ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:324/3191)

Placek ziemniaczano-serowy 139

być szczera, to od samego początku on w ogóle plackiem nie miał być :D zamierzenie było, by ciasto wypiec w gofrownicy, tworząc tym samym ziemniaczano-serowe gofry. Niestety - sprzęt nawalił, nie udało się wypiec nawet jednej porcji, więc cała mas wylądowała na blaszce. To było lepsze i wygodniejsze rozwiązanie, niż stać nad patelnią i smażyć placki ;) W formie gofrów już(...)przypieprzyć, by smak był wyrazisty). Na koniec dodajemy posiekany koperek (tu już mieszamy koniecznie łyżką lub łopatką - żeby ten koperek zachował strukturę i by go było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta, ale będzie spływać z łyżki), wlewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy około 170 stopni i termoobieg

Kolorowy Przepisownik
ciasto truflowe 142

śmietan fixu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Cukierki pokroić bardzo drobno. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placuszki z dyni z pomarańczowym syropem 107

placuszki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia cynamon i mieszamy. Następnie dodajemy pure z dyni, jogurt, olej, jajko i wszystko razem łączymy na jednolitą masę. Kiedy ciasto jest gotowe w rondelku przygotowujemy syrop pomarańczowy. Wlewamy sok i dosypujemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż część wody odparuje, a sok zgęstnieje (ok. 20 minut). Następnie(...)dodajemy wyfiletowane cząstki pomarańczy i odstawiamy. Zabieramy się za smażenie. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju. Następnie nakładamy po jednej łyżce ciasta formując nasze placuszki. Smażymy na małym ogniu żeby ciasto zdążyło wyrosnąć i się upiec. Kiedy smażąc pojawia się małe dziurki nasz placuszek obracamy na drugą stronę i jeszcze chwile smażymy. Placuszki przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym syropem

Kuchenne Wariacje
Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe 221

Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone(...)drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko

Kto ugości moich gości?
Keks królewski 163

delikatnie połączyć z masą. 3. Dodawać -przesianą wcześniej- mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę ulubionych- drobno posiekanych- suszonych owoców i orzechów i delikatnie wymieszać ciasto. 4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem

UgotujmyTo.pl
Sernik szachownica 158

sztywną pianę ze szczyptą soli.  Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, wodę i olej.  Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.  Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.  Przekładamy do blaszki (kwadratowej) wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.  Studzimy.  Wystudzony biszkopt kroimy(...)Foremkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia.  Na dnie układamy paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały taką samą szerokość jak ciasto.  Przerwy wypełniamy masą serową.  Na masę serową nakładamy po pasku ciasta, a pomiędzy nie znowu ser.  Tak układamy kolejne warstwy.  Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Pyszności Słodkości
Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) 137

masę orzechową i mieszamy, aż powstanie gładki krem. Masa jabłkowa Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Jabłka dusimy z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i cynamonem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Ciasto Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki, rozpoczynamy składanie(...)ciasta.  Na jednym placku rozsmarowujemy jeszcze gorącą masę jabłkową. Masę jabłkową przykrywamy drugim plackiem, który delikatnie dociskamy do jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Po kilku minutach, gdy masa jabłkowa wystygnie, na wierzchu drugiego placka rozsmarowujemy krem orzechowy, wyrównując wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Polewa czekoladowa

La grande e la piccola cuoca
Makowiec japoński 147

potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny mak przekładamy na gazę i odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Do misy miksera

mojewypiekiinietylko
Makowiec japoński 203

potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny mak przekładamy na gazę i odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Do misy miksera

mojewypiekiinietylko
Makowiec zawijany 186

dodając pod koniec rozpuszczony masło. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianą szmatką.  Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Gotową masę przełożyć do rondelka. Jeśli masa jest zbyt płynna trochę odparować. Dodać 2 białka ubite na sztywno, posiekane rodzynki i orzechy. Ciasto drożdżowe(...)grubości około 5 mm i długości 35-40 cm.  Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.   Nałożyć masę makową, zostawiając około 3 cm od brzegów. Ciasto założyć do połowy i zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód.  Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia

Atlas Smaków
Domowy sękacz 268

Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo lubię sękacze ;) Co więcej - ten sękacz smakował dwóm osobom, które w ogóle nie przepadają za ciastami, więc... taki mały sukces? ;) Składniki: 6 dużych jaj kostka masła 150-200 g masy marcepanowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 50 gram mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych 4-5 łyżek masy i znowu podpiec. Czynność tę powtarzać do całkowitego zużycia ciasta. Ciasto ostudzić. Podawać z masą czekoladową lub z miodem. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Naleśniki amerykańskie, puszyste 176

usmażyłam takie 4 naleśniki. Wykonanie ciasta – do dużej miski wsypać mąkę, proszek budyniowy, sodę, sól, cukier. Dodać jajko, jogurt i wszystko za pomocą miksera wymieszać na gładką masę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, zmiksować czas 10 sekund, obroty 6 reszta jak niżej Odstawić ciasto na 5 minut, żeby odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowe róże z konfiturą truskawkową 170

żółtka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Nadzienie: ser dokładnie rozetrzeć widelcem z żółtkiem, śmietaną i cukrem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 12 równych części a każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok 15 cm. Kółka naciąć na krzyż nie docinając do środka

Smakołyki Asi
BUŁECZKI Z SEREM 157

ciepłe miejsce. W tym czasie co ciasto nam będzie rosło robimy nadzienie z sera ucierając go z żółtkami ,cukrem pudrem ,cukrem marcepanowego, masłem , i olejkiem migdałowym na jednolitą masę.  Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ponownie.Wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy nadzieniem twarogowym.Nakładamy  jeden dłuższy bok do środka a potem następny nakładamy drugi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mazurek z kajmakiem 362

kajmaku, bakalie do dekoracji, polewa do ciasta (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło. W misce zagniatamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Nawijamy na wałek i przekładamy do foremki

Ciastkozercy
ZApp Śmietanowiec 154

wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 1−2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego

Moje Słodkie Piekiełko