pomyślała, że takie słowa wyjdą mi spod palców). Mnóstwo czekolady w cieście, i do tego ganache (które trochę mi się zważyło, ech). Zamiast polewy następnym razem ubiję kremówkę - ciasto będzie lżejsze, chyba nawet bardziej letnie. Z drugiej strony - teraz odkrywam w sobie ogromne zapotrzebowanie na czekoladę... Może dziś smakowałoby mi bardziej...?Brownie z czekoladowym ganache i jeżynamiSkładniki:(na formę(...)gorącej wody150 g ciemnej czekolady (70%)150 g masła300 g ciemnego brązowego cukru125 g mielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajkaganache:200 g ciemnej czekolady (70%)160 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:150 g jeżynKakao wsypać do szklanki, wlać gorącą wodę i mieszać aż do rozpuszczenia.Czekoladę i masło rozpuścić razem w kąpieli wodnej. NIeco przestudzić, dodać rozpuszczone kakao, cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCóż. Trzeba się było pozbierać, i przygotować coś innego. Chciałam creme brulee, ale nie wszystkie białka jeszcze udało mi się zużyć... Nie miałam serca dokładać kolejnych. Musiałam jednak zużyć kremówkę, która miała wieńczyć bezę...Sięgnęłam po najprostsze, samo nasuwające się rozwiązanie - panna cotta. Z figami, których miałam pod dostatkiem. I z czym jeszcze...? Zastanawiałam się nad odpowiednim dodatkiem, który(...)deser polecam - dla mniej/bardziej odważnych bez dodatku wody różanej - bo panna cotta i figi to naprawdę smakowite połączenie.Różana panna cotta z figamiSkładniki:(na 4 porcje)300 ml śmietany kremówki (38%)150 ml mleka50 g cukru1 łyżeczka wody różanejkilka kropli czerwonego barwnika spożywczego4 listki żelatynydodatkowo:4 figi10 g masła30 g cukru1/2 łyżeczki wody różanej50 ml wodyŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż więcej dzisiaj nie gmatwać, najprostszy przepis pod słońcem - na lody waniliowe. Przepis znalazłam w Kitchen Aid: the cookbook, i wykorzystałam właśnie ten ze względu na proporcje mleka i kremówki. Przy większej ilości mleka, lody są za mało kremowe i puszyste; przy większej ilości śmietany, zbyt tłuste. Te są idealne: mocno waniliowe, puszyste, kremowe, i rozpływające się w buzi. Czysta(...)też zupełnie innych, niecodziennych smaków... Ja z pewnością będę z nimi kombinowała.Lody wanilioweSkładniki:(na 1 l lodów)300 ml mleka1 laska wanilii4 żółtka100 g cukru300 ml śmietany kremówki (38%)Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, umieścić w garnuszku razem ze strąkiem i mlekiem. Zagotować, zdjąć z ognia, ostudzić.Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeśli nie lubicie kwiatowych słodkości, to cytrynowe sprawdzą się znakomicie. Babeczki z tego przepisu nie są delikatne i puszyste, ale bardziej konkretne, jak muffinki. Z pysznym, lekkim kremem z kremówki i mascarpone smakują jednak wyśmienicie. Do dekoracji użyłam cukrowych jajeczek, które moim zdaniem są prześliczne. Widziałam taką dekorację na wielu blogach, i bardzo też takie chciałam mieć(...)jaśminoweSkładniki:(na 12 sztuk)80 g miękkiego masła120 g cukru300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka wody jaśminowej250 ml mleka2 jajkakrem:150 ml śmietany kremówki (38%)55 g serka mascarpone1 łyżeczka cukru pudru1,5 łyżki likieru limoncelloodrobina zielonego barwnika spożywczego w paściedodatkowo:cukrowe jajeczkaMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać miękkie masło, dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna.Śmietankowa babka budyniowaSkładniki:(na formę z kominkiem o średnicy 22 cm)5 jajek250 ml śmietany kremówki (38%)180 g cukru3 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy)170 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo:100 g mlecznej czekolady (30%)50 g ciemnej czekolady(...)śmietany kremówki (38%)cukrowe perełkiBiałka ubić na sztywną pianę.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem, wymieszać. Partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. W trzech partiach dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakaoczekoladowy krem:70 ml śmietany kremówki20 g mlecznej czekolady (32%)30 g ciemnej czekolady (80%)dodatkowo:60 g cukru pudru2 łyżki gorącej wodycukrowe perełki do dekoracjicukrowe serduszkaNajpierw przygotować krem:Kremówkę mocno podgrzać, ale nie gotować.Czekoladę posiekać, włożyć do miski, zalać kremówką. Odstawić na 5 minut, po czym dokładnie wymieszać na gładką masę.Krem wstawić do lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzesiłami wpadliśmy na pomysł ukręcenia lodów kawowych. Zrobiłam krem z żółtek i mleka, Tato zaparzył kawę tak mocną, że nawet Babcia nie dałaby rady jej wypić, wymieszaliśmy wszystko z kremówką, i zaczęliśmy się zastanawiać... Mikstura smakowała dobrze, ale czegoś jej brakowało. Tylko czego...?Alkoholu, rzecz jasna! Pytam więc, czy mają w domu jakiś likier kawowy, albo waniliowy, albo może(...)panom - te będą strzałem w dziesiątkę.Lody kawowe z whiskySkładniki:(na 1 l lodów)4 żółtka150 ml mleka75 g cukru75 g ciemnego cukru muscovado150 ml mocnej kawy300 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki whiskyMleko zagotować z cukrem muscovado; gotować, aż cukier się rozpuści. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać do nich gorące mleko, cały czas miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodawajcie sól po odrobinie i smakujcie, czy to już.Waniliowy pudding z bananami i solonym karmelemSkładniki:(na 4 porcje)karmel:80 g cukru2 łyżki wody30 g masła40 ml śmietany kremówki (38%)1/2 łyżeczki solipudding:315 ml mleka75 g budyniu waniliowego (proszek)75 g serka kremowego140 ml słodzonego mleka skondensowanego70 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:1 bananKarmel:Cukier z wodą umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowy czekoladowy budyń(z kremówką czekoladą i kakao) z truskawkami i jagodamiTo chyba najlepszy budyń jaki kiedykolwiek jadłam, nie wiem, czy to za sprawą kremówki, czekolady czy żółtka, może wszystkiego naraz, nie ważne, był pyszny A w niedzielne popołudnia wybieram się z mamą na jagody Boo, jak to moja mama mówi...-Mamoo, kupisz mi jagód jak gdzieś zobaczysz?- Masz(...)chcesz to idź i sobie nazbieraj. Przepis:250ml mleka30ml śmietanki 30% 1/5 tabliczki gorzkiej/mlecznej czekolady20g mąki ziemniaczanej ok.15g kakaożółtko10g cukru(lub więcej)szczypta cynamonu, soliCzekoladę, kremówkę i szklankę mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Żółtko ucieramy z cukrem. Mąkę, kakao i 50ml mleka mieszamy ze sobą. Mieszamy z utartym żółtkiem i wlewamy do gotującego się
More food, love and dreamsdoczekać się całkowitego zastygnięcia czekolady i zaczęłyśmy kroić go wcześniej… mniam! Czas przygotowania: 20 minut + czas na ochłodzenie Ilość porcji: 8 dużych Składniki: 400g serka homogenizowanego waniliowego 400ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada Opakowanie borówek Kilka biszkoptów Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy(...)szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dorzucamy borówki i przy pomocy szpatułki całość mieszamy. Półokrągłą miskę lub durszlak wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy powstałą masę, a od góry układamy biszkopty. Całość umieszczamy
Kolizje SmakówSkładniki: 100 g truskawek 100 g jagód 10 łyżeczek cukru pudru 250 ml śmietany kremówki kawałeczek soczystego arbuza Przygotowanie: Owoce myjemy, z truskawek dodatkowo usuwamy szypułki, osuszamy. Owoce miskujemy w blenderze na gładkę masę. Przekładamy do miski. Śmietanę kremówkę wlewamy do drugiej miski, ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę(...)ubijamy. Ubitą kremówkę dodajemy do miski z masą owocową, delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawamy do zamrażarki na minimum 5 godzin. Podajemy z kawałeczkami soczystego arbuza
Moja smaczna kuchniaziemniaków dodałam cieciorkę, pominęłam także marchewkę, ponieważ unikam jej ze względu na wysoki IG. Zupa wyszła całkiem smaczna, kluczowe jest dodanie do niej koperku (im więcej tym lepiej;) i kremówki dzięki czemu ma lekko śmietankowy i bardzo wiosenny smak :) Składniki: 1 brokuł 1 kalafior 200 g zielonej fasolki 200 g cieciorki z puszki pęczek koperku łyżka posiekanej kolendry 1 łyżka(...)masła 100 ml kremówki szczypta kurkumy i curry (opcjonalnie) czosnke granulowany, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafior, brokuła i fasolkę umyć i podzielić na mniejsze części. Włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryła warzywa. Dodać masło, posolić i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Cieciorkę opłukać i dodać do zupy. Posiekać koperek i kolendrę i dodać
Ze smakiem i z pasjąmrożonych malin wykonanie: Po upieczeniu biszkopt odwracamy "do góry nogami" i przecinamy na 3 krążki. Dolny krążek kładziemy na talerzu do tortów i spinamy obręczą tortownicy. Kremówkę ubijamy mikserem, dodajemy do niej cukier puder. Następnie odkładamy 10 łyżek ubitej kremówki do osobnej miski. Do pozostałej części dodajemy serek mascarpone i Grenadinę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy(...)kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę. Po wymieszaniu nakładamy masę czekoladową na dolny krążek biszkoptu. Rozprowadzamy równo zachowując około 1 cm marginesu od krawędzi ciasta. Następnie na warstwę czekoladową nakładamy warstwę różową. Wygładzamy i przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Do osobnej miseczki odkładamy różową masę na środkową warstwę, dodajemy do niej rozgniecione maliny. W razie
Przysmaki Karolkisposobem wyczarowałam coś równie pysznego jak wczorajsza słodycz, z tą różnicą, że dziś było bardziej sycąco. Truskawki z musem z białej czekolady składanki: 100 g białej czekolady 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 300 - 400 g truskawek do dekoracji groszki białej czekolady listki mięty lub bazylii wykonanie: 200 g truskawek miksujemy razem z cukrem pudrem na sos. Czekoladę(...)łyżki kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia Resztę kremówki ubijamy mikserem na bitą śmietanę.. Gdy czekolada będzie już chłodna dokładamy do niej partiami ubitą śmietanę i za każdym razem dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Na dno szklaneczek lub kieliszków wlewamy sos truskawkowy, następnie nakładamy śmietanę z czekoladą, a na górę resztę pokrojonych truskawek. Dekorujemy groszkami
Przysmaki Karolkiupieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie 300 g gorzkiej czekolady 400 ml kremówki 50 g masła wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło i 100 ml kremówki. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubijamy mikserem. Ubitą śmietanę dodajemy partiami do masy czekoladowej
Przysmaki Karolki