ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:263/367)

Walentynkowy tort serce 156

cukru             - cytryna- 1,5 szklanki mąki tortowej     -mocna słodka herbata- 5 łyżek kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać(...)Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym blacie układamy pokrojone w plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Makowiec na kruchym spodzie 128

Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła(...)mielimy 3 razy. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem. Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie

Różne smaki w kuchni
,,Półkula malinowa’’ 81

zrobić coś pysznego co zasmakuje Twojej rodzinie ? Szukasz pomysłu na Świąteczny deser a może planujesz zrobić rodzinną uroczystość? Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem otulony lustrzana glazurą. Niezwykle pyszne i efektowne desery które zaskoczą niejednego gościa. Składniki na biszkopt: Biszkopt: 4 jaja 60 g cukru około ¼ szklanki 80 g mąki około ¾ szklanki(...)wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze  180°C  około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu  wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Malinowa żelka: 200 g malin 4 łyżki cukru 1 płaska łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy niewielką

Podróż w kulinaria
Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga 160

cukru 2 łyżki oleju 120 g suchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g   serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na poncz: szklanka wystudzonej herbaty  sok z połowy cytryny Ponadto(...)przełożyłam pozostałe ubite białka i delikatnie wymieszałam łopatką.   Ciasto przelałam   do   tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Piekłam do tzw.   „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł Po wystudzeniu przekroiłam biszkopt   na trzy krążki. Zrobiłam krem Do misy miksera przełożyłam serek mascarpone, wlałam śmietankę i wsypałam

Kuchnia u Krysi
Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami 167

tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam(...)minut, choć ja piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 50 g czekolady mlecznej startej na tarce

Blondynka Gotuje
Tort makowo marcepanowy 146

marcepan: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody krem marcepanowy: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % krem maślany: 200 g masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna(...)partiach stopniowo do ciasta. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt 45 minut aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę dzięki czemu będzie równy. Dopiero zimny wyjmuję z formy. Krem marcepanowy : Do miski

wesoła kuchnia
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 435

masa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić(...)wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Ponownie nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę na patelni. Następnie przy pomocy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gofry dyniowe 82

wersji wytrawnej. Te na słodko serwuje się z owocami, bitą śmietaną, dżemem, lodami bądź cukrem pudrem. W wersji wytrawnej gofry zaserwować można z jajkiem w koszulce, chrupiącym boczkiem, kremem z awokado jak i mnóstwem innych wytrawnych dodatków. Gofry idealnie sprawdzają się podane na śniadanie lub na kolację . Są także bardzo smacznym, szybkim deserem. Tym razem mam dla Was przepis(...)rozgrzać, lekko przesmarować olejem, po czym za pomocą chochelki wylewać na nią ciasto, które równomiernie rozprowadzać łyżką. Gofry piec przez 8-10 minut lub na złoto-brązowy kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem. Gofry Warto wiedzieć robiąc gofry dyniowe. Te gofry dyniowe podać można również z dodatkiem kremu czekoladowego bądź bitej śmietany. Gofry z gofrownicy wyjmuję przy pomocy długiej wykałaczki. Lubisz

MeCooks
ŻELKA JAGODOWA 268

Żelka jagodowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jagód do tortu do słodki dodatek np. do kremu

Słodki Pomysł
Torcik bezowy z kremem kawowym 71

bezy : białka z 4 jajek, 70 g cukru, 230 g cukru pudru, 30 g mąki pszennej, garść płatków migdałów, krem : 200 g serka mascarpone, 300 ml

królestwo garów
Ciastko filiżanka kawy 60

Te deserki w kształcie filiżanek kawy nie tylko świetnie wyglądają, lecz także smakują wybornie. Składniki: wafle do lodów w kształcie rożków czekolada ciasteczka owsiane (ja zrobiłam

Wasze Przepisy
KULINARNE nowINKI – warsztaty z Sebastianem Olmą / #instamix 135

nietypowe menu …. a jak się później okazało – wyjątkowo smaczne! W menu: Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym Crème brûlée z kawą Inką i pieczoną gruszką

Ostra na Słodko
SERNIK TIRAMISU 153

 przepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser SKŁADNIKI   Spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła Krem jasny: 250 g mascarpone, 150 g

słodki bratek