Proste dyniowe muffinki 147mnie najsmaczniejsza, ma najfajniejszą konsystencję i smakuje super w zupie krem, w muffinkach i w curry. Nie potrzeba jej za wiele towarzystwa bo nawet sama w sobie jest już dość fajna. Jak ja. Banalnie proste mam dla Was muffinki, takie, które pachną już Świętami bo wsypałam do ciasta całą łyżkę przyprawy korzennej, która w okresie "okołobożonarodzeniowym" wykorzystywana jest
Mango Papaja
Krem z pieczonej dyni 243herbaty z imbirem) i książką, za pachnącą cynamonem szarlotkę, za ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, aromatyczny i rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni, który poprawi Wam nastój w każdy, nawet najbardziej
Zawsze głodna!
Wegański placek pasterski by Becky 192spójną i podkręci bardziej smak. Przygotuj kremy, a każdy z nich przełóż do foliowego woreczka, który po odcięciu jednego z rogów posłuży Ci za „rękaw cukierniczy” Krem brokułowy : zblenduj brokuła na gładka masę z łyżeczka soli i zielonym pieprzem. Krem marchewkowy : zblenduj marchew na gładka masę z łyżeczką zoli i papryką. Krem kukurydziany : odcedź kukurydzę i zblenduj(...)ziemniaczaną, na nią całą soczewicę, a całość udekoruj paskami z kremów warzywnych. Piecz w temp. 180 C przez około 40 minut. Danie przygotowałam dzień wcześniej, a dokładnie wieczorem (Ci, który śledzą na mnie instagramie sa bardziej na bieżąco, z tym co robię aktualnie w kuchni). Trzymałam to „ciasto” w chłodzie, ale nie w lodówce i podałam na obiad
greenscarf
Dietetyczny miodownik bez cukru i mąki 228manny 1/2 łyżeczki miodu 1 kropelka aromatu waniliowego Składniki na ciasto zmiksować i przelać do dwóch foremek na suflety (ok.10cm). Piec w mikrofali ok 3-4 minuty. Mleko zagotować, dodać kaszę i gotować na małym ogniu przez 5 min. Doslodzic i dodać aromat. Wymieszać. Blaty ciastka przełożyć kremem. Po wierzchu posmarować gorzką czekoladą i udekorować płatkami migdałów. Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka kukurydziane 238utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę. Dosypać mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć na około 20 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać ciasteczka dowolnego kształtu, jedne pozostawić w całości, w połowie wyciąć dziurkę. Piec 10 – 15 minut w temp. 180’C. P.S. Można przełożyć kremem, bitą śmietaną, dżemem lub posypać cukrem pudrem według uznania Smacznego
Luźna Kuchnia
Migdałowiec bez pieczenia 453kcal;) Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu ciacho, bez pieczenia i naprawdę smaczne! Wymiary blaszki: 25x20 ale wielkość blaszki ma znaczenie tylko jeżeli chcemy osiągnąć wysokie ciasto. Jeśli niższe lub nie ma to dla nas znaczenia, wtedy możemy użyć większej blaszki lub taką jaką mamy w domu. Składniki: 2 paczki krakersów po 200 g 100 g płatków(...)powstały grudki, gładki krem odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Migdały prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przypalenia migdałów. Ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody. Śmietankę miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru. Gdy śmietanka będzie już gęsta, powoli strumieniem wlewamy zimną żelatynę, ciągle miksując. Składamy ciasto: krakersy zimna masa budyniowa krakersy
Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto Kubanka 1809Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka(...)pozostawić do przestudzenia. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki. Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 199świetnie się komponowała. Pestki granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami 5 pomidorów suszonych(...)ziołami PRZYGOTOWANIE ptysiaków: Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy do niej masło, mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy mąkę z solą i mieszamy aż składniki połączą się w ciasto. Studzimy i przekładamy do miksera. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy każdorazowo aż się składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem 259Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem – Witajcie Kochani w Nowym Roku :)! Moim pierwszym przepisem będzie pyszna beza pavlova z gorzką czekoladą i kremem z dodatkiem
Mała Cukierenka
Tarta z ciastkami Oreo i masłem orzechowym bez pieczenia 668Daaaawno mnie tu nie było... Ale wracam do Was z naprawdę obłędnym przepisem! Polecam Tartę na spodzie z ciastek Oreo, z puszystym kremem z dodatkiem masła
Z miłości do słodkości
Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną 326Bułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej(...)ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem
Grunt to przepis!
Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone 392puszyste, idealne. Jeśli użyjecie mlecznej czekolady, będą bardziej śmietankowe, jeśli gorzkiej, wyraźniejsze w smaku. Całość wieńczy prosty, a jednak powalający krem z nutelli i serka mascarpone. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze forum cincin ) Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone Składniki na 12 babeczek: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao(...)margaryny 2 jajka 170 ml mleka 150 g mlecznej czekolady( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 250 g serka mascarpone 250 g nutelli Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki
Mia Cucina Sofieta
Roślinny jadłospis na cały tydzień 269łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj(...)Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. W międzyczasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec
365 dni dookoła kuchni
Tort czekoladowo-śmietanowy. 216czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy nim z około 50-60 cm na blat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba). MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed(...)czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy na sztywną, puszystą masę. MASA ŚMIETANOWA (przygotowujemy ją w chwili składania tortu): 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej
Rozpustne gotowanie