sernik! Po prostu idealny na jesień! A jak Wam jeszcze powiem, że jest bez cukru, to już chyba bardziej pokochać go rady nie dacie. * SKŁADNIKI na formę 20 cm Masa serowo-dyniowa: 750 g ricotty 400 g dyni piżmowej 100 g ksylitolu lub erytrytolu 3 jajka + 1 białko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ½ kardamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej(...)spodu papierem do pieczenia. Kolejno ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy oraz boki do połowy wysokości. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obiąż fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na kwadrans. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz kolejny kwadrans. Spód odstaw do całkowitego wystudzenia. Masa serowo-dyniowa Dynię przekrój na pół, pozbaw nasion
Food SquareŻółtka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę Margarynę rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia Mąkę pszenną zmieszaj z kisielami i proszkiem do pieczenia Do żółtek dodaj trochę mleka, a następnie dodawaj na zmianę część mąki, mleka i rozpuszczonej masła Białka ubij na sztywną pianę i w dwóch porcjach dodaj do ciasta - delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej ciasto do tortownicy
Proste Potrawymiksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia
RAROSSAPomarańczowa babka z ricottą i migdałami to ciasto, które jest pełne smaków i aromatów. Mocno wyczuwalny smak migdałów, głęboki pomarańczowy aromat oraz puszystość i delikatność, którą nadaje serek ricotta. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 230 g mąki pszennej (typ 500) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drobno krojonych, blanszowanych migdałów (u mnie Skworcu(...)wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier i razem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej, aromat pomarańczowy i ricottę. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Dosypujemy produkty suche i całość mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut
Smak mojego domumigdałowy. Nie nacieszyłam się sernikiem w święta, więc upiekłam wczoraj i zamierzam się nim cieszyć możliwie jak najdłużej (przechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia). To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem. Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli, testowałam to wielokrotnie na wszystkożercach Składniki na tortownicę o średnicy(...)samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 60 minut. Przestudzony „sernik” posmaruj dżemem. Marcepan uformuj w kulę, rozwałkuj cieniutko i połóż na wierzch ciasta. Smacznego! Artykuł Podwójnie migdałowy sernik pochodzi
greenscarfkremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto, bo od razu jest zbyt rzadkie, polecam mu najpierw przestać noc w lodowce i dopiero do dzieła. Ja najpierw trochę się pospieszyłam a później zmieniłam taktykę ;) W każdym(...)Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy. Ponadto: 1 kubek Malin 3 figi kilka jeżyny Składanie tortu: Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy
W kuchennej krainieczekoladowe ciasto, które do tej pory było domeną tylko mojej Mamy. Podczas wołomińskiej ekspedycji opiekuńczej udało mi się skutecznie przyswoić tę recepturę. Wydawało mi się, że tak pyszne ciasto musi być trudne do zrobienia. Myliłam się - jest proste i nie wymaga wielkich zakupów. Przekonajcie się sami: Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 200 gram margaryny 1/2 tabliczki(...)przez ok. 4 minuty. Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy kakao i czekoladę i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć polewą z białej bądź ciemnej czekolady. Pychota. Zapewniam. Ciasto
Kuchnia po mojemuprzesiać, zetrzeć skórkę z umytej i wyparzonej cytryny. Gdy masa jajeczna się podwoi i będzie puszystadodajemy delikatnie mieszając łopatką drewnianą obie mąki z proszkiem .Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.Pieczemy góra-dół , 30 minut w 180°.Podczas, gdy biszkopt się piecze należałoby przygotować esencjędo nawodnienia ciasta, aby nie było za suche.W tym celu zaparz dwie
Pasje Jolkicały czas mieszając. Chwilę gotować, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przelać budyń do miski, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić. Wodę, sok z cytryny i cukier zagotować. Dodać pokrojony w plasterki rabarbar, gotować 2-3 minuty, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Odcedzić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, podzielić na 12 równych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta, Święta i po Świętach... a mi został po nich nadmiar maku i kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak zrodził się pomysł na to ciasto:). Jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi. 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka suchego maku 150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 szklanki kandyzowanej(...)masło oraz aromat. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy drewnianą łyżką. 2. Masę wykładamy do keksówki (u mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową
Szefowa kuchniróżnych past. Nam bardzo smakuje z dodatkiem hummusu i ajwaru. Pyszna lekka kolacja (u nas może być nawet kilka dni z rzędu) lub przekąska w ciągu dnia. Czym cieńsze ciasto uda nam się przygotować tym smaczniejsze, bardziej chrupkie chlebki uzyskamy. Przynajmniej my lubimy gdy są meeega chrupkie... Z podanych ilości wychodzi 1 duża blacha z piekarnika pysznych przekąsek. Ja wykorzystuję(...)dość gładką masę, używam ręczny blender. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i siemię lniane, mieszamy. Masę przekładamy na dużą blachę (u mnie z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy (łyżką maczaną w wodzie) na całej powierzchni jak najcieńszą warstwą. Czym cieńszą warstwę ciasta rozprowadzimy, tym bardziej chrupkie uzyskamy chlebki. Wierzch posypujemy ziarnami sezamu, siemienia lnianego i czarnuszki (lub dowolnie
Smaczne Zdrowecukru1 garść ziaren słonecznikaW kąpieli wodnej rozpuścic masło z czekoladą, masę wystudzić. Jajka ubić a następnie porcjami dodawać cukier, cały czas ubijać. Następnie porcjami dodawać mąkę a potem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać ziarna słonecznika. Blaszkę o wymiarach 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 20 minut. Ciasto
Monia miesza i gotujeCiasto na herbatnikach bez pieczenia Bardzo smaczne ciasto na zimno, przygotowane na herbatnikach i listkach waflowych. Moja rada: Listki waflowe w tym cieście, bym zamieniła na suche wafle tortowe, bo listki jednak są za cienkie . Przepyszne herbatniki i listki waflowe otrzymałam od firmy CUKRY NYSKIE Krem mleko - 3 szkl budynie śmietankowe - 1,5 opak mąka - 5,5 łyżki(...)zimnego mleka, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy budyniowej, zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło dobrze utrzeć, do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu dodać serek, dobrze wymieszać. Składanie ciasta: Dwa listki waflowe ułożyć na okrągłym podkładzie 27 cm, jeden obok drugiego, posmarować frużeliną
Kuchnia Danusimisce mieszamy przesianą mąkę z kakao. Do tej mieszanki dodajemy 1/3 masy jajecznej i krótko miksujemy. Dodajemy resztę mieszanki i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Biszkopt(...)szklanki cukru pudru Czekoladę roztapiamy i mieszamy z mascarpone. Mascarpone dodajemy po łyżce, za każdym razem mieszając. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy powoli do masy czekoladowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Krem z masła orzechowego: 100g masła orzechowego 50g masła 1/3 szklanki cukru pudru pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki miodu 125g mascarpone Do miski
Pyszności SłodkościPrzedstawiam przepis na ciasto niedzielne - takie ciasto bardzo często gościło na naszym stole, ale było glutenowe niestety. Przerobiłam je na bezglutenowe. Z dodatkiem łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia będzie bardziej puchate, ja nie użyłam proszku i moje było jednak trochę zbite, ale i tak było dobre. To jest stary przepis z PRL-u, gdy nie ma nic w domu(...)soli). 7. Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. 8. Wymieszaną masę przekładamy do formy z kominem, wysmarowanej masłem i obsypanej bezglutenową bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Nastawiamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 180 stopni. 9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Ja oczywiście muszę jeszcze z 10 minut
Kawa z mlekiem