ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:355/3191)

Placuszki dyniowe 169

misce wymieszać ostudzone puree z dyni z jajkami, 2 łyżkami oleju i cukrem. Przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystko mieszamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Placuszki smażymy na złoty kolor z każdej ze stron. Placki podawać posypane cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. *Wskazówka Jak upiec dynię: około(...)nagrzanego piekarnika (200ᵒC).Piec przez około 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka. Tak przygotowaną dynię studzimy i wydrążamy miąższ który następnie miksujemy blenderem na gładką masę ( puree). Odmierzyć potrzebną ilość gotowego puree, resztę możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych wypieków. Artykuł Placuszki dyniowe pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
IZAURA 114

reszty dodaję mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlewam do formy. Ser mielę w maszynce (minimum dwukrotnie), łączę z pozostałymi składnikami. Ucieram na gładką masę, wykładam na ciasto. Całość piekę około 60 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostudzenia, następnie polewam pozostałą masą

JejKuchnia
Tarta z budyniem, rabarbarem, truskawką i bezą 106

Pojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą.  Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli  250 g cukru  150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)Przygotowanie: Mąke i masło, siekamy razem, dodajemy 100 g cukru, sól oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą

Lili w kuchni
Słodkie placki z dyni 224

Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się w ustach. Na prawdę warto wypróbować, oto przepis. SKŁADNIKI 1 kg dyni(...)obrać, usunąć nasiona, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Białka oddzielić od żółtek, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo po jednym żółtku a następnie połączyć z dynią, mąką i sodą. Na samym końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać mąki

Złote przepisy
Kilimandżaro wg. siostry Anastazji 146

łączymy z żółtkami. Mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk, kakao oraz proszek do pieczenia i przesiewamy do miski z białkami, dodajemy również śmietanę i olej, miksujemy na małych obrotach. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175 C piekarniku przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy blat na połowę. Jabłka: - ok. 2 kg jabłek(...)się rozpuszczać garnek ściągamy z ognia i mieszamy do zupełnego połączenia czekolady ze śmietanką. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta. Jak złożyć ciasto: 1 Na spód jedna część ciemnego ciasta, następnie tężejąca masa jabłkowa, na jabłka biała masa, następnie druga część ciemnego biszkoptu i wierzch polewamy czekoladą.  Po nałożeniu jabłek warto odłożyć ciasto na godzinę w chłodne miejsce aby się

Apetyczna babeczka
Rurki z kremem. 199

Piecyku – polecam bardzo!. Składniki : na około 30 rurek 2,5 szklanki mąki 125 g masła Szczypta soli 1 szklanka śmietany 18 % Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę ,ma być elastyczne,ale nie twarde.Zawijamy w folię i schładzamy W lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy jak najcieniej ,wycinamy(...)paski ,wąskie o długości około 20 cm .Przygotowane kawałki nawijamy na rurki zaczynając od najwęższego miejsca ,nakładając lekko ciasto na siebie w górę . Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut ,aż się delikatnie przyrumienią. Krem: 4 żółtka 200 g cukru , u mnie 100 g 1 l mleka 50 g masła 80 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej Mleko

Ladylaura.
Sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie 633

jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno  jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 3 jogurty greckie (każdy po 400 g) 6 jajek 1 szklank cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe Wykonanie(...)kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypywać cukier, cały czas ucierając. Dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać. Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenai. Na spód wylać masę jogurtową i zetrzeć drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

magiczna kuchnia Kasi
Babka serowo- czekoladowa 111

połamać i rozpuścić na parze oddzielnie. Połowę masy serowej wymieszać z ciemną czekoladą, a drugą połowę z jasną. Ciemną masę serową wlać do przygotowanej formy i przykryć jasną masą serową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu ciasto przestudzić i odstawić do następnego dnia w lodówce

Tradycyjna Kuchnia
Galaretkowiec 455

jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Biszkopt również możemy przygotować dzień wcześniej lub jeśli przygotowujemy do tego samego dnia co całe ciasto, musimy poczekać z dalszą pracą aż całkowicie wystygnie. Jak już wcześniej wspomniałam biszkopt można zastąpić 2 opakowaniami herbatników. Jedną szklankę mleka podgrzewamy z cukrem. W tym czasie w niewielkiej ilości(...)Kiedy masa zaczyna tężeć, wylewamy ją na biszkopt/herbatniki. Dwa opakowania czerwonej galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Kiedy zaczyna tężeć wylewamy ja na stężałą masę śmietankową. Ciasto pozostawiamy do stężenia. Smacznego Artykuł Galaretkowiec pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Leśny mech 172

lepsze słodkości.   v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Składniki na tortownicę 26cm: Ciasto: 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200ml śmietany 30-36% 250g mascarpone 1 łyżka cukru(...)mikserem jajka z cukrem, wlać olej dalej miksując, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki

Wrzosowa Polana
NAJLEPSZE CIASTO NA ŚWIECIE? BROWNIE! 149

czyli takie jak brownie być powinno. Więcej czasu zajmuje pieczenie niż jego przygotowanie :) W oryginalnym przepisie były także maliny, ja jednak pominęłam ten dodatek. Domownicy określili je mianem najlepszego ciasta jakie kiedykolwiek jedli , a ja w zupełności się z nimi zgadzam! tylko   tyle mi zostało do zdjęcia! BROWNIE przepis z tego bloga // forma 18x18cm ~100g czekolady gorzkiej, dobrej jakości(...)minuty, następnie wymieszać z ekstraktem waniliowym (jak to pachnie! <3). Do masy dodać jajka, jedno po drugim. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. Wmieszać w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Na ciasto wysypać równomiernie maliny  (opcjonalnie) . Piec około 30 minut w temperaturze 170 o C. Smacznego!  WARTOŚĆ ODŻYWCZA

chili & sugar
Ciasteczka dyniowe 146

masła150 g cukru200 g musu z dyni400 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu cynamonowego100 g czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut z dodatkiem odrobiny wody – ciągle mieszamy.Jeżeli zależy(...)zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników razem z ekstraktem cynamonowym i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Gotową masę wykładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tworząc niezgrabne kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym do 200`C piekarniku przez około 12 minut.Studzimy na blaszce.Ciasteczka zaraz

Słodkie Przyjemności
Cytrynowe ciasto piaskowe 137

Klasyczne ciasto piaskowe o smaku cytrynowym połączone z wykwintnym smakiem mlecznej czekolady.  Składniki: 200g masła extra 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 60ml soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny 9ml aromatu cytrynowego szczypta soli bułka tarta do wysmarowania formy olej(...)Zmniejszyć obroty miksera, dodać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki oraz olej i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Wszystko razem połączyć na jednolitą masę. 2.  Ciasto przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 x 30 cm wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  około 50 minut. Następnie wystudzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarlotka 192

standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała się na tortownicę o średnicy 24 cm, bo taki sposób podania podoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kostki masła (100 g) 4 jajka + 500 g dżemu jabłkowego(...)kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajka wbijamy do miseczki, zostawiamy sobie 1 białko (będzie potrzebne później). Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za kruche, można dodać nieco śmietany do uzyskania jednolitej konsystencji (ja używam kremówki). Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Większą częścią ciasta

Ciastkozercy
Biszkopt z masą krówkową i galaretką 334

Pyszny deser, który z wielką chęcią bym zrobiła raz jeszcze. Wszystkie kawałki naprawdę zniknęły w zawrotnym tempie. Polecam zrobić, dziś, jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś

Gotuję Testuję