składników. Ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne. Piec około 25-30 minut w 180 ° C Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia Masa śmietanowa 800 g śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody ,odstawić do napęcznienia . Do rondelka z wodą wstawić napęczniałą żelatynę i podgrzać ,mieszając do rozpuszczenia(...)gotować . Płynną wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno ,pod koniec dodać cukier puder. Gotową ,ubitą kremówkę zahartować . 1-2 łyżki śmietany kremówki dodać do płynnej żelatyny,wymieszać do połączenia. Wlewać strumieniem cienkim do ubitej śmietany kremówki miksując do połączenia. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto. Polewa 150 g czekolady deserowej 1 łyżkę masła 6 łyżek mleka 2 małe żółtka Czekoladę ,masło
mojej kuchnimasła Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kakao + ew. bita śmietana do dekoracji (ja wykorzystałam resztę kremu śmietanowego z jednorożca) Ciasteczka na spód kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy roztopione masło i mieszamy lub blendujemy. Gotowa(...)masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy masę do tortownicy i dokładnie dociskamy do dna. Odstawiamy do schłodzenia. Ser na sernik miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę zagotowujemy. Do jeszcze gorącej dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ciepłą kremówkę z żelatyną dodajemy do rozmiksowanego sera
Ciastkozercyowocem i można wykorzystać je na różne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów. Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 100 ml kremówki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 ml kremówki 30 % 1/4 szkl ciepłego mleka 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Przygotowanie: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe(...)roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno i boki foremek do tartaletek. W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna. Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę czekoladową rozlać na spody. Włożyć
Ala piecze i gotujeUwielbiam przygotowywać domowe masło, bo zawsze mam wpływ na jakość użytych składników. Do tej pory przygotowywałam masło ze schłodzonej kremówki 36% , dodawałam do niego chilli, czosnek i masę przypraw. Niedawno jednak na rynku pojawiła się kolejna odsłona słynnej kremówki od Piątnicy, śmietanka do ubijania kremów i masła 42% ! No i powiem Wam… przepadłam! Masło jest o niebo bardziej kremowe (chociaż(...)wcześniej też było niezłe), a jeśli poprzestaniemy na samym ubiciu kremówki to jest ona tak sztywna, że można ją dosłownie ciąć nożem. Z okazji Świąt Wielkiej Nocy postanowiłam przygotować domowe masło w drewnianej foremce baranka. To moje pierwsze podejście do takiego ozdobnego masła, także wybaczcie małe niedociągnięcia. Składniki: 400ml śmietanki 42% dobrze schłodzonej zimna woda foremka do masła Foremkę zalewamy
Gotowanie i blogowanienamawiać ;) jestem bardzo wdzięczna tej osobie która po raz pierwszy wpadła na pomysł aby ser wykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki(...)serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych ( użyłam ciasteczka kakaowe Belvity ) 100 g gorzkiej czekolady 100 g stopionego masła 1 szklanka kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy
Różne smaki w kuchnizrobiło. Zmieniłam jego przygotowanie zmniejszając i zwiększając nie które składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa. Składniki: Warstwa biała: 250 ml zimnej kremówki 30% 150 g mascarpone 200 g białej czekolady 2 szkl pszenicy ekspandowanej Warstwa ciemna: 200 ml zimnej kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo; 1 szkl pszenicy ekspandowanej(...)herbatniki Przygotowanie: Warstwa biała: Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna być zimna ale płynna. Ciepła w połączeniu z zimn ą kremówką się zważy. Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Wlewać powoli czekoladę i mieszać łyżką nie miksować. Wsypywać partiami pszenicę i wymieszać. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie
Ala piecze i gotujeszklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę truskawkową: 200 g truskawek (najlepiej mrożonych) 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru 150 ml śmietanki kremówki 100 g sypkiej galaretki truskawkowej (około 1,5 opakowania) na masę jagodową: 200 g jagód 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru 150 ml śmietanki kremówki 100 g galaretki owoce leśne(...)około 1,5 opakowania) na piankę: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialodów pistacjowych. Jeśli chodzi o składniki, te lody nie należą do najtańszych. Przygotowując je zastanawiałam się jak w sklepie litra lodów pistacjowych może kosztować 6 zł jeśli sama śmietana kremówka, której użyłam do tych lodów kosztuje około 5 zł, a gdzie pistacje i reszta składników? Nasuwa się tylko jedna myśl, że firmy produkujące lody na skalę przemysłową nie do końca(...)następnym razem to sprawdzę i użyję solonych. Składniki: 85 g orzeszków pistacjowych (ok. pół szklanki) 2 łyżki golden syropu lub miodu 125 ml mleka (pół szklanki) 375 ml śmietanki kremówki (1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wódki DODATKOWO: kilka ciastek typu petit beurre (ja użyłam kakaowe) Wykonanie: Mleko i połowę szklanki śmietanki kremówki
Blondynka Gotujeuzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - po 2 łyżki mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki(...)ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta
Smaczne Zdrowenamawiać ;) jestem bardzo wdzięczna tej osobie która po raz pierwszy wpadła na pomysł aby ser wykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki(...)serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych ( użyłam ciasteczka kakaowe Belvity ) 100 g gorzkiej czekolady 100 g stopionego masła 1 szklanka kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i mieszamy
Słodkości i nie tylkoPrzygotujmy kakaowy biszkopt o wysokości ok. 2 cm ze średniej blaszki 5 bananów Kremówka 30% ½ litra Fix do kremówki – 2 sztuki 2 łyżki cukru pudru Krówki ok. 15 cukierków 2 łyżki kremówki Do przygotowania tego deseru potrzebujemy specjalnych foremek. Nie wiem czy takie można kupić w sklepie, ja zrobiłam je z płaskich plastikowych butelek, które pocięłam na wysokość(...)Przy pomocy każdej foremki wycięłam podstawę z biszkoptu, który wcześniej zwilżyłam. Do foremki z biszkoptem na dnie, wyłożyłam kremówkę ubitą z fixem. Na każde ciastko nałożyłam kawałek banana. Krówki roztopiłam z kremówką i polałam banany. Po ok. 3 godzinach w lodówce, można je wyjąć z foremek. Ciastka wyglądają bardzo efektownie, no i są pyszne
Jadło i czytadłopalnika do rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie dodać do owoców mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, delikatnie przestudzić. Mus z gorzkiej czekolady: 150 gram gorzkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem(...)kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki i delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Mus z białej czekolady: 150 gram białej czekolady dobrej jakości 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się
Krakowskie smaki AniFormę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową od dołu i boki, nie górę. Składniki na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 36% 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, roztopionej 2 łyżki kakao, przesianego 2 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)Piec w temperaturze 150 ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić. Składniki na mus z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 200 g białej czekolady, posiekanej 150 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty
Cukier&Puderpostawić nad parą i wraz z masłem roztopić. Następnie dodać do stopionej czekolady orzechówkę (już po zdjęciu z kuchenki).Czekoladę dać do ciastek z orzechami i dać łyżkę kremówki. Zagnieść.Formować prostokątne cukiereczki.Czekoladę mleczną roztopić nad parą z 3 łyżkami kremówki.Po zestawieniu z ognia ja dodałam kolejne 3 łyżki kremówki, aby lepiej mi się cukiereczki maczały w czekoladzie
Moje pyszne gotowanieSkładniki: 400 g herbatników 100 g okrągłych biszkoptów 1 puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe 1/2 litra mleka 170 g masła 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 szt. fixów lub śnieżki do kremówki 1/5 tabliczki mlecznej czekolady Przepis: Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w gorącej wodzie. Na spód formy o wymiarach ok. 25 x 30 cm układamy jedną warstwę herbatników(...)dodajemy masło i miksujemy całość na gładką masę. Masę budyniową po lekkim ostygnięciu nakładamy do formy na herbatniki. Kolejna warstwa składa się z okrągłych biszkopcików. Kolejnym krokiem jest ubicie kremówki. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną kremówkę, dodajemy fixy (można ubić śmietankę również bez ich pomocy) i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Tak ubitą kremówkę przekładamy na nasze ciasto
Emcia PichciLekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny - zamieszać. Ponczem nasączać biszkoptowe blaty, przed nałożeniem kremu. Krem do tortu: * 200 g białej czekolady * 300 g śmietanki kremówki 30% * 200 g świeżych malin Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki(...)pogniecione maliny - wymieszać. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w spiętej obręczy tortownicy, nasączyć ponczem i wyłożyć krem malinowy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć. Do pozostałej czekolady dodać resztę ubitej kremówki - delikatnie połączyć. Mus czekoladowy wyłożyć na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i lekko nasączyć. Do dekoracji: * 250 g serka mascarpone * 200 g śmietanki kremówki 30 % * 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną
kolorowotorcikowosmaku. Mój serniczek nie był aż tak bardzo słodki jak oryginał , bowiem porobiłam małe zmiany (mleko skondensowane słodzone zamieniłam na niesłodzone i dosłodziłam trochę ksylitolem), białą czekoladę zamieniłam na kremówkę z ksylitolem. Był idealny, nie za słodki (bo lubimy słodkie niezbyt słodkie), baaardzo wciągający, choć za dużo się go nie zje, jest bowiem baaardzo syty. Jeden kawałeczek i największe łasuchy(...)czasowi. Ja piekłam w tortownicy 25cm. Wydłużyłam troszkę czas pieczenia, myślę, że kolejne 5-10 minut byłyby jeszcze wskazane (chyba to różnice piekarników, lub po prostu zamiana czekolady na kremówkę, która jest jednak rzadsza, ale po mocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję). Składniki: Spód: - 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą - 175g masła orzechowego - 1-2 łyżki stopionego masła
Smaczne Zdrowemąki pszennej 4 łyżki ciemnego kakao 40 g mąki ziemnaczanej lub innej skrobi 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 – 3 łyżki alkoholu Polewa(...)tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao) 5 łyżek śmietany kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 1 słoik gładkiego dżemu( u mnie morelowy) Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółek. Białka ubijamy na sztywno z sola, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet
Mia Cucina Sofietawersja mini Jogurtowego "Sernika" z Jagodami , z malutką modyfikacją. Nie smarowałam wierzchy mascarpone z jagodami, tylko zrobiłam krem z kremówką i serkiem, żeby nie było za słodko i ciężko postawiłam na listki. Efekt - to naprawdę jest PYCHA! Użyłam małej tortownicy 18 cm średnicy i resztek owoców jakie pozostały mi w lodówce. Składniki: 375 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii 65 g cukru pudru 12 g żelatyny 100 g śmietanki kremówki, schłodzonej garstka jagód garstka malin Wykonanie: W dużej misce zmiksować jogurt z wanilią i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie dodać do niej 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Masę
Blondynka Gotujedawna chodził za mną sernik i w końcu pozwoliłam sobie na chwilkę przyjemności :) Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektowac wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotowac spód z herbatników, miodu i masła. A oto przepis Blacha o średnicy(...)pokruszonych herbatników 70 g masła 3 łyżki płynnego miodu Nadzienie: 800 g półtłustego dwukrotnie zmielonego sera 200 g cukru 3 jajka 3 łyżki mąki 200 ml kremówki Składniki na spód zagniatamy. Wykładamy pokrytą formę papierem do pieczenia. Twaróg miksujemy z cukrem , jajkami, mąką i kremówką. Masę przelewamy do formy . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
Słodkości i nie tylkopieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę. Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą(...)minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Wskazówka / źródło " Gotuj krok po kroku " Aksamitna polewa: Czekoladę można rozpuścić z dodatkiem śmietany kremówki 30 %. Na każde 100 g ciemnej czekolady używamy
Słodkości i nie tylkozmieniać, aby jak najbardziej zbliżyć się od ideału, nie mogłam się jednak opanować i zmniejszyłam ilość cukru w cieście i w kremie. Efekt, mój mąż zachwycony, on lubi ciasta z kremem, dla mnie ciasto odrobinkę za suche, chyba następnym razem dam więcej marchewki. Składniki na tortownicę 20 cm: 2/3 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody(...)trzech turach. Pierwszy blat ciasta położyć na paterę czy talerz, rozsmarować połową kremu, wyłożyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu. Udekorować orzechami, posypać cynamonem. Smacznego! Ciasto marchewkowe z kremem serowym Ciasto marchewkowe z kremem serowym Ciasto marchewkowe z kremem serowym Ciasto marchewkowe z kremem serowym listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2/3 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku
moj przepis nalecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g drobnego cukru trzcinowego(...)czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według za mało słodki oczywiście możecie dodać więcej Nutelli. Wierzch ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, następnie dekorujemy ciasto kremem
Mania Gotowaniaciepło. Nawet można było posiedzieć trochę na balkonie. W słońcu było całkiem przyjemnie. Po południu przypomniał o mi się, że muszę upiec ciasto na niedzielę . Zamarzyło mi się ciasto z kremem. Proste, wilgotne ciasto z kremem maślano serowym i orzechową kruszonką. Ciasto z kremem do złudzenia przypomina ciasto marchewkowe . Ale to jest ciasto bananowe z dodatkiem ananasa. Doszłam do wniosku(...)Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy orzechy ostygną grubo pokrój. W miseczce zmiksuj masło z cukrem pudrem, po czym dodaj twarożek. Pamiętaj, że masło i twarożek muszą mieć temperaturę pokojową. Posmaruj ciasto kremem i posyp orzechową kruszonką. Pokrój na kawałki. The post Ciasto z kremem na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDwukolorowe ciasto z kremem i owocami to ciasto bardzo proste, łatwe i szybkie do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy. Przepis na ten biszkopt jest uniwersalny, to taka baza do przygotowania różnych biszkoptowych wypieków, wykorzystuję go do przygotowywania ciasta z owocami i tort ów, z tego przepisu przygotowałam też biszkopt z owocami , roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową(...)sknocić! Ciasto biszkoptowe można przekroić na pół, między jasny i ciemny blat włożyć śmietankową masę, ja postanowiłam masę ułożyć na wierzchu i obłożyć ciasto owocami. Przepis na dwukolorowe ciasto z kremem i owocami, na tortownicę 25 cm: Składniki na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielić żółtka od białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto marzyło mi się od dawna. Pełne gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku(...)pieczenia Krem: 250 g śmietanki 24% 100 g masła 250 g porzeczek pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja
sama złodyczCiasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj , dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada. Składniki na roladę: 3 jajka(...)mąki orkiszowej tortowej 20 g mączki ziemniaczanej 20 g ciemnego kakao 110 cukru/ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru/ksylitolu 1 łyżka alkoholu 1 łyżka domowej esencji waniliowej Polewa czekoladowa: 80 g ciemnej czekolady 40 ml śmietany kremówki Przygotowanie: jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, powinny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto cappuccino Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Pianka cappuccino: 500 ml śmietanki kremówki 36% 8 łyżek cappuccino 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki żelatyny Pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 3 łyżeczki kawy rozpuszczone(...)przygotować dzień wcześniej, wtedy dużo lepiej się go kroi. Zimny dzielimy na pół. 4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cappuccino. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Żelatynę do pianki śmietankowej również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około
PatiGotujezupełnie niepotrzebnie - smakował dokładnie tak jak powinien. To jak - skusicie się...? Noworoczny mus cytrynowy z bitą śmietaną Składniki: (na miskę o pojemności 3 l) 8 jajek 500 ml śmietany kremówki (38%) 160 g cukru sok z 5 cytryn 10 listków żelatyny dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki (38%) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę(...)Dodać sok z cytryny, dokładnie zmiksować. Kremówkę ubić na pół-sztywno. Białka ubić na sztywno. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić. Powoli wlewać do żółtek, cały czas miksując. Następnie partiami dodać śmietanę, a na końcu białka, delikatnie mieszając łyżką. Mus przełożyć do miski lub szklanek, schłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny. Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na mus. Smacznego! Zgodnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z malinami i musem malinowo-bzowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) masa serowa: 600 g twarogu zmielonego 3-krotnie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) 5 jajek 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 225 g malin mus malinowo-bzowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml syropu malinowo-bzowego(...)listki żelatyny dodatkowo: kilka świeżych malin liofilizowane maliny kilka bezików kwiaty czarnego bzu Twaróg, mascarpone, kremówkę, żółtka, cukier, wanilię i mąkę zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzięki czemu są bardzo smaczne. Jeżeli chcemy, aby były bardziej kremowe warto przełożyć je do maszynki do lodów. 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki likieru kawowego Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady. Połączyć uzyskując(...)postawić na ogniu. Podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie gorąca, oblepiająca łyżkę, ale nie można jej zagotować. Odstawić, aż całkiem wystygnie, ale czasami trzeba ją przemieszać. Pozostałą schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladową masę, dodając alkohol. Przełożyć do naczynia i zamrozić. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne przygotowanie słodkości – Desery na zimno ♥ Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/2017/07/sorbet-truskawkowy.html
https:KKuchniaMniamlody przygotowane na bazie domowej konfitury z płatków dzikiej róży. Smak i zapach jest bardzo intensywny, więc szczególnie polecam tym, którzy kochają róże ;) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 3 łyżki konfitury z płatków róży (użyłam domowej) 2 łyżki cukru barwnik czerwień świąteczna Mleko i pół szklanki kremówki zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i konfiturą(...)rondelka, wstawić na mały ogień i podgrzewać stale mieszając. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Kiedy masa nieco zgęstnieje odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę (1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w zimną masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody i desery
https:KKuchniaMniamfracuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée , na którą przepis podam niebawem. To, co czyni ją wyjątkową to wysoka zawartość tłuszczu, ok. 30-40%, czyli porównywalnie wysoka z naszą kremówką. Dzięki temu śmietana się nie warzy. Crème fraîche zbliżona jest smakiem do klasycznej kwaśnej osiemnastki, różni się jedynie gęstością i bogatszym smakiem. Mimo swoich niezaprzeczalnych walorów(...)jest niestety trudno dostępna w Polsce, ale na szczęście nietrudno ją zrobić w warunkach domowych. Wystarczy zakwasić klasyczną kremówkę i odstawić na 1 dzień w ciepłe miejsce, aby kultury bakterii zdążyły ją zagęścić. * SKŁADNIKI 1 szklanka śmietany kremówki 36% (250 ml) 2 łyżki maślanki (30 ml) * PRZYGOTOWANIE Śmietanę kremówkę przelej do wyparzonego uprzednio słoika i wymieszaj z maślanką. Słoik
Food Squarenajmniejszych kawałków owoców i bez potrzeby użycia maszynki do lodów. 200 g jagód leśnych 3 łyżki cukru z ziarenkami wanilii 1/2 szklanki cukru białego 5 żółtek 400 g śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone Jagody wsypać do garnka i zasypać połową białego cukru. Podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Często mieszając, rozgnieść owoce, przełożyć na sitko i przetrzeć. Kremówkę zagotować(...)Żółtka utrzeć do białości razem z pozostałym cukrem i stale ucierając wlewać cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie należy gotować. Mieszankę przelać przez sito. Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć razem z musem jagodowym. Wlewać porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i wszystko razem połączyć. Wlać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia
https:KKuchniaMniamgodzina pieczenia Ilośc porcji: malutka blacha (około 6) Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Ulubione owoce: truskawki, jagody, borówki, czereśnie, maliny Białka umieszczamy w misce miksera i ubijamy. Pod koniec ubijania, kiedy nam się wydaje, że masa już ma stałą formę dodajemy stopniowo cukier wsypując(...)delikatnie formujemy bezy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 140 stopni na jedną godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy drzwiczki otwarte. W między czasie ubijamy śmietanę kremówkę (bez dodatku cukru!). Na ostygnięty blat nakładamy kremówkę oraz owoce*, układamy następny blat, ponownie śmietana i owoce. Robimy tak do skończenia składników. Uważamy by kolejne warstwy były w miarę płaskie
Kolizje Smakówłyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny(...)zdejmujemy papier i przekładamy z powrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem. Masa biała : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami dodajemy ser, a następnie ubitą kremówkę. Dosypujemy cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy nad kąpielą wodną
My simple kitchenrabarbaru i delikatną nutką cynamonu. Lekko kwaskowate, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zamarzają na kamień. 250 g rabarbaru 50 g masła 3/4 szklanki cukru szczypta cynamonu 1 szklanki kremówki 1 łyżka spirytusu Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem. W momencie kiedy zacznie lekko brązowieć dodać rabarbar pokrojony w około 1 cm kawałki. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie(...)będzie miękki i zacznie się rozpadać. Przyprawić cynamonem i wlać 1/2 szklanki kremówki. Chwilę podusić, ale tak aby część kawałków rabarbaru się zachowała. Po całkowitym wystudzeniu dodać alkohol. Pozostałą kremówkę, dobrze schłodzoną, ubić i wmieszać do zimnego rabarbaru. Masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody
https:KKuchniaMniammąki orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita śmietana: 250 ml kremówki 50 g cukru pudru ziarenka z ½ laski wanilii Dodatkowo: orzechy pekan do przybrania cynamon do posypania Nadzienie: 2-3 bataty (ok. 1 kg) 2 całe jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego(...)śmietany kremówki 100 g masła ziarenka z 1 laski wanilii skórka z 1 pomarańczy 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie
Food Squarelodach zostały. Semifreddo bowiem to rodzaj włoskich lodów; idealne dla tych, którzy nie mają maszynki (albo nie mają na nią miejsca w zamrażarce). Osobno ubija się żółtka, białka i kremówkę, a potem wszystko delikatnie łączy, dorzucając ulubione dodatki. Tym razem przepis znalazłam w duńskiej gazetce Hjemmets bedste mad , nr 4/2016, i postanowiłam przygotować go na przekór paskudnej pogodzie za oknami(...)Składniki: (na formę silikonową do babki z kominem o pojemności 2,5 l) 3 białka 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii 500 ml śmietany kremówki (38%) orzechy w pomarańczowym karmelu: 200 g orzechów laskowych 100 g cukru 100 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1/6 łyżeczki soli dodatkowo: 4 czerwone
Pożeraczka, czyli raz adobrzemielonych migdałów 1,2 łyżeczki cynamonu 35 g cukru 40 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli masa serowa: 400 g serka kremowego 250 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 150 g słodzonego mleka skondensowanego 2 listki żelatyny 2 łyżki zielonej herbaty matcha (proszek) dodatkowo: maliny płatki migdałowe herbata matcha (proszek) Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, cynamonem i solą(...)następnie zagnieść. Wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec w 170 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać kremówką posiekaną czekoladą, wymieszać do jej rozpuszczenia. W pozostałej kremówce rozpuścić herbatę. Serek zmiksować z mlekiem, dodać czekoladę i herbatę. Zmiksować tylko do połączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWalentynki w tym roku. Podoba się Wam...? Jogurtowa panna cotta z galaretką z granatu Składniki: (na 6 porcji) galaretka: 1 granat 1 listek żelatyny panna cotta: 250 ml śmietany kremówki (38%) 1 laska wanilii 50 g cukru 5 listków żelatyny 250 ml jogurtu naturalnego Wyłuskać pestki granatu. Zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Sok podgrzać; zdjąć(...)palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Przelać do foremek, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka. Laskę i ziarenka dodać do kremówki, zagotować. Odstawić na 30-60 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do kremówki dodać cukier, zagotować. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć garnuszek z palnika, wyjąć laskę wanilii i dodać odciśniętą
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 8 sztuk daktyli pokrojonych na małe kawałki kilka drobno posiekanych orzechów Krem: 250 g mascarpone 0,5 l kremówki 30 -36 % 200 g kajmaku 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szklanki pokrojonych daktyli + opcjonalnie granat na wierzch Przygotowanie: Białka wlewamy do miski i ubijamy(...)papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem 140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem dodawać mascarpone
Lili w kuchnimąki pszennej 45 g cukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki 1 gałązka rozmarynu 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 85 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g moreli Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i rozmarynem. Dodać masło(...)następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. W tym czasie zagotować kremówkę z rozmarynem. Zdjąć z palnika, ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy niż średnica tortownicy. Wyłożyć nim formę, formując dość wysokie brzegi. Gęsto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodowej. Lody są z kawałkami owoców, które są bardzo miękkie i nie są wyczuwalne kryształki lodu. SKŁADNIKI: 1 szklanka jagód 1 łyżka cukru 100 g czekolady białej 1 szklanka kremówki 30% Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby(...)rozgnieść owoców. Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Do czekoladowej mieszanki dodać jagody i delikatnie wymieszać. Pół szklanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną mieszankę jagodową. Taką masę przełożyć do foremek na lody z patyczkami. Wstawić do zamrażalnika. Smacznego :) Kategoria: DLA DZIECI , Lody i desery lodowe , SŁODKO
https:KKuchniaMniamprzeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 szklanka kremówki 30% 2 łyżki kwiatów lawendy (4g suszonej) 2 żółtka 2 łyżki cukru Mleko zagęszczone i pół szklanki kremówki wlać do garnuszka. Wsypać kwiatki lawendy i zagotować. Odstawić do wystudzenia na parę(...)mleczną. Przelać z powrotem do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać. Masa nieco zgęstnieje. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę (1/2 szkl) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) RADA: Wszystkie maszynki do lodów działają na podobnych zasadach
https:KKuchniaMniamgryczanej 80 g zimnego masła masa z nutellą: 300 g serka kremowego 115 g nutelli 45 g cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (38%) masa z masłem orzechowym: 300 g serka kremowego 115 g masła orzechowego gładkiego 125 g cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 200 ml śmietany kremówki dodatkowo(...)pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Spód podpiec w 200 st. C. przez 12-15 minut. Ostudzić. Masa z nutellą: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić. Serek zmiksować z nutellą i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaleśników) 500 ml mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 50 ml oleju nadzienie: 300 g twarogu, raz zmielonego 100 ml śmietany kremówki 20 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 100 g rodzynek 200 ml mocnej, gorącej herbaty sos: 3 żółtka 400 ml śmietany kremówki (38%) 45 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać (nie gotować!), aż nieco zgęstnieje. Zdjąć z palnika
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polowa cukru waniliowego łyżka kakao Masa serowa: 200 g gorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie(...)Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy do momentu całkowitego wystudzenia jednak do momentu aż czekolada nadal będzie płynna. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone stopniowo dodając czekoladę
Słodka Stronatalerzyk;) Źródło inspiracji Mirania's Sweets . Polecam bardzo;) Składniki: Masa śmietankowa: 250 gram serka mascarpone 150 gram serka śmietankowego (użyłam Almette) 150 gram cukru pudru żółtko 250 ml śmietany kremówki 36% łyżka cukru waniliowego Wykonanie: Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z żółtkiem na jasną masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksując.Kremówkę ubić na sztywno(...)stopniowo dodawać ją do masy serkowej, delikatnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną folią spożywczą blaszkę, zamrozić. Masa czekoladowa: 250 ml śmietany kremówki 250 gram serka mascarpone 150 gram serka śmietankowego żółtko 100 gram gorzkiej czekolady 200 gram cukru pudru Wykonanie: Cukier puder utrzeć utrzeć z żółtkiem na jasną puszystą masę. Kolejno stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle
Krakowskie smaki AniTotalna rozpusta dla zmysłów:-P Przepyszny krem prosto z gorącej Brazylii - na bazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację(...)truskawek doskonale równoważy słodycz kremu. W sezonie mus zróbcie ze świeżych truskawek, poza nim - z mrożonych. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY ( na 4 porcje):250 g śmietany kremówki 36 % (bardzo dobrze schłodzonej)2 mleczne czekolady (lub gorzkie min. 70 % kakao)3 łyżeczki ciemnego kakao (tylko jeśli użyjesz mlecznej czekolady)3 żółtka3 białka2 łyżeczki brandySKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY
Słodko-Słony Świat Ilonymożna je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:pół szklanki mleka (125 ml)2 czubate łyżki żelatyny200 g śmietanki kremówki 30%200 ml mleka skondensowanego150 g poziomek150 g jagódok. 100 g biszkoptówok. 100 ml kremówkidodatkowe poziomki i jagody na dekoracje (opcjonalnie) Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania(...)tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce. Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce na wierzch ptasiego mleczka.Moje posty
Słodka StronaSernik z musem żurawinowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:160 g ciasteczek oreo z nadzieniem30 g masłamasa serowa:300 g serka kremowego200 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)165 g cukru3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 łyżki mąki pszennejmus żurawinowy:300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)110 g cukrusok z 1/2 cytryny3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody300(...)śmietany kremówki (38%)Ciasteczka razem z nadzieniem dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść na spodzie ciasteczka. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Oba serki, kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników.Przełożyć na schłodzony spód.Piec w 150 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomachałam, i poszłam na tramwaj, cały czas czując w ustach posmak rumu.Moje bajaderki zrobiłam bez przepisu - ot, wrzucałam to, co akurat mi pasowało. Są więc rodzynki, orzechy, czekolada z kremówką jako spoiwo, rum z nutą wanilii i pomarańczy wzbogacają smak i sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam(...)suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć.Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.Ciasto pokruszyć, dodać rodzynki, orzechy, rum i ekstrakty. WYmieszać. Wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmakować (i miałam rację). Od siebie dodałam miód - chciałam, żeby lepiej się skleiła i tworzyła grudki, zamiast pojedynczych płatków.Masa serowa to czysta improwizacja. Twaróg, reszta kremówki, trochę cukru, wanilia i Cointreau do smaku. Jajko można pominąć - ja chciałam, żeby serek nabrał puszystości. W lodówce miałam resztkę rabarbaru, w pokoju w misce na owoce samotnie(...)smażyć jeszcze chwilę. Dodać kawałki pomarańczy, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić.Masa:Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem i Cointreau na puszystą masę. W osobnych miskach ubić kremówkę i białko na sztywno. Najpierw wmieszać kremówkę do masy sernikowej, następnie - delikatnie - białko.Na dni szklanek wysypać po garści kruszonki, na to wyłożyć po 3 łyżki masy serowej. Na to rónomiernie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinaczej, doszłam do wniosku, że musi być jakiś lepszy sposób. I jest! Semifreddo. Odkryłam je, kiedy miałam przerwę w blogowaniu. Wszystkie składniki nadające puszystości, czyli żółtka, białka i kremówkę, ubija się na sztywno, a potem delikatnie razem miesza, dodając ulubione smaki. Dzięki temu masa jest puszysta, kiedy wkładamy ją do zamrażarki, i taka też zamarza. Lody są puszyste, gładkie(...)albo wlać więcej mleka kokosowego - zróbcie tak, żeby Wam smakowało. Te proporcje, według mnie, są jak najbardziej zjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki:(na keskówkę 29x10 cm)masa:500 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka kokosowego3 jajka100 g cukru30 g wiórek kokosowych1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżka białego rumudodatkowo:300 g czereśniCzereśnie wypestkować, pokroić na ćwiartki.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło (zjedliśmy ją w poprzedni weekend), cebulowe bułeczki jednak deseru nie przypominają. Problem tkwił w fakcie, że do sklepu to mi się iść nie chciało... Przypomniałam sobie o kremówce kryjącej się w zakamarkach lodówki. Niemal zdecydowana zrobić pannę cottę, wyciągnęłam z lodówki, co potrzebne. I w tym momencie Wiera mnie natchnęła, wspominając kaszkę manną... O tak, to jest(...)się tak bardzo nie chciało kombinować... Zazwyczaj kaszkę gotowałam na mleku, czasem dodawałam kakao czy inne dodatki, ale nie wpadłam na to, żeby część mleka zastąpić kremówką... Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę - kaszka wyszła gęsta i cudownie kremowa. Dodatek cukru muscovado nadał jej karmelowego koloru i smaku, poza tym wyczuwałam w niej lekki posmak jakby orzechów... Pyszna!Dwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkie śniadania to bardzo dobry pomysł, i możemy jadać takie częściej.Tosty francuskie z chałki z owocamiSkładniki:(na 4 porcje)8 kromek chałki grubości 1 cm4 jajka200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego4 łyżki cukrudodatkowo:1/2 ananasa500 g truskawek1 łyżka cukru100 g serka kremowego50 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowegomasło do smażeniaTruskawki pozbawić szypułek, pokroić(...)ćwiartki. Ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z truskawkami i cukrem.Serek utrzeć z kremówką i cukrem waniliowym na puszystą masę.Jajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym. Namoczyć każdą kromkę z obu stron w masie jajecznej.Smażyć na maśle na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z owocami i serkiem.Smacznego!Cztery porcje z tego przepisu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniej zajrzyjcie!Dyniowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 22 cm)spód:115 g ciastek digestive55 g masła1/2 łyżeczki cynamonumasa serowa:400 g serka kremowego250 ml śmietany kremówki (38%)500 g puree z dyni370 g mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych goździków150 g płynnego miodu20 listków żelatynydodatkowo:100 ml śmietany kremówki(...)Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Przestudzić.Pozostałe składniki: serek, kremówkę, puree, mleko skondensowane, miód i przyprawy dokładnie razem zmiksować. Dodać kilka łyżek masy do żelatyny, wymieszać, przelać całość do miski z serem. Dokładnie zmiksować, przelać do tortownicy. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimą. Teraz czas zacząć myśleć o Wielkanocy, babkach, mazurkach i sernikach...Piernikowe tosty francuskie z karmelizowaną gruszkąSkładniki:(na 2-6 porcji)6 kromek czerstwej chałki3 jajka100 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy do piernikakarmelizowane gruszki:3 gruszki4 łyżki cukru100 ml śmietany kremówki (38%)1/2 łyżeczki przyprawy do piernikadodatkowo:2 łyżki masłaJajka roztrzepać, wymieszać(...)kremówką, cukrem, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Chałkę maczać w masie jajecznej z obu stron tak, żeby dobrze nasiąknęła. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle z obu stron na złoty kolor.Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w szesnastki. Na gorącej patelni rozpuścić cukier, dodać kremówkę i przyprawę do piernika. Gdy masa nabierze karmelowej barwy, dodać gruszki, smażyć kilka minut.Na
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto kruche:250 g mąki pszennej100 g cukru1/4 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkododatkowo:1 jajko2 łyżki mleka10 g cukrumasa serowa:400 g serka kremowego50 g cukru200 ml śmietany kremówki (38%)1 opakowanie galaretki malinowej200 ml wrzątku200 g świeżych malinwierzch:200 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarpone50 g świeżych malinMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą(...)wrzątku, ostudzić.Serek zmiksować, powoli wlewać całkowicie ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić na 5 minut do lodówki (uważać, bo szybko się ścina).Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać maliny.Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 30 minut.Ubić pozostałą kremówkę z mascarpone, wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenimi zrobić. Jak z nieba spadł mi przepis Bereniki - od razu wiedziałam, że to cudo podbije nasze kubki smakowe.Nieco zmieniłam proporcje: nie dałam serka, za to więcej kremówki; zmieniłam też nieco sposób przygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana(...)połowy dodać kakao, dokładnie wymieszać.ubić 180 ml śmietany. Połowę wmieszać do masy z kakao, przełożyć do szklanek, wstawić do lodówki na 30 minut.Do pozostałej masy kawowej dodać pozostałą kremówkę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę kakaową, schłodzić w lodówce 2-3 godziny.Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na wierzch i udekorować truskawkami.Smacznego!Ciekawostką przyrodniczą (ja mawia Tatuś) jest moja Babcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:100 g ciastek digestive1 łyżka kakao40 g masłamasa serowa z jeżynami:300 g jeżyn200 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)100 g cukru5 listków żelatynymasa serowa z białą czekoladą:200 g serka kremowego150 ml śmietany kremówki (38%)150 g białej czekolady2 listki żelatynywierzch:400 g jeżynsok z 1/2 cytryny100(...)cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcisnąć, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić.Serek zmiksować, dodać jeżynowy mus, połączyć. Kremówkę ubić, wymieszać delikatnie łyżką z masą owocową.Przełożyć na spód, schłodzić w lodówce 30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, zmiksować z serkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom. Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła do dekoracji wiśnie (16 sztuk) wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki(...)Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz on stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy. W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady. Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich kremów. Odkładamy 5 łyżek kremówki do masy czekoladowej. Następnie dodajemy do śmietany mascarpone, ubijamy parę sekund
Przysmaki Karolki