uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować! Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam z pomocą miksera
bastalenaZainspirowana ciastem, które robiłam ostatnio z teściową (znajdziecie je tutaj ) stwierdziłam, że można byłoby przygotować coś takiego z malinami, w końcu mam ich pod dostatkiem Ale, że nie miałam zbyt wiele czasu to postanowiłam pójść trochę na łatwiznę. Mianowicie owoce wymieszać z rozpuszczoną galaretką malinową, a krem budyniowy w wersji „z torebki” ale wymieszanej z masłem. To pójście(...)dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. I mieszamy delikatnie łopatką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa: – około 400 g malin (można dać mniej) – 1,5 galaretki malinowej (ostatecznie okazało się
RelaxtimeCiasto kokosowe to prosty i smaczny wypiek z wiórkami kokosowymi, który pachnie i smakuje wyśmienicie. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 4 jajka 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru szyta soli Do głębokiego talerza daje żółtka do tego ocet, proszek do pieczenia i mieszam po czym odstawiam. Białka ubijamy(...)już drobinek cukru daje żółtka, mieszam, dodaje olej i mąkę, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temp. 180 stopni 25 min. Ciasto kokosowe: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 200 g wiórek kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 białka ubijamy z szczyptą soli, żółtka
Wasze Przepisywłączonym światłem. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie, prawie trzykrotnie.Przygotuj glazurę - rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj rozbełtane jajko i kontynuuj rozcieranie stopniowo dodając mąkę. Umieść glazurę w lodówce na 15-20 minut, aby glazura trochę stężała.Nagrzej piekarnik do 210 °C, w tym czasie umieść glazurę na chlebie, najlepiej małym tłoczkiem do wyciskania kremu. Nie trzeba pokrywać(...)uznasz, że boki, które były w foremce tego wymagają, możesz wyjęty z foremek chleb włożyć na kilka minut do wyłączonego i stygnącego piekarnika.Trzy kule, trzy kolory. Punkt 5.Wałki ciasta. Punkt 7.Zaczynamy formowanie kwiatu. Punkt 9.Przygotowana glazura. Punkt 12.Glazura na cieście. Punkt 13.Chleb Kwiat.Chleb Kwiat.Chleb Kwiat z kwiatem.Chleb Kwiat. inspirował blog Gabriela, clavo y canela
Grahamka, weka i kajzerkaSzybka i prosta do zrobienia. Świetna sałatka na specjalne okazje i na codzień. Składniki mortadela ser ogórki konserwowe papryka konserwowa Przygotowanie Wszystko kroimy w cienkie paski
Wasze Przepisyjogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów . Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej . Do koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru. Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego. Ja wykorzystałam tahiny do przygotowania
Chilli Czosnek i OliwaTORTOWNICA 25-26 cm: Biszkopt: jaja 4 szt. mąka 3/4 szkl. cukier puder 3/4 szkl. proszek do pieczenia 2 łyżeczki Poncz: woda 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki Krem: śmietana kremówka 30 % 1 l. cukier puder 4 łyżki esencja z wanilii lub aromat kilka kropel sok z cytryny 2 łyżki żelatyna 8 płaskich łyżeczek woda zimna(...)pianę. Dodawać stopniowo cukier puder. Następnie żółtka dalej miksując. Mąkę i proszek przesiać dodać do piany z białek, mieszając delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia, przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę lekko ubić ( ma być
Kuchnia Paulettesszklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego + na krem (wyjdzie go za dużo, w sumie można zrobić z połowy opakowania) 200 ml mleka 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny trochę wody do rozpuszczenia żelatyny Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem do połączenia składników, ale mogą mieć grudki. Nagrzewamy piekarnik
W kuchni bez szafekGdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka (po 12 minutach pieczenia można zrobić pierwszą próbę). Babeczki te nadają się idealnie do dekoracji. Szczególnie polecam krem z wanilią lub bardzo trwały krem do babeczek (jeśli mają wytrzymać
Mania Wypiekaniacałą noc. Migdały zalewamy wrzątkiem i po ok. 15 minutach obieramy ze skórki. Całkowicie osuszamy i przez chwilę podprażamy na suchej patelni. Studzimy. Gdy krem się schłodzi z powstałej masy za pomocą małej łyżeczki nabieramy krem z którego lepimy niewielkie kuleczki, w środek wbijamy migdał i od razu obtaczamy w wiórkach kokosowych (czynność tę należy wykonywać szybko, ponieważ pralinki(...)kremu nie wytrąciło się masło). Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy z kremu formować pralinki. Czekoladki są wtedy mniej płynne, o gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne. Dobrej jakości belgijską czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery
Słodka Stronaszklanki mąki2 jajkaok. 4 łyżki cukru1 łyżka kakaoszczypta soliok. 350 g kremu Nutellaok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę
Słodka Stronasłodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie nadziewać wedle własnej fantazji czekoladą, migdałami w karmelu, gęstym dżemem, masłem orzechowym, czy jego słodką wersją - kremem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na podwieczorek, a ich wielką zaletą jest także to, że zamknięte w metalowej puszcze lub słoiku mogą być przechowywane nawet tydzień(...)mąki1 kostka margaryny100 ml mleka60 g drożdży2 łyżki cukrumasło orzechowe (lub krem orzechowy)2 łyżki cukru pudruorzechy włoskieW ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej
Ciastkozercyłyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 200 ml coli 150g rozpuszczonego masła * o poj. 250 ml Do dekoracji: cukier puder, lub Krem malinowy: Podwójna porcja wg tego przepisu. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao). Do drugiej miski wbić(...)rondelku i wymieszać z colą. Trochę będzie "strzelało", ale się tym nie przejmujemy. Do jajek na przemian dodawać suche składniki i masło z colą, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Opcja dla niecierpliwych (tę sprawdziłam): W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (mąka, cukier, proszek
Domowa Cookierenka Agirolady czekoladowo-orzechowej i rolady truskawkowej jest jedną z moich ulubionych. Wygląda bardzo efektownie, wręcz przypomina szyję żyrafy, a bardzo łatwo się ją robi. Z kremem straciatella.. Najlepsza jest na drugi dzień, choć przyznam, że do następnego dnia u nas niewiele zostało. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)stopni na 10 minut. Pozostałą masę biszkoptową wymieszać dokładnie z kakao. Jak wzorki będą upieczone, odstawić je na chwilę do wystudzenia. Na ostudzone "wzorki" wylać masę kakaową. Pokryć ciastem całą blachę dokładnie pokrywając "wzorki". Piec 12 minut. Ciepły blat biszkoptowy zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia. Masa straciatella : żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, pozostawić do ostudzenia - ma być
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasto dla miłośników czekolady Na spodzie brownie z mielonymi migdałami, orzeźwiającą malinową galaretką i mega czekoladowym musem z tofu jedwabistego. To czekoladowa rozpusta! Smaku tofu nie musicie się obawiać, bo wcale nie jest wyczuwalne. Dzięki niemu mus jest idealnie aksamitny i kremowy, po prostu pyszny. Bardzo polecam! Składniki: Spód brownie: 150 g gorzkiej czekolady 125 g masła 3/4 szklanki cukru(...)Dodać tofu i dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Przelać na malinową galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aż mus stężeje. Następnie udekorować malinami i startą czekoladą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mus czekoladowy z tofu → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo
Oryginalny smak