ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:317/3191)

Piernik z pomarańczową galaretką i marcepanem 175

mały ogień.Podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą,odstawić do przestudzenia. Mąkę,sodę,przyprawę do pierników i sól wymieszać.Do przestudzonej masy wbić jajko i wymieszać,dodać resztę składników i połączyć.Ciasto przełożyć do formy o średnicy    cm i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.25 minut lub do suchego patyczka. Składniki(...)mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać miękkie masło i mieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Dodatkowo: 400 g masy marcepanowej(w tym przepisie użyłam kupnej,ale własnej roboty jest zdecydowanie smaczniejsza) Składanie ciasta: Na dobrze wystudzone ciasto wylać tężejącą galaretkę pomarańczową i wstawić do lodówki do całkowitego

Anielskie wypieki
Ciasto Słodka Frezja 253

roku jabłonie pięknie obrodziły i nasze ogrody są pełne słodkich, soczystych jabłek. Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym, masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Już jeden kęs ciasta sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka. ¾ szklanki cukru, 1 kopiata szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka(...)Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz likier waniliowy. Ucieram. Masę wykładam na masę jabłkową. Wyrównuję. 4. Na masie budyniowej układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję cukrowymi perełkami. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krówka na biszkopcie 137

masło - 190 g mąka  - 4 łyżki pełne Dodatkowo : aromat waniliowy masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.  Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy 36x 25 cm,  piec 30 minut(...)mąką i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Składanie ciasta : Gorący krem budyniowy, wyłożyć na  ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch ciasta,  posmarować masą krówkową, udekorować połówkami orzechów włoskich. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Jabłecznik z kisielem 548

pudrem wyglądało by ładniej ale nie lubię przesłodzonych ciast :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka cukru  20 dag masła lub margaryny 4 żółtka 16 g cukru waniliowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie szczypta soli Masa jabłkowa: około 1 kg jabłek 1-2 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy(...)dodać cukier do smaku.  Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem kisielowym. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch drugą część ciasta także rozwałkowaną. Piec w 180 stopniach przez 45 min. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Słodka rewelka . 316

Ogródka Dziadunia  3 kisiele poziomkowe + 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej   Masa budyniowa : 700 ml mleka  3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki  2 żółtka 110 g masła   1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki  Wykonanie ciasta kakaowego : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę , ciągle mieszając mikserem(...)kakaowe przeciąć na pół. Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem . Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód 2. Masa budyniowa 3. Ciasto jasne  4. Kisiel jagodowy 5. Druga połowa   ciasta kakaowego 6. Cukier puder      Cia sto odstawić na noc do lodówki .   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Przepyszne Ciasto Ananasowo-Kokosowe 5962

Rewelacyjne ciasto na biszkopcie z kremową, aksamitna, budyniową masą z kawałkami ananasa oraz warstwą bezowo- kokosową, a wszystko polane czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi - wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (lub Pan) domu. Polecam. Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)ananasową, a na nią warstwę kokosową. Całość smarujemy odłożonymi wcześniej 2 łyżkami masy. Polewa: Śmietankę podgrzewamy i wrzucamy połamana czekoladę oraz alkohol - mieszamy do otrzymania gładkiej masy (nie gotujemy). Czekoladą polewamy wierzch ciasta ("zygzakami"), a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Umieszczamy w lodówce na minimum 2h.       przepis jest modyfikacją Ciasta Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji Moje posty

Słodka Strona
Sernik "Zielone jabłuszko" 185

mlecznej czekolady do dekoracji ciasta lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania Sernik: Masło, żółtka, cukier puder oraz z wanilią ubić na puch. Dodać stopniowo ser uprzednio zmielony 2 razy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie utrwalić cukrem kryształem, pamiętając o tym, by dodawać go partiami, a nie całość na raz. Połączyć obie masy, dodać rodzynki i mieszać delikatnie(...)wkładamy do lodówki przynajmniej na 20 minut. Galaretka jabłkowa: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do jabłek- możemy to zrobić odpowiednio wcześniej i skrócić czas przygotowania ciasta. Gęstniejącą masę wykładamy na lekko schłodzony krem i ponownie wstawiamy do lodówki. Zabieramy się za ostatni krem- śmietankowy: Żelatynę zalewamy zimna wodą i pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia. W osobnym

Kuchnia w czekoladzie
Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym 163

cynamon mieszamy ze sobą. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na gładką masę, po czym dodajemy olej, a następnie suche składniki. Mieszamy wszystko na małych obrotach do połączenia składników. Dynię trzemy na tarce, na średnich lub grubych oczkach. Orzechy siekamy. Wszystko dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia (tortownicę) smarujemy margaryną i oprószamy kaszą manną. Przelewamy(...)pudrem na gładką, kremową masę. Dodajemy stopniowo serek śmietankowy, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy olejek waniliowy i wsypujemy wiórki kokosowe, po czym miksujemy jeszcze przez kilka minut. Masa gotowa :) Gdy ciasto upiecze się, zostawiamy do przestygnięcia i dzielimy na 3 warstwy. Warstwy przekładamy kremową masą, ostatnią warstwę także. Na koniec dekorujemy granatem - swą kwaskowością świetnie przełamuje słodycz ciasta :) Smacznego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Przepis #194 🎄 Świąteczny makowiec - bez glutenu 148

kokosowego - 25 g drożdży świeżych - 150 g masy makowej gotowej lub domowej* Wykonanie   Drożdże zalewamy ¼ szklanki ciepłej wody i wsypujemy odrobinę cukru. Mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, żółtka, olej kokosowy, miód/ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy(...)stolnicę. Zagniatamy (gdy będzie zbyt lejące dodajemy więcej mąki – tak by powstało zbite ciasto). Następnie rozwałkowujemy ciasto na 2   prostokąty. Układamy na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem.   Pieczemy około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą. Domowa masa makowa Składniki 20 dag mielonego maku

Health-Fit-Life
Mini serniczki z owocami 189

mąki - 50 g masła - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki kakao - 1 łyżka wody Do miski dodałam wszystkie składniki i energicznie zagniotłam na jednolitą masę. Przygotowałam blaszkę na 12 muffinek, wyłożyłam papilotkami, a ciasto podzieliłam na 12 kulek. Kuli rozwałkowałam i wyłożyłam nimi spód muffinek.    Masa serowa: - 500 g twarogu na sernik - 250 g mascarpone - 1 budyń(...)łyżki soku z cytryny Do miski dodałam twaróg, mascarpone, budyń, cukier oraz sok z cytryny i zmiksowałam do połączenia składników, a następnie wbiłam jajko, krótko miksując. Na ciasto kakaowe wyłożyłam masę serową i piekłam w temp. 170 st. C przez 40 minut. Owoce: - kostki arbuza - borówki - wiśnie (świeże, lub ze słoika

Receptura smaku
Krówkowy sernik na zimno 23156

Sernik na zimno, który rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie masę krówkową to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Wierzch sernika polałam rozpuszczoną masą krówkową z orzechami i posypałam płatkami migdałowymi. Oczywiście możecie to pominąć i wierzch ozdobić, np. roztopioną czekoladą.  Składniki na formę o średnicy 18 cm:: 150 g masy krówkowej z orzechami + 50 g na posmarowanie(...)wierzchu ciasta 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego 250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kakao 150 g herbatników 80 g masła płatki migdałowe Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Herbatniki pokruszyć i wlać do nich rozpuszczone masło. Dodać kakao i całość wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią

Ugotować
Małe serniczki w kruchym cieście 137

Pinterest, kategoria wiadoma: żywność i napoje. Tak właśnie pewnego wieczoru trafiłam na te małe serniczki na włoskim blogu . Zachwyciły mnie najpierw na zdjęciach. Czułam zapach kruchego ciasta w połączeniu z delikatną serową masą. Musiałam je mieć! Do tego ta nazwa: Piccole cassate al forno con crema di ricotta, monoporzione :) No cudo, włoskie cudo! Zrobiłam listę zakupów i przygotowałam własne miniserniczki(...)średnicy 10 cm każdy. Krążkami wykładamy wgłębienia w foremce, kładziemy biszkopcika lub kawałki innych ciastek (będą pełnić rolę gąbeczki). Na to wykładamy po 2-3 łyżeczki masy serowej.  Pozostałe ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy krążki o trochę mniejszej średnicy (7-8 cm), aby pasowały do przykrycia miniserniczków. Krawędzie ciasta w foremkach smarujemy białkiem i delikatnie dociskając sklejamy

bistro mama
Ciasto cytrynowe 2557

puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe 2 szkl wody 130 ml soku z cytryny 1 szkl cukru(...)przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy

Ala piecze i gotuje
sernik w kratkę 165

Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy wzdłuż na 9 równych pasków. składniki na masę serową: 1500 g sera 300 g cukru 6 jajek 250 masła, miękkiego 1 budyń waniliowy 2 łyżki kaszy manny wykonanie: Ser mielimy trzy krotnie. Masło(...)ciasto układamy 5 pasów w równych odstępach. Wykładamy 1/2 masy serowej. Na wierzchu, w równych odstępach układamy pozostałe paski, tak aby znajdowały się nas pasami bez ciasta i wykładamy równomiernie pozostałą część masy. Pieczemy przez ok. 60 – 70 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka na kruchym cieście 641

słyszę szarlotka zawsze wtedy widzę kruche ciasto pokryte miękką masą jabłek i czuję niezwykły aromat cynamonu. Jest to chyba jedno z klasycznych, nie mających sobie równych ciast i dowód na to, że stare przepisy to istny skarb...foremka 23x33 cmKruche ciasto:450g mąki pszennej,łyżeczka proszku do pieczenia, 200g margaryny Palma z Murzynkiem,150g cukru, 3 żółtka, szczypta(...)tarce o dużych oczkach. Margarynę rozpuścić, dodać jabłka oraz cukier, dusić około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawę do jabłecznika.Ciepłą masę wyłożyć na podpieczony spód.Na tarce zetrzeć drugą część ciasta. Rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec około 45-50 minut w temp. 170st.Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania