ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:427/3191)

Makowiec. 171

Składniki: Ciasto: 60dag mąki pszennej tortowej, 1 kostka margaryny (250g), 6 łyżek cukru, 5dag drożdży świeżych, 2żółtka, 2całe jajka. Masa makowa: 2 gotowe masy makowej, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 1/2szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: orzechy włoskie, płatki migdałów. Przygotowanie:  Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka  z łyżką cukru, odstawić(...)jest je rzucać o blat. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (odrazu podłożyć papier do pieczenia, zrobić zakładkę z papieru na ok.1cm). Rozetrzeć masę makową (dwie masy makowe wymieszać z dżemem).  Zawijać ciasto do siebie. Boki papieru podłożyć pod spód (szczelnie) by masa makowa nie wypłynęła podczas pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach przez ok.1h. Polewa: Na wolnym

W kuchni u Moniki
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 347

mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto przekładam na tortownicę(...)minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami

Tradycyjna kuchnia Kasi
drożdżowe zawijańce 115

twarogiem w każdym wydaniu są pyszne. Ciężko jest im się oprzeć.   Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki pszennej 200g chlebowej mąki pełnoziarnistej 50 g masła Składniki na masę twarogową: 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 1 żółtko Składniki(...)maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy je rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach ok 30x60cm.  Cały płat równomiernie smarujemy masa twarogową. 1/3 ciasta zaginamy do środka, a następnie przykrywamy kolejną 1/3 wolną warstwą ciasta. Powstały długi, wąski prostokąt dzielimy ostrym nożem na 12 części. Każdą część skręcamy w połowie

Słodki Zakątek
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 366

moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy masę makową i cukier puder. Całość miksujemy. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej wody(...)mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aż lekko przestygnie. Następnie łączymy masę serowo-makową, ubitą śmietanę i żelatynę i razem mieszamy na wolnych obrotach miksera. Masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężało

e-PrzepisyKulinarne
Torcik jabłkowy 156

podzielić na 3 części, każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem  i rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Upieczone ciasta odstawiamy najlepiej na 12 h tak aby nabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem(...)cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Karmelowe LOVE 303

łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch   Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. 2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą(...)cukru na jasną, kremową masę. 3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół

Kocham Czekoladę
Ciasto Hit 129

łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu dzielimy na 4 części.  Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki 25 x 36cm. Pieczemy po 15- 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na masę: 700 ml mleka 200 g cukru 1 margaryna 1 łyżka

Domowe ciasta
Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową 191

Pyszne ciasto kruche przełożone marmoladą i masą, które na zakończenie daje pyszny efekt. Ciasto można zrobić na co dzień i od święta. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 10 dkg smalcu 2 łyżki śmietany 18 % 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jajeczno-cytrynowa: 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny(...)zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. 2. Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy po 1 łyżce masy jajecznej

Kuchnia u Bietki
Ciasto czekoladowe z kremem twarogowym 149

soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie dodajemy jogurt. Masło rozpuściłam od razu z czekoladą i dodałam do masy. Dorzucamy cukier zwykły i waniliowy (autorka ciasta używa ekstraktu waniliowego), jogurt i rozpuszczoną kawę w niewielkiej ilości wody. Jak mamy wszystko dobrze ubite to dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko razem mieszamy(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem. Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał. Smacznego

Kuchenne Wariacje
ciasto makowo serowo jabłkowe 476

dwie równe części, schładzamy ok. 30 min. w lodówce. Dwie jednakowe blachy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na nie rozwałkowane ciasto kruche, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 160-180 st. C. składniki na masę serową: 1000 g tłustego sera 250 g cukru pudru 120 g masła 5 jajek opcjonalnie: bakalie, aromat wykonanie: Masło ucieramy z żółtkami(...)cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową. masa makowa: 850 g maku z puszki Na podpieczone ciasto kruche wykładamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min. składniki masę jabłkową: 1100 g jabłek kwaśnych 1/2 szkl

Domowy Smak Jedzenia
Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową 188

Już pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone...300 ml mleka200 g masła50 g drożdży2 jajka0,5  łyżeczki soli150 g cukru2 g szafranu lub kurkumy750 g mąkimix keksowy Heliomasa krówkowa(...)pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym

Moje domowe kucharzenie
Odchudzona strucla orzechowo - cynamonowa 137

minut, aby drożdże ruszyły. Masło roztopić, dodać resztę ksylitolu i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Jajko roztrzepać widelcem. Połączyć wszystkie składniki ciasta, zagnieść i odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość. 2. Suche składniki na masę(...)połączyć ze sobą. Masło rozpuszczany, gdy jest jeszcze ciepłe dodajemy melasę, ksylitol, mleko i śmietankę, mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu. Łączymy ze zmielonymi orzechami i migdałami tworząc gładką masę. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy na prostokąt i zwijamy wg. wyżej pokazanych zdjęć. Zwiniętą strucle odkładamy na przygotowaną formę wyłożona papierem do pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła

Apetyczna babeczka
Ciasto orzechowe cappuccino 679

łyżki kawy cappuccino POLEWA 50g czekolady mlecznej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka łyżeczka kakao PONCZ Łyżka kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wody 2 łyżki wódki CIASTO ORZECHOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy(...)mieszamy do połączenia się składników. polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Można również udekorować ciasto według własnej inwencji :) Ja zrobiłam rozetki z masy i powkładałam w nie połówki orzechów. Ciasto powinno poleżeć noc w lodówce. Jest pyszne,wilgotne i aromatyczne Polecam gorąco

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasteczka z masą z białego maku 114

zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne.   Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w startych migdałach lub innych orzechach

Aga w kuchni
Baba drożdżowa z kajmakiem 191

letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawi

Moje domowe kucharzenie