ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1864/3191)

Sernik z Kulkami Orzechowymi 501

Wszystkie składniki łączymy razem i zagniatamy. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na dużą, prostokątna formę 24 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy dłońmi i lekko dociskamy. Na ciasto układamy kulki orzechowe. Zalewamy serem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 – 70 minut. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w chłodnym miejscu, najlepiej całą(...)ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką do połączenia. Masę serową wylewamy na kulki orzechowe.   Kulki orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%   Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie.   Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki

Made By Mom And Son
TORCIK - SERCE (Walentynki) 170

Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C około 25 m.Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto biszkoptowe z jabłkami 1032

jabłkami czy jabłkowe z kardamonem to typowo jesienne wypieki. Wybór jabłek o tej porze jest największy. Złote, zielone z czerwonymi rumieńcami. Winne i soczyste. Na wyciągnięcie ręki… Ciasto biszkoptowe Składniki: okrągła forma o średnicy 28 cm 3 jajka 250 g cukru 200 g pszennej mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml wrzątku 3 duże soczyste jabłka(...)proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Przelej masę do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Przekrój jabłka na pół, wydrąż gniazdka i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż plasterki jabłka w wieniec, lekko dociskając. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posyp cukrem pudrem. The post Ciasto biszkoptowe z jabłkami appeared

codojedzenia
torcik z truskawkami 318

dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 25 cm lub nawet troszkę większej, gdyż ciasto po „złożeniu” wyszło wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na krem(...)puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i całość miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. ponadto: 1 galaretka cytrynowa ok. 300 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno układamy część truskawek. Wykładamy krem jasny

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek 352

ciasto, a przecież jest takie szybkie i proste w wykonaniu. Wszystkie składniki zazwyczaj mamy w domu. Polewy do murzynka nie trzeba robić osobno, gdyż jest już zawarta w składnikach ciasta. Ten przepis jest sprawdzony i przekazywany od pokoleń w mojej rodzinie. Murzynka bardzo polubiła także moja córeczka, a dzieci przecież wiedzą co dobre :) Składniki: 1,5 szklanki cukru(...)Posłuży on jako polewa. Pozostałe składniki należy ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 5 żółtek, mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem odrobiny soli. Murzynka przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem o wymiarach 23x28 cm (biorąc większą formę, podwoiłabym ilość składników). Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach

upichcic
Tarta z brzoskwiniami 120

kolor). W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wymieszać w mikserze na gładki krem. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem oraz układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Piec ok. 25-30 minut  w temepraturze 160 stopni bez termoobiegu, aż masa zastygnie. Wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy. Masa bardziej stężeje dopiero po wystudzeniu i włożeniu do lodówki. Przed

I LOVE LIFE
Kartacze ekspresowe 107

zetrzeć na tarce.Do ugotowanych ziemniaków dodać starte ziemniaki [ bez wyciskania wody], mąkę ziemniaczaną [ mąki tyle aby ciasto nie było ani za rzadkie, ani za gęste ] i wszystko razem wymieszać. W dużym garnku o grubym dnie  zagotować osoloną wodę.  Nabierać dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładać do niej mięso. Delikatnie owijać mięso masą

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki mięciutkie. 2471

powstała płynna masa. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować. Do masy jajecznej wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać, następnie dodać śmietanę i przestudzony miód z masłem. Wymieszać żeby składniki się połączyły. Gotowe ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto będzie dość rzadkie, ale po schłodzeniu

Agusiowe smakołyki
CIASTO DYNIOWO-ORKISZOWE 157

pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 60 minut do suchego patyczka zimne ciasto polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa:   olej i miód rozpuszczamy w rondlu, podgrzewamy do chwili aż miód się rozpuści, ściągamy z pieca i dodajemy kakao, masa może się zważyć dlatego dodajemy 2 do 4 łyżek gorącej wody, mieszamy aż powstanie gładka polewa, odstawiamy

Słodkie zapomnienie
Babka cytrynowa 110

cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym

cucinare
Majonezowe babeczki w cytrynowym lukrze 157

jajkami. Obie mąki przesiej przez sitko i wymieszaj ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajeczno-majonezowej wsyp wymieszane mąki i wlej kilkanaście kropel olejku migdałowego. Miksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto nakładaj do foremek na babeczki do 2/3 ich wysokości (jeśli używasz silikonowych foremek, nie musisz ich wcześniej natłuszczać). Wstaw

Delicious Place
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 195

chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje się ją w formie wytrawnego ciasta drożdżowego z nadzieniem gryczanym. Tym razem dla odmiany zaproponuję Wam jeszcze inną formę kaszy – placuszki smażone w sposób podobny do placków ziemniaczanych. W skład masy, z której przygotowuje się placuszki, poza kaszą wchodzą warzywa korzeniowe oraz cebula i czosnek, dzięki czemu mają

Trzeci talerz
Szarlotka z bezą budyniową 132

Ciasto które, wyjątkowo smakuje. Beza jest pyszna zrobiona w nietypowy sposób z dodatkiem budyni. Szczerze polecam:)Składniki Ciasto 6 żółtek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 125 g smalcu 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1500 g jabłek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek kaszy manny cynamon … Czytaj dalej Szarlotka

gotuj ze mną
Drożdżówki z twarogiem i kremem czekoladowym 132

świeżych 2 łyżki cukru (30 g) 8 g cukru wanilinowego 1 białko dowolne nadzienie - u mnie masa twarogowa i krem czekoladowy Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Ciasto wyrabiać,aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania