Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia
Domowa cukiernia EwyTym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego
Domowa Cookierenka AgiDzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka
Kulinarne przygody GatityTym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj dla was propozycja na babkę również, jak ostatnio z lemon curd czyli kremem cytrynowym, ale tym razem z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Obie te rzeczy się
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis - czyli placki z kaszy gryczanej przekładane kremem z rukoli i awokado. Torcik smakowo komponuje się wyśmienicie, szczególnie że ja jestem ogromną fanką kaszy gryczanej. Zachęcam do spróbowania :) Smacznego! Składniki na placki: 1 torebka kaszy gryczanej 2 jajka 1 duży plaster żółtego sera ok. 3 łyżki mąki odrobina mleka lub śmietany (by ciasto na placki nie było zbyt gęste) olej(...)Następnie na odrobinie rozgrzanego oleju (lub na patelni teflonowej) smażymy dosyć duże placki.(moje są dosyć grube, jeśli zdecydujecie się na cieńsze, możecie zrobić 2 mniejsze torciki). Składniki na krem: duża garść rukoli (ok. 30 g umytej rukoli) 1 awokado łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
psgotujemyZielone naleśniki z dodatkiem szpinaku, w wersji na słodko. Zawinięty w nich krem dyniowy z delikatną ricottą, zasmakuje przede wszystkim miłośnikom tego pomarańczowego warzywa :) Smak szpinaku jest prawie nie wyczuwalny, na pierwszym miejscu jest dynia. NALEŚNIKI: 2 jajka 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 250g szpinaku mrożonego NADZIENIE: 300 g dyni muscat(...)końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego :) RADA : Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone
https:KKuchniaMniamTort jest bezglutenowy z dodatkiem węgla aktywnego, stąd jego czarny. Biały krem mascarpone z malibu i mleczkiem koksowym. Wybitnie smakuje z jeżynami. 5 jajek wielkość „L” nie z lodówki 2 łyżeczki węgla aktywnego + 3 łyżeczki wody 160 g cukru 130 g mąki kukurydzianej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy zacznie(...)natłuścić (nie natłuszczać rantu). Przełożyć ciasto i wyrównać. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe części. Poncz: 2 łyżeczki wody kokosowej liofilozowanej pół szklanki gorącej wody Krem: 500 gram mascarpone mleczko kokosowe
AZgotuj!znanej na pewno każdemu strony mała cukierenka :) Składniki Ciasto: 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek ciemnego kakao bez cukru 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%- ja oczywiście użyłam czekolady mlecznej 100g 2 łyżki masła 5 łyżek śmietanki krem ówki 30% lub 36% 4 jajka, osobno żółtka i białka(...)pianę z białek i mąkę , wymieszać łyżką delikatnie, ale dokładnie. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przełożyć do niej połowę ciasta i na wierzchu rozłożyć połowę malin. Owoce przykryć resztą ciasta i na końcu wyłożyć resztę malin. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160C na funkcji góra-dół
Cukier&Pudermało odpoczynku, sporo planowania i mało spania. Obiecuje, że już lada moment ogarnę się i wrócę z regularnymi postami. Dzisiaj mam dla Was malutkie ptysie, zwane profiterolkami. Przełożone kremem czekoladowym, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Małe, rozpustne i pyszne. Czy to nie idealna propozycja na rozpustny czwartek? Może nie jest to propozycja ociekająca tłuszczem, ale na pewno czekoladą(...)fajną akcją Tłustoczwartkową zorganizowaną przez ScandiShop.pl - trzy blogerki, trzy kaloryczne propozycje :) Zapraszam na stronę sklepu i ich bloga! Ps. Paterkę znajdziecie tam teraz w promocyjnej cenie! Ciasto ptysiowe ( przepis Michel Roux ) 125 ml mleka, 125 ml wody, 100 g masła pokrojonego w kostkę, szczypta soli, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mąki, 30 g kakao, 4 jajka
Plate of Joymalinowa 600 g malin 160 g cukru 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 ½ łyżeczki żelatyny Nasączenie 350 ml wody mineralnej niegazowanej 4 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru Krem maślany do tynkowania tortu 600 g masła 500 g mleka skondensowanego słodzonego Dekoracja 1400 g masy cukrowej białej złoty spray spożywczy klej spożywczy wstążka złota Biszkopt duży Białka oddzielamy(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem chałwowy Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały
Wędrówki po kuchniTo już kolejne słodkości z dalekiej północy, które chciałabym wam pokazać. Tym razem są to kruche rurki, które są jednym z
ciastkarnia na kruchym spodziekompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie! Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: 4 jajka zerówki 100 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru + do posypania(...)Studzimy. Mikserem ubijamy ( przez 10 minut) jajka z cukrem pudrem. Do kremu przesiewamy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, lekko mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę ( 23 cm) smarujemy masłem, spód wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, jeszcze raz smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno
Moja Mama Gotujetortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam tort kremem. W tym dniu tort można serwować ale można go też serwować dnia następnego. Składniki na tortownicę 28 cm i wysokości minimum 6 cm, uwaga biszkopt rośnie powyżej rantu formy. Składniki(...)minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
moj przepis nalubi chałwę? Ja tak! A jeśli i wy lubicie ten smak, no to kawałek tego ciasta przeniesie was w chałowy raj :) Ciasto nie jest problematyczne w przygotowaniu. Jest raczej słodkie, więc ci co słodyczy nie lubią, może im to ciasto nie przypaść do gustu. Ciasto najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu. SKŁADNIKI (ok . 30 porcji(...)herbatników maślanych (z ząbkami), najlepiej kakaowe · 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki KREM CHAŁWOWY · 1 litr mleka · 3 łyżki mąki pszennej · 3 łyżki mąki ziemniaczanej · 1/2 szklanki cukru
Calzonella.com