wszystko wtedy jadł? Ten sernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę. Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny. Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości. Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze(...)zamrażarki. Zmielony ser łączymy mikserem z miękkim masłem, cukrem, sproszkowanymi budyniami oraz jajkami. Dwa białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką mieszamy z masą serową. 2/3 schłodzonego ciasta wylepiamy spód i boki formy. Nakłuwamy widelcem, wylewamy masę serową. Układamy pokrojone drobno brzoskwinie, na wierzch dajemy pianę ubitą z 5 białek ze szczyptą soli i szklanką cukru, a na końcu
Kuchnia w czekoladziegotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Taki dżem przydaje się np. do przekładnia ciast z masami
Domowy Smak Jedzeniapowiecie na to,aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: 3x20 minut Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki(...)oczyszczonej 1/2 szklanki cukru orzechy włoskie ( do dekoracji) Masa 1: szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Masa 2: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Sposób przygotowania: Ciasto: Przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Wkładamy
Słodkości i nie tylkoposzło w mig. Można przygotować z malin świeżych jak i mrożonych. PYCHA! Ciasto kruche z malinami i pianą CIASTO: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki śmietany 18% MASA: 50 dag malin 3 galaretki malinowe DODATKOWO: pół szklanki wiórek kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru cukier puder(...)wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę a pozostałość dać znowu do lodówki. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi. MASA: Zagotować galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego tężenia. Maliny zmiksować blenderem, a następnie dodać do tężejącej galaretki. Zimne, wyłożyć na ciasto. Pianę ubić z białek. Dodać cukier
Gotuję TestujęPrzepis na ten sernik wycięłam kiedyś z jakiejś gazety i dość długo czekał, aż nadejdzie na niego kolej. Zrobiłam i wyszedł przepyszny. Masa krówkowa nadaje sernikowi wspaniałego posmaku. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki kakao ewentualnie łyżka śmietany 10 dag masła łyżka(...)ostygnie smarujemy powidłem śliwkowym. SER: Z masy krówkowej odkładamy 2 łyżki. Ser miksujemy razem z cukrem, jajkami, tłuszczem, sokiem z cytryny i budyniem. Połowę wlewamy na ciasto. Do reszty dodajemy masę krówkową, miksujemy i wlewamy na jasną masę serową. Pieczemy ok 40 - 50 minut, piekłam w funkcji termoobieg w 150 st. C. Piekarnik góra dół ustawiamy
Pani na deserCiasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp. Składniki: Biszkopt 3 jajka 100 g mąki 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Masa owocowa: 500 g śmietanki 30% (zimnej) 100 ml wody 2,5 łyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki(...)lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mleko ubijamy mikserem na pianę. Cały czas miksując, powoli wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na masie owocowej układamy herbatniki i wylewamy masę z galaretką. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnekoniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.Masa:2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g)¾ szklanki cukru pudru (150 g)80 g posiekanych dużych rodzynek40 g skórki pomarańczowej w syropie40 g posiekanych orzechów(...)puder do posypania albo lukierżółtko do posmarowania ciastaWyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypując mąką (u mnie to aż 150 g mąki) ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę makową, rozsmarowując ją po całym cieście, pozostawiając 2 cm przy końcach. Zawijamy. Ciasto wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy
Słodkie Przyjemnościcukier puder do oprószenia babki 1/2 szklanki mieszanki keksowej Helio *cukru można dodać więcej (wg upodobań) lub całkowicie pominąć (ja dziś tak zrobiłam, wówczas babka wyjdzie bardziej krucha). Słodkości ciastu nadają bakalie i cukier puder, którym jest dość mocno oprószona Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)wbijamy całe jajka i wlewamy rozpuszczone masło (lub margarynę). Całość mieszamy łyżką do połączenia. W miseczce mieszamy bakalie (mieszankę keksową) z 2 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie papierowa, w przypadku normalnej należy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną). Rada! Masę po środku nacinamy ostrym nożem
Słodkie okruszkiproszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier puder, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając(...)ucierania na zmianę dodajemy zółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy na masie kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godziny do tzw suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniPrzepis: Ubić żółtka ze 100 g cukru i przyprawami (cynamonem) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać drobno startą marchewkę, drobno zmielone orzechy, migdały, maizenę, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 100 g cukru. Dodać je do reszty składników. Wymieszać razem. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez(...)białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać marchewkę (drobno startą), dołożyć drobno zmielone migdały i startą skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dołożyć do masy ciastowej. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy i włożyć do piekarnika na 50 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Bezglutenowe ciasto marchewkowe. is a post from: moda
MODA NA BIOmleka - dzięki czemu masa stanie się mniej gęsta i łatwiej będzie wmieszać białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 45 min do tzw. suchego(...)strony wewnętrznej. Nałożyć górny placek na rozkruszone ciasteczka (kremem w stronę ciasteczek). Krem ciemny: Mocno schłodzoną śmietankę z mleczną czekoladą ubić mikserem (jak w przypadku poprzedniej masy), nałożyć na wierzch ciasta, wyrównać powierzchnię. Ozdobić pozostałymi ciasteczkami i odłożonym kremem z białej czekolady. Smacznego
My sweet a lifeu00f3rk\u0119 i sok z po\u0142owy cytryny. Wszystko mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawa\u0107 300g m\u0105ki. Wa\u017cne! Ju\u017c na tym etapie ciasto mieszamy r\u0119koma. \r","\r","Kiedy masa zacznie lepiej \u0142\u0105czy\u0107 si\u0119 z m\u0105k\u0105 k\u0142adziemy j\u0105 na stole i kontynuujemy prac\u0119 r\u0119kami, stopniowo dodaj\u0105c(...)sobą do lekkiego połączenia. Do masy dodajemy startą skórkę i sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawać 300g mąki. Ważne! Już na tym etapie ciasto mieszamy rękoma. Kiedy masa zacznie lepiej łączyć się z mąką kładziemy ją na stole i kontynuujemy pracę rękami, stopniowo dodając całą mąkę. Otrzymamy miękkie i elastyczne ciasto. Teraz przygotowujemy miskę z cukrem
Mostek w kuchniubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Wkładka serowa : Margarynę ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję po jednym żółtku. Dokładnie ucieram. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną(...)się mleka. Mieszam, gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. 6. Na ciemny biszkopt wykładam połowę masy budyniowej, wyrównuję. Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym. 7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu
Tradycyjna kuchnia Kasistałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny. Jak się(...)powstaje z krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Ma działanie podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można
W kuchni Karmel-itkisera, tym razem z użyciem jogurtu greckiego. Sernik z jogurtem odróżnia od tego prawdziwego, poza oczywiście innym składnikiem głównym, a co za tym idzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku(...)wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową konsystencję i nie jest mocno słodka
Smakołyki Bereniki