ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:320/3191)

Keks królewski 173

delikatnie połączyć z masą. 3. Dodawać -przesianą wcześniej- mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę ulubionych- drobno posiekanych- suszonych owoców i orzechów i delikatnie wymieszać ciasto. 4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem

UgotujmyTo.pl
Sernik szachownica 165

sztywną pianę ze szczyptą soli.  Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, wodę i olej.  Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.  Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.  Przekładamy do blaszki (kwadratowej) wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.  Studzimy.  Wystudzony biszkopt kroimy(...)Foremkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia.  Na dnie układamy paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały taką samą szerokość jak ciasto.  Przerwy wypełniamy masą serową.  Na masę serową nakładamy po pasku ciasta, a pomiędzy nie znowu ser.  Tak układamy kolejne warstwy.  Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Pyszności Słodkości
Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) 149

masę orzechową i mieszamy, aż powstanie gładki krem. Masa jabłkowa Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Jabłka dusimy z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i cynamonem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Ciasto Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki, rozpoczynamy składanie(...)ciasta.  Na jednym placku rozsmarowujemy jeszcze gorącą masę jabłkową. Masę jabłkową przykrywamy drugim plackiem, który delikatnie dociskamy do jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Po kilku minutach, gdy masa jabłkowa wystygnie, na wierzchu drugiego placka rozsmarowujemy krem orzechowy, wyrównując wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Polewa czekoladowa

La grande e la piccola cuoca
Makowiec japoński 154

potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny mak przekładamy na gazę i odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Do misy miksera

mojewypiekiinietylko
Makowiec japoński 212

potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny mak przekładamy na gazę i odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Do misy miksera

mojewypiekiinietylko
Makowiec zawijany 193

dodając pod koniec rozpuszczony masło. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianą szmatką.  Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Gotową masę przełożyć do rondelka. Jeśli masa jest zbyt płynna trochę odparować. Dodać 2 białka ubite na sztywno, posiekane rodzynki i orzechy. Ciasto drożdżowe(...)grubości około 5 mm i długości 35-40 cm.  Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.   Nałożyć masę makową, zostawiając około 3 cm od brzegów. Ciasto założyć do połowy i zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód.  Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia

Atlas Smaków
Domowy sękacz 276

Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo lubię sękacze ;) Co więcej - ten sękacz smakował dwóm osobom, które w ogóle nie przepadają za ciastami, więc... taki mały sukces? ;) Składniki: 6 dużych jaj kostka masła 150-200 g masy marcepanowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 50 gram mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych 4-5 łyżek masy i znowu podpiec. Czynność tę powtarzać do całkowitego zużycia ciasta. Ciasto ostudzić. Podawać z masą czekoladową lub z miodem. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Naleśniki amerykańskie, puszyste 187

usmażyłam takie 4 naleśniki. Wykonanie ciasta – do dużej miski wsypać mąkę, proszek budyniowy, sodę, sól, cukier. Dodać jajko, jogurt i wszystko za pomocą miksera wymieszać na gładką masę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, zmiksować czas 10 sekund, obroty 6 reszta jak niżej Odstawić ciasto na 5 minut, żeby odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowe róże z konfiturą truskawkową 178

żółtka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Nadzienie: ser dokładnie rozetrzeć widelcem z żółtkiem, śmietaną i cukrem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 12 równych części a każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok 15 cm. Kółka naciąć na krzyż nie docinając do środka

Smakołyki Asi
BUŁECZKI Z SEREM 169

ciepłe miejsce. W tym czasie co ciasto nam będzie rosło robimy nadzienie z sera ucierając go z żółtkami ,cukrem pudrem ,cukrem marcepanowego, masłem , i olejkiem migdałowym na jednolitą masę.  Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ponownie.Wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy nadzieniem twarogowym.Nakładamy  jeden dłuższy bok do środka a potem następny nakładamy drugi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mazurek z kajmakiem 373

kajmaku, bakalie do dekoracji, polewa do ciasta (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło. W misce zagniatamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Nawijamy na wałek i przekładamy do foremki

Ciastkozercy
ZApp Śmietanowiec 162

wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 1−2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego

Moje Słodkie Piekiełko
Sernik "złota rosa" 509

łyżka smalcu (niekoniecznie) 1/3 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy ( w proszku) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 szklanka cukru do piany z białek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do dość głębokiej miski i zagnieść. Pozostałe białka zostawić. Blaszkę (25x35 cm) wyłożyć(...)masę wrzucamy do miski i miksujemy do powstania jednolitej masy (UWAGA! Masa jest rzadka i taka ma być!). Pozostałe białka dorzucamy do poprzednich i wkładamy do lodówki. Masę wylewamy na ciasto w blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. godzinę ( przy brzegach ciasto zacznie się rumienić). 5 minut przed upłynięciem tego czasu ubijamy pozostałe białka ze szczyptą

Pelusiowa Kuchnia
Kostka Cappuccino 371

uciesze wszystkich konsumujących;) Całość posypałam proszkiem cappuccino i startą czekoladą. Ciasto czekoladowe: 125g masła 150g cukru 125g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (roztartej na proszek lub w proszku) 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cappuccino: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy chwilę do połączenia. Następnie dodajemy kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie, w kilku partiach, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy z ciastem czekoladowym . Przekładamy do formy wyłożonej

Smaki Na Talerzu
Tort z kremem z nutelli 121

białek wysmarować dokładnie sokiem z cytryny.Następnie ubić je na sztywno,pod koniec dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie łącząc łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodać ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło(...)czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort. Dekorujemy schłodzone ciasto i zjadamy ze smakiem:) sklep.sirwilliamstea.pl tu znajdziesz herbatę,której używam do zadań specjalnych.Ma bardzo wyrazisty smak i intensywny aromat.Świetnie sprawdza się do nasączania ciast biszkoptowych

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania