ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1872/3191)

Jabłecznik z budyniem 240

ludzi, którzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej.  Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru 1,5 kg jabłek 200 g orzechów włoskich  Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 121

posmak, który w wypiekach z mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie(...)następnie wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera na jednolitą masę i doprawić chili. 2) Do mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz miód, następnie stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć

Fitsweet.me
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 158

posmak, który w wypiekach z mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie(...)następnie wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera na jednolitą masę i doprawić chili. 2) Do mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz miód, następnie stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć

Fitsweet.me
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 157

było jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jedliśmy. Bardzo wilgotne, aromatyczne, świetne do kawy. Ciasto które trzeba upiec chociaż raz, jesienią lub zimą. Już sam jego zapach rozgrzewa i poprawia nastrój :) Przepis pochodzi z brulionu „Czas odnaleziony” Moniki Kantor i Sebastiana Załęckiego. 200 g mąki orkiszowej typ 750 lub pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)przesiewamy z proszkiem sodą i przyprawami. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę i masło. Na koniec dodajemy startą marchewkę i bakalie. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Ciasto marchewkowe z rodzynkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 329

szklanki marchwi startej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu Ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąki, proszek, cynamon i sodę. Następnie wlać olej kokosowy i na końcu wmieszać startą marchew. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Na końcu można polukrować, nie trzeba. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 184

myślą o nim zrobiłam zapas marcepanu z Lidla :) U nas wielka blacha ciasta znikła w jedno popołudnie w czasie imprezy urodzinowej Syncia. Przepis podpatrzony w Kornikowej Kuchni . Razowe ciasto z marcepanem i jablkami 2 kwaśne jabłka 1 cytryna 100 g marcepanu 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej(...)wsypujemy cukier, dodajemy masło, marcepan, ekstrakt i ubijamy. Powinniśmy otrzymać jasną i kremową masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dalej miksujemy. Otrzymamy dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fit ciasto z daktyli 139

zjedzeniu, bo nie ma w nich cukru.  Moje dzisiejsze ciasto jest z dodatkiem odżywki białkowej (ale można je zrobić bez) dzięki czemu może pełnić rolę "batona proteinowego". Ciasto w konsystencji jest kremowe, coś między sernikiem a brownie. Dla wszystkich fit manioków idealne! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki daktyli - 1,5 szklanki wrzątku - 3/4 szklanki otrąb owsiane lub orkiszowe (w płatkach(...)masy dodaj chia, resztę otrąb, żurawinę i wylej do foremki.  Masę w formie wstaw do lodówki na całą noc, mocno zgęstnieje dzięki właściwościom babki płesznik i nasionkom chia. Polej rozpuszczoną w mikrofali czekoladą, posyp pyłkiem kwiatowym i wstaw na 20 min do zamrażalnika. Kroimy i gotowe. Ciasto przechowuj w lodówce

SMYKWKUCHNI
Sernik "Wiśnie w czekoladzie". 160

szybko zagniatamy ciasto ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozkładamy na formie wyłożonej papierem tworząc spód i 2-3 cm rant. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni C przez 10 minut, następnie wyjmujemy i chwilę studzimy. NADZIENIE: 700 g twarogu 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru(...)kolejność można oczywiście zmienić i ja następnym razem tak zrobię, gdyż masa czekoladowa jest cięższa i lepiej jej będzie na dole :) wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto

Rozpustne gotowanie
Babka czekoladowa 222

mleka. Czekoladę stopić na parze i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno całe jajka. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao,powoli wlać zimne mleko. Na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około

Z miłości do słodkości
Ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką 544

przesiać. Do miski wrzucamy masło,  ucieramy za pomocą miksera na gładką, jasną masę, wsypujemy cukier, dalej ucierając. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i wyłożyć wydrylowane wiśnie. Na koniec posypać równomiernie kruszonką. Pieczemy w temperaturze

magiczna kuchnia Kasi
Babka cytrynowa z majonezem 137

delikatnie wilgotna w środku. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, ma lekką nutę cytrynową zawartą w lukrze, która wspaniale komponuje się ze smakiem samej babki. Uwierzcie mi, dodany do ciasta majonez jest zupełnie niewyczuwalny, nadaje on tylko babce puszystości i delikatności. Babka świetnie sprawdza się jako deser do zabrania na piknik w plenerze, gdyż długo zachowuje świeżość, a lukier po zastygnięciu(...)jajka z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia się cukru, ma powstać puszysta masa.  Miksując na niskich obrotach, powoli dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.  Następnie dodać majonez, sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy, wymieszać tylko do połączenia się składników.  Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki, ma zajmować nie więcej niż

Kuchcik gotuje
Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną 224

Spotkania klik . Ja upiekłam, ale też zmodyfikowałam przepis. Po upieczeniu samo ciasto było trochę "nijakie" :) więc przełożyłam powidłami, dodałam bitą śmietanę, wierzch oprószyłam kawą i wyszło pyszne i efektowne ciasto. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 4 jajka 60 g miękkiej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli powidła śliwkowe(...)soli, dodać miękką margarynę i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miksując na średnich obrotach dodawać do masy jajecznej na przemian z zimnym mlekiem z kawą. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 33* 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
babka cytrusowa z bąbelkami 143

weekend piekę konkretniejsze ciasta a w tygodniu coś szybszego i lżejszego. Ta babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ma świeży cytrusowy smak i zapach. Piwo nie jest wyczuwalne ale nadaje jej puszystości i sprawia, że mocno wyrasta, jest wilgotna i lekka. Oczywiście piwo można zastąpić dowolnym gazowanym napojem. Składniki na średnią foremkę do babki (około 21 cm): 1,5 szklanki(...)pieczenia i  przesiać. Jajka ubić z cukrem na pusztą, gęstą i jasną masę. To ważne aby jajka były dobrze ubite, bo od tego zależy sukces babki. Nadal ubijając dodawać na zmianę mąkę, olej i piwo (oranżadę). Na końcu wlać soki z cytrusów i wsypać skórkę. Ciasto przelać do foremki, najlepiej silikonowej i piec w 180*C około 50 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ravioli z pieczoną dynią, podane z palonym masłem i chrustem z pestek. 131

kopiować tutaj ponieważ google, tego nie lubi i uzna mnie za oszusta i powielanie treści hehehe, no niestety ale tak jest. Dlatego tutaj zostawiam Wam linka do przepisu na ciasto na ravioli.  FARSZ  - 1 do 1,5 szklanki pieczonej dyni piżmowej (zmiksowany po upieczeniu miąższ) - sól, pieprz - odrobina soku z cytryny - 1-2 upieczone ząbki(...)sosu czosnkowego. Upieczoną dynię i czosnek zmiksuj na gładką masę dopraw i nadziewaj ravolii. Możesz też zrobić je w innej formie, jeśli wolisz np. okrągłe, tutaj pełna dowolność. Gotowe ravioli wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez 5 do 9 minut w zależności od grubości ciasta. Gotuj na małym ogniu! Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej

SMYKWKUCHNI
Gofry z bitą śmietaną i owocami 163

przygotowania ciasta. Jest to banalnie proste i przypomina trochę przygotowanie ciasta na naleśniki. Di miski dodałem 200 gram mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 jajka, 300 ml mleka, 100 gram roztopionego masła oraz szczyptę soli. Całość zmiksowałem na gładką masę - tak aby nie było żadnych grudek. Jeżeli masa jest zbyt(...)się sztywna. Większe truskawki pokroiłem, po ich uprzednim dokładnym umyciu na ćwiartki, natomiast mniejsze na połówki. Jagody wypłukałem i odcedziłem. Do rozgrzanej gofrownicy, przy użyciu chochli do zupy nalewałem ciasto. Po uzyskaniu złotego koloru gofrów wyjmowałem je z gofrownicy. Na jeszcze ciepłe gofry nakładałem bitą śmietanę i cząstki truskawek. Całość posypałem jagodami. Oczywiście w sferze dodatków do gofrów panuje pełna

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania