Mazurek z jasną masą waniliową 196cukru pudru150 g masła lub margaryny 2 żółtka 100 g białej czekolady3-4 łyżki mleka400 g masy krówkowej waniliowejMąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę(...)dnie widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde
Monia miesza i gotuje
Ciasto Smerfetka bez pieczenia + film 162fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty i dokładnie ją rozsmarowujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Niebieskie galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy(...)podwoi swoją objętość i zgęstnieje. Następnie wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Masę wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na warstwę z serka mascarpone i wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Niebieską galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 400 ml ) i odstawiamy do wystudzenia
Smakowite Dania
Jesienne ciasto z gruszkami- najlepsze! 327wylewamy masę ciemną (nr 2 ), na wierz układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki (2 gruszki). Wstawiamy do pieca, w moim piekarniku gazowym ciasto piekłam na 4 (skala do 10) 1godzinę 20 minut. Studzimy. Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe z cukrem 1/5 kostki margaryny 3 szklanki mleka 3,2% W rondelku zagotowujemy 2,5 szklanki mleka(...)rozpuszczamy. W kubeczku mieszamy 2 budynie z pozostałą ilością mleka, Wymieszane wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na całkowicie wystudzone ciasto wylewamy masę budyniową. Układamy rodzynki sułtańskie całe jedno opakowanie. Polewamy polewą czekoladową. Polewę czekoladową można uzyskać na trzy sposoby: - kupić gotową w sklepie ;-) - rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
SMYKWKUCHNI
Ciasto serowo - pomarańczowe z masą wiśniową 212szklanka soku pomarańczowego 3 łyżeczki drożdży w proszku 5 łyżek dżemu pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, sok pomarańczowy, dżem i mąkę wymieszaną z drożdżami. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki(...)pudru 1 budyń śmietankowy 6 jaj 150 g margaryny Margarynę ucieramy z pudrem, dodajemy żółtka i ser wymieszany z budyniem. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Składniki na krem: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki
Domowe ciasta
Ananasek 262szybko. Że co, już połowa marca? Zaraz wiosna? Ot, proszę, nie zauważyłam.. W tych dużych zaległościach jest już dla Was dawno przygotowany przepis na przepyszne ciasto o nazwie Ananasek. Z ananasową masą i śmietanową kołderką przykrytą warstewką białej czekolady. Na lekkim biszkopcie. Brzmi kusząco? To proszę się częstować :) Inspiracja: (klik ) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt(...)proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciasto wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier. Masa ananasowa: Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Do zalewy dolewamy tyle soku ananasowego, aby łącznie otrzymać 900 ml. Odlać trochę płynu i rozmieszać
My simple kitchen
Kilimandżaro 303ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem. Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta z soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo(...)mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
Cynamonowe szczęście
Śliwkowiec 285Moja ostatnia przedświateczna propozycja to ciasto o wdzięcznej nazwie śliwkowiec :) Czekolada, galaretka, śliwki, masa i biszkopt, takie połączenie musi się sprawdzić :) Składniki: biszkopt - 6 jajek - 5 łyżek mąki - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 4 żółtka(...)odsączone). Galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej, dodajemy do niej resztę masła, śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Czekoladową masę przekładamy na wierzch ciasta i odstawiamy go w chłodne miejsce do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchni
ciasto mleczna kanapka 717pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (26x21) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze(...)rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia - powinno być letnie. Miękkie masło ucieram dodając stopniowo (po jednej łyżce) mleko z cukrem. Na koniec wsypuję mleko w proszku i miksuję na gładką masę. Kremem przekładam ciasto (krem nie jest bardzo gęsty ale po nocy w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji). Ciasto dekoruję polewą czekoladową - margarynę rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko, cukier puder i kakao, zdejmuję
babka w formie
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 223koniec dodajemy bakalie. (Rodzynki najlepiej sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito, a następnie wymieszać razem z mąką i dodać do masy serowej – wtedy nie opadną na dno). Masę serowa wylewamy na ciasto i pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C (jeśli ciasto jest pieczone w większej blaszce, czas pieczenia skracamy). Około 10 minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy masę kokosową. Białka ubijamy(...)dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na jego wierzchu równomiernie masę kokosową, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie, bo zawsze upada. Po upieczeniu ciasto pozostawimy jeszcze na około 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Smakowy Raj
Rogale Marcińskie 227asta: Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jaja i sól. Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej, łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie należy uformować je w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto powinno się przełożyć(...)folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 5-10 godzin. Po tym czasie całość przecinamy wzdłuż dłuższego boku, każdy pasek podzielić na trójkąty. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na ciasto. Następnie zwijamy rogaliki, Gotowe rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Gotowe rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy
Delicious Titbits
Ciasto czeskie 198Ciasto miodowe gości na moim stole nie tylko w okresie świątecznym, ale też dość często w ciągu roku tyle,że z azwyczaj robię je z masą budyniową oraz orzechami ( tu przepis na miodownik zwany też orzechowcem(...)razem chciałam wypróbować jego inną wersję. Wersja ta znana jest pod różnymi nazwami. Znana jest jako ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik z grysikiem. To pyszne, miękkie, ciasto miodowe przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami. CIASTO CZESKIE Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu
Bon appetit mon amie
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem 182budyń gotujemy przez 1 minutę. Jabłka oraz gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy w misce z cukrem i cynamonem. Owoce układamy na cieście i wylewamy na nie ciepłą masą budyniową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut. Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy(...)budyń gotujemy przez 1 minutę. Jabłka oraz gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy w misce z cukrem i cynamonem. Owoce układamy na cieście i wylewamy na nie ciepłą masą budyniową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut. Śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy
Pogotujmy.pl
Leśny pagórek 227wymieszać. Wystudzony przekroić na połowę lub na 3 części. Miskę wyłożyć folią .Wierzch biszkoptu [ 1 część] dopasować wielkością do dna miski.Odcięte kawałki ciasta odłożyć.Na wyłożone ciasto wyłożyć część masy śmietanowej z galaretką, na to druga część biszkoptu [ też dopasowana wielkością do miski].Na to znów reszta masy śmietanowej i przykryć 3 częścią ciasta.Odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z serkiem i dżemem malinowym 196teraz już wszystko wróci do normy. Pyszne bułeczki, polecam.Już wcześniej robiłam z tego ciasta [klik ] ,ale te są inaczej formowane.Nadzienie może być w sumie dowolne, nawet masa makowa, kajmakowa. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli
Moje domowe kucharzenie
MASA MAKOWA + FILMIK 197Masa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody
Kulinarne Fantazje Marioli
LEBKUCHEN - NIEMIECKIE PIERNICZKI 156lekko przestudzić. Do misy wsypcie pozostałe (suche) składniki, wymieszajcie je dokładnie. Dodajcie przestudzone masło z miodem, łyżką lub mikserem wszystko połączcie. Powstanie lekko "ciągnąca" (w miarę studzenia ciasta będzie twardniała) masa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st (bez termoobiegu), przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Mokrymi dłońmi (tak będzie łatwiej) formujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, układajcie na blasze
OliveandThyme
Rosół z pielmieni czyli rosyjskimi pierożkami 189mięso. Resztę wyrzucić. Rosół przelać przez sitko, wyjąć marchew i pietruszki. Wykonanie ciasta na pielmieni – do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko i wlać gorącą wodę. Zagnieść ciasto na gładką masę. Ulepić kulę i przykryć folią spożywczą. Odłożyć na bok na 30 minut. Ciasto musi odpocząć. Thermomix ciasto – wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, wyrobić czas 2 minuty
Kuchnia Pokoleń
Kluski leniwe 205sól do podania: zrumieniona na maśle bułka tarta i cukier Ser przecisnąć przez praskę. Dodać do niego jajka, mąkę, szczyptę soli oraz ewentualnie łyżeczkę cukru waniliowego.. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby, jeżeli za bardzo się lepi, dodać odrobinę mąki. Z ciasta uformować dwa wałki, lekko je spłaszczyć i pokroić ukośnie na paski. Tak przygotowane kluski wrzucać
wyzwania kuchenne
Batoniki muesli z mango (bezglutenowe) 185składników: płatki owsiane, ekspondowane zboża, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, resztę nasion słonecznika, szczyptę soli i podgrzany, płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej masy. Blachę do ciasta o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całą masę. Mokrą łyżką dociskamy masę aby pomiędzy ziarnami i nasionami nie było pustych przestrzeni. Chłodzimy
Pyry na Gaz
Pieczone pierożki ze śliwkami bez użycia jajek 216śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, dodać śmietanę, pokrojone drobno masło, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto na gładką masę za pomocą rąk. Zlepić w kulę, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i kolejno rozwałkować. Wycinać krążki dużym kubkiem. Śliwki umyć, wysuszyć, wyjąć
Kuchnia Pokoleń
kajmakowa szarlotka 210pomarańczy, dodajemy łyżeczkę cynamonu, oraz skórkę pomarańczy. Teraz do misy dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy je tak aby każdy kawałek był pokryty sokiem. Następnie, na przestudzone ciasto wykładamy kajmakową masę, a na nim w rzędach układamy jabłka . Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta i rozwałkowujemy je na pergaminie nadając mu kształt nieco większy niż wielkość blachy . Płatem ciasta, nakrywamy
Miód i pieprz
Chałwowiec ciasto bez pieczenia 282wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi. Przepis na brytfankę
Pychotkaaa
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną) 216odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną i po ostudzeniu dodać do podwojonego objętością ciasta. Całość ponownie dokładnie wyrobić (przez około 15 minut; rozciągać, gnieść, wszystko aby masę mocno napowietrzyć). Ciasto przełożyć do formy. Wierzch posmarować wodą i opcjonalnie posypać ulubionymi dodatkami. Piec około 1 godziny w 190 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
Di gotuje
Sernik z malinami 199sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka (czasami dodaję 2 łyżki kwaśnej śmietany) i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki (lekko zmrozić), natomiast pozostałe ciasto należy rozwałkować, wyłożyć do przygotowanej formy i posmarować dżemem malinowym. Składniki na masę serową: 1,5 kg sera białego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 jajek; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; olejek cytrynowy(...)utrzeć. Następnie do masy dodać trochę olejku, budyń i sparzone wrzątkiem rodzynki. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Bardzo delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z powidłem, wyrównać powierzchnię i wysypać równo maliny. Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta); 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 kisiel cytrynowy; Białka ubić
In my kitchen
Pierogi z jagodami 185połaczyć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać zółtka, cukier, sól i łyżkę miękkiego masła. Rozetrzeć ze soba składniki, a następnie wolnym strumieniem wlewać goracą wodą i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ilość wody zależy od rodzaju mąki, ale bedzie to mniejwięcej 1 szklanka. Ciasto wyjąć z miski podzielić na 2 części. Na blacie lub stolnicy wysypać makę i rozwałkować
Gosia gotuje
"magiczne ciasto"-"torta Magic" 399Żółtka zmiksować porządnie z cukrem i łyżką wody, dodać tłuszcz, mąkę i letnie mleko. Białka ubić z 4 kroplami octu, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Masę wylać do formy wysokiej 20x20, piec w temp. 160 stopni przez godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać dobrze schłodzone. I mamy 3-warstwowe ciasto.ciasto najlepiej po schlodzeniu zostawic do rana ,aby utworzyły sie warstwy
w mojej kuchni
Ciasto jogurtowe ze skorupką 305formy Przygotowanie: Wymieszać mąkę z proszkiem oraz cukrem. Jajka rozbełtać. Do suchych składników dodać jajka, olej, ziarna wanilii i jogurt. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do ciasta dodać rodzynki. Masę przełożyć szpatułką do formy, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i posypać ciasto. Piec ok. 45-50 min lub do suchego patyczka. Można piec w formie na babkę
Czarnawisienka