wypieku jest mało słodkie dlatego słodka polewa malinowa spełnia tutaj swoje zadanie – osładza wypiek i przybiera formę galaretki na wierzchu. Dacie się namówić na kawałek? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: masa waniliowa/śmietankowa ¼ kostki masła cukier budyń (waniliowy lub śmietankowy) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka (tylko żółtka) ½ kg sera masa czekoladowa ¼ kostki masła 1 kopiasta łyżka kakao cukier(...)blasze wyłożyć najpierw jedną masę, wyrównać i na wierzch położyć drugą. Piec między 60-90 minut (zależy od Waszego piekarnika) w 150-160 stopniach. Gdy sernik ostygnie, przed podaniem w garnuszku roztopić słoik konfitury. Ja użyłam malinowej, ale może być to wiśniowa lub czereśniowa. Taką gorącą konfiturą polać ciasto i od razu podawać. Smakuje wybornie
Szybko Tanio SmacznieDomową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka
Smakołyki Asiwodą )Masa budyniowa :650 ml mleka2 budynie waniliowe Winiary1 łyżka mąki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , cukier waniliowy , jajka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść.Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia .Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć
Sama słodycz i szczypta chiliŻeby nie było, że ciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu(...)Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy ok 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i rozmasowujemy pozostały krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie) Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne
Cynamonowe szczęściewiększą ilością ciekawych przepisów.Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe.Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne, jesiennie ciasto.Kruchy spód, kremowa masa dyniowa, która rozpływa się w ustach(...)grochem czy fasolą).Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Usunąć z ciasta kulki i papier.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Przestudzić.Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier, sok z cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników.Masę wyłożyć na podpieczony spód.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Wystudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas wykonania: 30 min (plus czas studzenia ciasta) Składniki Biszkopt (forma 24x30 cm) - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - szczypta sody oczyszczonej - 2 łyżki miodu lub innego słodzidła Masa - 250 g sera twarogowego - stała część mleczka kokosowego z jednej puszki - 25 g wiórek kokosowych - 2 łyżki miodu lub innego słodzidła Dodatkowo - 20 g gorzkiej czekolady min 70% - 1 łyżeczka oleju(...)Masa Ser miksujemy z mleczkiem kokosowym oraz słodzidłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Miksujemy wszystkie składniki (gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać więcej wiórek kokosowych). Rozwijamy nasze ciasto i smarujemy przygotowaną masą ( zostawiamy około 2 łyżek masy do posmarowania wierzchu). Ponownie zwijamy. Smarujemy wierzch pozostałą częścią masy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy roladę. Rolada
Health-Fit-Lifetego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw – orzechy i suszone żurawiny, lekko ciągnącą bezę oraz słony karmel w formie pysznej(...)mąki ziemniaczanej – 150 g orzechów (włoskie, migdały, nerkowce, dodatkowo możesz dodać suszoną żurawinę) – płatki migdałów do ozdobienia – 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: KARMEL: Jeśli używasz gotowej masy kajmakowej, ciasto przygotujesz zdecydowanie szybciej. Potrzebujesz 3-4 łyżek kajmaku połączonych z 1/3 łyżeczki soli. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne zrobienie kajmaku, gotuj puszkę skondensowanego mleka słodzonego w garnku wypełnionym wodą
nietylkopasta.plsmak bezy, łączę ją zawsze z kwaskowatymi owocami. Postawiłam na jagody leśne, które zamroziłam latem. Jagody, kokos i beza to idealne połączenie smaków. Jak wiecie nie jestem zwolennikiem ciast z masami na bazie masła, dlatego że są one ciężkie, pracochłonne i bardzo kaloryczne. Ta rolada jest bardzo lekka w smaku, idealna do kawy. A teraz w środku zimy(...)prostu strzał w dziesiątkę, jemy ją i od razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania
SMYKWKUCHNIminut do wyrośnięcia. Nadzienie: Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić. Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie. Kruszonka migdałowa Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy
Różne smaki w kuchniWbrew pozorom wykonanie ciasta nie zajmuje dużo czasu :). Składniki: 2 duże paczki krakersów 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 l śmietany kremówki 36 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka słonecznika łuskanego 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka gotowej masy kajmakowej 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Masa budyniowa
Mojewlasne.plnastępnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do ciasta. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 45 min, temp. 180°C. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu
nietadietałyżki startego żółtego sera (czubate) 3 łyżki serka śmietankowego (może być dowolny wariant smakowy) sól, pieprz Nadzienie II: mozzarella Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Przygotować masę na ciasto. Ser żółty zetrzeć na tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną i jajkiem. (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.) Ciasto dokładnie
Di gotujepokroić. Do garnka wsypać rabarbar, dodać 3 łyżki cukru i całość gotować kilka minut na średnim ogniu. Gdy rabarbar będzie lekko miękki - garnek zdjąć z ognia. Przestudzić. Gdy ciasto podwoi masę to wyjąć je i przełożyć na blachę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Następnie ułożyć lekko ugotowany rabarbar. Całość pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Na sam koniec posypać
Ugotowaćbiałego półtłustego sera 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę, cukier, kakao i wodę połączyć, mieszając zagotować. Odlać 1/2 szklanki na polewę a resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać delikatnie mieszając ubite jajka (najpierw ubić białka na sztywną pianę i dodać żółtka) i mąkę wymieszaną z proszkiem(...)dodać żółtka. Następnie do jaj dodawać po łyżce sera, na końcu kaszę i proszek do pieczenia. Połowę ciasta wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z kolei masę serową i resztę ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 1h. Po upieczeniu i wystygnięciu polać polewą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąciasta blendujemy. Formę o średnicy 11 cm wykładamy ciastem i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do zamrażarki. Nadzienie: Kalafiora gotujemy aż będzie miękki, blendujemy go z resztą składników na gładką masę. Około ⅔ uzyskanego ciasta wylewamy na spód i odstawiamy z powrotem do zamrażarki. N adzienie malinowe: Do pozostałego w blenderze ciasta dorzucamy maliny. Ponownie mieszamy, wylewamy maliny na wierzch jako górną warstwę(...)naszego deseru. Pamiętajcie, że poprzednia warstwa też musi już być twarda, dzięki temu obie masy się Wam nie wymieszają i uzyskacie piękny efekt dwuwarstwowego ciasta Do dekoracji możecie użyć wszystkiego na co macie ochotę, jednak zachęcam do korzystania z dostępnych owoców czy jadalnych kwiatów. Smacznego! Artykuł Sernik bezglutenowy z kalafiorem i malinami (paleo, bez cukru i pieczenia) pochodzi z serwisu
PaleoLifeCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę
Tradycyjna Kuchnia