ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1875/3191)

Babka karbowana jogurtowa. 125

skrop dokładnie sokiem wyciśniętym z cytryny. Jajka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. następnie cały czas miksując wlej jogurt i olej cienkim strumieniem. Teraz mieszając pałką lub rózgą cukierniczą dodawaj stopniowo mąkę. Na koniec dodaj starte jabłko i delikatnie wymieszaj wszystko razem. Gotowe ciasto przelej do karbowanej formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą

Przepisy i porady kulinarne
Jak upiec biszkopt? 154

pianę. Mąka dodana do biszkoptu powinna być przesiana i wymieszana z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Jeśli mamy zamiar zrobić biszkopt kakaowy odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy taką samą ilość kakao. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu. Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasto, bo po prostu opadnie. Dopiero pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest(...)suchy w środku. Biszkopt należy piec w stosownej temperaturze i bez termoobiegu. Inaczej wierzch ciasta może za mocno wyrosnąć i popękać. Ponoć rzucanie upieczonym biszkoptem z wysokości 50 cm zapobiega opadnięciu biszkoptu…Ale jeśli upieczecie biszkopt według wyżej wymienionych wskazówek to na pewno nie opadnie i nie popęka. Biszkopt tradycyjny Tortownica o średnicy 23 cm 6 jajek, średniej wielkości

codojedzenia
Najlepsze rogaliki drożdżowe 146

rogaliki drożdżowe, upieczone z przepisu niezawodnej Dorotki. Zamiast nadzienia twarogowego, dałam płatki róży w cukrze. Po oryginał z twarożkiem, odsyłam do autorki .  Najlepsze rogaliki drożdżowe Źródło przepisu na ciasto - Moje Wypieki nadzienie - moje Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka(...)mleka i 1  łyżkę mąki, wymieszać mątewką lub łyżką na gładką masę. Kubeczek przykryć ściereczką i odstawić na 15 20 minut do wyrośnięcia). Do mąki z drożdżami (suchymi lub wyrośniętym rozczynem) dodać resztę składników i wyrobić, aby składniki się połączyły. Teraz dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć

Posadzone i zjedzone
Ciasto z jabłkami kardamonem i rumem 120

przeraża fakt dodania alkoholu do ciasta. Alkohol i tak wyparuje podczas pieczenia. Rum pozostawia po sobie jedynie fajny posmak. Jest to więc ciasto dla wszystkich miłośników ciasta z jabłkami . Ciasto z jabłkami i rumem Składniki: na prostokątną formę 20 cm x 30 cm 180 g pszennej mąki 1 łyżeczka zgniecionego kardamonu 1 łyżeczka proszku dopieczenia ¼ łyżeczki soli 3 łyżki rumu(...)Następnie miksując dodaj cydr w pokojowej temperaturze i rum. Do jajecznej masy dodawaj na przemian suche składniki z rozpuszczonym masłem. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC. Jabłka przekrój na pół i usuń gniazdka. 2 jabłka pokrój w kostkę, a resztę w cienkie plasterki. Wylej ciasto na dno formy i rozprowadź równomiernie jabłka pokrojone w kostkę. Resztę jabłek

codojedzenia
Pączki 463

jednego pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)wyrośnięcia. W misie miksera ucieramy jajka i żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy drożdżowy rozczyn, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rum, masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do dużej, oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około

Smakowity Blog Kulinarny
Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową 192

Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 2 jajka 130ml oleju 350ml maślanki 180g drobnego cukru do wypieków Diamant około 100-130g konfitury wiśniowej (najlepiej same wiśnie z konfitury) Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(...)drobnego cukru do wypieków Diamant 50g wiórków kokosowych Lukier: 200g cukru pudru Diamant 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: cukrowe jajeczka do ozdoby Masa budyniowa: 1. Do rondelka wlać 200ml mleka, dodać 2 łyżki cukru i postawić na ogniu, zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i łyżeczkę mąki pszennej. Tak rozmieszany budyń dodać

Mała Cukierenka
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 170

formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Mleko, żółtko, cukier i make umieszczamy w małym garnuszku. Doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje dodajemy do niej esencję(...)niego biały ser i dokładnie mieszamy. Ze śliwek usuwamy pestki, owoce kroimy na 6 lub 8 części, w  zależności od tego jak duże są śliwki. na podpieczone ciasto wykładamy krem, posypujemy go przyprawami, a na wierzchu układamy owoce. Tarte pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 przez około 45 minut. Studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna babka krówkowa 173

Święta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta.  200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki(...)krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką. 6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto

Szefowa kuchni
domowe pierniczki norymberskie vel pierniki Elizy 262

wyjątkiem mleka. Wymieszane składniki stopniowo naprzemiennie z mlekiem dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Z opłatków wycinamy kółka o średnicy 6 cm (z jednego opłatka wychodzi 4 kółka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde kółko wykładamy po 1 kopiatej łyżeczce ciasta, formujemy. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
MINI PĄCZKI Z WIŚNIAMI 158

cukrem na puszystą gładką masę. 2. Do małej miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru waniliowego i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10. 3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy, mleko i roztopione przestudzone masło. 4. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 5. Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy

Marcepanowa kuchnia
Puszysty sernik wiedeński. 164

zbieleje wymieszaj ją dokładnie ze zmielonym twarogiem. Teraz dodaj do masy kaszę mannę i budyń, ponownie całość dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę , delikatnie wymieszaj  (najlepiej rózgą cukierniczą ) i ubite na sztywno białka z odrobiną soli, ponownie delikatnie , ale dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia ( boki wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką ) blaszkę

Przepisy i porady kulinarne
Domowa kremówka. 152

dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Pod kremówkę  nie dajemy papieru ani nie smarujemy blaszek. Upieczone blaty studzimy. 2. Krem: Jajko, żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę, wlewamy jedną szklankę mleka i dokładnie ucieramy. Pozostałe mleko zagotowujemy(...)blaty przekładamy letnim kremem. Oprószamy obficie cukrem pudrem i odstawiamy do zastygnięcia kremu do lodówki na kilka godzin. 5. Podanie: Gotową kremówkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Ciasto trochę w trakcie pieczenia się skurczy więc warto rozciągnąć go na boki blaszek do pieczenia. Blaszek do pieczenia nie smarujemy, ani niczym nie wykładamy, mają być suche. Blaszki o wymiarach

Izabelawkuchni
Cytrusowe ciasto 127

cukrem —>KLIK a dziś przedstawiam deser nie tylko z cytrynką. Znalazły się w nim także limonka, pomarańcza i grejpfrut. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej. Ja dodałam tylko mniej cukru i zamiast białego użyłam trzcinowego.   180 g masła 240 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany 18 % 280 g mąki pszennej(...)śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Gdy masa będzie gładka przekładamy ją do formy o średnicy 24 cm. i pieczemy 40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). W garnuszku podgrzewamy sok z jednej cytryny, pomarańczy i limonki. Dodajemy resztę cukru i gotujemy aż syrop nieco zgęstnieje. Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i nasączamy syropem ( najlepiej za pomocą sylikonowego

Mienta blog
Ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi. 122

Szybkie, smaczne, mięciutkie, soczyste ciasto, w sam raz na leniwe, majowe popołudnie. Polecam!!! Składniki na ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na tortownicę o średnicy 24 cm 600 g rabarbaru 100 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu cukier puder(...)cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy, na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam

Rozpustne gotowanie
Słodkości na Walentynki: praliny z rumem, praliny z likierem pomarańczowym, ciasteczka czekoladowe z chili, koktajl z prosecco ( 158

kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Do czekolady dodajemy mascarpone i 1  łyżk ę   likieru. Masę miksujemy. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin. Ze schłodzonej masy formujemy pralinki. **** PREPARAZIONE Sciogliete a bagnomaria il cioccolato bianco, mescolando di tanto in tanto.  Aggiungete il mascarpone e 1 cucchiaio di liquore all'arancia. Frullate bene il tutto. Lasciate(...)schładzamy w lod ó wce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek, np. serduszka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem lub mas ą cukrow ą. **** PREPARAZIONE Mescolate il burro freddo, la farina, il cacao

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania