człowiek ma po prostu ochotę na słodką klasykę… Ptysie zdecydowanie się do niej zaliczają;) Moje ulubione( po bajaderkach;)) cukiernicze ciastko z dziecięcych lat. Sowita porcja kremu w pysznym połączeniu z dobrze wypieczonym, parzonym ciastem to słodkie zapomnienie… Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu Ptysie idealnie sprawdzają się na okolicznościowych posiedzeniach kawowych, czy tzw. imieninach cioci(...)świadczą;) Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125 g margaryny szczypta soli 1 szklanka mąki 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy
Domowe ciastakolejny wspaniały przepis , który jest świetnym pomysłem na Świąteczny wypiek , ale nie tylko.Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni!Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI:* mleko – 250 ml* kostka do pieczenia Kasia – 125 g* kakao
Ostra na SłodkoZapraszam Was na deser, któremu trudno si ę oprzeć. T artaletki z kruchego ciasta udekorowane aksamitnym kremem czekoladowym i truskawkami. D oskonały pomysł na letnie przyjęcia. Polecam serdecznie ;):) **** Le crostatine con crema al cioccolato e fragole sono dei deliziosi dolcetti perfetti per la stagione estiva. Le crostatine sono realizzate con il guscio di pasta frolla, farcite(...)golosa crema al cioccolato e decorate con le fragole. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej 120 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 125 g śmietany 30% 35 g masła Dekoracja truskawki listki mięty **** INGREDIENTI Pasta
La grande e la piccola cuocaBardzo smaczne babeczki z kremem toffi. Składniki: Ciasto na babeczki: 500 gram mąki pszennej 1,2 kostki margaryny 2 żółtka 3,4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,2 szklanki śmietany 18 % cukier waniliowy Krem toffi: 1 puszka gotowego kajmaku 1 masło roślinne Dodatkowo: gwiazdki cukrowe Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.Cienko wałkujemy i wylepiamy
Bajeczna Kuchniaznowu było bardzo miło. Wam polecamy powtórzyć ten przepis w domach. Tylko uprzedźcie co najmniej wszystkich innych na piętrze… Składniki: ciasto 400 g migdałów 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 cytryny krem 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 300 g mascarpone 200 g zmielonych pistacji (ok. 500 g ze skorupkami) Wykonanie(...)ubijacie śmietankę z cukrem pudrem na jednolitą gęstą masę. Dodajecie mascarpone – łyżka po łyżce, cały czas miksując. Na koniec wsypujecie zmielone pistacje, mieszacie do połączenia się składników. Krem wykładacie na ciasto i równomiernie rozsmarowujecie. Posypujecie odrobiną pistacji i wstawiacie do lodówki. Po zastygnięciu (trwa to ok. godziny) możecie jeść. Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKtartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich Składniki na krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka zagotowanej wody 400g masła (ewentualnie dobrej margaryny) 1 kieliszek spirytusu Polewa do ciasta: 100g margaryny 3 łyżki kakao ciemnego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka lub wody Sposób przygotowania(...)parze). Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i dodajemy pod koniec ubijania. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po odrobinie masy jajecznej, a na końcu kieliszek spirytusu. Przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta. Polewa- Mleko lub wodę podgrzewamy z cukrem i margaryną. Gdy składniki połączą się, dodajemy kakao i delikatnie mieszamy, aż do pozbycia się grudek. Nie gotujemy! Polewą zdobimy wierzch ciasta
Kuchnia w czekoladziePołączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką
Kuchnia Łukaszaeczka startej skórki cytrynowej 1 ły ż ka ś mietany 18% Szczypta soli Krem: 350 ml ś mietanki kremówki 1 ś mietan fix 3 ły ż ki cukru pudru 10 dag białej czekolady 1 płaska ły ż eczka herbaty matcha Sposób wykonania: Ciasto: Na stolnic ę wysypa ć m ą k ę , sól i cukier, doda ć pokrojone zimne masło(...)czubat ą ły ż k ę ś mietany, szybko zagnie ść ciasto. Zawin ąć w foli ę i wło ż y ć na 20 minut do lodówki, po czym ciastem wylepi ć małe metalowe foremki do babeczek, wło ż y ć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10-15 minut-do lekkiego zrumienienia. Zimne korpusy wyj ąć
Wanilia i KardamonDziś na blogu będzie słodko-kwaśno, a to za sprawą pysznego kremu cytrynowego, zwanego lemon curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów cz też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała(...)gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów
Kulinarne przygody Gatitymalinowe z bezą. Pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Łatwy w przyrządzaniu i bardzo smaczny. Sprawdzony przepis. Polecam Ciasto Malinowe z bezą Składniki: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza(...)lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężoną galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli
Gotowanie-ukprzygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem. Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g mąka pszenna 100 g masło lub margaryna 250 g drobny cukier 240 g 4 jajka mleko 250 ml proszek do pieczenia 2 łyżeczki suchy mak 1 szklanka Krem : śmietana 18 % 300g cukier puder 2 płaski łyżeczki(...)koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Wyjąć, wystudzić. Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część. Masa. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami
Smaczne mojemakową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Na koniec dodać sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Frużelina z żurawiny(...)dolny spód ciasta wyłożyć całą frużelinę z żurawiny, rozprowadzić. Następnie na żurawinę delikatnie wyłożyć pół masy waniliowej, delikatnie rozsmarować. Na koniec przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować pozostały krem waniliowy. Wierzch ciasta udekorować według własnego uznania. Przykładowa dekoracja: Na środku tortu za pomocą posypek waflowych (czerwonej i żółtej) zrobić głowę, brodę i czapkę Mikołaja. Za pomocą posypki brązowej zrobić usta
Ciastka - domowe słodkościprzekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy. Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały. ( Tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 140 g (3/4 szklanki) cukru(...)zalałam 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszałam. Kiedy zastygła podgrzałam na moment, żeby nabrała płynnej konsystencji. Kremówkę ubiłam na puch. Dodałam żelatynę i odsączone morele. Wymieszałam. Gotowy krem wyłożyłam na zastygniętą masę na cieście migdałowym. Wstawiłam do lodówki na przynajmniej 3 – 4 godziny do całkowitego zastygnięcia. Wierzch można dowolnie udekorować. Nie mogłam się doczekać, kiedy wyjmę moje ciasto
Kuchnia u KrysiZawijaniec z waniliowego ciasta ucieranego, przygotowanego na serku homogenizowanym waniliowym, z nadzieniem orzechowym w stylu Ferrero Rocher z orzechów laskowych oraz kremu czekoladowo-orzechowego. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady oraz posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto nie za słodkie, mocno nadziane orzechami - po prostu pyszne! Znika z talerza w mgnieniu oka. Jest też dość szybkie i proste w przygotowaniu(...)Idealnie sprawdzi się do kawy czy na podwieczorek. Do nadzienia użyłam kremu NUTLOVE Choco Hazelnut od Allnutrition, który jest dużo lepszą i zdrowszą wersją popularnych na rynku kremów czekoladowo-orzechowych. To pyszny krem czekoladowy z dodatkiem chrupiących kawałków orzeszków laskowych, wyprodukowany z w 100% naturalnych składników. Krem nie zawiera cukru, ani oleju palmowego. Nie znajdziemy w nim również
Kuchnia MagdaLenyOdświeżone Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim mandarynkami z orzeźwiającą mandarynkową masą budyniową. Fale Dunaju to jedno z klasycznych ciast. Składniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy śmietankowy 1 - 2 łyżek kakao 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka(...)Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 1 łyżkę mąki i wlać wyciśnięty sok z mandarynki, dokładnie wymieszać. Zaś do drugiej jednej części ciasta dodać kakao i olejek śmietankowy, dokładnie wymieszać. Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm spód wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem najpierw przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na koniec
Ciastka - domowe słodkościNo to wczoraj skończyłam 35 lat... piękny wiek :-) Zaczynam się zgadzać z tymi, którzy mówią, że wiek po 30-tce, to najpiękniejszy okres w życiu kobiety
Czary - gary w kuchni