ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:22/1378)

Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką 184

Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Składniki:Masa serowa:300 g zmielonego twarogu100 g mascarpone 1/4 szklanki brązowego cukru1/2 łyżeczki mąki pszennej1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejduże jajko50 ml śmietanki kremówki 30%50 g czekolady gorzkiejcukier waniliowyłyżka kakao50 g czekolady białej50 g czekolady mlecznej100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa:200 ml śmietanki kremówki2 łyżki likieru czekoladowego2(...)czekoladą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, pieczemy godzinę po czym wyłączamy piec i trzymamy jeszcze minimum 40 minut.Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy masę śmietanową.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy likier, cukier puder i kakao. Wykładamy na sernik. Całość dodatkowo możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi (ja starłam je za pomocą obieraczki do warzyw).Moje posty

Słodka Strona
Serniczki z Mlekiem Skondensowanym 183

pięknie prezentujące się desery być może zasilą menu niejednego przyjęcia lub kinderbalu.Serniczki z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:galaretka wiśniowa 300 ml mleka skondensowanego250 g sera dwukrotnie zmielonego200 ml śmietanki kremówki 30%100 ml mleka1 łyżka żelatyny250 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudrusyrop wiśniowy Serniczki z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, rozlewamy do pucharków i chłodzimy(...)miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy, a następnie wlewamy do sera z mlekiem skondensowanym. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do całości. Wykładamy na zastygniętą galaretkę.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i wlewamy syrop wiśniowy (ilość według uznania, lecz nie za dużo aby zbytnio nie rozrzedzić śmietany).Ubitą masę wykładamy na wierzch deserów. Możemy przyozdobić

Słodka Strona
Najlepsze Ciasto Świata 70659

wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące na myśl brownies. Natomiast góra ciasta  puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie żółtek, białej czekolady i kremówki - Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć.Najlepsze Ciasto Świata - Składniki:Spód:6 białek160 g cukru pudru180 g migdałów (zmielonych)40 g kakao100 g gorzkiej czekoladyMus:6 żółtek700(...)śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)100 g masła250 g białej czekoladyok. 100 g płatków migdałówNajlepsze Ciasto Świata - Sposób przygotowania:Tortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą na małych oczkach czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy

Słodka Strona
Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia 544

Jednym z większych atutów tego ciasto jest to, że nie trzeba go piec.  Polecam.Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki:Masa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%250 g masy kajmakowejfix do śmietanyMasa Budyniowa:500 ml mleka1/3 szklanki cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejżółtko125 g masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania(...)żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu.Masa Krówkowa:Śmietankę ubijamy pod koniec dodając partiami (po jednej łyżce) masę krówkową oraz fix.Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy  pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixem.Blaszkę 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie jej dno wykładamy herbatnikami. Kolejność warstw powinna być następująca: masa krówkowa, herbatniki

Słodka Strona
Czapki Mikołaja 241

radość na twarzy dzieci ogromna! Polecamy.Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 16Składniki:Duże opakowanie ciasteczek Oreo16 truskawek300ml śmietany kremówki1 łyżka serka mascarpone1 łyżka cukru pudruZimną śmietanę kremówkę miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem i mascarpone. Przy pomocy szprychy nakładamy kremówkę na środek ciasteczka, na to układamy truskawkę.Otaczamy ja przy podstawie bita śmietaną. Na samym czubku truskawki

Kolizje Smaków
Jedliście kiedyś kasztany? 178

kremowa, a smaku kasztanów nie zakłócają zbędne dodatki. Kurczak i pieczarki sprawiają, że jest jeszcze bardziej treściwa.Tak naprawdę gotując ją, musicie sami sprawdzić, jaka gęstość, proporcje bulionu i kremówki będą dla Was najodpowiedniejsze. Dla mnie te są idealne - krem jest gęsty, ale nie zapychająco-mdlący. A smak? Powala. Przynajmniej mnie.Już planujemy kolejne podejście - tym razem może mniej kasztanowe(...)swej kasztanowości, za to z jakimś oryginalnym twistem.Zupa krem z kasztanówSkładniki:(na 4 porcje)700 g kasztanów jadalnych1,5 litra bulionu warzywnego500 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzdodatkowo:400 g piersi z kurczaka400 g pieczareksólpieprzKasztany nakroić na krzyż, wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Odcedzić, przestudzić i obrać. Zalać bulionem, gotować, aż zmiękną. Zmiksować na gładką masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy sernik i krótka przerwa 191

cukru2 jajka60 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia40 g mielonych orzechów laskowychmasa serowa:800 g serka kremowego450 g puree z dyni350 g słodzonego mleka skondensowanego250 ml śmietany kremówki (38%)3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiskórka otarta z 1 pomarańczy5 jajekpolewa:90 g ciemnej czekolady (65%)100 ml śmietany kremówki (38%)Czekoladę z masłem(...)przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec przez 1,5-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówką. Przestudzoną masą polać sernik.Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!Na blogu będzie krótka - mniej więcej tygodniowa - przerwa. Przyjeżdża do mnie koleżanka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 187

kardamonemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)spód:125 g mąki pszennej50 g masła w temperaturze pokojowej50 g cukru pudru1/4 łyżeczki soli1 jajkomasa:250 ml śmietany kremówki (38%)1 czerwona papryczka chilli9 nasion kardamonu50 g cukru250 g ciemnej czekolady (60%)70 g masładodatkowo:złoty barwnik spożywczy w proszkuMąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać pokrojone(...)gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Chilli pokroić, nasiona kardamonu zmiażdżyć nożem. Umieścić w garnku razem z cukrem i kremówką, zagotować. Odstawić do całkowitego ostudzenia, na mniej więcej 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Spód  formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć w formie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na smutki - sernik. I Lana 191

wypróbować.Sernik cappuccino na orzechowym spodzieSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)spód:65 g ciastek digestive175 g orzechów laskowych50 g masłamasa serowa:1 kg twarogu 3krotnie zmielonego250 śmietany kremówki (38%)200 g cukru35 g budyniu waniliowego (proszek)5 jajek200 ml mocnej, ostudzonej kawydodatkowo:150 ml śmietany kremówki (38%)12 kawowych ziarenek z czekoladyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć(...)minut w 230 st. C. Następnie obniżyć temperaturę do 120 st. C. i piec 45-60 minut.Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.Kremówkę ubić, za pomocą szprycy wycisnąć wzorki na serniku. Udekorować ziarenkami.Smacznego!W radiu piosenka, w której jestem zakochana, odkąd usłyszałam ją po raz pierwszy. Lana Del Ray i jej Video

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe niebo - mus 306

pyszny mus czekoladowy. Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym(...)jakieś owoce... Cóż, może następnym razem.Kawowy mus czekoladowySkładniki:(na 4 porcje)125 g ciemnej czekolady (60%)50 ml mleka1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka miodu2 łyżki likieru kawowegoMleko zagotować, dodać kawę, wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno, dodać miód i likier, dokładnie połączyć. Dodawać śmietanę partiami do całkowicie ostudzonej czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leniwy wtorek, czyli okazja do świętowania 245

sprawa niezwykle prosta - gotujemy ryż na mleku z dowolnymi dodatkami, i już. Okazało się jednak, że mleka nie mam wystarczająco... W przypływie paniki i wizji przypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Śmietana bowiem nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji. Rewelacja! Musicie tego spróbować!W ramach urozmaicenia wystąpiły śliwki, które akurat zalegały w naszej(...)zielonej, owocowej misce. Wyszło pysznie.Waniliowy pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkamiSkładniki:(na 4 porcje)125 g ryżu750 ml mleka55 g cukru1 laska wanilii200 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:60 g cukru2 łyżki wodykawałek kory cynamonu długości 5 cm30 g masła4 śliwkiLaskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka. Całość włożyć do garnka, wlać mleko, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 202

całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego w lodówce, nieco zmieniłam recepturę(...)smak - śmietankowo-waniliowy z posmakiem rozmarynu. No i pięknie pachną! Nie kupicie tego w żadnym sklepie!Lody rozmarynowe z creme fraicheSkładniki:(na 0,5 l lodów)250 ml śmietany kremówki (38%)70 g cukru1 łyżka miodu1/2 laski wanilii2 gałązki rozmarynu300 g creme fraiche (18%)Kremówkę wlać do garnuszka, dodać cukier, miód, gałązki rozmarynu i przeciętą na pół laskę wanilii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspomnienie lata 217

pomyślała, że takie słowa wyjdą mi spod palców). Mnóstwo czekolady w cieście, i do tego ganache (które trochę mi się zważyło, ech). Zamiast polewy następnym razem ubiję kremówkę - ciasto będzie lżejsze, chyba nawet bardziej letnie. Z drugiej strony - teraz odkrywam w sobie ogromne zapotrzebowanie na czekoladę... Może dziś smakowałoby mi bardziej...?Brownie z czekoladowym ganache i jeżynamiSkładniki:(na formę(...)gorącej wody150 g ciemnej czekolady (70%)150 g masła300 g ciemnego brązowego cukru125 g mielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajkaganache:200 g ciemnej czekolady (70%)160 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:150 g jeżynKakao wsypać do szklanki, wlać gorącą wodę i mieszać aż do rozpuszczenia.Czekoladę i masło rozpuścić razem w kąpieli wodnej. NIeco przestudzić, dodać rozpuszczone kakao, cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Debiuty: woda różana 167

Cóż. Trzeba się było pozbierać, i przygotować coś innego. Chciałam creme brulee, ale nie wszystkie białka jeszcze udało mi się zużyć... Nie miałam serca dokładać kolejnych. Musiałam jednak zużyć kremówkę, która miała wieńczyć bezę...Sięgnęłam po najprostsze, samo nasuwające się rozwiązanie - panna cotta. Z figami, których miałam pod dostatkiem. I z czym jeszcze...? Zastanawiałam się nad odpowiednim dodatkiem, który(...)deser polecam - dla mniej/bardziej odważnych bez dodatku wody różanej - bo panna cotta i figi to naprawdę smakowite połączenie.Różana panna cotta z figamiSkładniki:(na 4 porcje)300 ml śmietany kremówki (38%)150 ml mleka50 g cukru1 łyżeczka wody różanejkilka kropli czerwonego barwnika spożywczego4 listki żelatynydodatkowo:4 figi10 g masła30 g cukru1/2 łyżeczki wody różanej50 ml wodyŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spacery w ciemnościach. I lody waniliowe 166

już więcej dzisiaj nie gmatwać, najprostszy przepis pod słońcem - na lody waniliowe. Przepis znalazłam w Kitchen Aid: the cookbook, i wykorzystałam właśnie ten ze względu na proporcje mleka i kremówki. Przy większej ilości mleka, lody są za mało kremowe i puszyste; przy większej ilości śmietany, zbyt tłuste. Te są idealne: mocno waniliowe, puszyste, kremowe, i rozpływające się w buzi. Czysta(...)też zupełnie innych, niecodziennych smaków... Ja z pewnością będę z nimi kombinowała.Lody wanilioweSkładniki:(na 1 l lodów)300 ml mleka1 laska wanilii4 żółtka100 g cukru300 ml śmietany kremówki (38%)Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, umieścić w garnuszku razem ze strąkiem i mlekiem. Zagotować, zdjąć z ognia, ostudzić.Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze