ciemnego kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:300 g twarogu mielonego z wiaderka (użylam "Naturalnego" Delfiko) lub innego 2-3 krotnie zmielonego250 g mascarpone200 g bialej czekolady0,5 szklanki śmietany kremówki 36% 2 jajkaziarenka z 1 laski wanilii lub 1 lyżka ekstraktu waniliowego4 łyżki cukru pudru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru), w proszkuDODATKOWO:250 g świeżych(...)wszystko dobrze sie połączyło, przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj. Tortownicę wsadź do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Do miski wlóż
Słodko-Słony Świat Ilonytwarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie450 g cukru10 dużych jajek, białka i żółtka osobno250 g masła, o temperaturze pokojowej6 łyżek kaszy manny1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)1 szklanka śmietany kremówki (30%)ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklankiKażdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest(...)białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić białka na pianę.Do masy serowej stopniowo i delikatnie dodać ubitą kremówkę, białka i bakalie (fot.1). Wymieszać.Przygotować formę o wymiarach
Świat Ciastamleku bułka kajzerkasól morska, świeżo mielony pieprzPasztet drobiowy – druga warstwa:400 g wątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100 ml białego, wytrawnego wina50 ml koniaku100 ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska świeżo mielony pieprzdodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy(...)patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień lub po kilku godzinach chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy i miksujemy go wraz z jajkiem
Poezja smakuProste w wykonaniu, a zachwycają. Ten niezwykle inspirujący przepis pochodzi ze strony KUCHARNIA. Serdecznie polecam!Składniki na trufle:180 g czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao)100 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki kwiatów hibiskusaSkładniki na puder:2/3 szkl. cukru pudru2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusaPrzygotowanie:Kremówkę zagotować z kwiatami hibiskusa. Odstawić na 1h. Następnie przecedzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)Dodać do niej kremówkę. Dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki i poczekać aż zgęstnieje tak, aby móc formować z niej trufle.W tym czasie przygotować puder. Kwiaty hibiskusa zemleć np. w młynku do kawy i przesiać przez sito. Dodać do cukru pudru.Z masy formować niewielkiej wielkości trufle, a następnie obtaczać je w hibiskusowym pudrze. Następnie gotowe trufle ładnie zapakować
Food Squarecytryny3 łyżki cukrukilka łyżek wodyWszystkie składniki zagotować, a następnie nasączyć nimi biszkopt.Masa jogurtowa:800 g jogurtu greckiego250 ml kremówki2 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatynyJogurt wymieszać z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Następnie do masy wmieszać delikatnie kremówkę i od razu wyłożyć na biszkopt (masa szybko tężeje!). Wstawić
Food Squarepowiem Wam o lodach - bez laktozy. Najpierw chciałam kupić mleko kokosowe, zastanawiałam się nad ryżowym i sojowym. W końcu na półce w sklepie znalazłam zwykłe mleko i kremówkę, ale bez laktozy. Smakuje to to oczywiście inaczej, ale na tyle zbliżenie do zwykłego mleka, że w lodach waniliowych nie sposób wyczuć różnicy. Przygotowałam je tradycyjnie, na żółtkach, z naprawdę dużą(...)które będzie można podać wszystkim gościom - te będą idealne.Lody waniliowe bez laktozySkładniki:(na ok. 1 l lodów)300 ml mleka bez laktozy1 laska wanilii4 żółtka100 g cukru250 ml śmietany kremówki bez laktozy (36%)Wanilię przekroić, wyskrobać ziarenka. I strąk, i ziarenka włożyć do garnuszka, zalać mlekiem, zagotować. Całkowicie ostudzić.Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłatków czekolady do dekoracjiWykonanie.Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić
Kulinarny karnet Christopheraszafkę i sięgnęłam po puszki Graal, znalazłam tylko łososia z oleju i łososia w sosie pomidorowym, wyciągnęłam. Położyłam na stół paczkę makaronu, z zamrażarki wyciągnęłam brokuły Iglotex, z lodówki kremówkę. Moje plany troszkę zaburzały dwie różne puszki łososia. Cóż, raz kozie śmierć, coś z tego wyjdzie. Wyszło! Naprawdę smaczne danie obiadowe. Dziecko tylko pilnował mnie przy nakładaniu na talerze(...)ładniki na 3 porcje:3/4 opakowania Fettucionne (Czanieckie Makarony)1 puszka łososia w oleju Graal1 puszka łososia w sosie pomidorowym Graal1 opakowanie (450 g) brokuła mrożonego Iglotexok.100-150 ml śmietanki kremówki 30%2 ząbki czosnkuodrobina oliwy z oliwek1 łyżeczka koperku posiekanegosólpieprzWykonanie:Na początku na kuchenkę postawiłam dwa garnki z wodą. Jeden na brokuła, drugi na makaron. Na trzecim palniku postawiłam
Blondynka Gotujeprostu boski. Delikatny, wilgotny, lekki. Chyba już mój ulubiony ;). Dodatek karmelu czyni go nr 1. Sos karmelowy. szklanka cukru 4 łyżki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30% Składniki: 1kg twarogu sernikowego w wiaderku 6 jajek 100g cukru lub więcej nasiona z 1 laski wanilii lub zapach 50 g masła/margaryny 150 ml śmietany kremówki(...)ogniu. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować aby nie przypalić karmelu. Następnie od razu dodajemy masło i śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie i polewamy nim kawałki naszego sernika. Dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami. Taki sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce
Malinowe PocałunkiStanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia Szybki sos serowy: 100 ml śmietana kremówka 15 dag ser gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej tymianek do smaku Wykonanie: Ugotować makaron(...)oliwie, dodać szpinak, chwilę poddusić, doprawić. Wymieszać ze śmietaną, zredukować . Na koniec wmieszać żółtko. Przełożyć na deskę i posiekać. Wymieszać z twarogiem i nadziać paccheri. Sos - w garnuszku rozgrzać kremówkę, mieszając dodać ser gorgonzola, doprawić. Sosem polać paccheri
Kulinarny karnet Christopherapęczki rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 500 g sera na sernik 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie. Umyte, oczyszczone rzodkiewki zetrzeć na dużych łezkach w robocie. Szczypiorek, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Serek wymieszać z zieleniną, rzodkiewką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny ,solą(...)pieprzem. Kremówkę ubić . Żelatynę rozpuścić i połączyć z kremówką i serem. Dobrze wymieszać. Foremkę, 9 x 23 cm, wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę serową. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 h. Zimny sernik ostrożnie wyjąć z formy, zdjąć folię, udekorować i podawać przybrany rzodkiewką
Kulinarny karnet ChristopheraJest to jeden z moich ulubionych deserów... krem z mascarpone i kremówki, przekładany sosem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi... Składniki: ok. 200 g truskawek, 250 g serka mascarpone, 50 ml kremówki, 2 łyżka cukru pudru, płatki kukurydziane corn flakes. PRZYGOTOWANIE: Truskawki miksujemy blenderem z jedną łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do rozdrobnionego serka mascarpone
Aga w kuchniDomowe lody straciatella może zrobić w domu każdy :) Wystarczy zaopatrzyć się w kremówkę i składniki, które chcemy mieć w lodach... np. czekolada, kawałki owoców, chrupki, bakalie itp... Nie jest potrzebna żadna maszynka do lodów, wystarczy sprawny mikser :) Składniki: 500 ml śmietanki 36%, 1 śmietan fix , 2 czubate łyżki cukru pudru , 100 g gorzkiej czekolady , 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie(...)Schłodzoną kremówkę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Tabliczkę gorzkiej czekolady łamiemy na kostki. Każdą kostkę czekolady pokroiłam nożem na cztery części. Mieszamy czekoladę z ubitą kremówką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do zamrażarki (najlepiej na cała
Aga w kuchniSzybki, prosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi. Składniki: 15 okrągłych biszkoptów, 400 ml kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan fixy, 300 g truskawek, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm). Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem(...)sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto przed podaniem do stołu
Aga w kuchniwiśniową pianką i pysznym musem truskawkowym, a to wszystko posypane zdrowym błonnikiem kokosowym... w rzeczywistości pianka ma lekko różowy kolor, czego nie widać na zdjęciu... Składniki: 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki galaretki wiśniowej, ok. 10 truskawek, do posypania: błonnik kokosowy Good Food. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru(...)pudru. Galaretkę zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy. Ostudzoną galaretkę przelewamy małym strumieniem do kremówki i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawki miksujemy z cukrem i polewamy nimi pianki wiśniowe. Na koniec posypujemy desery kokosowym błonnikiem
Aga w kuchni