ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:73/1378)

Ciasto z truskawkami, czyli impresje czerwcowe 191

szklanki mąki tortowej (113 g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (4 g) szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego (250 g) 600 ml śmietanki kremówki 30% (2 i 2/5 szklanki) 4-5 łyżek cukru pudru (40-50 g) 3 łyżeczki żelatyny (15 g) 1/3 szklanki gorącej wody (82 g) Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 600 ml gorącej wody(...)zostawiamy do przestudzenia. Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jogurt miksujemy razem z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Kremówkę miksujemy na najniższych obrotach miksera na sztywno i dodajemy do jogurtu, następnie wlewamy cienkim strumieniem przestudzoną, ale wciąż lekko ciepłą żelatynę, miksujemy jeszcze tylko chwileczkę. Biszkopt kroimy na 2 równe części

KulinarneImpresje.pl
lody truskawkowe na mleczku kokosowym 166

truskawkowe wzbogaciłam smakiem kokosa, a żeby były jeszcze lepsze to w wersji dla dorosłych podałam obficie polane likierem kokosowym.  Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 350 ml śmietanki kremówki 30% 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru Truskawki z cukrem pudrem rozdrobnić blenderem. Kremówkę ubić na sztywno, ubijając wlewać mleczko kokosowe i zmiksowane truskawki. Kiedy wszystko dobrze się połączy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort szpinakowy z kremem jogurtowym, truskawkami i pestkami granatu - super fit 256

szklanka mielonego ksylitolu/cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej Składniki na krem: 500 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki 35% 4 płatki żelatyny (4 łyżeczki) 4 łyżki ksylitolu/ cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1/2 granatu Wykonanie: odważyć szpinak i pozostawić do rozmrożenia. Rozmrożony mocno odcisnąć na sitku. Szpinak zmiksować(...)zimnej wodzie. W międzyczasie w malutkim garnuszku zagotować 2-3 łyżki wody. Zestawić garnuszek z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę i wymieszać z wrzątkiem do rozpuszczenia. Przestudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno przez klika minut. Wymieszać sztywną śmietanę i cukier z jogurtem, na końcu wlewając do kremu cienką strużką - cały czas miksując żelatynę wmieszać do kremu część pociętych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z musem truskawkowym ... bez pieczenia 240

herbatników maślanych 2 łyżki margaryny lub masła 600 g truskawek 2 op. galaretki truskawkowej 1,5 płaskiej łyżki żelatyny ew. 1 łyżeczka cukru (jeżeli truskawki nie są słodkie) śmietanka kremówka 36% - ok. 300 ml 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji 6 kostek czekolady mlecznej (gorzkiej) płatki migdałów Przygotowanie: Herbatniki blendujemy, następnie dodajemy masło - wymieszaj rękoma i wyłóż(...)lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do reszty musu z truskawek - całość wymieszać. Musem zalej herbatniki i wstaw na ok. 2 godziny do zamrażarki. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder - wyłóż na mus i wyrównaj masę. Ciasto wstaw do lodówki a przed podaniem udekoruj truskawkami, migdałami i posiekaną czekoladą. Ps. Ciasto należy podawać mocno schłodzone

Alutka-Gotuje
Piętrowy tort komunijny 216

mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Biszkopt mały 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałowowy 800 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 500 g czekolady mlecznej 500 g chałwy waniliowej Krem waniliowy 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczka ekstraktu

Wędrówki po kuchni
Tort lawendowy 570

jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych(...)wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną. Na koniec wsypujemy dwie saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) i miksujemy

Ciastkozercy
Deser bananowy z kremem czekoladowym wg Aleex 198

świetnie do siebie pasują, uzupełniają się. Zostawiam Was z tym słodkim smakołykiem. Do zobaczenia po weekendzie. Składniki (na 4 porcje): • 2 dojrzałe banany • 8 herbatników czekoladowych • 250 ml śmietany kremówki 36% mocno schłodzonej • 1 cukier waniliowy • 8 łyżeczek kremu czekoladowo – orzechowego Sposób przygotowania: 1. Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru waniliowego. 2. Na dno każdego z 4 pucharków włożyć

W mojej kuchni
Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.151 244

bajecznie pyszny, powiem tylko tyle :) Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie masa serowa: 140 g mrożonych jagód 500 g mielonego sera twarogowego 250 g mascarpone niepełna szklanka śmietany kremówki 120 g cukru pudru 80 ml cukru 20 g żelatyny 1/4 łyżeczki cynamonu masa jagodowa: 140 g mrożonych jagód 100 g cukru sok z połowy cytryny kruchy spód(...)odstawiamy na 10 minut. 140 g jagód blendujemy z cukrem i cynamonem. Odstawiamy i bierzmy się za przygotowywanie masy serowej. Miksujemy oba rodzaje sera z cukrem pudrem i kremówką. Do namoczonej żelatyny wlewamy 100 ml gorącej wody i mieszamy energicznie aż do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy serowej cienkim strumyczkiem cały czas mieszając. 2/3 masy serowej wylewamy na ostudzony

Dzieje kuchennej Wiewióry
„Paluchy” z mielonego mięsa z pieczarkami i serem 235

żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki krupczatki 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz Sos I: 1/2 szkl. majonezu 2 łyżki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz Sos II: 1/2 szkl. majonezu kieleckiego 2 łyżki kremówki 4-5 marynowanych pieczarek 1 korniszon 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki 1-2 ząbki czosnku

Smaki Na Talerzu
Domowy kopiec kreta z truskawkami 281

szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na masę : 0,5 kg truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy 100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej(...)łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód *** *** Na wydrążonym spodzie ciast układamy truskawki, tak aby pokryły całe dno ciasta *** *** Czekoladę kroimy na drobne kawałki *** *** Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na truskawkach tworząc kopiec *** *** Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając *** *** Ciasto wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Torcik cytrynowy 234

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa: 2-3 cytryny 1 puszka brzoskwiń 7 płaskich łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 500 ml kremówki Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie stanie się jaśniejsza. Dodajemy wówczas olej oraz wodę i miksujemy jeszcze chwilę(...)małym ogniu aż osiągnie płynną konsystencję. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Miksujemy na gładki mus razem z cukrem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę. W międzyczasie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy z masą brzoskwiniową. Przygotowaną masą przekładamy biszkoptowe blaty

Smaki Na Talerzu
Makaron z wędzonym łososiem i pistacjami 196

Składniki : • 250g makaronu tagliatelle lub pappardelle • 150 ml śmietany kremówki 30-36% • 100g wędzonego łososia • skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta cześć) • sól, pieprz • spora garść roszponki • garść pistacji posiekanych Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente. Odcedzić zostawiając minimalną ilość wody (ok.1/3) szklanki. Makaron z powrotem wrzucić do garnka. Dodać kremówkę, skórkę z cytryny

KUCHNIA POLSKA
Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) 189

ustach, bajecznie smaczny. Niestety trudno poprzestać na jednej porcji ;) polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI 200 g czekoladowych ciasteczek 100 g masła 100 g cukru 400 g śmietany kremówki  200 g gorzkiej czekolady 16 g żelatyny w listkach (ok. 8 sztuk)* 3 białka  3 łyżki gorzkiego kakao listki mięty do dekoracji * żelatynę(...)dodatkiem cukru. Pianę z białek bardzo delikatnie mieszamy z czekoladą i żelatyną. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę.  Przygotowany mus czekolady delikatnie wykładamy na masę ciasteczkową. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-8 godziny. Przed podaniem tort oprószamy kakao i dekorujemy listkami mięty. **** PREPARAZIONE

La grande e la piccola cuoca
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ŻYTNIEJ 244

garnka, otwieramy ją i wyjmujemy naszą babkę na talerz. Jeszcze letnią babkę smaruję dokładnie polewą czekoladową. Zwykle jest to  polewa ganache: - 70g dobrej czekolady, najlepiej deserowej - 80g kremówki 30% Kremówkę doprowadzić w rondelku prawie do wrzenia, zdjąć z palniku, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i na chwilę odstawić. Następnie całość dokładnie wymieszać.  Jeszcze letnią babkę smaruję dokładnie polewą

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady. 240

ciasto jest w sam raz. Upieczcie na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 15 dag masła lub margaryny półtorej szklanki mąki tortowej 100 ml śmietanki kremówki 30% 2 kopiaste łyżki śmietany 18 % 1 cukier waniliowy 4 łyżki kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady(...)Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy

Izabelawkuchni