Przepis zaczerpnęłam z bloga "Z Majeczką w kuchni..." Bardzo polecam, nie tylko na upały! 😊 SKŁADNIKI NA MASĘ CYTRYNOWĄ: 4 galaretki cytrynowe 800 ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki (bardzo dobrze schłodzonej) 5 łyżek cukru pudru 1 kg serka śmietankowego z wiaderka (polecam "Delfiko") - zimnego SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ: 2 łyżki masła 3 lyżki cukru 200 g wiórków(...)całkowitego wystudzenia. (Aby było zdecydowanie szybciej rozpuszczam galaretkę w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszam rózgą kuchenną, by nie było grudek i dolewam pozostałe 400 ml zimnej wody). Kremówkę ubij na sztywno. Wciąż miksując dodaj cukier puder oraz serek (dokładaj go po trochu). Zmiksuj wszystko dokładnie. Na koniec wlej po trochu zimną galaretkę i zmiksuj masę na niższych obrotach
Słodko-Słony Świat Ilonyidealny. I nawet mnie smakował. *tortownica 21 cm Składniki: na spód: 250 g herbatników maślanych 100 g masła na masę serową: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 ml kremówki śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku na wierzch: szklanka winogron jasnych 1/2 szklanki borówki amerykańskiej garść malin 300 ml napoju jabłko(...)małym wałeczkiem ale można też prostą szklanka bez ucha. Następnie wstawić do lodówki na godzinę. Żelatynę potrzebną do masy serowej rozpuścić we wrzątku. Do misy miksera wlać kremówkę i mleczko skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodane z pysznym, fantastycznym kurkowym sosem. Niebo w gębie:) Na 4 porcje: 4 małe pojedyncze piersi kurczaka 8 plasterków szynki parmeńskiej 1 cebula 250 g kurek 400-500 g kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem. Każdą pierś owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej. Cebulę kroimy w drobną(...)złoto. Filety przekładamy do rondelka, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej kurki. Smażymy razem około 2-3 minuty. Następnie wlewamy kremówkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby sos doprawiamy solą lub pieprzem. Do sosu dodajemy zrumienione mięso i dusimy całość pod przykryciem przez kolejne
Smaki Na Talerzumożna wykonać w dowolny sposób lub ułożyć na torcie cienką warstwę śmietany. Uwielbiam domowe lody bez żadnych dodatków chemii i ulepszaczy. Minimum pracy, maksimum smaku. Składniki 400 g śmietany kremówki 36% 1/2 kg czerwonych porzeczek 1,5 szklanki cukru (lub według własnego smaku) 200 g śmietany kremówki do dekoracji 1 łyżka cukru pudru (lub według własnego smaku) Śmietanę
O kuchni z uczuciemjajka i mieszamy na gładką masę. Do drugiego naczynia wlewamy śmietankę. Odlewamy 2 - 3 łyżki, które dodamy później do polewy. Ubijamy na sztywno i wsypujemy odłożone cukier. Utwardzamy nim kremówkę. Śmietanę powoli przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość ostrożnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Zapobiegnie to nadmiernemu rośnięciu(...)całkowitego wystygnięcia. Będzie w środku wciąż płynny, ale spokojnie - jest upieczony. Następnie wstawiamy do lodówki, aby ładnie stężał. W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę ulubionej czekolady, dolewamy pozostawioną kremówkę i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy ciasto i zostawiamy w chłodzie, by polewa zastygła. Smacznego
Kuchnia od dwojgainne dowolne owoce) i ksylitol lub cukier (do smaku, byle nie za dużo). Inspiracją był ten przepis . Z podanych ilości wyszło im 6 porcji pysznego deseru. Składniki: - 250ml kremówki - 250ml mleka - 3 łyżeczki żelatyny w proszku - 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 80g ksylitolu lub cukru - opcjonalnie łyżka białego rumu i łyżka białego wina (u nas pominięte) Dodatkowo(...)smaku) Truskawki z ksylitolem lub cukrem zmiksować dokładnie na gładki mus, odstawić do lodówki. Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać kremówkę, dodać mleko oraz ksylitol (lub cukier) i ziarenka wydłubane z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia ksylitolu (lub cukru). Doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. gdy przy brzegach garnka
Smaczne Zdrowemnie podane z domowym sosem karmelowym - podwójna karmelowa frajda. Przepis niebawem. Przepis ze strony Moje Wypieki . Polecam! Lody karmelowe Składniki na około litr lodów: 500ml pełnotłustego mleka 250ml śmietanki kremówki 200g cukru 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek (jajka przelewamy wrzątkiem przed użyciem) Wykonanie: Do szerokiego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier. Wstawiamy na palnik o średniej(...)karmelową mieszając delikatnie ręczną trzepaczką. Całość wlewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje (nie dopuszczamy do zagotowania). Masę przelewamy przez sitko, łączymy ze śmietanką kremówką. Po wystudzeniu wstawiamy na kilka godzina do lodówki lub na 2-3 godziny do zamrażalnika. Schłodzoną masę umieszczamy w maszynie do lodów i kręcimy 30 minut (wg mojej instrukcji, czas
Smak mojej kuchnimuszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki(...)cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj wino i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi, bób i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem natką pietruszki, następnie – serem grana padano. Smacznego
Moja pasja smakurabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy \\ Lody waniliowe z solonym karmelem Czas przygotowania: 2 godziny + czas mrożenia Składniki 400 ml pełnego mleka 3,2% 200 g kremówki 30% 120 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Solony karmel: 100 g brązowego cukru 150 g kremówki 30% 20 g masła w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody Gatitysezon na bób w pełni. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniakami :) 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanego koperku 200 g bobu 2 pomidory sól pieprz kolorowy mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną(...)ponownie odrobinę oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć mąką i chwilę smażyć na małym ogniu. Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę. Gotować, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję, wtedy dołożyć kurczaka, wyłuskany bób i pokrojone pomidory. Przyprawić według smaku, dodając na końcu świeży koperek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania
https:KKuchniaMniamSkładniki: duża paczka krakersów solonych 2 opakowania budyniu śmietankowego 100 g wiórek koksowych + 2 łyżki litr mleka 5 łyżek cukru 100 g masła 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 50 g galaretek w cukrze Foremkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów. W połowie mleka rozmieszać budynie i cukier. Drugą część wlać do garnka, dodać(...)kokosu, zagotować. Wlać rozrobione budynie i ugotować. Gorący budyń wylać na krakersy i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić aż ostygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wlać galaretkę i zmiksować. Wylać na ciasto, wyrównać a wierzch posypać pozostałym kokosem. Udekorować galaretkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajka XL 1 pełna łyżka mąki tortowej 1 łyżka krupczatki 1 pełna łyżka kakao 3 łyżki cukru lub ksylitolu dodatkowo: 4-5 łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego 250 ml kremówki 30/36% 1 galaretka truskawkowa krystaliczna (lub czerwona) ok 500 g świeżych truskawek Przygotowanie: Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli zazwyczaj(...)Biszkopt przelać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 20 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem. Masa: Schłodzoną kremówkę ubić i rozsmarować na cieście. Truskawki umyć, pokroić na połówki i wyłożyć na śmietanę. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę. Przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąsera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki truskawkowej kolorowa posypka cukrowa szczypta różowego barwnika Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, na dnie ułożyć biszkopty. Twaróg zmielić w maszynce (lub zblenderować a żeby było(...)piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Kiedy sernik wystygnie ( a najlepiej na drugi dzień) przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na sernik i wyrównać. Wierzch udekorować posypką cukrową. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI~~ kasza jaglana 3 woreczki mleko 3 szklanki zmielone płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki ksylitol 5 łyżek czekolada gorzka 85 % 100 g. śmietana kremówka 500 g. żelatyna 5 łyżeczek woda zimna 40 ml. wiśnie z kompotu do dekoracji ~~METODA~~ Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna(...)mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę miksujemy w malakserze lub blenderem na gładką masę. Dodajemy płatki Lubella Kakao i Miód. Ponownie miksujemy, aby składniki połączyły się. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do całkowicie zimnej masy z kaszy delikatnie mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w szklance , w zimnej wodzie i odstawiamy do spęcznienia. Następnie umieszczamy w garnuszku
Kuchnia Paulettesłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Składniki na masę budyniową: 1 kg rabarbaru + cukier do zasypania 2 budynie waniliowe/śmietankowe 600 ml mleka 200 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżeczki pasty waniliowej 3 łyżki cukru* (w zależności, czy nasze budynie były słodzone) Przygotowanie: Zacznijmy od rabarbaru. Obierzcie go i pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie należy(...)opakowaniu, z tym że z mniejszej ilości mleka i z dodatkiem esencji waniliowej. Zwróćmy też uwagę czy budyń jest słodzony. Niecałą szklankę mleka zostawiamy do rozpuszczenia proszku budyniowego. Kremówkę zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Do gotującego się płynu dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Wylewamy na schłodzone ciasto. Wykładamy rabarbar odciśnięty z wody, którą puścił. Teraz czas
Karczma Honorietty