ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1933/3191)

Bezglutenowy piernik z orzechami 92

lekko przestudź. Mix per dolci wymieszaj z mąką migdałową oraz sodą. Do masy dodaj mąki i wymieszaj – drewnianą łyżką lub rózgą. Po chwili dodaj mleko i orzechy, wymieszaj. Na koniec dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Keksówkę o wymiarach ok. 23 cmx12 wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Kuchnia bezglutenowa
Wiewiórka wg Aleex 177

kiedy już je upiekłam, okazało się, że smakuje bardzo podobnie do mojego jesiennego ciasta. Ale różnica jest wyczuwalna. Do tej wersji „Wiewiórki” dodaje się czekoladę, która sprawia, że ciasto ma pyszny, bogaty smak. Polecam. Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 100 g suszonej żurawiny • 1 szklanka orzechów włoskich • 100 g ciemnej(...)Jajka ubić z drobnym cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło. 7. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na najniższych obrotach miksera, wyłącznie do połączenia się składników. 8. Do ciasta dodać jabłka, orzechy, żurawinę oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. 9. Formę

W mojej kuchni
Murzynek 157

Dzień dobry, za oknem deszczowo się zrobiło, mnie dołek złapał :(.. Na poprawę humoru najlepsze będzie czekoladowe ciasto! O tak, to jest najlepszy pomysł... Tak więc kto dzisiaj nie ma humoru, tak jak ja, to zapraszam na kawałek czekoladowego szaleństwa! Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie) 1 duże jabłko 1 szkl(...)ciągle mieszając. Odlać 1/2 szklanki, resztę przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, karob, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i pokrojone w kostkę jabłko. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, posypać ziarenkami. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni ok 40 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Trufelkowo
Ryżowe ciasto cytrynowo - pomarańczowe 184

Przepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem.    Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)prawie całej pomarańczy (zostawiamy troszkę na przybranie góry). Mieszamy dokładnie naszą masę, wylewamy do foremki i w 180-190 stopniach pieczemy przez godzinę. Zdobimy cukrem pudrem i wiórkami ze świeżej pomarańczy. Jest pyszne na zimno jak i na gorąco, można podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Lekko strawne ciasto dla całej rodzinki

Apetyczna babeczka
Tarta czekoladowa z malinami 549

kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, wlewając cienkim strumykiem mleko skondensowane. Wmieszać w przestudzoną masę czekoladową i gotową wylać na dno tarty. Odstawić do lodówki, aby wszystko stężało. Na zastygniętym kremie ułożyć świeże maliny i udekorować listkami mięty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: czekolada , herbatniki

https:KKuchniaMniam
Tort czekoladowy z bezą i malinami 144

smakował. Dwa wilgotne, ucierane kakaowe ciasta z chrupiącą bezą przełożone śmietanką i malinami. Śpieszcie się, póki jeszcze są malinki :) Składniki (tortownica o śr. 20 cm) Ciasto czekoladowe (uwaga - wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej) 125 g miękkiego masła 100 g cukru 3 żółtka 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać maślankę i kwaśną śmietanę i wymieszać, aby składniki połączyły się. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm, wykładając dna papierem do pieczenia. Każdą tortownicę wypełnić połową ciasta czekoladowego. Białka ubijać ze szczyptą soli, aż piana będzie tworzyć

Słodkie inspiracje
Porzeczkowy tort z glazurą 199

Lekki, nie za słodki z mala ilością cukru porzeczkowy tort który szybko znika. Bardzo lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy. biszkopt: 2 jajka 1 łyżka płaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie(...)spód z ciastek: 160 g ciastek kruchych 50 g masła galaretka z czarnej porzeczki:1 szklanka czarnej porzeczki obranej 1/2 galaretki z czarnej porzeczki 2 łyżki jogurtu greckiego masa z czerwonej porzeczki: 70 dkg czerwonej porzeczki 500 ml śmietany kremówki 30 % 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 4 łyżki obranej porzeczki

wesoła kuchnia
,,Keks z bakaliami z bakaliami’’ 126

Przygotowanie Owoce i bakalie kroimy w kosteczkę. Miękkie masło miksujemy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem, następnie proszek do pieczenia, bakalie i kandyzowane owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze

Podróż w kulinaria
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 112

mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek, mieszamy, przesiewamy i odstawimy masło ucieramy na jasną masę, dodajemy cukier i sól nie przerywając ucierania, następnie dodajemy kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu, na koniec dodajemy przesiane suche składniki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy , aż uzyskamy gładkie ciasto, blachę ( 25x30 /20x30cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej cisto, na wierzchu układamy

Słodkie zapomnienie
Kokosowy śliwkowiec 164

Proste ciasto ze śliwkami o wyraźnym kokosowym posmaku:) I choć generalnie mi smakowało, uważam,że mogłoby być ciut wilgotniejsze;) Myślę, że następnym razem skroję po prostu ciut więcej śliwek:) 3 jajka 150 g cukru 250 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g płatków owsianych 80 g wiórków kokosowych 200 g kremówki 30 ml rumu 50 g gorzkiej(...)razem z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7 minut). Składniki sypkie mieszamy razem – a więc do miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz owsiane płatki. Do ubitych jajek stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki sypkie oraz kremówkę. Na samym końcu dodajemy rum oraz posiekaną na drobno czekoladę. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Ciasto marchewkowe 415

jest bardzo podobny, tylko więcej w nim dodatków jak wiórki kokosowe, orzechy czy ananas. Ciasto dzięki marchewce, ananasowi czy dodatku oleju jest bardzo wilgotne. Próbujcie i twórzcie swoje smaki ciasta marchewkowego :)Składniki:200 g mąki200 g startej marchewki (ja ścieram na dużych oczkach)2 jajka200 g cukru brązowego150 ml oleju rzepakowego50 g wiórków kokosowych50 g posiekanych orzechów włoskich3-4 plastry(...)łyżeczce: cynamonu, soli i sody pół łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe.Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników

upichcic
Babka z owocami kandyzowanymi 307

cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 20 dag owoców kandyzowanych Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy owoce kandyzowane (oprószone mąką) i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 212

pierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)sodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi

Kuchenna Kontrrewolucya
Domek małego prawnika czyli... biblioteka? Chatka Puchatka. Domek Baby Jagi. 158

chłodzimy? :) Składniki: ciasto: herbatniki 36 sztuk pół kilograma twarogu 3/4szklanki cukru kostka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1łyżka kakao dodatkowo: galaretka posypka polewa: 3łyżeczki kakao 3łyżki masła 3łyżki cukru 3łyżki mleka Wykonanie: 1. Twaróg, masło i mleko wyciągnij z lodówki i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. 2. Utrzyj masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj ser. 3. Cześć masy odłóż(...)masie ułóż kolejną warstwę herbatników. 10. Jeżeli chcesz po środku ułóż przygotowaną dzień wcześniej,pokrojoną w kostkę stężałą galaretkę np. wiśniową 11. Chwytając folię z obu stron długości złóż całość w trójkąt 12. Wsadź do lodówki na godzinę. Zrób polewę: I W garnuszku rozpuść masło,mleko i cukier. II Dodaj kakao.Zagotuj i dobrze wymieszaj. III Schłodzoną polewą potraktuj ciasto

U Fiolki
Domek małego prawnika czyli... biblioteka? Chatka Puchatka. Domek Baby Jagi. 163

chłodzimy? :) Składniki: ciasto: herbatniki 36 sztuk pół kilograma twarogu 3/4szklanki cukru kostka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1łyżka kakao dodatkowo: galaretka posypka polewa: 3łyżeczki kakao 3łyżki masła 3łyżki cukru 3łyżki mleka Wykonanie: 1. Twaróg, masło i mleko wyciągnij z lodówki i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. 2. Utrzyj masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj ser. 3. Cześć masy odłóż(...)masie ułóż kolejną warstwę herbatników. 10. Jeżeli chcesz po środku ułóż przygotowaną dzień wcześniej,pokrojoną w kostkę stężałą galaretkę np. wiśniową 11. Chwytając folię z obu stron długości złóż całość w trójkąt 12. Wsadź do lodówki na godzinę. Zrób polewę: I W garnuszku rozpuść masło,mleko i cukier. II Dodaj kakao.Zagotuj i dobrze wymieszaj. III Schłodzoną polewą potraktuj ciasto

Fiolka w kuchni

Proponowane wyszukiwania