wiele nazw, ale smak ten sam, który zna każdy :) Lekko chrupiące i słodkie z wierchu i mięciutkie w środku, Idealne na każdą porę roku, nie tylko karnawał :D Składniki: Ciasto: 500 ml wody 150 g masła 300 g mąki pszennej 6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia Lukier: 200 g cukru(...)Przygotowanie: W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką. Wstawić ponownie na ogień i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawićz ognia i ostudzić. Przygotować papierki di pieczenia - z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 6 cm (około 50 sztuk). Po tym czasie miksujemy
Malinowo w kuchniczekoladowa tarta to wariant dietetyczny. ciasto: 3 żółtka i 1 jajko pół szklanki mąki kukurydzianej 9 łyżek otrąb owsianych 3 łyżki słodzika 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku ½ olejku waniliowego 7 łyżek mleka nadzienie: 3 łyżki mąki kukurydzianej ¼ szklanki wody 1.5 szklanki truskawek(...)słodzik w proszku – kilka łyżek do smaku nadzienie: Mieszamy mąkę z wodą, dodajemy słodzik, a następnie truskawki. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. ciasto: Otręby mielimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Wkładamy na pól godziny do zamrażalnika i wykładamy dno blaszki na tartę. Najpierw smarujemy blaszkę tłuszczem i wysypujemy bułka tartą
Humanistka w kuchnipianę. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Powoli wsypywać cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy, mieszać już delikatnie łyżką. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przeciąć(...)żółtku – mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko – mieszać obroty 1, dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem – jak mąka się wymiesza z masą jajeczną to wylać ciasto na przygotowaną blaszkę. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i zostawić tak długo, aż prawie zacznie tężeć. Na spodniej części biszkoptu rozłożyć truskawki i zalać
Kuchnia Pokoleńzrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Masa budyniowa: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 15 g skrobi(...)mąki ziemniaczanej 15 g mąki pszennej 125 g masła Dodatkowo do obtoczenia: zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość
Świat Ciastapieczenia. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po 1 żółtku. Na koniec masę delikatnie mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Biszkopt wykładamy pomiędzy białe ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 blaty. Krem(...)momentu zagotowania masy. Całość studzimy (warto jest wierzch budyniu przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło ucieramy mikserem i łyżka po łyżce dodajemy do niego wystudzoną masę budyniową. Złożenie ciasta: Na spodzie kładziemy 1 blat ciasta biszkoptowego i wykładamy na niego połowę kremu budyniowego. Na krem wykładamy sernik, a na niego drugą połowę kremu. Wierzch przykrywamy drugim blatem
Trzeci talerzusuwania toksyn z organizmu, niszczą komórki rakowe, pomagają utrzymać właściwy poziom estrogenów, źródło potasu, miedzi, cynku. To co, zapraszam do kuchni, wypróbujcie przepis i dajcie znać jak Wam smakował Ciasto owsiane z winogronami przepis na blachę o długości 16 cm 250 g płatków owsianych 80 g mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 dojrzałe banany 2 jajka(...)winogrona Płatki owsiane przesyp do misy malaksera. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, obrane banany oraz jajka, jogurt i mleko. Całość dokładnie zmiksuj. Blachę wysmaruj masłem, wyłóż na nią masę. W ciasto wciskaj umyje winogrona, najlepiej bezpestkowe. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj przestudzone. Smacznego Czytaj więcej – ciasta z owocami Artykuł Ciasto owsiane
365 dni dookoła kuchniniższe. U mnie tortownica miała średnicę około 28 cm. Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić dno formy ciastem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Podpiec ciasto przez ok. 25 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Porzeczkow o - migdałowa beza: 500 g czerwonych porzeczek 200 g cukru 100 g mielonych migdałów(...)mielone migdały. Kilka łyżek masy bezowej odłożyć. Do pozostałej bezy wsypać porzeczki i bardzo delikatnie wymieszać. Masę porzeczkową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę bezową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut. Wyjąć, pozostawić w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego
maniapieczeniamisce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę kasztanową, cynamon oraz sodę. Do suchych składników dodać masło orzechowe, rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać serduszka. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec(...)cały płyn). Mniej więcej w połowie gotowania po przykryciem dodać wanilię i ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie dodać śmietankę/jogurt i blendować na gładką masę. Masą udekorować muffiny, serduszka delikatnie przyciąć na rogu i wbić w jaglany krem. Uwaga!: Muffinki są bez glutenu dlatego obsuszają się delikatnie gdy długo stoją w nie zamkniętym pojemniku. Najlepiej
Candy Pandaspieczenia 2 jaja Masło ucieramy z pudrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Składniki na masę serową: 1 1/12 kg sera białego dwukrotnie zmielonego 5 żółtek 2 jaja 1 szklanka oleju skórka otarta z 1 cytryny ½ szklanki śmietany 2 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe(...)Dodatkowo: 2 czubate łyżki sypanej kawy Składniki na warstwę z rosą: 5 białek 5 łyżek cukru pudru Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając puder. WYKONANIE : ciasto ucierane posypujemy przez sito ½ ilości kawy masa serowa PIECZEMY 60 MINUT W TEMP. 200-220 STOPNI wyjmujemy z piekarnika i posypujemy ½ ilości kawy wykładamy piankę PIECZEMY
Domowe ciastamakiem (choć jabłka nie są wyczuwalne). Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie. Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej. Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 6 jabłek (dużych) 1 opakowanie cukru waniliowego Lukier(...)cukru puder 30g ciemnego kakao 3 łyżki mleka 1 płaska łyżka masła Masę makową przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia. Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 190 stopniach
Di gotujemargaryny * 5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki razem zagniotłam .....i tyle. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie dość niezbyt równe części i zapakowałam do zamrażalnika na czas szykowania obiadu sobotniego. Jak już zjedliśmy obiad, wyciągnęłam zamrożoną większą część i starłam na tarce jarzynowej. Można też(...)pół szklanki oleju. Wylewamy na podpieczony spód. Można go schłodzić troszkę, jednak ja robię szybko. Wyciągam, wylewam, układam, trę i pakuję do piekarnika. Tłumacząc z mojego języka: Wylewam masę na ciasto, układam maliny, ścieram drugą zamrożoną część ciasta. Wsadzam do piekarnika na ok. 1 godzinę. Nie ma potrzeby więcej. Spali się....ot co. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąOdstawiamy do przestudzenia. Następnie dzielimy na 4 części. Jedną część wykładamy, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyciągniętą część, dodajemy jajko, doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy jednakowe wielkości kuleczki, lekko spłaszczamy, na środku każdej robimy wgłębienie. Gotowe kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-5 min. po wypłynięciu na powierzchnię
Domowy Smak Jedzeniapyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto o nazwie Monte, nazwa ta nie bierze się znikąd, ponieważ ciasto smakiem bardzo przypomina popularny deser jakim jest Monte. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, masy oraz czekoladowej pianki, całość posypana jest orzechami. Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje, gorąco Wam polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI ***przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -3 jajka(...)jakości-wtedy ładnie się roztopi. Roztopioną czekoladę chwilkę studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Powstałą masę wykładamy na krem. Orzechy mielimy i posypujemy nimi ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wtedy pianka ładnie się zetnie i nabierze musowej konsystencji. Polecam gorąco, ciasto jest pyszne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki
Izabelawkuchnirozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: jogurt zmiksuj z jajkami, szczyptą soli i cukrem. Cały czas miksując dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładka masa na ciasto. Ciasto piecz w gofrownicy nasmarowanej tłuszczem, aż się ładnie zarumieni. Następnie ostudź je na kratce, tak aby było chrupiące z obu stron, a następnie oprósz cukrem pudrem
Niezły Młynekponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 4. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i zagotować. 5. Obie(...)około 20 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolity krem. 6. Ostygnięty spód posmarować konfiturą malinową i na wierzch wylać ciepłą masę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 7. Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać maliny, ja ułożyłam je w kształcie serca. 8. Galaretkę zalać
Mała Cukierenkadodajemy do nich, zmniejszając obroty miksera do minimun, mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt po wyjeciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości około 60 cm. Przekrawamy na 3 blaty po całkowitym wystudzeniu(...)około 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia. Mascarpone miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy amaretto i cynamon. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno i delikatnie łączymy obie masy. Żelatynę podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, łączymy z 1-2 łyżkami masy, a następnie dodajemy do całości, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jeden z biszkoptowych blatów umieszczamy ponownie w tortownicy
Smaki Na TalerzuBananowiec! Uwielbiam takie szybkie torciki na zimno! Dzisiaj propozycja bananowca na zimno. Ciasto na biszkoptach o bardzo charakterystycznym smaku, zwieńczone na górze cytrynową galaretką. Idealne dla dzieciaków. ;-) SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 400 ml jogurtu greckiego -150 ml serka waniliowego - biszkopty - 1 galaretka cytrynowa - kilka ziaren wanilii - opakowanie żelatyny Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Żelatynę 3/4 opakowania zalej 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj(...)lodówki na minimum 4 godziny. W między czasie galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Jak całkowicie wystygnie delikatnie wylej na wierzch masy bananowej. Wstaw do lodówki, aż masy stężeją. Ciasto można przechowywać do 3 dni w lodówce. Smacznego! Zapraszam Was na instagrama i facebooka. ;-) Pięknego dnia
SMYKWKUCHNIspróbować tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta! SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na dużych oczkach masę marcepanową, gruszki i jabłka kroimy na ósemki i układamy na przemian, przygotowujemy kruszonkę(pamiętajcie jeśli chcemy
Kuchnia Beaty