równo do słoiczków/szklanek i delikatnie ugnieść. 2) Do misy miksera dodać serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej masy. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. 5) Nie przestając miksować(...)gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa nabierze bursztynowego koloru (w tym czasie nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę i energicznie wymieszać. Doprawić solą. 8) Gotowe serniczki tuż przed podaniem polać sosem karmelowym i udekorować pistacjami. Nie przechowywać serniczków razem z karmelem w lodówce, ponieważ karmel będzie zbyt twardy. Można
Fitsweet.mełyżki ekstraktu waniliowego Składniki na spód: około 200 g ciastek Oreo lub Neo 50 g roztopionego masła Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Wykonanie: 1. Purée z dyni: Dynię umyj i przekrój na 2 kawałki. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około(...)lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce. Około pół godziny przed podaniem zrób polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i kremówkę umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Polewę wylej na sernik i równo rozprowadź. Smacznego! Artykuł Sernik dyniowy z polewą czekoladową pochodzi z serwisu
Moja pasja smakuKremówka, jaką pamiętam z dzieciństwa, z prawdziwym budyniem. Najlepsza! Rodzinka była nią zachwycona :) Bardzo rzadko można teraz spotkać w cukierniach taką dobrą kremówkę. Najczęściej budyń zastąpiony jest masą z proszku, która nie ma już tego wyjątkowego smaku. 2 płaty ciasta francuskiego każdy po 275g Budyń: 5 szkl mleka 200 g masła 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej
Smakołyki Asitortownicę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja swoje ciasto polukrowałam jeszcze delikatnie lukrem migdałowym (naszym ulubionym) Lukier migdałowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - kremówka Do pudru z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dolewamy stopniowo kremówkę i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (u mnie dość gęsty). Gotowym lukrem polewamy delikatnie (łyżeczką), tworząc esy-floresy... Smacznego
Smaczne Zdrowecebulki szalotki 3 łyżki masła pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki cynamonu 100ml bulionu z kurczaka 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka mąki pszennej 100ml mleka Do podania: proponuje talarki z ziemniaków z tego przepisu* *Do pieczenia ziemniaków proponuje zamiast rozmarynu podanego w przepisie w linku, dodać czerwonej słodkiej papryki(...)smażymy chwilę do zeszklenia – maksymalnie 3 minuty, często mieszając. Do szalotek dodajemy jabłka, cynamon i całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy bulion, śmietankę kremówkę, sól i pieprz do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty. W tym czasie łyżkę mąki rozrabiamy w mleku – najlepiej jest to roztrzepać w słoiku. Zawiesinę wlewamy
Smaczna Stronapająki , duszki czy potworki . A także tort Oreo z pająkami i strasznie smaczne przekąski na słono ;) Składniki na brownie Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki + kolorowe cukiereczki do dekoracji, Oreo Halloween Potworki Brownie – jak to zrobić? Brownie przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, śmietankę kremówkę podgrzewamy (można
Ciastkozercygęstego) 4 x 2,5 łyżek żelatyny 4 x 50 ml wody cukier puder do smaku (dałam około 10 pełnych łyżek) 3 łyżeczki esencji waniliowej 1,5 szklanki śmietany kremówki 36% DO DEKORACJI: odrobina barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, żółty, różowy bita śmietana do dekoracji unicornowe ozdoby cukrowe lub kolorowe posypki WYKONANIE: Biszkopty zmiel w malakserze na piasek i dodaj(...)prostokątnej blachy do pieczenia o wymiarach 36 x 25 cm . Dociśnij mocno, aby spód był równy. W misie miksera zmiksuj na gładko twaróg z cukrem pudrem, esencją i kremówką. Masę podziel na 4 równe części i każdą zabarw odpowiednio na fioletowo, niebiesko, żółto i różowo. 2,5 łyżki żelatyny namocz w garnuszku w 50 ml zimnej wody. Pozostaw do napęcznienia
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem z malinami : 500 g mrożonych malin w całości 4 łyżki cukru 1 galaretka malinowa Winiary 1 łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Składniki na krem z nutellą : 2 galaretki przezroczyste cytrynowe Winiary 500 ml przegotowanej wody 1 kopiasta łyżka nutelli 250 g sera białego(...)łyżki cukru ( ilość cukru zależ od słodkości malin ) Zagotowujemy, wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę malinową oraz żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę i chwilkę mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na pół , spodnią część przekładamy do blaszki i wykładamy krem malinowy.Przykrywamy drugim plackiem
Sama słodycz i szczypta chilisię takich kupić to koniecznie trzeba usunąć pestki. Jest z tym trochę zabawy ale warto. Ten deser był bardzo smaczny. *foremka 10*23 cm Składniki: 300 ml kremówki 300 g jogurtu greckiego 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru paczka podłużnych biszkoptów garść winogron bez pestek 100 g galaretki w cukrze 3/4 szklanki mleka Foremkę do pieczenia(...)wyścielić wysoko papierem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Biszkopty moczyć w mleku i ułożyć jedną warstwę na dnie foremki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt i zimną galaretkę, zmiksować. Galaretki w cukrze pokroić. Razem z winogronami wmieszać do masy. Wylać połowę masy, rozłożyc warstwę moczonych mleku biszkoptów i resztę masy. Na wierzch znowu biszkopty. Foremkę owinąć folią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporze obiadu Składniki 3 udka z kurczaka tzw ćwiartki 1/2 średniej wielkości kalafiora maleńka cukinia 2 cebule 2-3 średniej wielkości żółte lub zielone pomidory 200 ml słodkiej śmietanki kremówki 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka , curry 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu sól do smaku 2 łyżki klarowane masła , roztopionego (adsbygoogle(...)piórka cebuli i polewamy masłem . Wszytko obkładamy różyczkami kalafiora ,kawałkami pomidorów, pokrojoną w krążki cukinią . Doprawiamy curry , solą , pieprzem i gałką muszkatołową ( oczywiście tylko kalafiora ) . Kalafiora polewamy śmietaną kremówką . Nakrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię , podnosimy temperaturę do 180 C i pozwalamy potrawie nabrać pięknych złocistych rumieńców
Ogrodnik w podróżymięsa z łopatki w ładnym , grubym kawałku 1 duża gruszka 2 cebule 1 łyżeczka musztardy słodkiej , figowej 1-2 szklanki słodkiego białego wina 1/2 szklanki słodkiej śmietany , kremówki 1 główka czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz biały do smaku łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1 cm i rozklepujemy cieniutko . Jeną cebulę(...)miękkie , wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze około dziesięciu minut . Wyjmujemy roladki z sosu , blendujemy go żeby uzyskać gładką masę . Czosnek i cebula powinny dać odpowiednią aksamitną konsystencję , jeśli użyliście kremówki . Gorące roladki układamy na talerzu , polewamy obficie sosem i serwujemy . Doskonale pasują podsmażane kopytka . Smacznego ! Artykuł ” Francuskie ” roladki z łopatki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyłyżka masła ewentualnie cukier do jabłek - pominęłam Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu owocowego (bez owoców) 1 czerwona galaretka 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wody Śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, partiami dodawać cukier, potem po jednym żółtku(...)lekkiego stężenia, po czym połączyć z jogurtem. 4. Przełożyć ciasto, od dołu: biszkopt masa jabłkowa okrągłe biszkopty masa jogurtowa 5. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Dokładnie połączyć. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i układać kupkami na masie jogurtowej. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!!! Źródło: 100 nowych ciast siostry
Kuchnia domowa Anicytryny 3 łyżki cukru lub do smaku 1/3 mielonego cynamonu Na nadzienie twarogowe: 250g chudego twarogu 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki cukru łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 200ml śmietanki kremówki cukier puder do oprószenia Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek(...)pieczemy naleśniki, możemy zrobić nadzienie twarogowe – do robota kuchnnego dodajemy twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy na gładko. Odstawiamy do chwili składania naleśników. Śmietankę kremówkę, dobrze schłodzoną, ubijamy na sztywno. Jeśli chcemy, możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i potem wyszprycować ładnie na naleśniki. Składamy naleśniki – możemy to zrobić w koperty lub rulon
Smaczna Stronałyżki ciemnego kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej około 400 g wiśni Polewa czekoladowa (ganache): 60 g czekolady mlecznej 40 g czekolady gorzkiej 80 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Babeczki: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko, olej, kakao, dżem, sodę oczyszczoną i zmiksować. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną(...)wydrylowanych wiśni (trochę zostawić do dekoracji). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa (ganache): W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babeczki i udekorować
Oryginalny smakciasta zajmie mniej niż pół godziny, tym bardziej zachęcam. *foremka 25*34 cm Składniki: duża paczka herbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć(...)połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Zmiksować, podzielić na połowę. Do jednej części dodać cappuccino i maliny, do drugiej połowę czekolady. Na herbatniki wyłożyć masę z cappuccino i przykryć ją warstwą herbatników. Wyłożyć drugą masę. Wierzch posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia