posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do tortownicy,25 cm. i piec w temp.180 stop. przez 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem i budyniem w proszku. Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć masę serową. Piec 30 min. w temp.180 stop. Czekoladę i masło stopić dodając śmietankę. Polać ostudzone ciasto i ozdobić pomarańczą kandyzowaną
Kulinarny karnet Christopherawymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru(...)brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Odłożyć troszkę kremu do posmarowania wierzchu.Połową masy posmarować jeden płat ciasta . Ułożyć delicje namoczone w kawie czekoladą do dołu . Wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim plackiem.Posmarować kremem. Na kremie ściśle poukładać brzoskwinie (na tzw. "dachówkę") i zalać galaretką
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasami! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 120 g OPTIMA OMEGA 3 - 260 g mąki orkiszowej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 1 łyżeczka kwaśnej śmietany Ciasto zagniatamy bardzo szybko, owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. NADZIENIE: - 3 białka - 150 ml jogurtu greckiego - ser camembert - kulka mozzarella - zioła: rozmaryn, bazylia grecka, tymianek, oregano - 1 łyżka(...)Białka roztrzep trzepaczką , dodaj jogurt, starty na tarce ser mozzarella, zioła, Optimę Omega 3 i sól. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Formę do tarty wylep schłodzonym ciastem, oprósz mąką, wylej masę, poukładaj trójkąciki sera camembert. Wstaw do piekarnika na godzinę. Temp. 180 stopni C. Tartę możesz zabrać ze sobą na wspólny piknik, w gronie bliskich! Polecam bo jest
SMYKWKUCHNIsmaku nieziemska, wygląd boski, w przygotowaniu bardzo prosta. Składniki Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej – najlepiej tortowej 1/4 kostki masła (50 g) 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 180 ml ciepłego mleka 2 jajka Nadzienie: 1 puszka masy makowej 1/2 szkl żurawiny Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Każdą z części rozwałkowujemy formując okrąg. Kładziemy pierwsze kółko i smarujemy je masą makową, posypujemy 1 garścią żurawiny, nakładamy drugi krążek, smarujemy masa makową i posypujemy żurawiną. To samo robimy z trzecim krążkiem i przykrywamy czwartym. Nacinamy ciasto tak jak poniżej (nie do samego środka). Bierzemy do ręki dwa sąsiadujące paseczki i wywijamy do zewnątrz, łączymy, sklejamy końcami do sąsiadującego
MojaQchnia.plSezon przepysznych truskawek w pełni. Korzystajmy jak najczęściej z tego wspaniałego owocu. Dzisiaj proponuję tartę z truskawkami w masie budyniowej. Pycha. Składniki: Ciasto 150 gram margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa budyniowa Budyń waniliowy ( 64 gramy ) 750 ml mleka 5 łyżek mąki 5 ½ łyżki cukru 125 gram masła Truskawki Wykonanie: Ze składników na ciasto robimy(...)łącznie 30 minut. Po 10 minutach pieczenia smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i pieczemy dalej przez 20 minut. Część mleka ( około 500 ml )podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier. Na gotujące mleka wlewamy powoli pozostałe mleko z rozpuszczonymi składnikami , przez cały czas mieszamy. Masło wyrabiamy na puszystą masę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń ( budyń studzimy pod przykryciem ). Miksujemy
Smaki Ewyrazem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw bierze, że ta, która przedstawiam Wam dziś, jest moją pierwszą próbą zrobienia(...)mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Gdy masa zacznie odchodzić od brzegów rondelka odstawiamy ją do ostygnięcia.Gdy masa będzie całkowicie chłodna dodajemy kolejno jajka ciągle mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc dwa równe blaty.Ciasto wstawiamy
Słodkie Przyjemnościpoczątek wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj wszystkie składniki płynne. Ciasto dokładnie mieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po łyżce ciasta nałóż do papierowej papilotki, na środku każdej babeczki wetknij po kostce czekolady. Czekoladę przykryj dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotkę
kuron.com.plmięsem Z mąki usypać kopczyk na stolnicy, zrobić wgłębienie do którego wbić jajko, dodać olej, sól. Następnie powoli wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto na jednolitą masę. W zależności od typu mąki jaki użyliście może być ciasto luźniejsze lub nie będzie się chciało dobrze wyrobić. Wtedy podsypać mąką lub podlać wodą. Moją radą jest
Pomysłowa kuchniaCIASTO CZEKOLADOWE z masą serowo-orzechową jest ciężkie i słodkie. Dodatek... Artykuł CIASTO CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEumieścić mąkę, sól, żółtka, cukier, masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiać hakiem 7-10 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę przerobić rękoma - aby oddać masie ciepło dłoni. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie rozpłaszczyć dłońmi i podzielić na 15 części. Każdy placuszek nadziewać przygotowanymi jagodami, odłożyć na blasze łączeniem
kawawszklancerazem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy
Miód i pieprzrazy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego
Miód i pieprzCiasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. 4. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypać kolorową posypką
Tradycyjna kuchnia Kasirazy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego
Miód i pieprzubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia,wlewamy jogurt i olej,miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30 cm,na wierzch posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej. Wstawiamy
Wanilia i Kardamonbył półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki,chałki,baby
Przepisy i porady kulinarnebył półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy
Przepisy i porady kulinarne