ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:330/3191)

Ciastka Francuskie 270

dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę i dwa żółtka (białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy się za ugniatanie ciasta. Gdy masa będzie już jednolita, i nie będzie przylepiać się do rąk, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.2.Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik

Gotuj Z Muzyką
Tarta z zielonymi szparagami 206

Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem  fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni.  Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto250(...)nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki.Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną, układamy szparagi i pieczemy kolejne 20 minut, aż masa się ładnie zetnie

Kulinarne przygody Gatity
Kruche z pianką i owocami 235

truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia  Przygotowanie:   Ciasto kruche;  Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.Podzielić na 5 części.3 części dać do woreczka i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki.Do 2 części ciasta dodać kakao

Ala piecze i gotuje
Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą 174

rewelacyjny, dzięki korzennym przyprawom i skórce z pomarańczy. Do przełożenia ciasta użyłam mojego ulubionego kremu z mascarpone, a wierzch oblałam słynną polewą lustrzaną. Do dekoracji zrobiłam z masy cukrowej marchewki, a boki ciasta obsypałam posiekanymi orzeszkami.  W tygodniu staram się ograniczać spożycie cukru, ale w weekend pozwalam sobie na chwilę przyjemności i nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy bez kawałka(...)pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie  chłodziłam w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dekorowałam przed samym podaniem. Boki ciasta obsypałam posiekanymi orzechami włoskimi, a wkoło ciasta ułożyłam marchewki zrobione z masy cukrowej. Smacznego :-) Zapraszam na stronę  www.uczymyjakslodzic.pl  na której dowiedzą się Państwo kilka ciekawostek na temat cukru

kulinarne odsłony pati
Sernik z mango i spodem z sękacza 213

Ciasto: 200 g sękacza pół kostki masła 500 g zmielonego twarogu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru z wanilią pół szklanki cukru Góra: dojrzałe mango pół opakowania śmietany 22% 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki żelatyny otarta skórka z cytryny      Pół kostki masła rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę(...)mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze jedno mango, jeśli ktoś lubi bardziej intensywne smaki albo nie zdążył zjeść drugiego owocu kupionego do tego ciasta. Masę wylewamy bardzo powoli na ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 40-50 minut z miseczką wody tak jak w tym przepisie.      3 łyżeczki

sama złodycz
Ciasteczka francuskie z masą makową 183

Prosto, a jak smacznie...wystarczy gotowe ciasto francuskie[ samemu można też takie ciasto zrobić, ale czasem można pójść na łatwiznę] i dowolne dodatki....u mnie masa makowa..Takie małe ..pyszne...zrobione w ekspresowym(...)tempie przy pomocy pierogomanii    Tupperware ..Z jednego opakowania ciasta francuskiego kupionego w Biedronce wyszło 12 oto takich pięknych ciasteczek..i kilka innych z resztek odciętego ciasta. ciasto francuskie  masa makowa z puszki Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie masa makowa z puszki] lekko go dociskając

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowiec 209

Lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka(...)ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę  i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia do lodówki. Następnie na wierzchu układamy herbatniki, dekorujemy pozostawioną masą śmietankową przełożoną do szprycy, Chłodzimy kilka godzin

Smak mojej kuchni
Łatwy, Kakaowy Przekładaniec 125

bardzo krótko miksujemy. 7. Do miski przekładamy ser, dodajemy 100 ml ubitej śmietany i mieszamy całość. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy serowej i całość mieszamy. 8. Ciasto przekrawamy w pół i oba blaty smarujemy najpierw dżemem/dżemami (na jeden blat inny i na drugi blat inny, możemy tez pominąć dżemy) następnie wykładamy masę serową i przykrywamy(...)ciastem, ale możemy jeszcze mu dodać tak zwaną wisienkę na torcie;) 9. Ubitą śmietanę nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta. Następnie oprószamy całość kakaem. Ciasto schładzamy w lodówce aby masa i śmietana stężały. Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

Gotowanie...to proste !
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 129

wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm)  W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty  ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym(...)ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut

Różne smaki w kuchni
Comber – ciasto czekoladowe z alkoholem 293

dodać trochę więcej alkoholu kosztem herbaty) Dodatkowo: 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki kakao bez cukru   Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut. 3. Czekoladową masę zdjąć z ognia i odłożyć 8 łyżek na polewę(...)najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki). 7. Herbatę wymieszać z alkoholem (powinno być 500ml płynu). Ponczem nasączyć ciasto. Polewa: 8. Odłożoną masę czekoladową (8 łyżek) podgrzać. Dodać do niej masło i kakao, wymieszać na jednolitą masę i polać nią wierzch ciasta. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc. 9. Ciasto ostrożnie

Mała Cukierenka
Mazurek z kajmakiem 195

ciasta (opcjonalnie) Jak zrobić mazurek z kajmakiem? Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło. W misce zagniatamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Nawijamy na wałek i przekładamy do foremki. Dociskamy

Ciastkozercy
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 162

łyżką. Dodać olej, przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i lekko ściąć wierzch. Składniki na masę jabłkową: * 1 kg kwaśnych jabłek * cukier do smaku (ja dodałam pół szklanki) * opcjonalnie cynamon * 1 galaretka(...)łyżki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder. Wszystko ze sobą połączyć. Masę śmietanową przełożyć na stężałą masę jabłkową.  Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Każdy kawałek ciasta udekorowałam wzorem z szablonów do dekoracji , które nabyłam w sklepie internetowym  Goodest

Zrób to smacznie
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 233

Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy.  Brzegi ciasta skleić ze sobą, tworząc sklejenie wysokie na około centymetr. Potem zawinąć sklejenie (patrz zdjęcie obok). Powtarzać czynności 10-12 do wykończenia ciasta. Ostatni placek rozwałkować z resztek ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Wyniki konkursu z okazji trzeciej rocznicy bloga... 194

osób do herbaty 6/15 w klasycznej dekoracji ( 6 filiżanek, 6 spodków, 6 talerzyków deserowych, mlecznik, cukiernica i dzbanek) od Porcelana Bogucice, otrzymuje Iwona Cieplik  za Czterosmakowe ciasto z masą serową wg siostry Anastazji http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/01/czterosmakowe-ciasto-z-masa-serowa.html oraz-Schab w mleku -domowa wędlina- http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/03/schab-w-mleku-domowa-wedlina.html  Książki powędrują do  Justyna Dragan (Pascal i Okrasa)  za  Ciasto makowe

Takie tam pichcenie
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 129

pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien

Dzieje kuchennej Wiewióry