gram ciastek owsianych lub herbatników 30 gram rozpuszczonego masła Mus mango: 1 dojrzałe mango 3 łyżeczki żelatyny w proszku + odrobina wrzątku 3-4 łyżki cukru 80 ml schłodzonej kremówki, 36% kilka kropel soku z cytryny Mus truskawkowy: 150 gram świeżych truskawek (lub rozmrożonych) 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny 50 ml śmietanki kremówki, 36% 2 łyżeczki żelatyny + odrobina(...)następnie podgrzewam w garnku z dodatkiem cukru aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodaję żelatynę (3/5 z całej rozpuszczonej ilości) i dokładnie mieszam. Studzę całość do temperatury pokojowej. Kremówkę ubijam na sztywno i stopniowo dodaję do musu owocowego. Tak przygotowaną masę wykładam po równo do 4 obręczy, wypełnionych już ciasteczkowym spodem. Mus umieszczam w lodówce by nieco stężał
Mango Papajałyżeczki proszku do pieczenia na biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jasną: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 3-4 łyżki(...)Biszkopt jasny podzielić na połowę. Blaty biszkoptowe nasączyć syropem z brzoskwiń z puszki. Dolny blat jasny posmarować cienko konfiturą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie. Masę wyłożyć na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadlatego też staram się je wykorzystywać na różne sposoby. Dzisiaj proponuje Wam delikatny i rozpływający się w ustach krem jagodowy. Schłodzony jest idealny na upalne dni. Składniki: 180 ml kremówki 30% 120 g jagód 4 łyżki ciepłej wody 2 łyżki cukru 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej Ale-raj 1/5 szkl ciepłej wody Bita śmietana 200 ml zimnej kremówki(...)minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują, zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do ochłodzenia i lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem rozlać do kieliszków i włożyć do lodówki najlepiej na całą
Ala piecze i gotujeroladę. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 2 łyżki kakao 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Krem jagodowy 350 ml kremówki 30% 250 g jagód 1/3 szkl ciepłej wody 4 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny spożywczej Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Bita śmietana: 150 ml kremówki 30% 1 płaska łyżeczka(...)około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują. zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Roladę rozwinąć, rozsmarować krem pozostawiając na bokach około 3 cm wolnego miejsca
Ala piecze i gotujecukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao 100g masła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache z mlecznej czekolady 2 tabliczki oryginalnej mlecznej czekolady Goplana 80ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ganache z białej czekolady 2 tabliczki białej czekolady 80ml śmietanki kremówki 20 ml białego rumu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać(...)formy są silikonowe lub teflonowe to nie trzeba ich dodatkowo smarwać masłem ani wykładać papierem, ciasto ładnie odchodzi samo). Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietankę kremówkę lekko podgrzać i rozpuścić w niej kawę. Cienkim strumieniem wlewać kremówkę do płynnej czekolady i mieszać, aż do uzyskania, gładkiej, lśniącej masy. Lekko przestudzić. To samo zrobić z mleczną czekoladą
DefinicjaSmakuszczęścia potrzeba czegoś więcej ? :) SKŁADNIKI (ok. 20 mini serniczków) spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 80g masła masa serowa 450g serka kanapkowego/ ricotty lub sera z wiaderka 150ml śmietanki kremówki 30% 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej mus truskawkowy ok. 20 słodkich(...)truskawek 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki żelatyny lub agaru dodatkowo borówki listki mięty wiórki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki, kakao i roztopione masło umieszczamy w blenderze i miksujemy na "mokry piasek". Serek łączymy ze śmietanką, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i przy pomocy trzepaczki łączymy (nie miksujemy!). Na koniec dodajemy
DefinicjaSmakuprawdę warto. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z czekoladą: 400 ml kremówki 30% 200 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Bita śmietana: 350 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl(...)dnie papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić dwa razy uzyskując 3 blaty biszkoptowe. Krem czekoladowy: do kremówki połamać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - nie gotować! Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Śmietana musi być bardzo zimna. Zimną śmietanę z czekoladą ubić na sztywno
Ala piecze i gotujecukru 150ml śmietany 12 lub 18% 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka ekstraktu z wanilii 100g białej czekolady 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki (30 lub 36%) Wykonanie spodu: Herbatniki zmielić w misie blendera (powstanie ciasteczkowa masa podobna strukturą do piasku), dodać miękkie masło o zmiksować raz jeszcze. Tortownicę o średnicy(...)kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Delikatnie - krótko zmiksować. Rozpuścić czekolady (najlepiej w kąpieli wodnej) - każdą osobno. Do pierwszej miski wlać rozpuszczoną białą czekoladę i dodać do niej łyżkę kremówki. Do drugiej miski wlać rozpuszczoną mleczną czekoladę wraz z łyżką kremówki i do trzeciej miski wlać gorzką czekoladę z dwiema łyżkami kremówki. Po lekkim przestudzeniu mas (tak, by czekolady
Mania Wypiekaniamąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g czekolady Goplana Pistachio 2 duże jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki śmietany kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 18% 150 g cukru 90 g obranych pistacji Dekoracja: około 200 g śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 20 g obranych pistacji 2 - 3 łyżki cukru(...)truskawek Sposób przyrządzania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla z podwójnym dnem, dodać 2 łyżki śmietany kremówki. Rondel zanurzyć w większym garnku z wrzącą wodą, mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzekonać się do tego owocu. Panna cotta jednak posmakowała mi bardzo! Składniki (na 3-4 sztuki): Panna cotta 1 szklanka truskawek 1/2 szklanki mleka 3,2% 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g cukru 15 ml wody 15 g kakao(...)kremówki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki wody Panna cotta Truskawki miksujemy i przecieramy przez sitko do pozbycia się pestek. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na około 5 minut. Mleko mieszamy ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem, ziarenkami z laski wanilii, esencją waniliową. Żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak będzie płynna - dolewamy do niej 4 łyżki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!przepisie zmniejszyłam temperaturę do około 150-160 stopni i piekłam jeszcze 20 minut, tylko dlatego, że mój ser był za rzadki. A na piankę Milky Way użyłam mniej kremówki (około 230-235ml), bo chciałam, aby masa była gęściejsza, a to dlatego, że nie miałam czasu go schłodzić - od razu musiał zostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :) Składniki: Ciasto(...)wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 dojrzałe banany ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky Way: *250 ml śmietany kremówki+3 łyżki *(dałam ok. 235ml) 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietan fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji (nie zdążyłam dać
Kolorowy Przepisownikdużą tartę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 70 g startego parmezanu Pęczek zielonych szparagów 1/2 dużej cebuli 250 g ricotty 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki Sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Przesianą mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy(...)dużą tartę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 70 g startego parmezanu Pęczek zielonych szparagów 1/2 dużej cebuli 250 g ricotty 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki Sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Przesianą mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy
bistro mamaciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na sos czekoladowy jasny: 100g białej czekolady 40ml śmietany kremówki(...)Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami. Przed podaniem schłodzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesztuk): 16 - 18 sztuk markiz Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego (ja traktuję go dokładnie blenderem ;)) 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ja dałam mąki z tapioki, bo ziemniaczana wyszła) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Polewa: 1 tabliczka czekolady - u mnie mleczna 3 łyżki śmietany(...)kremówki Przygotowujemy 8-9 papilotek na babeczki. Do każdej na dno wkładamy jedną markizę. Pozostałym markizy przycinamy tak, żeby można je było postawić na boku. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Można to zrobić mikserem, ale nie można tego robić za długo, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Jednolitą masę serową wylewamy do papilotek z markizą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ugniotłam ubijaczami dołączonymi do obręczy, w miseczce masę ugniotłam łyżeczką i wstawiłam do lodówki. MASA SEROWA: 250 g sera z wiaderka (użyłam sera Włoszczowa) około 50-100 ml śmietanki kremówki 30 % sok z połowy cytryny cukier drobny do wypieków, do smaku 2 - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Ser, kremówkę, sok z cytryny i cukier zmiksowałam na jednolitą(...)około 2 godzinach masa stężała. MASA ŚMIETANOWO - PORZECZKOWY: 125 g serka mascarpone cukier puder 1 łyżka musu z czarnej porzeczki (zmiksowany domowy dżem z czarnej porzeczki) 100 ml śmietanki kremówki 30% Serek, kremówkę cukier puder zmiksowałam. Miksowałam do czasu uzyskania konsystencji kremu, dodałam mus porzeczkowy i zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam
Blondynka Gotuje