ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:345/3191)

Rogale świętomarcińskie :) 168

listopada w Poznaniu od ponad 100 lat wypiekane są rogale świętomarcińskie. Jest to ciasto półfrancuskie przełożone masą makową. W oryginalnym przepisie używa się maku białego, ja niestety nigdzie nie mogłąm go dostać, więc użyłam niebieskiego. Ale smak jest identycznie pyszny polecam każdemu. Przepis zaczerpnęłam ze strony www.poznan.pl Składniki: Ciasto: - 1 kg mąki - 6 jajek - 1/2 kostki masła - 2 łyżki cukru(...)się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec

Zainspirowana w kuchni
A'LA SERNIK 320

zagościł już na stałe w Naszym domu. Upieczmy go i zaskoczmy gości bo smakuje jak najprawdziwszy sernik.     Składniki: ciasto: 3 szkl.mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia margaryna 5 żółtek 5 łyżek cukru masa: 3 śmietany duże 18% cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 budynie śmietankowe piana z 5 białek Wykonanie: Do mąki dajemy pokrojoną margarynę(...)cukrem waniliowym. Miksujemy. Ubijamy pianę , Łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie Na duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, az sie zrumieni wierzch ciasta

Z Majeczką w kuchni
Czekoladowe tartaletki 139

Ciasto to przez przypadek przygotowałam, bo pierwsze masę do mazurka w planie miałam.  Ciasto na mazurek już upieczone czekało, ale jak się okazało, podczas masła z dodatkami  podgrzewania, zmienił się mój plan działania. Orzechy szybko uprażyłam, jajka z kakao połączyłam, jeszcze mąki dodałam  i masę z wszystkich składników przygotowałam. Co wyszło? ciasto mocno czekoladowe, smaczne, wyjątkowe. Dzieci(...)kakao, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, orzechy i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy. Ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami z migdałami. Rada: jeśli nie macie takich małych foremek, można ciasto upiec w dużej formie na tarte. Smacznego

Moniki Smakołyki
Makowiec japoński 698

masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić

Smakołyki Asi
Ciasteczka z ciasta francuskiego z masą makową 127

możemy zrobić sobie te proste i pyszne ciasteczka. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szkl.masy makowej (domowej lub kupnej) Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.Smarujemy cienko masą makową całe ciasto francuskie.Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku.Zrolowane ciasto kroimy w 1 cm ciasteczka.Rozkładamy na blaszce.Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krem czekoladowo- orzechowy 102

Przepis na pyszną masę do ciast i tortów. Tym razem połączenie orzechów i czekolady Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag śmietanki 10 dag orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę rozdrobnić, dodać cukier, śmietankę i masło po czym wymieszać i zagotować. Następnie wsypać zmielone orzechy i gotować do uzyskania gęstej masy

Tradycyjna Kuchnia
Jabłka pod kokosową pierzynką... 137

proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 180 0 C na złoty kolor (około 25 minut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie.  Masa: 1 l ugotowanego kompotu(...)szklanki cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor

In my kitchen
Mazurek orzechowy 182

cukru 6 dkg margaryny 1 łyżka miodu prawdziwego Grubo pokrojone orzechy wymieszać z margaryną i cukrem na ciepłej płycie kuchennej, dodać miód i lekko zrumienić. Ciepłą masę wylać na drugą część rozwałkowanego ciasta (ciasto ma być już w blaszce). Ciasto piec 15- 20 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: ½ litra mleka budyń waniliowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki(...)żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Wszystko razem zagotować do zgęstnienia. Ostudzić. Margarynę utrzeć. Ucierając dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na koniec dodać zmielone orzechy. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Na górze ma być ciasto z orzechami. Kategoria: Ciasta , WIelkanoc

kuchcikownia
Babka jogurtowa 219

misek oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę i odstawić ją na czas przygotowania reszty ciasta. Jogurt przełożyć do miski z żółtkami, a następnie tym samym kubeczkiem wsypać dwie porcje cukru. Utrzeć go z żółtkami i jogurtem na puszystą masę. Następnie odmierzyć kubek oleju roślinnego i powoli dolewać go do masy, cały czas ucierając. Dolać ekstrakt z wanilii(...)dodać dwa kubki mąki pszennej i jeden kubek mąki ziemniaczanej. Powoli wymieszać wszystko gumową łopatką. Na koniec dodawać łyżką porcje ubitej wcześniej piany i delikatnie je wmieszać do masy. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45- 55 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i postawić na metalowej kratce na 10 minut przed wyjęciem

wyzwania kuchenne
Czekoladowy tort z ciasteczkami 135

Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowego ciasta, stąd upiekłam tort. Osobiście nie jestem czekoladoholikiem, ale jako że nie piekłam dla siebie, to kierowałam się dwoma wskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek   3/4 szklanki cukru(...)ubijania cukier, a następnie po 1 żółtku. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy silikonowej i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Krem: opakowanie serka mascarpone 250g 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej

Fabryka pomysłów
Sernik z wiśniami i wiórkami kokosowymi. 161

Ostatnio na niedziele upiekłam taki sernik. Trochę pokombinowałam, na ciasto wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe. Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :) Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam. Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje, żeby nie było za nudno. Jednak(...)roztopione masło i likier kokosowy. Zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać łyżka lub mikserem na najniższych obrotach. Na koniec, stopniowo dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką. Masę serową wylać na ciasto z wiśniami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 30-40 minut. Następnie uchylić i zostawić jeszcze

Agusiowe smakołyki
miodek jabłkowo śmietankowy 209

nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa(...)wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia się ze śmietaną. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy masę śmietanową i przykrywamy ją trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kopytka 119

równe części. Jedną część wyciągnęłam (nie wyrzucałam) a w to miejsce wsypałam mąkę i wbiłam jajko.  Dołożyłam czwartą część ugotowanych ziemniaków i wyrobiłam na jednolitą masę. Podzieliłam ciasto na mniejsze części i z każdego kawałka formowałam wałek, z którego odcinałam nożem po skosie kawałek ciasta. Wrzucałam do gotującej się wody i wyciągałam kiedy wypłynęły na wierzch i zaczęły delikatnie

Pieprzyć z Fantazją
Placek z waniliową kruszonką i jabłkami 103

cukru wanilinowego lub z wanilią* Nadzienie: 1 kg soczystych, słodkich jabłek 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru wanilinowego lub z wanilią 2 białka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdy masa będzie zwarta, dzielimy na dwie porcje i odstawiamy na ok. 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub kromy

Kucharzyca
CZEKOLADOWE CIASTECZKA 138

kostkę masło, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać do połączenia. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Oba rodzaje mąki i kakao przesiać i dodać razem z olejem do masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od boków miski i gromadzić się w kulkę jest już gotowe. Rozwałkować i wałkiem wycisnąć wzorki. Powycinać kółka, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto na Boże Narodzenie 160

puder. Całość miksujemy jeszcze ok. 1 minutę. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do naszej foremki i smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy drugą część masy. Wierzch ciasta dekorujemy słodkimi ozdobami świątecznymi i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Ps. Moje ciasto podzieliłam "dekoracyjnie" na 2 części ... jak na zdjęciu

Alutka-Gotuje