ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:37/1378)

Tort Mikołajkowy 141

upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły. I tak też powstał mój tort świąteczny(...)budyń śmietankowy          1 łyżeczka proszku do pieczenia     Krem czekoladowy:          500 ml śmietany kremówki 30%          1 czekolada gorzka          1 czekolada mleczna          1 łyżka kakao

Amatorka kuchenna
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 107

mieszamy, wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach C (termoobieg). Składniki na masę: 500 g sera białego 330 ml śmietanki kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami prawdziwego cukru waniliowego. Ser mielimy na jednolitą masę (użyłam thermomixu ) dodając cukier(...)prawdziwego cukru waniliowego. Wszystko razem miksujemy mikserem. Następnie rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i delikatnie mieszamy łyżką do momentu, aż nasza masa uzyska jednolitą konsystencję. Upieczony wcześniej biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na spód wykładamy serową masę i przykrywamy górną częścią ciasta

noteskulinarnyfiga
Imbirowa czekolada na gorąco 89

zimnej śmietany rewelacja ! Smaki idealnie się komponują. składniki na 2 małe filiżanki 1 tabliczka gorzkiej czekolady mały kawałeczek imbiru ( wielkość kciuka) 0,5 szklanki mleka 1 łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu dodatkowo ubita śmietana kremówka 36% ( do dekoracji na wierzch) ubijamy śmietanę nie dodając cukru !   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Następnie ścieramy imbir na tarce i dodajemy do czekolady, następnie przyprawy i łyżkę śmietanki kremówki. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Gorącą czekoladę przelewamy do małych filiżanek lub szklaneczek i dekorujemy obficie bitą śmietaną , posypujemy cynamonem

noteskulinarnyfiga
Miętowe lody 145

zachwalać, polecam jak najbardziej:)Dla mnie dodatkowy plus za to, że do ich przygotowania nie potrzebne są jajka;D Spróbujcie a na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 3 szklanki kremówki 30% 1 1/2 szklanki mleka 3,2 % 16 gram cukru waniliowego 1 1/4 szklanki cukru kryształu 100 gram gorzkiej czekolady syrop miętowy około 10 łyżek garść świeżej mięty pieprzowej (opcjonalnie(...)odrobina spożywczego zielonego barwnika, u mnie obyło się bez) Wykonanie: Mleko zagotować i zaparzyć w nim mięte. Kremówkę podgrzewać z cukrem na małym ogniu aż do jego rozpuszczenia się. Następnie kremówkę wymieszać z mlekiem. Przestygniętą mieszankę wstawić na cała noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć i odcedzić miętę, dodać około 10 łyżek syropu miętowego i wymieszać. Gotowy płyn wstawić

Krakowskie smaki Ani
O odkryciach i nadrabianych zaległościach. Post z dedykacją. 157

500g dojrzałych i słodkich truskawek 100g cukru 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego 125g serka mascarpone 125ml pełnotłustego mleka Uwaga! jeśli nie macie serka mascarpone, można go zastąpić śmietaną kremówką, którą odrobinę należy ubić, i w takim wypadku zrezygnować też z mleka na rzecz śmietany, czyli użyć 250ml kremówki Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wymieszać w misce z cukrem(...)temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę. Po tym czasie truskawki z octem i cukrem oraz mascarpone i mleko miksujemy w blenderze. Jeśli zamiast mascarpone i mleka użyjecie śmietany kremówki, należy lekko ją ubić i dodać do zmiksowanych truskawek , delikatnie wymieszać. Przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie macie maszynki, lody przełożyć do pojemnika

KUCHARNIA
Jesienna poczta w kolorze złota. Karmel, sól i czekolada. Mus. 108

nieziemsko pyszny. Najlepiej smakuje wyjadany z pucharków za pomocą dużych kawałków karmelu. Skuście się! Składniki na 6 porcji : 1/2 filiżanki cukru  3/4 filiżanki i 1,5 łyżki śmietany kremówki 36% 2,5 łyżki masła solonego o temperaturze pokojowej (można zastąpić zwykłym masłem i zmieszać z nim 1/4 łyżeczki soli) 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam Lindt(...)jajka, oddzielnie żółtka i białka opcjonalnie 1/2 filiżanki śmietany kremówki do przybrania deseru krokant migdałowy (przepis znajdziecie tu - klik ) Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i dodać 2 łyżki zimnej wody. Nie mieszać. Wstawić na średni ogień i gotować do momentu aż powstanie ciemnozłoty karmel. W oddzielnym naczyniu podgrzać lekko kremówkę, nie doprowadzić do wrzenia, powinna być ciepła. Karmel

KUCHARNIA
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 152

czekolady o zawartości min. 65% kakao  3 cieniutkie plastry boczku 1,5 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok. 350 ml śmietany kremówki  1 filiżanka cukru  1 łyżka masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki curry w proszku 1 -2 łyżki kandyzowanej pigwy 1 łyżka konfitury z malin (użyłam domowej(...)korpusy się studzą możemy przygotować nadzienie z białej czekolady, które wykorzystałam jako bazę do trzech rodzajów pralinek. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z ok. 150 ml śmietany kremówki - ilość śmietany zależy od tego jak płynne lubicie nadzienie. Ja wolę takie "pół na pół" i te proporcje pozwoliły mi je uzyskać. W czasie topienia mieszać czekoladą, aby połączyła się

KUCHARNIA
Przechytrzyć czas, z Małgosią. Lody z karmelizowanych papierówek. 110

ukręciły lodów ani nie miały ochoty na kolejne spotkanie. Kiedy?  O tym zdecyduje Czas... LODY Z KARMELIZOWANYCH PAPIERÓWEK Z NUTĄ DZIKIEJ MIĘTY I CYNAMONU 250 g śmietany kremówki 250 g mleczka kondensowanego słodzonego  3 duże papierówki  garść listków świeżej mięty 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła   Papierówki obrać ze skórki. Pokroić(...)Zasypać cukrem i karmelizować do momentu aż staną się ciemno-bursztynowe. Pod sam koniec dosypać cynamon.  W czasie, gdy papierówki się karmelizują do rondelka z grubym dnem przelać kremówkę i wrzucić do niej listki mięty. Wstawić na średni ogień i trzymać tak do momentu aż zacznie delikatnie wrzeć. Zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić, a następnie odcedzić z liści

KUCHARNIA
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 154

łyżki zimnej wody 125 zimnego masła Na nadzienie 1/2 zielonej cukini 1/2 żółtej cukini 1 opakowanie sera feta 1 jajko 1-2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez(...)szklanki mąki szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła Na nadzienie 250 g kremowego serka spora garść świeżej mięty 1 jajko 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % groszek cukrowy (kilkanaście strąków) sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić

KUCHARNIA
Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem 198

Wiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany(...)najpiękniejszym (wiadomo, jak sama wybierałam, to dla mnie naj! :))- pastelowym niebieskim- kolorze jest mój!!! :))) 3-4 porcje: * mąka pszenna- 130 g * cukier trzcinowy- 100 g * jajka- 4 szt. * kremówka- 4 czubate łyżki * wiśnie- 200 g * laska wanilii- 1 szt. * płatki migdałowe- 30 g * szczypta soli Dodatkowo: * masło- 1 łyżka * cukier puder- do oprószenia Piekarnik nastawić na 175 stopni. Oddzielić żółtka

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki hamburgery 229

łyżki mąki 1 jajko Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego zielony i czerwony barwnik spożywczy + rozpuszczalne gumy do żucia(...)kremu czekoladowego. Na dolną część babeczki nakładamy krążek z brownie, potem kilka kawałków gumy rozpuszczalnej dla dzieci i przykrywamy wierzchnią częścią. Krem przygotowujemy mieszając ze sobą serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa), do mniejszej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy do większej zielony i dokładnie mieszamy. Kremy przekładamy do malutkich woreczków strunowych

Ciastkozercy
Sernik z musem czekoladowym 164

dwukrotnie owinąć z zewnątrz  folią aluminiową od dołu i boki, nie  górę. masa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego,  zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 3/4 szklanki  cukru  3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w  temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie  składniki. Zmiksować(...)likieru kawowego ( ja nie  użyłam) 3 łyżki wody 30 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru  100 ml śmietany kremówki 36%,  schłodzonej Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w  kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i  błyszcząca. Przestudź. W międzyczasie, kiedy masa  czekoladowa stygnie, ubić na sztywno

Cukier&Puder
Szybki sos serowy 202

znajdziecie miejsce dla tego pysznego sosu. Jeśli Wam się podobało polubcie Kuchnię PROzdrowotną i zapamiętajcie jej adres :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 5 minut! Składniki: 100-120 ml śmietany kremówki 30% tł 3 duże plastry sera typu szwajcarskiego  Sól himalajska Gałka muszkatałowa Szczypiorek do posypania Przygotowanie: 1/ Kroimy bardzo drobno ser, wlewamy kremówkę do garnka i podgrzewamy na małym(...)gazie na kuchence. 2/ Gdy kremówka zacznie wrzeć wrzucamy drobno pokrojony ser i energicznie mieszamy trzepaczką aż do utworzenia sosu. Dodajemy sól i szczyptę gałki muszkatałowej i jeszcze raz mieszamy. 3/ Wykładamy sos do sosjerki i posypujemy szczypiorkiem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zapiekanka ziemniaczano - jajeczna z cebulką z szybkowaru 620

ręką, mogą przyczynić się do powstania dania o tak wybornym smaku. Zapiekankę zrobiłam z gotowanych ziemniaków w mundurkach oraz jajek, z dodatkiem podsmażonej cebuli, suszonej pietruszki i śmietany kremówki. Całość delikatnie przyprawiłam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nic dodać, nic ująć! Sugestia: Ugotuj ziemniaki w wieczór poprzedzający robienie zapiekanki. Wówczas jej przygotowanie nie będzie tak czasochłonne(...)ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 600 g ziemniaków 3 jajka 1 cebula, obierz i drobno posiekaj oliwa i masło dosmażenia, sporo sól, czarny pieprz suszona zielona pietruszka 125 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) garść startego drobno parmezanu lub innego sera Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C gdy osiągnie on temperaturę, odczekaj około 30 min, aby ciepło rozeszło

Szybko Szybkowar
Gorąca czekolada z ciasteczkami Oreo 216

gorącą czekolada tworzą niebo dla łasuchów. Polecam to wyjątkowe, gorące połączenie:)  Gorąca czekolada z ciasteczkami Oreo Składniki na 3 porcje: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 płaskie łyżki ciemnego kakao bez cukru 5 zmielonych ciastek Oreo Dodatkowo: 200g śmietanki kremówki – ubitej na sztywno do ozdoby czekolady(...)Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Dodać zmielone ciastka i wymieszać.3. Czekoladę zamieszać i rozlać do trzech szklaneczek. Ubitą na sztywno Śmietanką kremówką ozdobić czekoladę w szklaneczkach. Na wierzchu poukładać połamane ciastka. Od razu podawać. Smacznego

Mała Cukierenka