ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:308/3191)

Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku 208

składniki, dodajemy do nich żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Całość siekamy nożem, po czym zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Chwilę przed(...)masę bezową na rabarbar i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto

Okiem Blondynki by McBlondi
Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową 141

Mamę na kawę i pyszne ciacho. Ten wypiek może nie należy do najpiękniejszych (niestety brak mi zdolności w tym zakresie :P), ale jest naprawdę pyszny! Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i cudownie aromatyczne, masa jogurtowo-twarogowa jest lekko kwaskowata, co dobrze równoważy słodycz ciasta. Mniam! :) # Jak nie marnować jedzenia: Ten przepis to świetna propozycja, gdy w domu zalega Wam niepotrzebna(...)układamy pokrojone w plastry banany. Następnie wylewamy ok. połowę masy twarogowej na owoce, na górze układamy brzoskwinie.  Przykrywamy całość odciętą wcześniej częścią ciasta. Górę tortu także skrapiamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy resztą masy twarogowej. Górę ozdabiamy wg własnego uznania - układamy owoce, posypujemy wiórkami czekoladowymi lub ozdabiamy literkami. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia masy na przynajmniej

Cooking Monster
Ciasto piernikowe z masą budyniową 200

masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: Słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę . Następnie  wciąż  miksując ciasto dodać kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona w liście składników. Tak przygotowana masę podzielić na 3 części i każdą z nich piec oddzielnie  w blaszce(...)minut na najwyższych obrotach miksera). Łyżka po łyżce dodawać budyń i miksować do uzyskania gładkiej masy. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy. Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć.  Ostatni placek polać polewą czekoladową, ja dodatkowo udekorowałam

Fabryka pomysłów
sernik w herbatnikach i powidłach 351

Ciągle gdzieś tam krąży mit, że sernik to już "wyższa szkoła jazdy" i ogólnie ciasto trudne do zrobienia. Ja powiedziałabym odwrotnie. Jeśli potrzebuje prostego ciasta, bez masy i chcę mieć pewność, że się uda to zawsze decyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też(...)pianę ubitą z białek. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Po upieczeniu sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników. W rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników i mieszając gotować na małym ogniu aż polewa będzie gęsta i jednolita. Polać ciasto i udekorować kawałkami orzechów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 337

papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.  UWAGA:  Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce utrzyj masło na puszystą, jasną masę, dodaj cukier

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernikowy sernik z czekoladą! 125

lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo - 200 ml śmietanki 12% - 1 łyżka przyprawy(...)części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta powycinaj gwiazdki. Ułóż na wierzch ciastaCiasto pieczemy w temp

SMYKWKUCHNI
Kawałek szczęścia, czyli lekki wegański jabłecznik 190

była zbulwersowana, gdy po chwili przyszła po drugą porcję i nic już nie było, stwierdziła, że to bez sensu piec, gdy wszystko od razu zjedzone, ha! A teraz konkrety: ciasto jest lekkie, ale wilgotne, teoretycznie wytrzyma kilka ładnych dni, ale w praktyce, nie wierzę że dotrwa do dnia następnego. Jest banalnie proste do wykonania i obłędnie dobre, a do tego(...)cukrem, bananami i syropem klonowym Do powstałej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszaj. Jabłka obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Dodaj do ciasta. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika 1 temp. 170-180 C przez około 50 minut. Smacznego!       Artykuł Kawałek szczęścia, czyli lekki wegański

greenscarf
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 147

lodówce(najlepiej na noc)(ja tego nie zrobiłam,gdyż nie miałam czasu,ale myślę,że ciasto będzie lepsze jak poleży w lodówce) .Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zarobić ciasto,podzielić na dwie równe części.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku. Na spód blaszki (34x24cm) wyłożyć jedną część ciasta -posypać bułką tartą(...)Żelatynę lub galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części. Dodatkowo:   2 opakowania Delicji   ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto z jabłkami - połowa masy śmietankowej - równomiernie rozłożyć delicje - masa truskawkowa - połowa masy śmietankowej - wierzch przykryć bezą

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik Gumiś ;) 1124

szklanki drobnego cukru ( najpierw dodajemy szklankę i próbujemy, wszystko zależy od sera, jeśli za mało słodki, dodajemy resztę) 5 jajek + 2 białka, które zostały od ciasta 60 g miękkiego masła Masa śmietanowa: 500ml śmietanki(...)deserów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny    Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem

Czerwona Porzeczka
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 190

grubym woreczku foliowym, np. takim do zamrażania. Łączymy rozdrobnione orzechy z kremem pistacjowym, masą marcepanową i smażoną skórką pomarańczową. Powinno nam wyjść coś w rodzaju zielonej kruszonki. Przekładamy ją do plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki. 2. Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut(...)pomarańczowy - całość BARDZO krótko mieszamy. 8. Dodajemy ubitą pianę z białek i odłożone całe orzechy pistacjowe, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Wykładamy na podpieczone ciasto z masą pistacjową i pomarańczami, wkładamy do piekarnika (nie więcej niż175°!). 9. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C, po kolejnych 30 minutach zmniejszamy do 150°C i znów

Kuchnia Prezydentowej
Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej 642

szklankami wody do momentu jej całkowitego wchłonięcia. Migdały zmiksuj na mąkę i dodaj do niej odciśnięte daktyle. Zmiksuj. Powstałą masę schłodź w lodówce przez 20 minut.  Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do malaksera. Wyjmij spód ciasta z lodówki i równomiernie rozprowadź po formie. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy i przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często(...)wystudzenia. Po tym czasie włóż do lodówki na ok 2 h.   Jako spód do tego ciasta świetnie nadają się przepołowione ciastka oreo (nadzienie można dodać do masy). Jako wierzch ciasta świetnie sprawdza się galaretka czy ułożone owoce.  Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność ciasta użyj mniej tłustego mleka. Dodaj jedynie więcej agaru:) Dodatkowo możesz pominąć spód ciasta. Smacznego

wegujemy
Mazurek z masą kajmakową 191

mnie od pewnego czasu króluje prosty, kajmakowy mazurek. Skoro wszystkim smakuje, powstał i w tym roku. Bardzo prosty i smaczny. SKŁADNIKI Na ciasto: 35 dag maki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka szczypta soli 1 łyżka śmietany Masa: 1 puszka skondensowanego słodkiego  mleka  rodzynki , migdały dekoracyjna posypka czekolada WYKONANIE Mąkę na ciasto rozcieramy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki(...)dużą prostokątną blaszkę. na spód kładziemy papier do pieczenia. W koło ciasta robimy dekoracyjny wianek. Pieczy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min. Po wystudzeniu ciasta wykładamy na nie masę kajmakową. Rozprowadzamy równo. Dowolnie dekorujemy.  Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Śmietanowo - galaretkowiec 450

cukrem na puch, dodać mąkę , proszek , wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto przeciąć na pół . MASA ; ____________________ 2 CZerwone galaretki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia . 1 zieloną galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do całkowitego stężenia(...)śmietany ubić , dodać 0,5 litra czerwonej galaretki , delikatnie wymieszać . Galaretki czerwoną i zieloną pokroić w kwadraciki i dodać do masy śmietanowej , jeszcze raz delikatnie wymieszać . Masę wyłożyć na pierwszą część spodnią ciasta i przykryć drugą . wierzch posmarować resztką masy i posypać koralikami lub czym kto lubi. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z wiśniową niespodzianką 173

słodkiej krainy leniuchowania w  ciepłych  promieniach letniego słońca :D Składniki: (tortownica 26 cm) ciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml) 25 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego(...)skrobię i ugotować kisiel. Zdjąć z palinka, dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić. Przygotowaną formę wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Wlać zimny kisiel na ciasto. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodawać ser i proszek budyniowy, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko

Kulinarna (nie)codzienność
Placek śliwkowy z kruszonką. 463

owocami, a że trwa teraz sezon na śliwki, to upiekłam własnie takie ciacho ze śliwkami w roli głównej. Przepis wzięłam z mojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój(...)spód i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Kwaśną śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i cukrem na gładką masę. Do 1/4 pozostałego ciasta dodać mąkę i kardamon, zrobić kruszonkę. Na spodzie gęsto poukładać przepołowione śliwki skórką do dołu, wylać masę śmietanową i posypać kruszonką. Placek piec jeszcze 45 minut

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania