ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:451/3191)

Ciasto milionera 42278

powstało ciasto przypominające ‚okruszki chleba’. Następnie dodać śmietanę kremówkę, cukier i zagnieść jednolite ciasto. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia). Masę kajmakową wyłożyć na upieczony spód (najlepiej jeszcze ciepły, dzięki czemu kajmak da się łatwo rozprowadzić). Zostawić do ostudzenia. Do rondelka wlać(...)gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy czekolady już się rozpuszczą, lekko je przestudzić i polać nimi ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masy stężały. Smacznego! :)   The post Ciasto milionera appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
sernik 161

jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową mieszamy z serem, mąką i pastą waniliową Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i ponownie całą masę mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni,blachę wykładamy papierem Wyjęte ciasto z lodówki wałkujemy do rozmiarów blachy--u mnie 30x30cm .Wylepiamy ciastem blachę i podpiekamy je 10-12 minut..Ubite na sztywna piane białka(...)Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto. Polewa jest lśniąca,  elastyczna, zastyga ładnie ,  nie kruszy się przy krojeniu ciasta

w mojej kuchni
Mini ptysie 153

masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i d o ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy całą mąkę. Rondel stawiamy ponownie na chwilę na ogniu i podgrzewamy ciasto mieszając, aż masa będzie ładnie odklejała się od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, masę przekładamy do miski i mieszamy 3-4 razy aby uwolnić parę. Studzimy. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym(...)roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastemCiasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .    krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym.  Żółtka ubijamy z cukrem na kogel

Bon appetit mon amie
Jabłkowo - serowa rozkosz 176

tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa serowa: 350 gram białego sera zmielonego  szczypta startej drobno laski wanilii czubata łyżeczka cynamonu  pół łyżeczki kwasku cytrynowego 400 ml mleka(...)dokładnie wymieszać. Budyń ugotować na mleku, dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 80 gram cukru  łyżeczka cynamonu  łyżeczka kwasku cytrynowego 20 gram żelatyny  Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić

Krakowskie smaki Ani
Fale Dunaju 160

stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Następnie nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami i ubitą masą. W końcowej fazie dodać olej i wymieszać wszystko dokładnie. Ciasto podzielić na dwie części . Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do blaszki wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 33 x 20 cm wlać(...)przykryc folią żeby się nie tworzył korzuch, Wystudzić. Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Z podanych składników zrobic polewę czekoladową

Na słodko lub wytrawnie
Rogale Marcińskie edycja II 165

szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła 25 g masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne(...)marcepanową i dodajemy do zmielonego maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie.  Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową

Życie zaczyna się w kuchni
babeczki melbowe z frużeliną 120

przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu  wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów. Składniki na ok. 30 babeczek: na ciasto: 100 g mąki(...)cukru pudru na masę melbową: 500 ml mleka 250 ml śmietany 18% gęstej 2 jajka 100 g masła 75 g cukru pudru dodatkowo: 3-4 łyżki wiśni w żelu 3-4 łyżki brzoskwiń w żelu białe i różowe wiórki z czekolady 50 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka masło i mąka do obsypania foremek Składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z jagodami i orzechami 127

większy (ja upiekłam dwa ciasta w tortownicy o średnicy 16 cm). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wzdłuż dłuższego brzegu rozsmarować masę orzechową, na niej ułożyć jagody. Zawinąć ciasto w rulon, a następnie włożyć do tortownicy zwijając w „ślimaka”. w miarę dokładnie zlepiając. Następnie posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)cytryny, 6 łyżek cukru pudru, Jagody, wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny i cukier, ucierać aż masa będzie gładka. Tak przygotowanym lukrem udekorować ciasto. zastawa

królestwo garów
Porzeczkowiec wg Aleex 191

piany dodać żółtka, zmiksować. 4. Porcjami dodawać przestudzoną polewę do masy. Delikatnie wymieszać. 5. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na masę jajeczną. Składniki delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub szpatułki. 6. Ciasto wlać do foremki o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut do suchego patyczka(...)lubimy żelatyny, kremówkę ubić ze śmietan-fixami. 13. Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce. Posmarować dżemem porzeczkowym z jednego słoiczka. 14. Na blacie z dżemem rozłożyć masę serową. Przykryć drugim blatem ciasta. 15. Wierzch ciasta posmarować dżemem porzeczkowym z drugiego słoiczka. 16. Rozłożyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą. 17. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego

W mojej kuchni
CIASTO Z GRUSZKAMI KARMELIZOWANYMI 161

więc i okazji do przyrządzania smakołyków z tymi owocami nie brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem(...)karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce  dusić około 5 minut, aż ładnie się  przyrumienią.  Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta  zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć   plastry gruszek, zlać gorącym budyniem

RAROSSA
Warstwowe ciasto z jabłkami. 209

miodowej Przygotowanie; W misce żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie gęsta a cukier się rozpuści. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz smalec, dodajemy do mąki. Wlewamy też utarte żółtka, jogurt i cukier waniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy go na 5 porcji, najlepiej za pomocą wagi, wtedy mamy(...)grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i prażymy około pół godziny, często mieszając.  Do gorących jabłek wsypujemy dwie galaretki. Dokładnie mieszamy. Gorącą masą jabłkową przekładamy ciasto. Na czwarty ostatni placek także wykładamy jabłka, równamy a na wierzch kruszymy 5 placek.  Po wierzchu dodatkowo posypałam pszenicą w miodzie ale można z tego zrezygnować. Ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik marchewkowy według Marthy Stewart 168

przepis według Marthy Steward wpadłam przypadkiem. Sam pomysł połączenia mojego ukochanego ciasta - sernika z marchewką mnie tak bardzo zaintrygował, że nie mogłam przejść obojętnie wobec myśli, że koniecznie muszę go zrobić :) Oryginalny smak masy serowej przełamany jest moim ulubionym spodem z herbatników i posiekanych drobno orzechów. Spróbujcie :) Składniki (spód): pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych)  120 g herbatników(...)dokładnie mieszamy. Okrągła tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy spód. Zapiekamy całość w 180 stopniach przez 10-15 minut. W czasie kiedy spód ciasta stygnie przygotowujemy masę serową.  W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego wsypujemy starta na tarce marchewkę i zasypujemy połową szklanki cukru. Dusimy kilka minut mieszając, aż sok z marchewki odparuje (jeżeli

ChilliJemy
Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym 430

żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr schłodzonej śmietanki 30 % - 4 galaretki malinowe - 500 ml wrzątku (do galaretek) Dodatkowo : - konfitura malinowa - czekolada mleczna i deserowa Dobrze jest mieć (miałam, zawsze robię więcej ) ciasto w zamrażarce – wyciągamy, rozmrażamy, stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy. Jeżeli nie mamy, to – dzień(...)pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto stygnie szykujemy masę. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki są już zimne, ale jeszcze płynne ubijamy na sztywno śmietankę. Następnie, ubijając na najniższych obrotach powoli wlewamy

mojewypiekiinietylko
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 146

soli), następnie powoli dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym i dalej miksować. Potem dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po uzyskaniu jednolitej masy przesiać mąkę pszenną, krupczatkę i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blachę(...)wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175* ok. 20-30 min (do tak zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić.     2.   Ciasto czekoladowe:  Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier. W międzyczasie  czekoladę rozpuścić razem z masłem (przestudzić).  Do masy przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną,   proszek do pieczenia

Kulinarna (nie)codzienność
Sernik królewski 393

Bardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche...  Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao(...)puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.  Ciągle ucierając, dodajemy po łyżce sera. Na koniec, białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą serową. Z zamrażarki wyjmujemy większą kulę ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier, ścieramy na tarce o dużych oczkach całą kulę ciasta i rozkładamy równomiernie.  Na ciasto wykładamy ser, a następnie

Czerwona Porzeczka