ciastek w skorupkach jajek krążył kiedyś po internecie, postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście można upiec takie ciastko-jajko. Można, i to z przeróżnym rodzajem ciasta - dobrze sprawdzi się tu także ciasto muffinkowe, jak np na muffinki czekoladowo-bananowe albo murzynkowe, jak np. z przepisu na ten tort (oczywiście z podanych w przepisach proporcji wyjdzie więcej ciastek, dlatego należy przygotować więcej wydmuszek(...)masłem umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wlać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, razem z migdałami wsypać do masy. Wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z długą okrągłą końcówką (trochę grubszą, niż do nadziewania pączków), napełnić wydmuszki do 2/3 wysokości. Napełnione skorupki ustawić w formie na muffinki (większą dziurką
Obiad gotowynaprawdę jest godne wypróbowania w takim kształcie. Starałam się trzymać przepisu, ale zmieniłam rodzaj fasoli (na białą) i sposób przygotowania - pod koniec dodałam ubitą pianę z białek, przez co ciasto uzyskało konsystencję pianki. Jest pyszne zarówno jeszcze ciepłe, jak i po przestudzeniu :) Dodatkowo robi się je błyskawicznie i bez użycia mąki. Fasolowe brownie z karobem foremka(...)przełożyć do misy blendera. Dodać banana, żółtka, kakao, etytrol, proszek do pieczenia i ojej kokosowy. Całość zblendować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do zblendowanej masy. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez 45 minut. inspiracja
FitKotoczywiście pyszne, letnie jagody ;) Tak jak wcześniej pisałam - użyłam mrożonych, ale w sezonie używamy świeżych! ;) Jeśli będziecie używać mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. Zapraszam do pieczenia! KUKURYDZIANE CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // keksówka o dł. 23cm składniki w temp. pokojowej! ~250g jogurtu naturalnego ~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła ~230g mąki kukurydzianej ~sok z jednej średniej cytryny ~3 jajka(...)cukier. Do drugiej przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i sodą. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Przekładamy ciasto do formy (keksówka o dł. 23cm), wierzch posypujemy jagodami delikatnie wciskając je do środka. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem
chili & sugarProsty przepis na pyszne ciasto bananowe. Przygotowanie zajmuje kilka minut i nie wymaga użycia miksera. Polecam! Składniki: Banany dojrzałe 4 Olej 0,5 szklanki Cukier 0,5 szklanki ( użyłam brązowego) Mąką tortowa 1,5 szklanki jajko soda oczyszczona łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka Przygotowanie: W misce przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce rozgniatamy banany(...)olej i cukier i wszystko razem mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych i wszystko razem mieszamy za pomocą trzepaczki. Keksówkę 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę na ciasto do foremki i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje
Kulinarne przygodyząbki świeżego) łyżeczka soli opcjonalnie i do przyprania 2 łyżki oliwy grzybowej orzechy laskowe natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty(...)mleko i dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj i zagotuj (zajmie Ci to dosłownie 1 minutę). Dodaj oliwę grzybową i dokładnie wymieszaj. Dodaj powstały sos do grzybów, wymieszaj. Przełóż masę na ciasto (udekorowałam resztkami ciasta, którego było za dużo do formy). Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem (jeżeli Twój piekarnik posiada taką
greenscarfNa serniki zawsze mam ochotę i jeszcze na tej liście „sernikowych marzeń” sporo się znajduje! Dziś przygotowałam dla Was przepis na sernik z pierniczkami
Ostra na Słodkonastępnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy(...)kakaową kruszonkę z: Kruszonka/posypka: 10 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy. Najpierw nakładamy na masę serową resztę ciasta, a następnie kakaową kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C . Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze
Smakowy Rajinnych czerwonych drobnych owoców, ostatnio w Lidlu widuję świeże maliny, które też by się nadały. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje mini babeczek czyli 24 sztuki. Składniki na ciasto + truskawki, serek mascarpone lub gęsty serek homogenizowany do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Jak zrobić mikołajowe brownie? Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy(...)sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Ciasto przekładamy do mini foremek na muffinki wyłożonych papierkami. Jeśli nie mamy foremek możemy upiec brownie także w całości na blaszce około 20×22 cm i po upieczeniu pokroić
Ciastkozercyzabrałam się za pieczenie ciasta. W końcu co lepiej poprawi humor niż kawałek pysznego ( i dietetycznego) ciasta do porannej kawy :)? Mam nadzieję, że choć trochę osłodzi smutki pierwszego dnia Ciasto owsiane ze śliwkami przepis na formę o średnicy 16 cm 250 g płatków owsianych 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kokosowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany(...)nich mąkę ryżową i kokosową, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki banany, olej kokosowy oraz jajka i mleko kokosowe. Całość dokładnie zmiksuj, aż do powstania jednoliwej masy. Gotowe ciasto wyłóż na formę do pieczenia, rozprowadź je po całej powierzchni. Śliwki umyj, pokrój na połówki i powciskaj je w ciasto. Całość piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym
365 dni dookoła kuchniboku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta. Masa ryżowa: 200g ryżu, 150g malin, 50g cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny. Ryż ugotować na mleku(...)wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościkońcowego efektu, w glukozę i żelatynę możecie zaopatrzyć się w zwykłym sklepie spożywczym lub kupić przez internet na stronie www.Skworcu.com.pl . Do zrobienia różyczek wystarczy masa i odrobina różowego barwnika. Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrawamy małe kółeczka, nakładamy je na wykałaczkę zlepiając odrobiną wody. Przygotowaną różę na wykałaczce można wbić w wytłoczkę po jajkach aby stwardniała i wyschła. Składniki(...)mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać glukozę i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. 2. Cukier puder wysypać na stolnicę i stopniowo wlewać syrop, który powstał. Zagniatać ciasto. 3. Gotową masę cukrową można łączyć z barwnikami spożywczymi. Można ją przez długi czas przechowywać w lodówce zawiniętą folią spożywczą. 4. Przy rozwałkowywaniu używamy oleju lub mąki ziemniaczanej aby się
Apetyczna babeczkaSkładniki: CIASTO: 2 kubki mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru 1 kostka zimnego masła 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia MASA MALINOWA: 500-600g malin 1 opakowanie budyniu waniliowego szklanka wody PIANKA KAKAOWA: 4 białka 2 łyżki rozpuszczalnego kakao 2 łyżki wody 4 łyżki cukru Przygotowanie: masło, cukier oraz żółtka siekamy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagniatamy(...)budyń, wszystko podgrzewamy aż zgęstnieje, a maliny się rozpadną białka ubijamy z cukrem na pianę, kakao rozpuszczamy w wodzie, stopniowo dolewamy do powstałej piany ciasto podpiekamy przez około 15 minut, następnie na wierzch wylewamy masę malinową oraz czekoladową piankę i zapiekamy jeszcze przez 10 - 15 minut podajmy schłodzone! SMACZNEGo
Luźna Kuchniastyropianu można dodać jagody, przeczytałam u Łucji ). Styropian swoją nazwę zawdzięcza bielutkiej barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do styropianu kupuję cztery duże opakowania śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią
Poezja smakusmakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo – śmietankowa: 400g serka homo waniliowego 400ml śmietany(...)trochu do mieszaniny serka i śmietanki, energicznie mieszając łyżką. Jeśli z odłożonej 1/3 serka pozostało coś jeszcze, dokładamy go do reszty masy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy na około 20 minut do lodówki, by masa serowa stężała. Następnie układamy umyte owoce i delikatnie zalewamy galaretką, przy użyciu łyżki, by owoce się
Smakowy Rajjest bardzo intensywny, mocno kakaowy z nutą orzechów, całość idealnie przegryza się z pikantną rzeżuchą. Konsystencja miękka, lekko wilgotna - rozpływa się w ustach! Spróbujcie sami - jest pycha! Składniki na ciasto: - 2 kubki mąki - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka octu - 5 łyżek oleju - 1 szklanka wody - duża(...)misce: mąka, kakao, soda, cukier, sól, cukier wanilinowy, rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie. Do całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy. Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki) Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy
upichcona