ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:307/3191)

Drożdżowa baba z bakaliami na oleju rzepakowym 140

Babę 🍥👵 drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie.  Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie ⏰.  Tylko cukrem pudrem posypujecie i już ją jecie.  Krótko o niej opisuję ✏, bo właśnie jej smakiem się delektuję 👄.   Składniki (forma na babkę ok. 22 cm) : 150 g suszonych daktyli(...)dokładnie miksujemy robotem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki, obtaczamy je i dodajemy do ciasta, mieszamy. Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy np. wiórkami kokosowymi, bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przelewamy do formy masę. Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy ok. 25 – 30 min. Babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem.  Rada: przed wyjęciem

Moniki Smakołyki
Pierożki a'la tortellini z dynią i czerwoną soczewicą 238

mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą małej szklanki, np. literatki.  Na środek kółka układamy pół łyżeczki farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek

Czerwona Porzeczka
Drożdżówki z serem 180

wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut na jednolite ciasto. Posypać mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie połączyć mikserem na jednolitą masę. Z ciasta formować spłaszczone placuszki, układać na blasze wysmarowanej margaryną. Placuszki pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. W każdym z nich zrobić zagłębienie za pomocą dna szklanki, następnie włożyć w nie nadzienie

Kuchenne aromaty
Chlebek "Pita" 134

miski i dodajemy do niej resztę składników. Wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się kleić więc stopniowo dodajemy jeszcze trochę mąki dopóki nie powstanie miękka, jednolita ale nieklejąca się masa. Takie ciasto zagniatamy przez około 20 min. - im dłużej zagniatane ciasto tym lepsze :) Po tym czasie odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po godzinie dzielimy ciasto na tyle

Jedzeniomania
Ciastka owsiane z bakaliami 196

dodajemy jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczenie: 1. Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je delikatnie (mokrą ręką). 2. Układamy

Malowane smakiem
Polvorones, czyli ciasteczka z migdałami 286

minut. Od czasu do czasu mieszamy. Mieszankę studzimy.Mąkę i migdały przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cynamon i miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę (jak ciasto kruche) i formujemy kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt

Zakręcony Widelec
Pierogi ruskie 325

mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na środek kółka układamy łyżeczkę farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Ulepione pierogi układamy na blacie

Czerwona Porzeczka
Sernik z brzoskwiniami 188

wszystko wtedy jadł? Ten sernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę.  Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny.  Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości.  Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze(...)zamrażarki. Zmielony ser łączymy mikserem z miękkim masłem, cukrem, sproszkowanymi budyniami oraz jajkami. Dwa białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką mieszamy z masą serową. 2/3 schłodzonego ciasta wylepiamy spód i boki formy. Nakłuwamy widelcem, wylewamy masę serową. Układamy pokrojone drobno brzoskwinie, na wierzch dajemy pianę ubitą z 5 białek ze szczyptą soli i szklanką cukru, a na końcu

Kuchnia w czekoladzie
dżem pomarańczowy z imbirem 185

gotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Taki dżem przydaje się np. do przekładnia ciast z masami

Domowy Smak Jedzenia
Miodownik z dwiema masami 595

powiecie na to,aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: 3x20 minut Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki(...)oczyszczonej  1/2 szklanki cukru orzechy włoskie ( do dekoracji) Masa 1: szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Masa 2: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Sposób przygotowania: Ciasto: Przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Wkładamy

Słodkości i nie tylko
Ciasto kruche z malinami i pianą 237

poszło w mig. Można przygotować z malin świeżych jak i mrożonych. PYCHA!   Ciasto kruche z malinami i pianą CIASTO: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki śmietany 18% MASA: 50 dag malin 3 galaretki malinowe DODATKOWO: pół szklanki wiórek kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru cukier puder(...)wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę a pozostałość dać znowu do lodówki. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi. MASA: Zagotować galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego tężenia. Maliny zmiksować blenderem, a następnie dodać do tężejącej galaretki. Zimne, wyłożyć na ciasto. Pianę ubić z białek. Dodać cukier

Gotuję Testuję
SERNIK KRÓWKOWY 223

Przepis na ten sernik wycięłam kiedyś z jakiejś gazety i dość długo czekał, aż nadejdzie na niego kolej. Zrobiłam i wyszedł przepyszny. Masa krówkowa nadaje sernikowi wspaniałego posmaku. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki kakao ewentualnie łyżka śmietany 10 dag masła łyżka(...)ostygnie smarujemy powidłem śliwkowym. SER: Z masy krówkowej odkładamy 2 łyżki. Ser miksujemy razem z cukrem, jajkami, tłuszczem, sokiem z cytryny i budyniem.  Połowę wlewamy na ciasto. Do reszty dodajemy masę krówkową, miksujemy i wlewamy na jasną masę serową. Pieczemy ok 40 - 50 minut, piekłam w funkcji termoobieg w 150 st. C.  Piekarnik góra dół ustawiamy

Pani na deser
Owocowe ciasto piankowe 225

Ciasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp. Składniki: Biszkopt 3 jajka 100 g mąki 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Masa owocowa: 500 g śmietanki 30% (zimnej) 100 ml wody 2,5 łyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki(...)lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mleko ubijamy mikserem na pianę. Cały czas miksując, powoli wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na masie owocowej układamy herbatniki i wylewamy masę z galaretką. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Tradycyjny Makowiec 168

koniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.Masa:2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g)¾ szklanki cukru pudru (150 g)80 g posiekanych dużych rodzynek40 g skórki pomarańczowej w syropie40 g posiekanych orzechów(...)puder do posypania albo lukierżółtko do posmarowania ciastaWyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypując mąką (u mnie to aż 150 g mąki) ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę makową, rozsmarowując ją po całym cieście, pozostawiając 2 cm przy końcach. Zawijamy. Ciasto wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy

Słodkie Przyjemności
Najszybsza babka z bakaliami 301

cukier puder do oprószenia babki 1/2 szklanki mieszanki keksowej Helio *cukru można dodać więcej (wg upodobań) lub całkowicie pominąć (ja dziś tak zrobiłam, wówczas babka wyjdzie bardziej krucha). Słodkości ciastu nadają bakalie i cukier puder, którym jest dość mocno oprószona Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)wbijamy całe jajka i wlewamy rozpuszczone masło (lub margarynę). Całość mieszamy łyżką do połączenia. W miseczce mieszamy bakalie (mieszankę keksową) z 2 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie papierowa, w przypadku normalnej należy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną). Rada! Masę po środku nacinamy ostrym nożem

Słodkie okruszki
Bożonarodzeniowy sernik po krakowsku 522

proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier puder, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając(...)ucierania na zmianę dodajemy zółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy na masie kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godziny do tzw suchego patyczka

Zainspirowana w kuchni
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 173

Przepis: Ubić żółtka ze 100 g cukru i przyprawami (cynamonem) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać drobno startą marchewkę, drobno zmielone orzechy, migdały, maizenę, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 100 g cukru. Dodać je do reszty składników. Wymieszać razem. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez(...)białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać marchewkę (drobno startą), dołożyć drobno zmielone migdały i startą skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dołożyć do masy ciastowej. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy i włożyć do piekarnika na 50 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Bezglutenowe ciasto marchewkowe. is a post from: moda

MODA NA BIO
Oreo cake 164

mleka - dzięki czemu masa stanie się mniej gęsta i łatwiej będzie wmieszać białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 45 min do tzw. suchego(...)strony wewnętrznej. Nałożyć górny placek na rozkruszone ciasteczka (kremem w stronę ciasteczek). Krem ciemny: Mocno schłodzoną śmietankę z mleczną czekoladą ubić mikserem (jak w przypadku poprzedniej masy), nałożyć na wierzch ciasta, wyrównać powierzchnię. Ozdobić pozostałymi ciasteczkami i odłożonym kremem z białej czekolady. Smacznego

My sweet a life
Cytrynowe herbatniki 194

u00f3rk\u0119 i sok z po\u0142owy cytryny. Wszystko mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawa\u0107 300g m\u0105ki. Wa\u017cne! Ju\u017c na tym etapie ciasto mieszamy r\u0119koma. \r","\r","Kiedy masa zacznie lepiej \u0142\u0105czy\u0107 si\u0119 z m\u0105k\u0105 k\u0142adziemy j\u0105 na stole i kontynuujemy prac\u0119 r\u0119kami, stopniowo dodaj\u0105c(...)sobą do lekkiego połączenia. Do masy dodajemy startą skórkę i sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawać 300g mąki. Ważne! Już na tym etapie ciasto mieszamy rękoma. Kiedy masa zacznie lepiej łączyć się z mąką kładziemy ją na stole i kontynuujemy pracę rękami, stopniowo dodając całą mąkę. Otrzymamy miękkie i elastyczne ciasto. Teraz przygotowujemy miskę z cukrem

Mostek w kuchni
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym 351

ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Wkładka serowa : Margarynę ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję po jednym żółtku. Dokładnie ucieram. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną(...)się mleka. Mieszam, gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. 6. Na ciemny biszkopt wykładam połowę masy budyniowej, wyrównuję. Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym. 7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu

Tradycyjna kuchnia Kasi
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 206

stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny. Jak się(...)powstaje z krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Ma działanie podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można

W kuchni Karmel-itki