i powidłami (Orzechowiec czy też Miodownik) 279

Delikatnie miodowe ciasto, chrupiące orzechy i łagodna masa przełamana lekką kwaskowatością czerwonej porzeczki. Idealne smaki dla naszego podniebienia! To ciasto nie może się nie udać - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa(...)Kiedy się upiecze, wykładam pozostałą część ciasta na blaszkę takiej samej wielkości (u mnie jest to po prostu ta sama blaszka ;-) ), a na ciasto warstwę orzechową. Także piekę ok. 12 minut w temp. 180 ' C. Przygotowuję masę: Jajka energicznie ubijam z cukrem na gładką masę, pod koniec dodaję mąkę. Masę wlewam cienkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuję przez kilka

Wielopokoleniowo
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 386

kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone i całość ubić. Następnie do masy śmietanowej wlać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać. Galaretka musi być chłodna, ale nie powinna(...)zimną masą śmietanową nie porobiły się grudki. Gotową, jednolitą masę wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Ja wierzch "dekoruję" zawsze widelcem, robię wzory, wówczas nie widać nierówności. Na masę ścieram kostkę gorzkiej czekolady. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tiramisu 204

stron. Tak przygotowane biszkopty układamy jeden obok drugiego w prostokątnym naczyniu. Na biszkopty wykładamy połowę masy. Wyrównujemy i na górę wykładamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Następnie przykrywamy pozostałą masą. Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na min 5 godzin, jednak najlepiej pozostawić na całą noc (masa będzie długo tężała). Przed podaniem deser oprószyć kakao

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Smerfetka 332

pieczenia.  Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika,piec 25 minut w 180 stop.  MASA BUDYNIOWA  Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem.  Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać(...)stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.  WIERZCH CIASTA  Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.  PRZEKŁADANIE CIASTA  Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje. Przykryć ciastka pianką,na piankę wylać galaretki, schłodzić w lodówce

Kuchnia Danusi
PUSZYSTE CIASTO MARMURKOWE. 275

jasną, puszystą masę.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam razem, po czym powoli dodaję do masy, ciągle mieszając. Następnie wlewam stopniowo olej i wodę. Mieszam ciasto dokładnie, na gładką, jednolitą masę,  którą dzielę następnie na dwie części - do jednej dodaję przesiane kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Mieszam. Blaszkę 21x23 wykładam folią aluminiową, wylewam ciasto.  Można

W kuchni Karmel-itki
kolorowe oczy siostry anastazji 187

siostra Anastazja :P  Ciasto bądź co bądź wyglądało ciekawie i nie standardowo więc mimo  wszystko postanowiłam spróbować je wykonać.  Biszkopcik, masa jak w każdym cieście i coś nowego czyli rolada  Należy bardzo uważać, żeby biszkopt podczas  rolowania nie połamał się, polecam w tym celu lekko zwilżyć biszkopt. Ciasto bardzo mi smakowało(...)zdjąć z pieca. Gdy ostygnie utrzeć margarynę na puch i dodać stopniowo budyń.  Rozpuścić galaretkę w pół litra wody i poczekać aż zacznie tężeć.  Na ciemne ciasto rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch układamy pokrojone kawałki rolady. Smarujemy je resztą masy. Na sam wierzch układamy brzoskwinie lub ananasy i zalewamy wszystko tężejącą galaretką.Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort chałwowy 188

okazji 2 milionów wejść na bloga postanowiłam przygotować tort. Wybór dość szybko padł na tort chałowy, gdyż niedawno przygotowywałam ciasto z chałwą i masa była szybka i prosta w wykonaniu i właśnie taką samą masę wykorzystałam do tortu. Dla ułatwienia można przygotować jeden biszkopt jasny lub ciemny z 6 jaj i przekroić go na 3 blaty(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 35-40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy

Smak mojej kuchni
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 165

mieszamy z resztą twarogu. Na pierwszy biszkopt wylewamy 2/3 masy serowej, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy cienko jego wierzch, pozostawiając kilka łyżek masy na zrobienie burt. W tym momencie możemy podzielić ciasto na kawałki, tzn. zrobić drobne rysy wzdłuż i wszerz na cieście (przypominające szachownice), po to by na każdym kawałku ciasta znalazł się owoc(...)później łatwiej pokroić. Resztę kremu przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i tworzymy burty. Najlepiej zrobić dwie warstwy, jedna na drugiej, by zmieściło się więcej galaretki. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by masa dobrze stwardniała (30 minut do godziny). Na wystudzone ciasto kroimy plasterki brzoskwiń, a następnie powoli zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by galaretka stwardniała. Dobrze

Smakowy Raj
Szarlotka z bezą 152

więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.    Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić(...)białka  4 łyżki cukru pudru.  szczypta soli Białka ubić na sztywno (z dodatkiem szczypty soli).  Pod koniec ubijania dodać cukier. Masa powinna być zwarta i błyszcząca (dzięki dodatkowi cukru). Spód ciasta włożyć do rozgrzanego do 180   ° C piekarnika, podpiekać przez 15 minut, po tym czasie wyjąć wyłożyć masę jabłkową i przykryć bezą, rozkładając ją równomiernie

The Sweet Damsel
Kruche ciastka z orzechami + film 92

okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki.     składniki na formę 22 na 28 cm ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 150 g zimnego masła szczypta soli masa orzechowa 150 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4-5 łyżek miodu 400 g prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto(...)mniejsze kawałki masło, dodajemy cukier oraz miód i ciągle mieszamy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Gorącą masę przekładamy na wierzch ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C i pieczemy jeszcze około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy

Smakowite Dania
Szarlotka z bezową pianką 649

Kolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki(...)ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę a następnie ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C . Podpiec spód przez około 15 minut, do lekkiego zarumienia. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek

maniapieczenia
Sernik krakowski 177

papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć nim blaszkę. Spód podpiec około 15 min w temp 180 st. do zezłocenia. Pozostałą część ciasta odłożyć z powrotem do lodówki. Masa serowa:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając(...)sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Sernik:  Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i wyrównać. Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pasy na szerokość 1-2 cm. Wyłożyć na masę serową pod skosem, tworząc charakterystyczna kratkę.  Pasy posmarować roztrzepanym białkiem.  Piec około 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych

My sweet a life
Sernik krakowski 178

papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć nim blaszkę. Spód podpiec około 15 min w temp 180 st. do zezłocenia. Pozostałą część ciasta odłożyć z powrotem do lodówki. Masa serowa:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając(...)sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Sernik:  Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i wyrównać. Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pasy na szerokość 1-2 cm. Wyłożyć na masę serową pod skosem, tworząc charakterystyczna kratkę.  Pasy posmarować roztrzepanym białkiem.  Piec około 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych

My sweet a life
Rolada szpinakowa 955

pieprzem, papryką w płatkach i startym czosnkiem). Ubić  białka na sztywną pianę  i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Przełożyć masę  do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Upieczone ciasto przykryć ściereczką, odwrócić,  tak aby można było zdjąć formę i papier. Następnie zwinąć ciasto(...)roladę, razem ze ściereczką, pozostawić do ostygnięcia. Przygotować farsz: Wymieszać pozostałą serek z posiekanym łososiem , dodać koperek, doprawić pieprzem i solą ( ostrożnie, łosoś jest słony).  Rozwinąć ciasto i posmarować masą serową, ułożyć paluszki krabowe wzdłuż dłuższego boku, posypać cebulą (opcjonalnie) i ostrożnie zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na parę godzin lub cała noc. Podawać

Stare Gary
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem 228

bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest na 2-3 dzień od przyrządzenia. Składniki: Ciasto miodowe: 4 szklanki mąki 2 jajka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 150 g miodu 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła(...)dolewamy wodę energicznie mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i gdy polewa tylko zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto składamy w kolejności: placek miodowy - masa jabłkowa - placek miodowy - krem budyniowy - placek miodowy - polewa - siekane orzechy

My simple kitchen