Proste i szybkie do przygotowania lody z dodatkiem masy kajmakowej, a w nich ciasteczka oreo. Lody są na kremówce i po zmrożeniu łatwo się nabierają. 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 puszka masy kajmakowej kakaowej ok 7 sztuk ciasteczek typu oreo Masę kajmakową rozmieszać, aby nie było grudek. Jeżeli będzie zbyt gęsta, można ją trochę podgrzać. Dobrze schłodzoną śmietankę(...)kremówkę ubić i stale ubijając dodawać po łyżce kajmaku. Pozostawić trochę masy ok 2 łyżek do polania po wierzchu. Gotową mieszankę przełożyć do pojemnika do mrożenia, wcisnąć pokruszone ciasteczka i zrobić keksy odłożonym kajmakiem. Na wierzchu można dołożyć parę ciasteczek. Po zmrożeniu nakładać łyżką do lodów. Smacznego
https:KKuchniaMniamwidth:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Składniki: śmietanka kremówka 36% – 250 ml czekolada mleczna – 100 g u mnie dodatkowo: truskawki, płatki migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Wykonanie: Czekoladę połamać na mniejsze kostki, przełożyć do miseczki(...)dodać 4 łyżeczki śmietanki kremówki i całość rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Nieco ostudzić. Do roztopionej czekolady, lekko ostudzonej, ale wciąż płynnej dodać pozostałą resztę kremówki, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 30-40 minut, aż krem odpowiednio się schłodzi. Wyjąć masę z lodówki, przełożyć do misy miksera i ubić za pomocą
Kulinarne Przebojeczosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy do smażenia papryka słodka mielona tymianek pieprz ziołowy pieprz czarny sól PUREE ZIEMNIACZANE: 700 g ziemniaków ugotowanych 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% przyprawa do ziemniaków pieprz czarny sól Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała(...)wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około
https:KKuchniaMniamidealne na letni obiad, kiedy grzyby zaczynają się pojawiać w lasach. 1 kg ziemniaków 150 g sera szwajcarskiego Ementaler 1 duża cebula 200 g grzybów kurek 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ok 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej tymianek sól pieprz czarny mielony masło klarowane do smażenia Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki(...)przyprawy do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Smażyć parę minut. Oprószyć mąką i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Dolać wodę jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Przyprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos wylać na usmażone ziemniaki i wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser żółty i wstawić do piekarnika
https:KKuchniaMniamróży zniewala. Dla takich lodów warto porzucić nawet Pinterest . Semifreddo poziomkowo-różane Składniki: (na silikonową formę do babki z kominem o pojemności 2 l) 2 jajka 225 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 200 g poziomek 2 łyżki przecieru z płatków róży Poziomki z różą zmiksować blenderem na gładki mus. Białka ubić na sztywno(...)koniec partiami dodając 50 g cukru pudru. Kremówkę ubić na pół sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić minimum przez 3-4 godziny. Wyjąć z zamrażarki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatne lody kokosowe z dodatkiem ziaren wanilii, która podkręca smak kokosa. W sam raz dla tych co lubią lody o łagodnym charakterze :) 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanki śmietanki kremówki 36% 1/4 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią prażone wiórki kokosowe Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale(...)Wiórki kokosowe można wmieszać delikatnie w krem lub posypać po lodach wyłożonych do pucharków. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe Tagged: kremówka , mleczko kokosowe , olej kokosowy , wiórki kokosowe
https:KKuchniaMniampopołudniowej kawy dla tych co lubią czekoladowe i owocowe smaki. SPÓD: 120 g biszkoptów 70 g masła 1 łyżka kakao SERNIK: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 100 g czekolady gorzkiej MUS TRUSKAWKOWY: 500 g truskawek 1 łyżka cukru 1 galaretka truskawkowa Biszkopty zmielić(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z cukrami, aż będą puszyste. Dodawać partiami zmielony twaróg oraz proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z masą sernikową. Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę. Wylać na schłodzony, czekoladowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około
https:KKuchniaMniamśmietany, bez i truskawek Wszystko nałożone do pucharków bez szczególnych przygotowań, a tzn, że można go przygotować nawet przy gościach. Idealny jako letni pucharek chłodnego deseru. 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 500 ml lodów waniliowych 300 g truskawek bezy około 12 sztuk Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, a truskawki pokroić na ćwiartki. Na dno pucharków włożyć po łyżce bitej śmietany(...)rozkruszania, a śmietanę wycisnęłam z rękawa cukierniczego. Podawać natychmiast. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Bezy i ciasta bezowe , Dla dzieci , Lody i desery lodowe Tagged: bezy , kremówka , lody , truskawki
https:KKuchniaMniamczarny mielony czosnek granulowany papryka słodka mielona 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej 160 g bryndzy podkarpackiej (2 opakowania) 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypiorek olej rzepakowy z oliwą do smażenia Fileta z kurczaka pokroić w paski i oprószyć z dwóch stron przyprawami, tzn solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Na patelni rozgrzać olej(...)samym tłuszczu smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć. Serek bryndzę rozetrzeć w pół szklanki bulionu. Stale mieszając cebulę wlać rozprowadzony serek, kremówkę i pozostały bulion. Wymieszać i chwilę pogotować, aż sos zacznie gęstnieć. Na końcu włożyć usmażone kawałki kurczaka i dusić przez parę minut. Podawać z dodatkami posypując po wierzchu świeżo posiekanym
https:KKuchniaMniamprzeważnie kojarzy mi się z mozolnie ciężkimi tortami śmietanowymi przekładanymi właśnie tym owocem. Wpadłam więc na to by wykorzystać całość zawartości puszki do mojego przepisu. W lodówce miałam jeszcze kremówkę i śmietankę kokosową. W szafce resztę wiórków kokosowych, sporą ilość mleka w proszku, kilka maślanych herbatników i kilka budyniów o smaku śmietankowym... Śmiało mogę stwierdzić, że jest to przepis(...)Malibu lub ekstraktu waniliowego Na masę ananasową : 1 puszka ananasa (565 g) razem z syropem 1 budyń śmietankowy 200 ml zimnej wody 200 g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka soku z limonki 1 opakowanie galaretki cytrynowej Wykonanie : 1. Blaszkę 22 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić
vaniliowoczekoladowaprzepis na pierniczki. Jeśli upieczecie je jutro lub pojutrze to zdążą jeszcze zmięknąć do Wigilii. Na przepis natknęłam się u Iwonki ( klik ). A ponieważ zalegała mi w lodówce śmietana kremówka stwierdziłam, że nie będzie teraz lepszej opcji niż wykorzystać ją do tych pierniczków. Zrobiłam je z połowy porcji. Możecie je dowolnie ozdobić - czy to lukrem królewskim czy kolorowymi posypkami(...)czasu, by się bawić w dekorowanie. Zresztą, mi najbardziej i tak smakują te "gołe" :D Składniki: 180 g miodu 150 g cukru 125 g masła 150 g śmietany kremówki 30 % 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 750 g mąki pszennej szczypta soli W garnku umieszczamy masło, cukier i miód. Rozpuszczamy na małym
My simple kitchenprzyjaciółką - wtedy wyrzuty sumienia będą mniejsze hehe :) Karmelowa czekolada idealnie komponuje się z kawową i cynamonową nutą. I wygląda jak duuuuży kielich alkoholu haha :D Składniki: 250 ml śmietany kremówki 150 ml mleka 70 g czekolady karmelowej 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru pudru 150 ml śmietany kremówki i mleko wlać do garnka(...)dodać do mleka. Podgrzewać na ogniu (nie gotować!) aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W międzyczasie ubić 100 ml śmietany kremówki. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cynamon. Gorącą czekoladę przelać do szklanki. Na wierzch nałożyć cynamonową śmietankę a wierzch posypać szczyptą cynamonu. Przepis dodaję do akcji
My simple kitchenmasła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 90 g ciemnej czekolady (58%) 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo: 1 kostka białej czekolady laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu Pierniczki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać(...)wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec kolejne 30-40 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. 75 ml kremówki zagotować z dodatkiem przyprawy do piernika. Zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Pozostałą kremówkę ubić, delikatnie połączyć z czekoladą. Mus wyłożyć na całkowicie ostudzony sernik, wyrównać wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzekozaki. Wszystko zapieczone w kremowym sosie serowym. 250 g makaronu rigatoni lub penne 1 duża cebula 1 szklanka grzybów leśnych 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera pleśniowego 100 g sera żółtego sól pieprz czarny majeranek masło klarowane do smażenia Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi(...)usmażyć. Moje grzyby były wcześniej obgotowane. Dodać do makaronu, wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Ser pleśniowy rozkruszyć i rozłożyć równomiernie po zapiekance. Jajka rozmącić ze śmietaną i kremówką, doprawić dobrze majerankiem, solą i pieprzem. Zalać wszystko, posypać startym, żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 min. Wierzch dobrze jest przykryć folią aluminiową
https:KKuchniaMniamjeśli dorzucimy do niej kilka malin, które świetnie przełamują słodycz deseru i podkreślają jego wyrafinowany smak. * SKŁADNIKI na 4 porcje 5 żółtek z dużych świeżych jaj 500 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru + 4 łyżeczki 1 laska wanilii 150 g świeżych malin * PRZYGOTOWANIE Laskę wanilii przekrój na pół i wyjmij ziarenka. Kremówkę przelej do rondelka i wrzuć wanilię(...)laskę wanilii wyjmij. Żółtka roztrzep dokładnie trzepaczką. Zacznij wlewać cienką strugą śmietankę, cały czas mieszając. Nie rób tego za mocno, aby nie ubijać piany, tylko doprowadzić do rozprowadzenia się kremówki w żółtkach. Do kokili włóż po kilka malin, następnie zalej je waniliowym płynem prawie po sam wierzch. Kolie włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C i piecz przez około
Food Square