ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:34/1378)

Miętowe Lody z Czekoladą 134

lodów: 3 żółtka z dużych jajek rozmiar L  80 g drobnego cukru (następnym razem dodam 40 g, bo ja wolę mniej słodkie) 300 ml śmietanki kremówki 30 %, zimnej 100 ml zimnego mleka (2%, 3,2%) 125 ml syropu miętowego barmańskiego  50 g czekolady gorzkiej, posiekanej * można dodać kilka kropel miętowych (ja nie dodawałam) Żółtka zmiksowałam z cukrem(...)mój cukier nie należał do najdrobniejszego :) Jak cukier był już niewyczuwalny pomiędzy placami, nadal miksując wlałam mleko, a potem syrop miętowy. W drugiej misce ubiłam na sztywno śmietankę kremówkę. I teraz tak. Do masy jajecznej dodałam ubitą kremówkę i wmieszałam ją rózgą delikatnie w masę jajeczną. Powstałą masę wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie włączamy maszynę

Blondynka Gotuje
Lody z czarnej porzeczki 162

twarz w słońcu.  Jakie to było dobre! Teraz porzeczki dodatkowo lubię w lodach i domowym kisielu. Pyszności. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne lody. Na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki i owoców. Bardzo proste, szybkie i pyszne. Składniki: 300 g czarnych porzeczek, ok. szklanki cukru, 275 ml śmietanki kremówki, 140 g serka mascarpone Czarne porzeczki umyć, wrzucić do rondelka, zasypać(...)cukier rozpuści. Po tym czasie ściągnąć z ognia  i przetrzeć przez sito. Dokładnie wystudzić i schłodzić w lodówce. Wystudzone owoce wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać ubitą śmietankę kremówkę. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlewamy do maszynki do lodów, dalej postępując zgodnie z dołączoną instrukcją od producenta. Smacznego

Plate of Joy
Krem kapuściano - selerowy z szybkowaru 135

pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki o szerokości 0,5 cm oliwa i masło do smażenia łyżka masła śmietana kremówka 30% sól morska, himalajska, opcjonalnie czarny pieprz ok. 700 ml zimnej wody świeża bazylia - tylko liście śmietana kremówka 30% - opcjonalnie Przygotowanie sparz czerwoną kapustę, aby usunąć gorycz: zagotuj(...)smaku, dodaj łyżkę masła i ponownie zmiksuj, w razie konieczności (gdyby był za gęsty) dolej więcej wywaru serwuj z posiekanymi liśćmi bazylii lub innego zioła oraz ze śmietaną kremówką UWAGA:  Gotując zupy-krem, czasem użyję za dużo wody.i widzę to dopiero po ugotowaniu, gdy objętość warzyw ulegnie zmniejszeniu. Wówczas odlewam około 1 szklankę wywaru do osobnego naczynia

Szybko Szybkowar
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 383

mnie swoim wyglądem w programie "Ugotowani". Odszukałam je na blogu Magdy Steczkowskiej, lekko zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, zamiast margaryny (nie używam) oczywiście masło, dodałam mascarpone do kremówki, zamiast cukru ksylitol (w mniejszej ilości, bo zbyt słodkich ciast nie lubimy), no i użyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta powstał(...)33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego  , przygotowałam podwójną porcję) - orzechy włoskie - płatki migdałów

Smaczne Zdrowe
Pralinki z truskawkowym pudrem 125

truskawkowym pudrem. Idealny pomysł na małą pralinkową przekąskę :) Składniki: (na około 10-15 sztuk) 150 g gorzkiej czekolady ja użyłam 78% kakao 50 g mlecznej czekolady 70 g śmietany kremówki łyżka whisky pół szklanki suszonych truskawek 1-2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Kremówkę zagotować 2. Dodać czekolady i rozpuścić je w kremówce. 3. Dodać whisky dokładnie wymieszać. 4. Odstawić

KreatywnePiny
Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym 205

Delikatny filet z łososia z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy Składniki (na 2 porcje): 2 filety z łososia ze skórą (każdy(...)około 170-200 g) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 2 łyżeczki czerwonego pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Sos pomarańczowo-śmietankowy: sok z 1 pomarańczy 150 g kremówki 30 % 1 mała szalotka 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego sól Przygotowanie: Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i natrzeć lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem (tylko od strony

Oryginalny smak
KREMOWY SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE 212

wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka) - 250g mascarpone - 125ml słodkiej kremówki - 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 4 jajka - 30g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera ubić jajka z cukrem lub ksylitolem(...)wanilią, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy przełożyć ser, rozkręcić go. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zamieszać dokładnie. Następnie dodawać stopniowo masę jajeczną na zmianę z masą śmietanowo-serową (kremówkę ubić wcześniej na sztywno razem z mascarpone). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80 minut

Smaczne Zdrowe
Ganache (czyli coś a`la sos, krem czekoladowy) 186

zdjęciach pokazałam Wam go w dzbanku, bo wtedy konsystencję miał płynną, a i przykład jak wygląda wyciśnięty na babeczce.  Składniki na ponad 500 ml: 250 - 300 ml śmietanki kremówki 30% 150 - 200 g gorzkiej i mlecznej czekolady ( ja zwykle dodaję 200 g gorzkiej i ok. 60 g mlecznej) 50 g masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki likieru amaretto W rondelku śmietankę kremówkę doprowadzam do wrzenia. Zestawiam z ognia, wrzuciłam do śmietany kosteczki czekolady, po chwili rozmieszałam wszystko dokładnie, dodałam masło, cukier puder i amaretto i ponownie wszystko wymieszałam. Gotowe! Jako sos czekoladowy do polewania deserów jest gotowy już teraz, do  wyciskania, czy smarowania będzie po kilku godzinach pobytu w lodówce minimum 2 godziny. Gdyby

Blondynka Gotuje
Łasuch 151

Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj 1 litr śmietany kremówki 1 kostka margaryny 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mleka w proszku 3 łyżki kakao 1 opakowanie wafli bakalie   Wykonanie: Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier  puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej

Ciasteczkowy Potwór
Dyniowa fantazja 145

miejsce by stężała.  Kostki dyni przekładam do rondla, wsypuję cukier i duszę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną  dynię miksuję na mus, wsypuję galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.  Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą(...)galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny. Moja rada: By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie ubite kremówki

Ciasteczkowy Potwór
Tort zabajone 191

kostki masła 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego Masa cukrowa: 1 białko 500 gram cukru pudru 1 łyżka namoczonej i rozpuszczonej żelatyny Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń  1/2 litra śmietany kremówki 36% 3 zagęstniki do śmietany typu śmietan-fix masa cukrowa lub gotowe ozdoby z masy cukrowej lub marcepanowej Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera(...)układam kolejny blat biszkoptowy, nasączam, ponownie układam plasterki brzoskwiń i ponownie smaruję kremem. Na wierzch kładę ostatni blat, nasączam nektarem , smaruje pozostałym kremem wierzch i boki tortu.  Kremówkę ubijam na sztywno dosypując zagęstnik( dzięki niemu nie potrzeba dodawać żelatyny i kremówka nie podchodzi wodą) Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję boki mojego tortu. Odstawiam do lodówki. Białko ubijam rózgą

Ciasteczkowy Potwór
Przekładaniec czekoladowo-śmietankowy 152

pyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki  2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam na sztywno(...)jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia się cukru.  Żelatynę zalewam, czekam aż spęcznieje, podgrzewam w kąpieli wodnej  i łączę  ze śmietaną 18%, szybko przelewam

Ciasteczkowy Potwór
Sernik chałwowy 470

wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, odstawić. Składniki na masę serową: 800 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie; 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków; 4 duże jajka; 125 ml śmietany kremówki (30%); 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej pokruszonej na grubsze kawałki); 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii; Wszystkie składniki powinny(...)Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej), schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Składniki na polewę chałwową: 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej); 125 ml śmietany kremówki 30%; Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (najlepiej zmiksować blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, cały czas przy tym mieszając

In my kitchen
Sos pieczarkowy z zielonym pieprzem 162

zielonym pieprzem powstał dzisiejszy sos. Najbardziej łagodna z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów. W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając przy tym sosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu. Składniki na 2 porcje: 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki zielonego pieprzu 150 ml śmietany kremówki(...)zeszklic na maśle z pieczarek usunąć ewentalne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołozyć do cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolic do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek z Advocatem i Czarną Porzeczką 136

minut do zrumienienia. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i postawiłam do wystudzenia. W czasie, którym ciasto stygło, ja zabrałam się za robienie żelki ajerkoniakowej. Ajerkoniakowa (Advocatowa) żelka: 125 ml śmietanki kremówki 30% 125 ml Advocaat Dalkowski Strotoruński 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam minimalną ilością wody, tak aby woda tylko pokryła żelatynę. Odstawiłam do napęcznienia ok 10 minut. Do rondelka(...)wlałam kremówkę i doprowadziłam do wrzenia, a w tym czasie podgrzałam napęczniałą żelatynę w mikrofalówce i rozpuściłam dokładnie (nie należy zbyt mocno podgrzewać żelatyny, aby nie straciła swoich właściwości żelujących). Kremówkę zestawiłam z palnika, wlałam do niej rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam dokładnie, na końcu wlałam likier Advocat i ponownie wymieszałam.  DODATKOWO: 1 mały słoiczek domowego dżemu z czarnej porzeczki (można

Blondynka Gotuje