cytryny 3 łyżki cukru lub do smaku 1/3 mielonego cynamonu Na nadzienie twarogowe: 250g chudego twarogu 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki cukru łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 200ml śmietanki kremówki cukier puder do oprószenia Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek(...)pieczemy naleśniki, możemy zrobić nadzienie twarogowe – do robota kuchnnego dodajemy twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy na gładko. Odstawiamy do chwili składania naleśników. Śmietankę kremówkę, dobrze schłodzoną, ubijamy na sztywno. Jeśli chcemy, możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i potem wyszprycować ładnie na naleśniki. Składamy naleśniki – możemy to zrobić w koperty lub rulon
Smaczna Stronałyżki ciemnego kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej około 400 g wiśni Polewa czekoladowa (ganache): 60 g czekolady mlecznej 40 g czekolady gorzkiej 80 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Babeczki: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko, olej, kakao, dżem, sodę oczyszczoną i zmiksować. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną(...)wydrylowanych wiśni (trochę zostawić do dekoracji). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa (ganache): W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babeczki i udekorować
Oryginalny smakciasta zajmie mniej niż pół godziny, tym bardziej zachęcam. *foremka 25*34 cm Składniki: duża paczka herbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć(...)połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Zmiksować, podzielić na połowę. Do jednej części dodać cappuccino i maliny, do drugiej połowę czekolady. Na herbatniki wyłożyć masę z cappuccino i przykryć ją warstwą herbatników. Wyłożyć drugą masę. Wierzch posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakorzeniowego garść makaronu łazanki ( tyle ile lubicie ) 3 l bulionu drobiowego , lub wywaru z kości ( można się wspomóc kostką bulionową rozrobioną z wodą ) 2 łyżki masła 100 ml słodkiej kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego cząbru,roztartego palcami,żeby nie przeszkadzał przy jedzeniu sól ,pieprz do smaku natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)cząbrem , solą i gotujemy do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie . Następnie dorzucamy makaron i gotujemy tyle ile zaleca producent na opakowaniu. Na koniec zabielamy śmietaną . Jeśli użyliście kremówki , można ją chwilę podgotować , jeśli chudszej , już nie gotujcie bo się brzydko oddzieli od zupy . Wyłączacie gaz , doprawiacie pieprzem i już na talerzach posypcie natką pietruszki . Doskonałym dodatkiem są bułki
Ogrodnik w podróżychce ci się po prostu coś słodkiego, pysznego, lekkiego. Zrób galaretkowca ! Szybko się robi i jest absolutnie pyszny! Co nam trzeba? 800 g jogurtu naturalnego greckiego 200ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 4 galaretki: u mnie truskawkowa, malinowa, wiśniowa i cytrynowa 6 łyżeczek żelatyny 2 nektarynki Robimy! Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 300ml wrzącej wody. Studzimy. Przelewamy(...)wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę zalewamy 100 ml zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją podgrzewając. Lekko studzimy. śmietanę kremówkę ubijamy na bitą śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru Do dużej miski przelewamy jogurty grecki, dodajemy resztę cukru pudru, bitą śmietanę i ucieramy. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy jogurtowej
Latosiowydomkwaśnych jabłek 2 galaretki o smaku kiwi na masę jogurtową: 2 duże kubki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżeczka żelatyny łyżka cukru pudru dodatkowo: paczka małych biszkopcików maliny Upiec biszkopt: białka ubić najpierw same, następnie dodawać cukier a po nim żółtka. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta przestać(...)galaretki rozrobić w 1/2 szklanki wrzątku, wystudzić. Kiedy ciasto będzie stężane ułożyć na nim biszkopty. Jogurty wymieszać z cukrem pudrem i czerwoną galaretką. Wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z pudrem. Żelatynę rozrobić w dwóch łyżkach wrzątku i wlać do śmietany. Wyłożyć na ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na wierzchu ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianową zakładkę „wina domowej produkcji ” ) 1 kostka masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz do smaku sos : 1 łyżka słodkiej musztardy , najlepiej figowej 200 ml słodkiej , śmietany kremówki 30% sól , pieprz do smaku wywar z pieczenia przepiórek ( czyli , to zlejemy z brytfanki ) dodatkowo : kurzy smalec do obsmażenia przepiórek, lub olej jeśli nie macie Przepiórki myjemy, dokładnie oczyszczamy(...)rondelka , a przepiórki pozostawiamy w niej , wkładając z powrotem do gorącego piekarnika . Już nie pieczemy , tylko trzymamy w cieple . Wywar w rondelku , stawiamy na gazie , doprawiamy musztardą , wlewamy kremówkę , mieszamy. Odparowujemy sos , gotując go na wolnym ogniu i często mieszając , aż się zagęści . Na koniec, doprawiamy do smaku pieprzem i solą jeśli zajdzie taka potrzeba . Gotowe . Serwujemy przepiórki na gorąco
Ogrodnik w podróżywody 1 kg. sera z wiaderka 1 serek waniliowy (125 gr) 6 łyżek cukru granatowy barwnik spożywczy Krem: 1,5 łyzki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody 400 gr. śmietany kremówki 36% 4 łyzki cukru pudru Dodatki: 15 szt. ciastek delicji 15 szt. biszkoptów 2 galaretki (granatowa i niebieska) 500 gr. borówek amerykańskich 4 kostki gorzkiej czekolady foremka odpinana o wymiarach(...)galaretkę i wstawiamy do zamrażalki na 10 min. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. do misy miksera wrzucamy śmietanę kremówkę i ubijamy na krem. Gdy śmietana się ubije dodajemy jej troszkę (2 łyżki) do ostudzonej żelatyny żeby ją zahartować. Taką żelatynę dodajemy do bitej śmietany i dalej jeszcze chwilę mieszamy
RITA food channelporcje) 1 fioletowa galaretka + 1 szkl. gorącej wody + 1 szkl. zimnej wody 1 puszka kremu kokosowego (lub mleka) kokosowego 4 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu 200 gr. śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru czerwone porzeczki 250 gr. WYKONANIE: fioletową galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody, dobrze mieszamy i dolewamy jeszcze 1 szkl. zimnej wody. galaretkę(...)łyżki miodu - dobrze i energicznie mieszamy - przelewamy mleko kokosowe z chia do szklanek ze stężałą galaretką i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, żeby chia napęczniało. - śmietanę kremówkę 38% ubijamy dodając pod koniec miksowania 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. - bitą śmietaną dekorujemy deser. - na górę posypujemy czerwonymi porzeczkami SMACZNEGO! Mam nadzieję, że spodobał
RITA food channelłopatka, soczysta i delikatna . Polecam ! Składniki : 0,3 kg łopatki wieprzowej 8-9 pieczarek 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej kremówki 2 łyżki tartego sera, gran padano lub parmezanu szczypiorek do posypania sól do smaku 1 opakowanie makaronu muszelki ( lub innego ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę siekamy nożem , na jak najcieńsze kawałki(...)rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy wieprzowinę z cebulą, czosnkiem i słodką papryką . Tak długo , aż wszystko się zrumieni . Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy jeszcze chwilkę . Doprawiamy solą do smaku , podlewamy kremówką ,dodajemy starty ser i gotujemy na małym ogniu ,aż sos się zagęści . Makaron najlepiej ugotować , wedle przepisu z opakowania , gdyż każdy producent ,najlepiej zna swoje wyroby . Gorący odcedzony makaron ,łączymy
Ogrodnik w podróżyzawsze podobają się gościom Składniki na ciasto: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wysmarować(...)natłuszczać gdyż upieczone ciasto ładnie z nich „wychodzi” *** *** Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy około 15 minut, pilnując aby ciasto się nie przypaliło *** *** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i cukry, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonych babeczek *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce
Blog z ApetytemSkładniki robiłam w obręczy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia śr.24cm dno ・ kilka herbatników pokruszonych Masa serowa ・ 500 ml śmietanki kremówki ・ 500 g serka waniliowego ・ kilka herbatników pokruszonych ・ dowolne owoce,u mnie maliny i jagody ・ 1 łyżeczka żelatyny ・ 1/4 szkl ciepłej wody Wykonanie Ciasteczka pokruszyć i wyłożyć dno formy. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno,następnie dodać po łyżce serka nadal miksując na niższych obrotach . Dodać rozpuszczona żelatynę( do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę serka ,wymieszać dokładnie ,a dopiero dodać do masy śmietanowo- serowej) i letnią rozpuszczoną czekoladę . Wrzucić kilka kawałków pokruszonych herbatników. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masą serową wyłożyć dno formy,wygładzić ,na wierzch poukładać owoce lekko
w mojej kuchnibiszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci(...)dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach 1:1. Ja zamiast wina użyłam owocowej herbaty (nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie). Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka
Ciastkozercyminut, dlatego polecam na wypadek niezapowiedzianych gości. Składniki na dwie porcje: 6 ciasteczek Markizy Blacky (Cukry Nyskie) 150 g serka kremowego naturalnego (lub mascarpone) 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru szklanka wiśni łyżeczka kisielu wiśniowego (proszek) Ciasteczka posiekać. Dwie łyżki odłożyć, resztę przesypać na dno dwóch pucharków. Wiśnie wydrylować. Przełożyć do rondelka, zasypać(...)cukrem i na małym ogniu gotować chwilkę aż puszczą sok. Kisiel rozrobić w kilku łyżkach wody i wlać do wiśni. Zagotować. Powinien powstać gęsty sos. Zimną kremówkę ubić z cukrem a następnie wmiksować serek. Do pucharków przełożyć masę serową, na nią wiśnie a wierzch posypać odłożonymi wcześniej ciastkami. Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia