ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:334/3191)

pączki faworkowe - faworki dobrze nadziane 127

cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta na jednolitą masę. Trzeba trochę siły gdyż ciasto na faworki lubi, gdy się je dokładnie wygniata, uderza (na przykład wałkiem)…. Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę, aby odpoczęło

królestwo garów
Słodkie faworkowe ravioli - faworki dobrze nadziane 95

cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta na jednolitą masę. Trzeba trochę siły gdyż ciasto na faworki lubi, gdy się je dokładnie wygniata, uderza (na przykład wałkiem)…. Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę, aby odpoczęło

królestwo garów
Śmietanowiec 205

całą noc, następnego dnia ciasto starłam w malakserze tarczą do warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa: 5 białek w temp. pokojowej 1 kg śmietany 18% 3/4 – 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli(...)soli, pod koniec ubijania dodać cukier, łyżka po łyżce. Ma powstać sztywna błyszcząca piana. Delikatnie przesiać proszek budyniowy, wymieszać szpatułką, delikatnie wmieszać śmietanę, łyżka po łyżce, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać, wysypać owoce, resztę ciasta zetrzeć na tarce, wysypać na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (grzałka góra – dół, druga półka od dołu) piec około

moj przepis na
Zakręcone Ślimaczki 166

lekko lepiące. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 godz do podwojenia objętości. Teraz robimy nadzienie. Miękkie masło, lekko utrzeć z cukrem i dodać cynamon. Musi powstać jednolita masa. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwile. Ciasto rozwałkować na 30 X 50 cm. posmarować nadzieniem. Zwinąć roladę zaczynając od dłuższego boku. Podzielić na ok 12 części. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia

Panda i jej świat
Mini rogaliki wytrawne 141

żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć plasterek kiełbasy i starty ser żółty. Zwijać rogaliki

Moje domowe kucharzenie
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 144

przyprawą do piernika. Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam to za pomocą miksera, ciasto jest dość gęste). Z masy nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować je w kulki, następnie lekko je spłaszczyć i ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut

chili & sugar
Nadziane muffinki na ostro z soczewicy 199

Kupiec nadzienie:  1,5 kabanosa drobiowego około 2 plastrów mozzarelli light 2-3 pieczarki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto blendujemy, żeby powstała jednolita masa wylewamy część ciasta do silikonowych papilotek na muffinki do około 1/4 wysokości kabanosy kroimy w plastry, pieczarki i ser w kostkę układamy na środku każdej muffinki kilka plastrów kabanosa, sera

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Lekki sernik budyniowy 113

ciągle miksując dodajemy po łyżce sera, 2 budynie, olej i mleko. Na końcu otrzymamy płynną masę. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 C (zwykły) lub 170 C (termoobieg). Masę wlewamy do wyłożonej ciastem formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min. Ciasto urośnie więc zostawcie mu trochę miejsca w formie. Warto do niego czasem zajrzeć przez szybkę piekarnika. Jeżeli będzie(...)skróćcie trochę czas pieczenia. 5. I teraz najtrudniejsze… trzeba czekać aż ostygnie A to uwierzcie jest baaardzo trudne…. Kilka dodatkowych porad: – Jeśli lubicie ciasta bardziej słodkie dodajcie do masy więcej cukru. – Jeżeli nie macie miski z pokrywką do miksowania to proponuje fartuszek bo masa po dodaniu mleka może trochę pryskać – Można jeść sam lub podawać

Kulinarna Patilogia
Czekoladowo - czekoladowe profiterolki. 152

wolnym ogniu do zagotowania i ściągnąć z ognia. Wsypać mąkę, kakao i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Umieścić garnek na średnim ogniu, ciągle mieszając masę, aby osuszyć ciasto.  Przesuszone ciasto umieścić w misce i ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku , energicznie mieszając drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta drożdżowego). Gdy składniki się połączą(...)ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące.  Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce.  Masa czekoladowa do nadziania: 100 g gorzkiej czekolady, 5-6 łyżek gęstej śmietany, 18% kilka łyżek cukru pudru Czekoladę rozpuścić

Plate of Joy
Tort Monster High 125

stopni. Z jaj i cukru ubij za pomocą miksera pianę (potrwa to kilka minut). Następnie wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki połącz delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem (dno), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto

Wielki apetyt
Tarte flambée 218

nieco zachłanniej i przerobiliśmy je na tartę od razu. Nie było gorsze… W obliczu braku crème fraîche wymieszaliśmy zwykły polski twaróg ze zwykłą polską śmietaną i taką masą posmarowaliśmy ciasto. Cebulę pokroiliśmy na drobną kostkę, podsmażyliśmy na maśle i rozsypaliśmy na serku. Boczek pokroiliśmy w cienkie paski, lekko wytopiliśmy na patelni i ułożyliśmy na wierzchu. Tarty wylądowały w maksymalnie

GRUBY WAŁEK
Pierogi leniwe z guacamole 209

Wszystkie składniki na guacamole zmiksować na gładką masę. Na stolnicy lub czystym blacie kuchennym rozdrobnić twaróg przepuszczając go między palcami. Dodać jajko, mąkę i sól. Ugnieść na jednolitą masę. Do ciasta dodać guacamole i wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto się klei dodać mąki wedle potrzeb. Ciasto uformować w wałki i podzielić skośnie na kawałki wielkości ok. 2 cm. Leniwe gotować

Kuchenne syntezy
Torcik kawowo-orzechowy 411

ubić na sztywną pianę, nie przerywając dodać cukier i żółtka. Orzechy zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Stale ubijając dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut. Krem: 500ml mleka zagotować, proszek budyniowy

Zapiski Młodej Żony
Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli z serem 459

drugiej misce mieszamy twaróg z jajem, łyżką jogurtu naturalnego, łyżką stewii oraz aromatem waniliowym. Do formy (o długości 30 cm, keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 2/3 ciasta, następnie nakłądamy masę twarogową i wlewamy resztę ciasta. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a 35-40 minut. Po tym czasie studzimy ciasto, najlepiej przez całą

Mango Papaja
Ciasto cappuccino + film 156

rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i przekrawamy na pół, dolną warstwę ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy i nasączamy wystudzoną kawą rozpuszczalną. Do miseczki wsypujemy kawę cappuccino, zalewamy ją gorącą wodą, (około 20 ml ) dokładnie mieszamy i studzimy. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy(...)momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, wlewamy zimną galaretkę oraz rozpuszczoną kawę cappuccino i całość dokładnie łączymy, masę wstawiamy do lodówki na kilka minut. Gęstniejącą masę przekładamy na spód ciasta, wygładzamy jej powierzchnię i od razu wierzch masy przykrywamy górną częścią biszkopta. Tak przygotowane ciasto polewamy dowolną polewą czekoladową, dokładnie ją rozsmarowujemy i posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy

Smakowite Dania