Ziemniak - niby takie zwyczajne warzywko, a można z niego wyczarować wielce smaczne i aromatyczne danie. Farsz do ziemniaków przygotowałam z filetu indyka z dodatkiem kremówki oraz orzeźwiającej kolendry. Indyk świetnie komponuje się także z innymi ziołami, więc jeśli nie masz kolendry, użyj innego, świeżego zioła. Jeżeli wolisz, aby farsz był mniej zbity, dodaj(...)niego nieco więcej kremówki. Nie przesadź z solą - indyk jest bardzo delikatnym mięsem i bardzo łatwo go przesolić. Obrany, gorący ziemniak, polany masłem smakuje wybornie! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 16 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 5 Farsz z filetu indyka - ilość na 10 ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki 440 dag filetu
Szybko Szybkowarprze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki.MusCzekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem i miodem oraz łyżką kremówki i żółtkami wkładam do miski którą ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczam wszystie składniki w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło(...)której dodaję kakao - miksuję aby powstało masło kakaowe. Ubijam śmietanę. Do masła dodaję ciepłą masę czekoladową oraz szczyptę soli i ponownie miksuję do połączenia składników. Następnie dodaje ubitą kremówki i delikatnie mieszam.Keksówkę wykładam folią spożywczą. Na spód wylewam 1/3 masy czekoladowej. Na nią wykładam jeden z wyciętych prostokątów biszkoptowych, na który wylewam ponownie 1/3 masy czekoladowej. Znowu kładę
Magiczna kuchnia Dariipołamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Z piekarnika wyjmujemy bezę i orzechy, odstawiając do ostygnięcia. Po tym czasie, bezę przekładamy na półmisek.Kremówkę ubijamy z przesianym cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ważne jest, aby kremówka była ubita ale nie całkowicie sztywna. Orzechy zwijamy w ściereczkę i miażdżymy je. Połową orzechów posypujemy bezę(...)polewamy niezgrabie połową ubitej śmietanki i połową sosu czekoladowego. Na wierzchy układamy równo większość gruszek, następnie polewamy ponownie kremówką i czekoladą, posypujemy orzechami, zdobimy puste miejsca resztą gruszek, skórką pomarańczową i świeżą żurawiną.Podajemy natychmiast. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasę serową.Masa serowa:900 g sera półtłustego, ja użyłam z wiaderka Wieluń (nie jest wodnisty jak inne sery)3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków4 duże jajka1/2 szklanki kremówki 36% (125 ml)2 łyżki mąki ziemniaczanej250 g chałwy sezamowej waniliowej (ja użyłam greckiej) pokruszonej na grubsze kawałki2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowegoWszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.Ser miksowałam z cukrem(...)czasu, aż cukier przestał zgrzytać. Potem dodawałam po jednym jajku nadal miksując, w następnej kolejności była kremówka, mąka ziemniaczana i ekstrakt waniliowy. Miksowałam krótko i szybko, tylko do połączenia się składników, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na samym końcu dodałam pokruszoną chałwę i wmieszałam ją w masę łyżką. Masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy i piekłam w piekarniku
Blondynka Gotujenaturalnym smaku. Czas przygotowania: 15minut + schładzanie w lodówce na nocSkładniki:1,5 tabliczki czekolady deserowej bądź gorzkiej 100gr1 tabliczka czekolady białej 100grŁyżka miodu3 łyżki oleju kokosowegoŚmietana kremówka 30% tł. 330mlPrzygotowanie:1/ Łamiemy na kostki do osobnych miseczek czekoladę gorzką i białą, podgrzewamy na kuchence kremówkę2/ Gdy kremówka zacznie wrzeć wrzucamy czekoladę gorzką i na małym gazie chwilę gotujemy(...)cały czas mieszając3/ Ściągamy z kuchenki czekoladę gorzką z kremówką i dodajemy czekoladę białą aż do rozpuszczenia następnie dodajemy olej kokosowy i miód.4/ Przelewamy do słoików, a po ostygnięciu wkładamy do lodówki na noc.5/ Wyjmujemy z lodówki i smarujemy! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnawaniliowe!Takie domowe smakują obłędnie … a do tego mamy pewność z czego zostały przygotowane!Łatwe … szybkie … i niesamowicie smaczne!Polecam!Najlepsze lody waniliowe!SKŁADNIKI :* śmietana kremówka 36% – 300 ml* jajko – 2 szt* drobny cukier – 100 g* woda – 1 łyżka* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Skorupki jajek musimy ( koniecznie! ) sparzyć wcześniej wrzątkiem.Przygotowujemy(...)naczynia / miski / garnki.Do jednego wlewamy kremówkę , do drugiego białka , do trzeciego żółtka.Żółtka miksujemy z połową cukru i 1 łyżką przegotowanej wody – masa musi być biała i puszysta.Biała ubijamy na sztywno , dodając pod koniec resztę cukru – mieszamy.Kremówkę również ubijamy na sztywno.Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Dodajemy ubitą kremówkę łyżka
Ostra na Słodkomąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.Panna cotta:400 ml śmietany kremówki 30-36%1 laska wanilii2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyKremówkę przelać do rondelka. Laskę wanilii przeciąć na pół i wybrać ziarenka. Wrzucić wszystko do kremówki. Zagotować. Dodać cukier puder(...)osobnym naczyniu zalać żelatynę odrobiną zimnej wody by napęczniała. Następnie wlać do niej kilka łyżek gorącej śmietanki i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlać do garnka z kremówką, wymieszać. Garnek wstawić do zimnej wody by schłodzić śmietankę. Następnie wstawić do lodówki na jakiś czas. Gdy panna cotta zacznie tężeć, wylać ją na kruchy spód i wstawić z powrotem
Food Squareupieczeniu nie polecam wyciągać ciasta z blaszki, lepiej to zrobić jak już skończymy wszystko, gdyż ciasto jest bardzo kruche, ale to cały urok tego mazurka.POLEWA KAWOWA:125 ml śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego30 g masła200 g białej czekoladyDODATKOWO:50 g czekolady mlecznej lub gorzkiejWiśnie z Rumem ETERNOalbo 2 pomarańcze i 3 łyżki cukru, plus ewentualnie(...)kiwiPolewa kawowa:Do rondelka wlałam kremówkę, wsypałam kawę i kardamon, podgrzewając mieszałam sobie co jakiś czas. Jak kawa się rozpuściła i kremówka była gorąca, rondelek zestawiłam z ognia, włożyłam masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę i energicznie mieszałam do czasu rozpuszczenia składników. Wszystko rozpuściło się ładnie i utworzyło gładką masę. Jeśli komuś masa się rozwarstwi (mnie się
Blondynka Gotujecukru)- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)Do przełożenia:ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej)Polewa czekoladowa- Ganache:- 150g gorzkiej czekolady- 180g śmietany kremówki 30%Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco)W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, dodawać po jednym żółtku i cały czas(...)podsmażyć kilka minut. Gorącymi smarujemy dolny blat ciasta, przykrywamy górną częścią, również smarujemy powidłami, można także posmarować boki piernika. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Polewa: W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę Po kilku minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Można również czekoladę pokruszyć i wrzucić do rondelka z kremówką i całość podgrzać, tylko
Smaczne Zdrowetemperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. - 1,5 - 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki - 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej - 2 - 3 łyżki cukru - łyżeczka cukru wanilowego - łyżka żelatyny** Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody np w szklance i poczekać aż napęcznieje. Wstawić szklankę do gorącej wody(...)chwilkę nam się rozpuści. Lub na chwilkę do mikrofali, dosłownie kilka sek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i rozpuszczoną żelatynę. Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym. Mega boski sos karmelowy - 125 g cukru można użyć brązowego- 2 łyżki wody
Malinowe PocałunkiPrawidłowo powinno użyć się specjalnego palnika do roztopienia brązowego cukru w chrupiącą, karmelową skorupkę... ale można do tego celu użyć piekarnika lub mikrofalówki z funkcją grilla :) Składniki: 100 ml kremówki 2 żółtka 1 laska wanilii 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru brązowego P rzygotowanie: Kremówkę przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z ziarenkami laski wanilii. Kremówka musi(...)się zagotować. Następnie odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na białą, ale nie puszystą masę. Ostudzoną kremówkę przelewamy do utartych żółtek i mieszamy. Przelewamy do kokilek i zapiekamy ok. 45 min w 180 stopniach. Schładzamy w lodówce creme brulee. Następnie posypujemy cukrem brązowym i włączamy funkcję grill w piekarniku lub mikrofali i grillujemy do rozpuszczenia się
Aga w kuchnimożna znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity, lodowce i ziemne napoje. Składniki: 50 g mlecznej czekolady, 250 ml mleka, 70 ml kremówki, 70 ml wody, do ozdoby: 50 ml kremówki, kuleczki cukrowe. Przygotowanie: Czekoladę łamiemy, zalewamy wodą i podgrzewamy w rondelku. Następnie dolewamy mleko i kremówkę, mieszamy. Jak wszystkie(...)składniki nam się połączą, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce. Zimną czekoladę przelewamy do szklanki. Kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na mrożoną czekoladę i posypujemy cukrowymi kuleczkami
Aga w kuchniszklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: Barwniki spożywcze w żelu o kolorach: czerwony, niebieski i żółty. 170 g śmietanki kremówki 30% Fix lub śnieżka do kremówki Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche umieszczamy w misce i dokładnie ze sobą mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie do składników suchych dodajemy(...)przy zebrze ). Ja zaczęłam od mocnego czerwonego, następnie dałam żółty, niebieski i na koniec różowy. Babeczki pieczemy w 180C przez 20 minut. Podajemy je bez dodatków lub z ubitą kremówką (170 ml kremówki 30% ubijamy z fixem) i kolorową posypką. insertCookd("e22edbc5f982cc23c3aa2003db52ad04
Emcia Pichcibudynie czekoladowe bez cukru * 6 łyżek cukru Przygotowanie : Mleko zagotować z cukrem, rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować. Masa cappuccino : * 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml * 2 łyżki żelatyny * pół kubka cappuccino z ilości 10 łyżeczek kawy * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Kremówki ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w ciepłej kawie, przestudzić(...)troszkę dolewać do ubijanej kremówki. Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady
Magiczne Życie MartyLubię makaron. Razem z dzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował. Składniki na 2 osoby: 8 cienkich i długich plasterków boczku 1/3 opakowania Fetticionne Czanieckie Makarony 150 ml śmietanki kremówki 30% 2 żółtka(...)włożyłam do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni i piekłam do momentu zezłocenia boczku. W czasie, w którym boczek siedział w piekarniku wzięłam się za makaron. W miseczce wymieszałam kremówkę z żółtkami, parmezanem, solą i pieprzem. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam na niej czosnek, do którego włożyłam ugotowany makaron, wlałam kremówkę
Blondynka Gotuje