zaś w środku lepkie (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku nie ma surowego ciasta. Wystudzić na kratce. 14. Przygotować masę: schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia. Dodać maacarpone, cukier puder i śmietan-fix. 15. Składniki zmiksować na gładką masę aż zgęstnieje i powstanie aksamitny krem. 16. Masę śmietanową przełożyć do woreczka z odciętym rogiem. Masą dekorować wierzch
W mojej kuchniwymaga pieczenia, a wygląda i smakuje tak samo dobrze jak najbardziej skomplikowane ciasta. Co więcej, przygotowanie go zajmuje max 20 minut, do tego godzinka w lodówce i można częstować gości Spróbujcie naszego deseru truskawkowego z mascarpone à la tiramisu! Składniki: 200 g świeżych truskawek Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru Spód biszkoptowy
Taste and CookFormę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
BullioFormę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Bulliogalaretki cytrynowe 2 szklanki wody 2 smietany kremowki (po 250ml) opcjonalnie na gore ciasta galaretka cytrynowa 1 szklanka wody wykonanie:1 galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia.Maslo i Kasie ucieramy z cukrem na pulchna mase, dodajemy zoltka i nadal ucieramy. Do kremu dodajemy banany starte na tarce o duzych oczkach. Na koncu dodajemy przestudzona galaretke
Przysmaki KarolkiKolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego. Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto(...)czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszny..zjedzony w ekspresowym tempie..taki sernik można zrobić nawet na biszkoptach. Składniki ciasta: 140 g mąki pszennej 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy(...)piec przez około 25 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru 80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa] Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem, po łyżce dodawać twaróg
Moje domowe kucharzeniekażdym czegoś brakowało. Ale to było idealne (było, bo zniknęło w mgnieniu oka ;)). Wilgotne w środku, z orzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku - 140g mąki pszennej - 150g cukru(...)jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek - 0,5 szklanki posiekanych (średnio) orzechów włoskich - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * krem: - 250g mascarpone - 150g śmietany kremówki - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier
CookYourselftemat.Przepis znalazłam tutaj . Ciasto (na ok. 11-12 placków o średnicy 26 cm): 6 jajek (żółtka oddzielone od białek) 300 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego) 1,5 szkl. cukru 15 łyżek (lekko czubatych) mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli odrobina aromatu waniliowego Krem: 1200 ml śmietany kremówki(...)rozsmarować. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 5-7 minut, do zarumienienia.Upieczony placek zdjąć z papieru i wystudzić na kratce kuchennej.Postąpić tak samo z resztą ciasta. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno i przekładać tą masą upieczone placki. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą
Moje domowe kucharzenieeklerki z kremem budyniowym do karpatki. Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Składniki (około 40 małych eklerów): krem do karpatki + 100 g masła + 500 ml mleka 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła 1 szklanka mąki (250 ml) 4 jajka Przygotowanie kremu: Krem do karpatki przygotowujemy(...)mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2,5 cm odstępu. Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smak mojego domuwiórków kokosowych (60 g) szklanka mleka (250 ml) krem 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego (90 g) 30 g odżywki białkowej * opcjonalnie kilka kropel aromatu kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych *wykorzystano odżywkę białkową o smaku białej czekolady **olej rzepakowy lub kokosowy Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość : 12 porcji, ciasto o średnicy 21 cm Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto
WegePrzepisZanim dodasz ją do ciasta, musisz rozpuścić ją w prawidłowy sposób. Grudki lub oddzielony tłuszcz nie są mile widziane. Najlepiej sprawdzi się czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel, ponieważ ma odpowiednio głęboki i mocny smak. Posiekaj ją na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Pamiętaj o tym, żeby cały czas mieszać, aż do uzyskania gładkiego kremu. Nie gotuj, aby masa się(...)masa. Zwróć uwagę także na to, w jaki sposób łączysz ze sobą składniki. Gwałtowne i intensywne mieszanie może przyczynić się do zaburzenia konsystencji. Zawartość tłuszczu w maśle Sekret wilgotnego ciasta tkwi w maśle dobrej jakości. Musi być go dużo, aby brownie było odpowiednio mokre i gęste. Zadbaj o to, żeby masło miało minimum 82% tłuszczu mlecznego. Dzięki temu ciasto będzie
Moja smaczna kuchniaplanowałam szpinakowe ciacho, słyszałam różna opinie, jednym smakowało innym nie. Postanowiłam sama to sprawdzić i nie żałuję, ciasto przepyszne, szpinak wcale niewyczuwalny. Piękne wizualnie i godne polecenia ciasto ze szpinaku, u mnie z bitą śmietaną, brzoskwiniami i granatem na wierzchu. Warto je upiec np na Święta:) Szczerze polecam :) 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) kupicie tutaj(...)jajka 1 i 1/3 szkl oleju 2 szkl mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml śmietany 30 % + 2 śmietanfixy 1 łyżka cukru pudru (do kremu) granat Brzoskwinie z syropu Do ponczu: syrop z brzoskwiń + sok z limonki Odmrożony szpinak odciskam z wody i zostawiam na sitku. Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam
Takie tam pichceniePrzepis dziwny i budzący wątpliowości. Proszę o kredyt zaufania. Pachnące orzechami, jabłkami i czekoladą ciasto. Puszyste jak chmurka, jednocześnie wilgotne dzięki jabłkom. Biszkopt bez tłuszczu, ucierany dwuetapowo, bardzo orzechowy. Zdobył uznanie wszystkich, którym dane było uszczknąć kawałek. Przepis kserowany na prośby wielokrotne, w końcu i w Kronice swe miejsce znajduje. Składniki: na formę o rozmiarach około(...)szklanki cukru, do momentu uzyskania jasnego kremu. Do utartych żółtek dodajemy 5 łyżek wymieszanych wcześniej sypkich składników, mieszamy szpatułką. Czas na jabłka - odciśniete z soku bardzo delikatnie mieszamy z masą. Na koniec wsypujemy resztę sypkich składników i powoli mieszając, w kilku ratach dokładamy pianę z białek. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy
Kronika Piekarnika