łyżki kakao 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek wody 1 op.cukru waniliowego Masa Serowa: ************************** 50 - 70 dag.sera na Sernik 0.5 kostki margaryny 4 jaja 1 szkl.cukru wiórki kokosowe ***********************"*********** Robimy ciasto- margarynę miękką , cukier , cukier waniliowy , kakao i 5 łyżek zimnej wody , gotujemy ( licząc od zagotowania) 5 minut.Studzimy , odlewamy 0.5 szkl. ugotowanej(...)ciasto na blaszkę. Ser miksujemy 1-2 minuty z jajami ,margaryną i z cukrem.Wlać do formy na ciasto .Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu Polać ciasto zostawioną w szklance masą i Posypać wiórkami kokosowymi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiżeby nie wyschły. Krem: Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Wsypać mąkę przez sitko i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać gorące mleko miksując. Ostudzić (masa zgęstnieje do konsystencji ciasta naleśnikowego). Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę. Krem podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności: kakaowy- połowa jasnego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamargaryny lub masła Orzechy sparz wrzątkiem i odsącz na sitku, dzięki temu nie będą gorzkie. Masło stop w rondelku dodaj orzechy i miód, masę gotuj aż zacznie się karmelizować, zrobi się złota. Wylep trzeci blat ciasta i wylej na niego orzechy z karmelem, rozprowadź równomiernie. Pieczemy 18 do 20 minut. Blaty studzimy całkowicie. Warstwy: - 1 powidła śliwkowe - 1 puszka kajmaku(...)mleka, dodaj masło. W kubku rozmieszaj proszki budyniowe zresztą mleka, wlej do rondelka i mieszaj ciągle aż powstanie gęsty krem budyniowy. Na wystudzony blat ciasta, wyłóż i rozprowadź 1/2 słoika powideł, wylej gorącą masę budyniową, przykryj od razu drugim blatem i lekko dociśnij. Wyłóż resztę powideł, kajmak i przykryj trzecim blatem z orzechami. Całość lekko dociśnij i odstaw na minimum
SMYKWKUCHNIokoło 1,5 godz. Masło na nadzienie rozpuść i zdejmij z ognia. Dodaj cynamon, cukier waniliowy i trzcinowy. Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia (masa zgęstnieje). Zagłębienia formy do pieczenia babeczek czy muffinek wysmaruj masłem. Ciasto wyłóż na stolnicę obficie(...)posypaną mąką (nie żałuj mąki podczas rozwałkowywania, ciasto jest mięciutkie i klejące). Rozwałkuj duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. i rozsmaruj na całej powierzchni gęstą masę z cynamonem. Zwiń ciasto zaczynając od dłuższego boku i pokrój w poprzek na paski o grubości 2-2,5 cm. Przekładaj porcje ciasta z cynamonem od razu do natłuszczonej formy (kładź cynamonki
Delicious Placekoniec ubijania wsypywałam partiami cukier. Ubiłam na wysokich obrotach miksera. Nie przerywając u bijania dodałam po kolei żółtka. Kiedy pierwsze połączyło się z masą dodałam drugie. Wsypałam mąkę z kakao i wymieszałam łopatką. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy już się upiekło. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika(...)może być gorąca. Połowę żelatyny wymieszałam z 2 łyżkami masy a następnie wlałam do misy z pozostałą masą. Dodałam zmiksowane jagody i ponownie wymieszałam. Serową masę jagodową wylałam na spód ciasta. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut. Można włożyć na chwilę do zamrażarki. Pozostały ser zmieszałam w ten sam sposób z żelatyną i przelałam
Kuchnia u Krysimigdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę i rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż mak spęcznieje (około 20minut) na sam koniec gotowania dodajemy rodzynki, pokrojone migdały, erytrol(...)kiedy masa przestygnie dodajemy białko, mieszamy ciastko przekładamy na stolnicę wyłożona folią spożywcza (dzięki temu nam się nie przyklei) i rozwałkowujemy wałkiem również owiniętym folią :) z ciasta wycinamy trójkąty na których rozsmarowujemy masę makową i zwijamy rogale tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odkładamy w cieple miejsce jeszcze na kilka minut opcjonalnie smarujemy wierzch rogalików
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż od jakiegoś czasu chodziło za mną takie proste, szybkie i smaczne ciacho z owocami . Bez zbędnych mas, przesadnej słodyczy. Jogurt kupiłam wcześniej, miałam tylko dylemat "owocowy": śliwki czy może jednak coś innego. Stanęło na śliwkach (bo na promocji były hihi :P ) Ciasto do przygotowania w 5 minut, a po niecałej godzinie pieczenia można było już jeść- choć ciepłe(...)Sposób przygotowania: 1. Jajka ubijamy z cukrem i olejem, dodajemy jogurt i mieszamy tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy jogurtowo- jajecznej. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną łączymy z kakao. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nabieramy ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką
Kuchnia w czekoladziełyżki masła orzechowego 100% - 20 g cukru lub słodzika Wykonanie Spód Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz płatki owsiane. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na formę do ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zrobienia masy jogurtowej. Masa jogurtowa Do zimnej wody wsypujemy żelatynę i pozostawiamy na 5-10 minut aż spęcznieje. Jogurt przekładamy do miski(...)dodajemy także masło orzechowe dalej miksując Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Bardzo powoli wlewamy do ubitej piany z masłem orzechowym. Całość przelewamy na schłodzoną masę jogurtową. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Wierzch ciasta posypałam jeszcze drobno posiekanymi orzechami nerkowca by smak był jeszcze bardziej orzechowy. Deser jest bardzo lekki i puszysty a do tego mało kaloryczny! Smacznego
Health-Fit-LifePotem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste.Składniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1(...)także mieszamy, a następnie łączymy obie masy wlewając mokre składniki do suchych. Ponownie mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej! Gdy będziemy długo mieszać uwolni się gluten i ciasto będzie ciężkie) – masa powinna być grudkowata, ale jednolita. Przelewamy do średniej wielkości formy (u mnie poszerzona keksówka – 22 x 11cm) i pieczemy ok. 45-55 minut (do czasu aż patyczek
Poezja smakupianę. Miękkie masło wraz z żółtkami ubijamy mikserem aż powstanie puszysta i gładka masa. Dodajemy do niej płynny miód i sok z pomarańczy. Ubijamy kolejne 2-3 minuty. dodajemy pozostałe sypkie składniki wraz z przyprawami. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez(...)wydłużyć czas pieczenia. Gdy ciasto będzie już dokładnie wystudzone przygotowujemy do niego polewę. Mikserem ubijamy mascaropne ze śmietana i ksylitolem. doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Gotową masę nakładamy na ciasto. Posypujemy startą skórką z pomarańczy
Przysmaki Karolkibaaaardzo powiększa swoją objętość , co najmniej podwójnie . Następnego dnia rano przygotować cebulę. Obrać, posiekać w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Miskę z ciastem chlebowym wyjąć z lodówki. Dorzucić do masy jeszcze ciepłą cebulę. Krótko wyrobić ręką do wmieszania cebuli do masy - aż całość przestanie się tak mocno lepić do rąk; ciasto i tak pozostanie trochę lepiące(...)taka jest "uroda" mąki żytniej . Będzie tu pewnie konieczne lekkie podsypanie mąką, bo po nocy w lodówce i dołożeniu cebuli z olejem. całość masy zrobi si ę mocno wilgotna. Z premedytacją nie dodawałam oleju do ciasta chlebowego przed jego "leżakowaniem" w lodówce - jak to robiłam w przypadku moich innych chlebów pieczonych w garnku - gdyż usmażona cebula jest nim już wystarczająco
Grunt to przepis!waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop. Gotowy struclę makową, polać polewą
Kuchnia Danusiprzez kilka miesięcy będzie zupełnie absolutnie zajęty. No więc pod ten jego nowy biznes się sponiewieraliśmy ;) A ciasto też jednak się przydało. Madzia zrobiła to właśnie tytułowe ciasto miodowe i biszkopt z masą orzechową. Teraz więc przepis na miodowe ciasto z orzechami laskowymi. I Madzia przeprasza, bo nie pamięta skąd ten przepis wzięła. Jak to Madzia... :) Na tortownicę(...)kolei dodajemy jajka. Jak jedno połączy się z masą to dodajemy kolejne. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną dodając po łyżce suche składniki ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch i pieczemy 60 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie jeszcze przez
Marder&Marder Manufacture