ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:26/1378)

Makowo- wiśniowa panienka 432

łączymy z kokosem oraz mielonymi migdałami. Porcjami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto rozlewamy do dwóch takich samych foremek wyłożonych papierem i pieczemy (osobno- chyba, że mamy dobry piekarnik) w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 20 minut. 3. Krem: Mleko łączymy wraz z sokami. Odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz żółtka(...)zrobiły się grudki. Ściagamy z ognia i dodajemy starte lub drobno posiekane masło. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do uzyskania gladkiego kremu. Dzielimy na dwie części i przekładamy: ciasto wiśniowe-krem-ciasto makowe-krem-ciasto makowe. 4. Polewa: W kąpieli wodnej podgrzewamy białą czekoladę wraz ze śmietanką i mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kokosem

Kuchnia w czekoladzie
Snickers wg Siostry Anastazji 487

przez 25-30 min. CIASTO ORZECHOWE Składniki: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy. Potem dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 25-30 min. KREM Składniki: 2 szkl. mleka(...)gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy

psgotujemy
Delicja 197

odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt można lekko naponczować ulubionym ponczem, następnie wyłożyć masę budyniową (trochę masy zostawić na wierzch ciasta), na krem budyniowy wyłożyć podziurawiony biszkopt, lekko docisnąć go do kremu. W otwory(...)poukładać przygotowane owoce i bakalie (ale nie do pełna:)) i otwory z owocami zalać tężejącą galaretką. Na galaretkę ułożyć kółka, które pozostały z wyciętych otworów. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową. Uwagi: 1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy

In my kitchen
Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem 473

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem kajmakowy z pistacjami:  100 g oczyszczonych, słonych pistacji +30 g pistacji do dekoracji ciasta 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny Solona polewa karmelowa:  Szklanka cukru  50 g zimnego masła Szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny  3/4 płaskiej łyżeczki soli Jak zrobić(...)studzimy.  Po wystudzeniu, odkrawamy wszelkie nierówności. Ciasto przekrawamy poziomo na dwa równe blaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem:   Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia.  Śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera do miękkiej piany. Napęczniałą żelatynę topimy. Ja użyłem mikrofalówki, można roztopić w rondelku. Do roztopionej żelatyny dodajemy 4-5 łyżek lekko ubitej kremówki. Tak przyszykowaną żelatynę

Kuchnia Łukasza
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 159

polędwiczki wieprzowe (1,5 kg) 50 g suszonych borowików 3-4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 400 ml bulionu 200 ml śmietanki kremówki 30% posiekany koperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback (2-3 na osobę) średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem(...)bulion i przez co najmniej godzinę moczymy w nim suszone grzyby. Po tym czasie rondelek wstawiamy na ogień i gotujemy grzyby przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę kremówkę. Mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Szalotki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż do zeszklenia, po czym dodajemy trzy wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy jeszcze

Poezja smaku
Tarta ze śliwkami 121

więcej do odpowiedniej gęstości ciasta) Składniki na nadzienie: 1 całe jajko i 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Tarta ze śliwkami – jak to zrobić? Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli(...)masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 20-30 min. można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód

Ciastkozercy
Prosty deser agrestowy 139

słodko-kwaśnych owoców to propozycja na idealny letni deser. Składniki (na 3 duże lub 4 małe porcje): 400g agrestu – u mnie odmiana czerwona 70g cukru 250ml śmietanki kremówki Do przybrania: ładne owoce agrestu kilka listków mięty   Umyty i pozbawiony ogonków agrest przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i włączamy na średnim ogniu. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając(...)agrest się rozpadnie. Ściągamy z ognia do całkowitego ostygnięcia.   Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno. Do kremówki dodajemy większość ostudzonego agrestu – kilka łyżek zostawiamy do udekorowania na wierzchu. Delikatnie mieszamy owoce ze śmietaną, ale nie do całkowitego zmieszania – dobrze jest jak w deserze mamy biało-kolorowe smugi. Na wierzch polewamy odrobiną owoców.   Wstawiamy deser

Smaczna Strona
Czekoladowe tarteletki z malinami 180

szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem(...)odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni W tym czasie kroimy czekoladę na małe kawałki i zagotowujemy śmietanę kremówkę. Pół szklanki malin miksujemy na mus w blenderze. Jeśli przeszkadzają Wam pestki mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ja swój po prostu dokładnie zmiksowałam. Pokrojoną na kawałki czekoladę wrzucamy do gorącej

Ciastkozercy
Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki (na 1 urodziny Natalii) 180

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno. (Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.)   Całość schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut. Tort. Odrobinę kremówki pozostawić do posmarowania wierzchu i boków. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć oraz posmarować dżemem, warstwą bitej śmietany, położyć kolejny spód - nasączyć oraz umieścić na nim pozostałą ubitą kremówkę(...)posmarować odłożoną ubitą śmietanką - aby ciastka i opłatek mogły się trzymać. Gotowy tort udekorować według uznania. (*) Jeśli nie chcecie tortu dekorować opłatkiem i/lub boków obkładać biszkoptami do użyjcie więcej kremówki - o około

Di gotuje
SERNIK MIĘTOWY W GALARETCE 101

kandyzowanych 25 g posiekanej skórki pomarańczowej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 100 g zblendowanych płatków migdałowych 25 g mąki pszennej 50 g masła 60 g cukru 25 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kakao Ciasto: 1 kg twarogu do sernika 200 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 500 ml śmietanki kremówki(...)mieszamy. Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód 1 temp 160 st przez ok. 10 minut.  Studzimy spód. Przygotowujemy ciasto: 100 ml śmietany kremówki gotujemy z 1 garścią mięty i zostawiamy pod przykryciem aż mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty. Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy

Kuchnia w oparach
Sernik na zimno z brzoskwiniami 243

brzoskwiniami Autor:  zjemto Czas przygotowania:  20 minuty Czas gotowania:  Całkowity czas:  20 minuty   Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżkami cukru pudru Składniki 1 puszka brzoskwiń w syropie 600 g serka homogenizowanego 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 galaretki brzoskwiniowe 5 łyżek cukru pudru paczka(...)Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodów na jakieś 2 godziny, kiedy galaretka już zastygnie, Gotowe. Smacznego Rada Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżek cukru pudru 3.3.3070 The post Sernik na zimno z brzoskwiniami appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Zupa ogórkowa z ryżem 190

porcji Składniki: 300 g ogórków kiszonych bez wody 100 ml wody z ogórków 1 l bulionu sól, pieprz (opcjonalnie) 2 łyżki mąki 30 ml śmietanki kremówki 100 – 200 g ryżu Przygotowanie: Ogórki zetrzeć na grubym tarle. W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, przełożyć starte ogórki i zalać całość wodą z ogórków. Dusić całość(...)mąką. Aby to zrobić należy w 1/2 szklanki zupy rozpuścić 2 łyżki mąki i wymieszać z zupą. Do zupy można także dodać odrobinę śmietany kremówki. Krok po kroku: 1. Zetrzeć ogórki 2. Poddusić ogórki na wodzie spod ogórków 3. Zalać ogórki bulionem 4. Zagęścić zupę 5. Dodać śmietanę kremówkę 6. Ugotować ryż i dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Rurki z łososiem 134

szybki obiad. Makaron z wędzonym na gorąco łososiem. 300 g makaronu penne 200 g wędzonego na gorąco łososia 100 g żółtego sera 80 g mozzarelli 80 – 100 ml kremówki świeża bazylia masło sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oba rodzaje(...)serów mieszamy ze sobą, a następnie zalewamy kremówką. Doprawiamy do smaku solą. Listki bazylii myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno). Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Rozkładamy połowę makaronu. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem oraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Makaron ponownie oprószamy pieprzem. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki

Smaki Na Talerzu
Rafaello 211

pieczenia o wymiarach 24x24 cm.  Biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa 1/2 litra kremówki 30% 200 g białej czekolady puszka mleczka kokosowego 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja  wiórki kokosowe kulki "Rafaello" Sposób Biszkopt 1. Białka z cukrem ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać(...)przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.  Pianka kokosowa 1. Dzień wcześniej podgrzać kremówkę, nie zagotowując jej, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści.  2. Masę przykryć, przestudzoną włożyć do lodówki na całą

Kuchenne aromaty