ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1934/3191)

Domek małego prawnika czyli... biblioteka? Chatka Puchatka. Domek Baby Jagi. 158

chłodzimy? :) Składniki: ciasto: herbatniki 36 sztuk pół kilograma twarogu 3/4szklanki cukru kostka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1łyżka kakao dodatkowo: galaretka posypka polewa: 3łyżeczki kakao 3łyżki masła 3łyżki cukru 3łyżki mleka Wykonanie: 1. Twaróg, masło i mleko wyciągnij z lodówki i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. 2. Utrzyj masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj ser. 3. Cześć masy odłóż(...)masie ułóż kolejną warstwę herbatników. 10. Jeżeli chcesz po środku ułóż przygotowaną dzień wcześniej,pokrojoną w kostkę stężałą galaretkę np. wiśniową 11. Chwytając folię z obu stron długości złóż całość w trójkąt 12. Wsadź do lodówki na godzinę. Zrób polewę: I W garnuszku rozpuść masło,mleko i cukier. II Dodaj kakao.Zagotuj i dobrze wymieszaj. III Schłodzoną polewą potraktuj ciasto

U Fiolki
Domek małego prawnika czyli... biblioteka? Chatka Puchatka. Domek Baby Jagi. 163

chłodzimy? :) Składniki: ciasto: herbatniki 36 sztuk pół kilograma twarogu 3/4szklanki cukru kostka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1łyżka kakao dodatkowo: galaretka posypka polewa: 3łyżeczki kakao 3łyżki masła 3łyżki cukru 3łyżki mleka Wykonanie: 1. Twaróg, masło i mleko wyciągnij z lodówki i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. 2. Utrzyj masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj ser. 3. Cześć masy odłóż(...)masie ułóż kolejną warstwę herbatników. 10. Jeżeli chcesz po środku ułóż przygotowaną dzień wcześniej,pokrojoną w kostkę stężałą galaretkę np. wiśniową 11. Chwytając folię z obu stron długości złóż całość w trójkąt 12. Wsadź do lodówki na godzinę. Zrób polewę: I W garnuszku rozpuść masło,mleko i cukier. II Dodaj kakao.Zagotuj i dobrze wymieszaj. III Schłodzoną polewą potraktuj ciasto

Fiolka w kuchni
Porzeczkowy przekładaniec 212

podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez ok 10-15 minut Masa owocowa: 500 g czerwonej porzeczki (mogą być mrożone) 1/2 szklanki wody 3 łyżki(...)Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, gotując aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: na pierwszy placek wykładamy połowę musu porzeczkowego, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy krem budyniowy (jeśli jest bardzo rzadki chłodzimy go 10 minut w lodówce), przykrywamy kolejnym plackiem, na którym rozsmarowujemy resztę

Cynamonowe szczęście
Proste ciasto dyniowe 158

dyniowe ciasto z dodatkiem bakalii. Wyszło tak pyszne, że nawet Mąż, zdecydowany przeciwnik dyni zjadł kilka kawałków. :) Składniki: 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni 2,5 szklanki mąki 4 jaja pół szklanki oleju 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek Ubijamy jaja z cukrem do momentu uzyskania białej puszystej masy, nie przerywając

Cynamonowe szczęście
Walentynkowy torcik z Lusette 257

zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160° - 170°C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 - 50 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki ciasta od formy. Biszkopt(...)średnim ogniu do rozpuszczenia wafelków. Nie dopuścić do zagotowania! UWAGA: Oczywistą sprawą jest, że wafelki nie rozpuszczą się całkowicie; rozpuści się tylko krem, którym są przełożone. Należy wówczas całą masę przetrzeć przez gęste sitko, do momentu, aż na sitku pozostanie w miarę sucha masa wafelkowa ( t ych pozostałości wafelków do kremu nie potrzebujemy ). Schłodzić do temperatury lodówkowej, następnie przykryć

Opowieści z piekarnika
Babka jogurtowa 145

manny) do obsypania foremki     *** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy jogurt oraz olej lub roztopione i wystudzone masło (u mnie masło) i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę (użyłam foremki z kominem o średnicy 22cm). Blaszkę

Blog z Apetytem
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 150

tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną!  Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można poświęcić 3 godzinki na przygotowanie takiego cuda. Zapraszam do wypróbowania(...)innej misie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.  Do dużej misy przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy żółtka z cukrem i raniej przygotowany rozczyn, krótko wyrabiamy. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy przez ok. 20 min na elastyczne ciasto.  Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, lecz ja najczęściej

Kuchnia Łukasza
"Słodkie środy" - ciasto zebra z polewą 398

się okazało też tak było. Dałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy.         Ciasto zebra        SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao(...)przemian porcję mąki, oleju i coca-coli do wykorzystania całości składników. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy odłożone dwie łyżki mąki, a do drugiej kakao wymieszane z cynamonem. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i na środek wylewamy dwie łyżki jasnego ciasta. Na nie dwie łyżki ciasta ciemnego i tak naprzemiennie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 195

słodzik lub cukier. Następnie wsypać zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem.  Dodać borówki oraz dżem i miksować

Ze smakiem i z pasją
Sernik Capri- przepis Pani Danuty Sługocka z przyślij przepis 174

wykonanie Jajka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę .Następnie dodać miękkie masło 1 kostka, serek Capri oraz jogurt grecki .Biały ser wcześniej trzeba zmielić. Sparzone rodzynki osączyć na sicie i wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia oraz kaszą manną po czym dodać do ciasta, krótko miksować. Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Do formy wlać

Moje Wyroby
Babeczki herbaciane z kremem miodowym 209

moment na porządne łasuchowanie ! Spisujcie szybko przepis i róbcie te nieziemsko pyszne herbaciane babeczki z kremem miodowym . Są rewelacyjne. Bez kremu też smakują wybornie, a wszystko dzięki dodanej do ciasta herbacie. Wybrałam intensywną i bogatą w smaku herbatę Irish Cream od Teekanne . Aromatyzowana czarna herbata o smaku Irish Cream, czyli połączenie  irlandzkiej whisky i śmietanki, nadała babeczkom charakteru. Jeśli(...)przerywając mieszania, po jednym całym jajku. Ubijać, aż masa stanie się jednolita. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na koniec wlać pozostały napar herbaciany oraz mleko. Całość dobrze zmiksować. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać porcję ciasta, do wysokości około 3/4. Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni

kolorowotorcikowo
RAFFAELLO MOCNO KOKOSOWE 3599

wystygnięcia. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem na puch.  Następnie do masy dodajemy wiórka kokosowe i likier kokosowy.  Miksujemy jeszcze chwilkę. Blaszkę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę krakersów, na to warstwa kremu i tak do skończenia składników. Powinny wyjść 4 warstwy ciasta. Na samej górze posmarować cienko warstwą kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto Bez Pieczenia Na Herbatnikach 147

Proste i łatwe ciasto  idealne na cieplejsze dni bo nie trzeba odpalać piekarnika ;) Składniki na tortownicę o śred 22 cm Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru Dodatkowo: 2 galaretki "rubinowe" lub o smaku takim aby były ciemno różowe 3/4 słoiczka gęstego dżemu(...)warstwę dżemu i znów herbatniki i tak aż do wykończenia masy budyniowej. Na ostatnią warstwę nie nakładamy dżem a galaretkę. 6. 1/3 tężejącej galaretki mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i wylewamy przy bokach w koło blaszki zostawiając pusty środek. Na środek wylewamy resztę galaretki już bez jogurtu. Gotowe ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc aby herbatniki zmiękły

Gotowanie...to proste !
Tarta z budyniem i jabłkowymi różyczkami 165

cukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 22-24 cm . Ciasto jest dość lepiące, dlatego polecam zwilżać ręce zimną wodą. Wyklejoną formę wkładamy do lodówki na 30 min. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie: w garnku umieszczamy cukier i mąkę, dodajemy żółtka(...)wrzenia, cały czas mieszając - masa powinna nam zgęstnieć do konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch.  3. Jabłka myjemy i osuszamy. Przy pomocy obieraczki, tniemy jabłka na paski, różnych długości i szerokości. Z tak przygotowanych obierków formujemy różyczki.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wlewamy

My Culinary Art
Babka bananowa. Z budyniem. Czekoladowym 180

bardzo dobrze zrobiłam! Babeczka już podczas pieczenia pachnie tak pięknie, że będziecie dreptać przed piekarnikiem, siłą woli wspomagając proces rośnięcia; gwarantuję ! Później wystarczy tylko cierpliwie poczekać, aż ciasto ostygnie, polać je polewą i znów zaczekać, aż zastygnie... I już można delektować się tymi pysznościami.  U nas z cierpliwością kiepsko, pokroiłam więc babeczkę jeszcze ciepłą. Moi drodzy, to po prostu(...)Gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić. Banany zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Jajka roztrzepać, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem. Na końcu dodać banany, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Do natłuszczonej formy wylać połowę ciasta, następnie wyłożyć budyń i zalać pozostałym ciastem. Piec w 170 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keks z migdałami 147

gustu ten keks przygotowany na żytniej mące. Mocno wilgotny dzięki dodatkowi maślanki, pachnący przyprawami korzennymi, z chrupiącymi kawałkami migdałów w środku. Całość polana lukrem, posypana migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto piekłam w małej keksówce, bodajże 20×11, ale świetnie się też sprawdzi w roli babki. Polecam. 1 i 1/5 szkl. mąki pszennej 1 i 1/5 szkl. mąki żytniej 150g(...)piernika. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę (ok 10 minut, do wyraźnego podwojenia objętości i uzyskania bielszego koloru). Ciągle ubijając, lekką strużką wlewamy przestudzony miód z masłem, dodajemy posiekane migdały oraz maślankę. Na koniec wsypujemy mąki wraz z przyprawami, delikatnie mieszając łyżką, do połączenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania