żółtka (same bez białek ) wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę i wałkujemy ,dajemy na przygotowaną blaszkę, ciasto nakłuć i piec ok35 min jak się przyrumieni wyjąć ciasto posmarować konfiturą na to dać masę rabarbarową. masa rabarbarowa rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną i pozostałą konfiturą kłaść na ciasto a na to bezę białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną oraz cytryną
Moje WyrobyTortowa wersja popularnego ciasta "Bounty" , które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie. Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty". Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki) 20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekolady(...)gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie wykładamy połowę masy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy górną częścią tortu - ponczujemy. Polewa: Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Słodka Stronadomownicy bardzo lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra(...)wodą, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej , dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Dodajmy pokrojone galaretki, delikatnie mieszamy i wykładamy na dolna część ciasta, przykrywamy wierzchnią częścią, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowujemy polewą: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier puder oraz kakao, zagotowujemy
Bajeczna Kuchniazamówienia! Dla kogo: dla szukających pomysłu co zrobić z dynią dla lubiących szukać nowych przepisów dla kochających tarty Składniki na ciasto: 130g masła łyżka oleju rzepakowego łyżka cukru szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej Składniki na masę dyniową: 430g puree dyniowego (jak zrobić puree dyniowe przeczytasz tutaj ) 400g mleka skondensowanego słodzonego z puszki 2 jajka łyżeczka cynamonu pół(...)minimum 30minut. Wykonanie masy dyniowej: Puree dyniowe włożyć do naczynia miksującego i dodać resztę składników (poza bitą śmietaną). Zmiksować 30s.obr.8 (aż będzie gładkie). Nałożyć masę dyniową na schłodzone ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175 stopni na dolnej półce. Po upieczeniu wyciągnąć na kratkę do wystudzenia. Podawać saute lub z bitą
Mania WypiekaniaMami, tylko nic już więcej nie dodawaj bo są super”, zupełnie nie wiem o co jej chodziło. Ciacha są kruche, idealnie nadawać się będą jako baza do innych ciast, można do nich dodać kakao czy też karob. Składniki na około 50 szt. 400 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 ml złotego syropu ( przepis znajdziecie tu ) , syropu(...)gładką puszystą masę banana z masłem kokosowym. Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce, ale syrop dodawaj stopniowo, początkowo możesz wyrobić ciasto mikserem. Zagnieć gładkie ciasto, konsystencją będzie przypominało masę marcepanową. Owiń je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce. Słodzone ciasto rozwałkuj na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość 3-5 mm max i wykrawaj foremką
greenscarfplanetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w zamrażalniku przez 20-30 min. Masa: Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać jogurt i pozostałe składniki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach(...)większą. Większą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki formy. Na cieście rozsmarować dżem, następnie wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik
Domowa Cookierenka Agidomowy serek był to teraz najwyższa pora na sernik z nutką cytryny, otulony kakaowym ciastem :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru(...)stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchni150g miękkiego masła 300g wiórków kokosowych masa śmietanowa 450-500g śmietanki 30% musi być schłodzona 100g (jedna tabliczka) białej czekolady ok.80g wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta. WYKONANIE Na początek przygotowujemy masę kokosową. Żółtka ucieramy razem z cukrem waniliowym na gładką masę.Dodajemy szklankę mleka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.Pozostałe mleko zagotowujemy(...)górę znowu warstwa herbatników.Na herbatniki wykładamy drugą warstwę kremu kokosowego ponownie wyrównujemy i znowu kładziemy herbatniki.Na ostatnią już warstwę herbatników nakładamy masę śmietanową.Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i jak ostygną posypujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki,najlepiej na noc. Ciasto jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszadomowej roboty) - 2 śmietan-fixy - nasiona granatu Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać szpinak i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica 26 cm) i wstawić do nagrzanego(...)jeszcze przez 5 kolejnych minut. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec śmietan-fixy i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na blat z ciasta i posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy. W sezonie można udekorować wierzch plastrami truskawek, malinami, jagodami lub poziomkami
W poszukiwaniu inspiracjiPrzyszedł czas na kolejne ciasto 🍰 Przepis jest praktycznie taki sam jak murzynek na maślance tylko o podwojonej ilości składników. z dodatkową masę budyniową i kremem. Ciasto można zaliczyć właściwie do tortów w delikatnej formie :) Nie jest ono jakoś super "fit" ale nie popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne(...)Budynie gotujemy według przepisu. 3. Ostudzony biszkopt przekrajmy na pół i przekładamy masą budyniową. 4. Śmietankę miksujemy, dosypujemy fix i ubijamy do postania gęstej masy wygodnej do rozsmarowania. Smarujemy nią brzegi oraz wierch ciasta. Wedle uznania przyozdabiamy. Chowamy do lodówki najlepiej na noc. Wartości odżywcze całości: (wyszło 10 kawałków) 2600 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzujest warte zachodu:) Bałam się, że będzie za słodkie, ale muszę przyznać, że sok z cytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:) - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła; 0,5 l mleka; 2 budynie waniliowe (bez cukru); 2-3 łyżki cukru kryształu(...)cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej-polewa czekoladowa. Ciasto udekorować na koniec kokosem
In my kitchenSłodki Bratek . Oczywiście nie była bym sobą gdybym czegoś nie p ozmi eniała więc oto moja wersja tego ciasta. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżka proszku do pieczenia masa zielona: 900 ml Pysia zielonego 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 1 budyń śmietankowy na 1/2 l masa(...)odstawić do lodówki by całkowicie stężała. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,żelatynę w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno,dodać serek,roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotową masę wylać na zastygniętą galaretkę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do czasu stężenia masy. Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej i lejąc cienkim strumieniem udekorować górę ciasta
Kolorowa kuchnia Elkinumer 2 - zmniejszyłam jego ilość i wyszło obłędnie :) Spróbujcie. Ja sama przepis ten dodaję do moich ulubionych :) 'rolada czekoladowa z kokosowym nadzieniem' Składniki: * ciasto : - 300 g biszkoptów - 50 g masła - 50 g kakao - 2/3 szklanki mleka * masa: - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 100 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka * polewa: - 120 g masła lub margaryny - 1/2 szklanki cukru(...)podgrzewać do momentu, aż wiórki wciągną całe mleko. 200g masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania, dodawać stopniowo wiórki kokosowe, dokładnie miksując. Tak powstałą masę rozsmarować na cieście i zwinąć w roladę. Schłodzić min 2h w lodówce. Z margaryny, cukru, wody i kakao przyrządzić polewę. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (ok.2-3 minut). Ostudzić, aby masa zgęstniała
CookYourselfciasta wielkanocne to babka oraz mazurek, czyli tak zwany "dziad". Na moim świątecznym stole nie może go zabraknąć:) Stale jednak eksperymentuję i wymyślam nowe wersje tych ciast. Dzisiaj polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku... Ciasto kruche: 200g mąki pszennej, 100g masła, jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru. Mąkę(...)cukru, łyżka cukru waniliowego. Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła. Dowolnie udekorować
Z miłości do słodkościroboczą nazwę "Justynkowy sernik". Dzielę się przepisem, bo to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, dla serniko-żerców i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 3 szkl. mąki 1 margaryna do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 1 kg sera z wiaderka 1 całe jajko 1 budyń śmietankowy 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła (roztopionego) kilka(...)włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Gdy ciasto się schłodzi, większą częścią wyłożyć blachę, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Składniki na masę serowa zmiksować na gładka masę i wylać na przygotowany spód z ciasta. Brzoskwinie odsączyć i drobno pokroić. Ułożyć na całej powierzchni masy serowej. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i na końcu budyń. Wyłożyć jako kolejną
Kuchnia w opałachZacznę od tytułowego ciasta, czyli przepisu na pyszne (według mnie) ciacho, które łączy moje ulubione smaki w jedną całość! Kakaowy biszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te dwie razem!), do tego advocatowa, a jeszcze i w wiśniach nutka alkoholu się pojawia. Nie mogę pić, to sobie chociaż kawałeczek ciasta zjadłam ;) Ciasto to przygotowałam na wspominane już chrzciny Wiktorii, które odbyły się(...)szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy w lodówce. A teraz troszkę literatury :) 11 września mój blog obchodzi 2 urodziny
Kolorowy Przepisownik