ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:42/1378)

tort chałwowy 201

Jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-) Tym razem piekłam duży tort - w blaszce o średnicy 32 cm, podwoiłam więc ilość składników na krem, a biszkopty upiekłam dwa (każdy z podanej niżej porcji składników). składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)dokładnie miksuję. Na koniec dodaję pokruszoną chałwę i znów chwilę miksuję.   Składam tort układając na talerzu kolejno: - krążek ciasta nasączony kawą z alkoholem i cukrem - 1/4 część kremu - nasączone ciasto - 1/4 kremu  - bezy - ściśle jeden obok drugiego   - 1/4 kremu - nasączone ciasto - 1/4 kremu - nasączone ciasto - na wierzch wysypuję przesiane kakao

babka w formie
Zapowiadany tort 223

chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada zmiękła. Następnie mieszamy i schładzamy. Zanim naszym ganache przełożymy tort należy je jeszcze ubić na puszystą masę mikserem i gotowe. Gdy mamy przygotowane ciasto, krem i ganache oraz poncz z wiśniówki i soku przystępujemy do składania tortu w całość. Krążek ciasta, który chcemy, by stanowił bazę nasączamy ponczem. Następnie rozsmarowujemy na nim połowę ganache(...)układamy wiśnie w żelu i układamy ok. 1/4 kremu śmietankowego. Kolejny krążek ciasta nasączamy i układamy na kremie. Na ciasto znów idzie ganache, wiśnie i mniej więcej tyle samo kremu (ok. 1/2 całego kremu musi zostać do jego obłożenia i ewentualnej dekoracji). Na wierzchu układamy trzeci krążek ciasta. Całość równomiernie smarujemy kremem. Gdy pokryjecie cały tort, a jeszcze trochę

Ratunku obiad
Czekoladowy kaprys z zieloną wkładką 219

24cm.  Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz:  1/3 szklanki zimnej wody,  sok z 1/2 cytryny. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. Krem:  3 galaretki agrestowe,  600ml śmietanki 36%,  3 czubate łyżki cukru pudru,  2 płaskie łyżki żelatyny,  3 czubate łyżki kakao. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzątku(...)oraz kakao. Krótko ubijać do połączenia się składników.   2/3 kremu wyłożyć na ciasto. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Szarlotka z kremem budyniowym 2171

Pieczone szarlotki na dwukolorowym, kruchym cieście przełożone cytrynowym kremem budyniowym. Składa się z kilku warstw, ale jest to proste i w miarę szybkie ciasto. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli szarlotek :) 1 1/2 kg słodkich jabłek (waga po obraniu) 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy skruszeje. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , galaretka , jabłka , kremówka

https:KKuchniaMniam
Klasyka smakuje truskawą 201

Muszę się do czegoś przyznać. Jako dziecko uważałam, że ciasto bez kremu to nie jest ciasto. Babki, drożdżowce, ucierane- jadłam, bo w końcu słodkie, ale najgłębszą miłością pałałam do tych warstwowych, przekładanych puszystym dobrem. Nie wiem skąd mi się to wzięło i z pewnością mi już przeszło, ale sentyment pozostał. I dziś mam dla Was właśnie przepis na ciasto właściwe(...)szczyptą soli. Sztywną pianę delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Tu następuje moment, w którym zaczynamy zauważać wyższość ciast bez kremu. Ciepłą babką można by się już bezczelnie zajadać. Biszkopt musimy odstawić do wystudzenia. Budyń waniliowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do ostudzenia. Ucieramy masło z cukrem

les mirabelles
Czekoladowa tarta z żurawiną 293

Tarta wypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki(...)cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :) RADA : żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: kremówka , twaróg , żelatyna , żurawina

https:KKuchniaMniam
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 400

Świąteczny snikers z orzechami i kremem, czyli miodowe ciasto z orzechami i kremem kajmakowym. Święta Bożego Narodzenia bez snikersa w naszym domu nie obejdą się. Każdego roku piekę 2 snikersy dla nas i dla znajomego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę kajmakową i wykorzystać do przygotowania kremu. Ułatwiam sobie życie i piekę jeden(...)chwilkę, by lekko przestygł. Dodajemy kajmak i dokładnie łączymy, najlepiej mikserem. Spodni blat bez orzechów smarujemy powidłami śliwkowymi układamy w keksówce, na powidła wykładamy 1/2 kremu. Układamy na krem drugą warstwę ciasta, smarujemy resztą kremu i układamy ostatnią warstwę ciasta z orzechami, dociskamy wszystkie warstwy. Ciasto wraz z formą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy aby zmiękło, najlepiej na całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bananowa pokusa 197

blaszki nie smarować. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Krem 800 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 300 g kajmaku Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać kajmak i ponownie zmiksować(...)ogrzewać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić i polać ciasto Dodatkowo 4-5 bananów posypka cukrowa Składanie ciasta Ciasto cieniutka warstwa kremu banany przekrojone w poprzek i ułożone na całym cieście krem ciasto polewa posypka cukrowa bananowa pokusa

O kuchni z uczuciem
Szybka Kremówka Papieska 6470

papieskie. Do Wadowic mam bardzo daleką drogę, więc upiekłam swoją wersję tego ciasta. W przepisie użyłam gotowego ciasta francuskiego, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta, przygotować krem i mamy gotowe pyszne ciasto! Kto ma ochotę? Ja za chwilkę robię kawkę i zabieram się za kolejny kawałek ciacha😋😊 Składniki: ciasto francuskie 375 g, krem: mleko 1 litr(...)wrzenia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładamy na pierwszy płat ciasta. Na kremie układamy kwadraty ciasta francuskiego. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo możemy ozdobić cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Makowe z kremem migdałowym 1166

mnie i zapewne u większości z was, jest ciągły problem z tym jak wykorzystać nadmiar białek. Ja mam dla was ostatnie moje odkrycie i proponuję pyszne ciasto z krem migdałowym i galaretką. U mnie znikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów(...)łyżki na górę. Przykryć ciastem lekko dociskając. Na górze ciasta rozsmarować odłożony krem, ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek winogrona. Zalać tężejącą galaretką. Warstwy ciasta: Ciasto makowe, krem migdałowy, ciasto makowe, cieniutka warstwa kremu migdałowego, winogrona i galaretka

Ala piecze i gotuje
Podwójne ciasto z morelami 322

garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do moreli. Gęsty krem przełożyć na podpieczone ciasto kakaowe. W międzyczasie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ustawiając mikser na najwyższych obrotach wsypywać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlać cienkim(...)ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , morele

https:KKuchniaMniam
Wegańskie ciasto „Leśny mech” 296

Kilka dni temu moja czytelniczka zapytała jak zrobić ostatni hit wśród ciast „Leśny mech” w wersji wegańskiej więc postanowiłam sama zrobić test. W tym cieście krem jest biały, postanowiłam zrobić go na bazie ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy(...)dwie- trzy części, w zależności od tego ile warstw chcesz zrobić. Ułatwiłam sobie pracę za pomocą talerza. Okruchy ciasta rozdrobnij z dodatkiem masła kokosowego i wiórków. Warstwy ciasta posmaruj kremem, górna warstwę również i posyp kruszonką z ciasta. Radzę obkleić okruchami również boki, w miejscach gdzie jest krem, to zapobiegnie jego wysychaniu na brzegach. Smacznego! Ps. Szpinak jest niewyczuwalny

greenscarf
Karpatka czyli kremowy zawrót głowy 165

Pamiętacie z dzieciństwa jak babcia lub mama robiły pyszny krem do ciasta, który wyjadało się palcem lub łyżką prosto z miski? Ostatnio chodził za mną taki smak – krem lekki, delikatny, gładki, maślany… taki właśnie robiła moja babcia do karpatki. I ta karpatka była najlepsza na świecie…Przepis odnalazła moja ciocia i oto jest… Składniki: Ciasto(...)łyżce wystudzony „budyń”. Gładkim kremem przekładamy ostygnięte już spody ciasta. Jeszcze tylko cukier puder do ozdobienia i karpatka gotowa – znika w mgnieniu oka Uwagi: Z podwójnej porcji ciasta i kremu wychodzi karpatka wielkości blaszek w piekarniku. I to i tak będzie za mało… The post Karpatka czyli kremowy zawrót głowy appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Ciasto Afrykańczyk 210

Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu płynnego 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie ciasta: ciasto makowe - krem - ciasto białe - masa jabłkowa - krem -ciasto makowe - polewa

kruche babeczki