bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki: 1/2 kg ziemniaków(...)pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy. Większą deskę, blat lub stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na 4. Z każdej części formujemy / rolujemy wałek, kroimy skośnie na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy od wypłynięcia ok. 1 minuty, wyjmujemy cedzakiem. Ostudzone
Zasmakuj Kuchniwodzie, czy maseczka z jogurtem :) pomysłów i możliwości jest mnóstwo. Do tego płatki owsiane są bardzo zdrowe, tym bardziej zachęcam do włączenia do codziennego menu tego składnika. Budyń owsiany Ciasto owsiane Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Koktajl(...)dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka kawowa Nocna owsianka z marchewką Owsianka kawowa z dżemem wiśniowym Owsianka z jabłkiem Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka
Moja smaczna kuchniawrzucamy posiekane orzechy. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy do reszty, ewentualnie dorzucamy innych składników według upodobania.* *W spisie składników podałam wersję niemal najprostszą z możliwych. (najprostsza zawiera same jabłka) Można wrzucić na raz również trochę posiekanych orzechów laskowych, rodzynek, czy różnej maści owoców kandyzowanych. Osobiście za żadnym z powyższych nie przepadam, orzechów laskowych po prostu nie miałam, posypałam(...)nieodzowne. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy do, kształtu i przygotowania według własnej inicjatywy , blaszki. (ja użyłam tym razem zbyt dużej, stąd ciasto nie jest tak wysokie, jakbym sobie życzyła) Wstawiam ciasto do nie do końca nagrzanego, jednak docelowo ustawionego na 150 stopni piekarnika, piekę około 45. minut. Wszystko jednak zależy od kuchenki
Kuchenna KontrrewolucyaMacie tak czasami, że zjedlibyście coś zdrowego i pysznego? Ja mam! A odkąd jestem mamą to jeszcze bardziej dbam o to co jemy. Mam nadzieję, że
zabawa smakiemdelikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy równomiernie na jabłka. Całość pieczemy w 170-180 st. C. przez ok. 20 min. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając tak aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie ściereczką). Zwiniętą roladę owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną roladę kroimy na ok. 15-16 równych kawałków(...)kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na wolnych obrotach na gładki krem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki i mieszamy z kremem. wykonanie ciasta: Na jedne blat orzechowy wykładam 1/2 cz. kremu układamy „na leżąco” kawałki rolady, jeden przy drugim. Wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy drugim blatem orzechowym, lekko dociskając. Wierzch
Domowy Smak JedzeniaCzy Wy również nie wyobrażacie sobie świąt bez sałatki jarzynowej? U mnie się ją jada zarówno na Wielkanoc jak i Święta Bożego Narodzenia. W moim
kulinarnyJakiszonej kapusty Smaczna, zdrowa i kolorowa surówka z kiszonej kapusty, jabłka i papryki. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Rewelacyjnie pasuje jako dodatek do obiadu, ale może także stanowić samodzielną przekąskę, która świetnie poprawia trawienie Polecam! Składniki: 250g kiszonej kapusty z marchewką 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki lub garść rukoli 1 papryka (użyłam pół czerwonej(...)oliwy *** Kapustę z marchewką kroimy mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Pietruszkę lub rukolę (użyłam rukoli) drobno siekamy i dokładamy do kapusty *** *** Paprykę kroimy na małe kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z papryką dokładamy do miski *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz kminkiem *** *** Na koniec dodajemy oliwę i ponownie mieszamy
Blog z Apetytemsię gałęzie a owoce były tak słodkie..... Wyjątkowe lato! Prawdę mówiąc paluchy mnie bolą od obierania, siekania całego tego dobrodziejstwa natury. A to jeszcze nie koniec. Czeka zbiór winogron, jabłek i orzechów. Oprócz tradycyjnych zapraw w tym roku postanowiłam zrobić powidła trochę inną metodą. Zmieliłam śliwki na grubych oczkach po czym odparowywałam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku(...)marmoladkę brzoskwoniową. W tym roku po raz pierwszy zaowocowały moje jasne winogrona bezpestkowe. Ponieważ były bardzo słodkie wysuszyłam je w piekarniku. No i mam całkiem smaczne rodzynki do ciasta
Gotuj Sam!mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Ucieramy(...)lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki: KLIK, KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjewydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami. 3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE . Żurawina o smaku granatu jest moczona w zagęszczonym soku z granatu, dzięki czemu(...)cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie jeszcze niejednokrotnie wykorzystywana
Tradycyjna kuchnia KasiDziś przepis, który znają chyba wszyscy, ale wielu robi go trochę inaczej i zwykle z jabłkami. P.S. Na zdjęciach wersja gigant, bo wszystkie małe racuszki zostały zjedzone, zanim chwyciłam za aparat. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki 1 duży kubek kefiru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka bananów 1 łyżka cukru szczypta soli olej kardamon lub cynamon (opcjonalnie(...)WYKONANIE Mąkę, kefir, jajko, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i ewentualnie kardamon lub cynamon wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Banany pokroić w plasterki i dodać do ciasta (można dawać banany na patelnie i zalewać ciastem, ale to bardziej czasochłonne). Smażyć z obu stron na złoty kolor. SUGESTIA Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można go rozcieńczyć mlekiem
Zofianaprzepisu: Z podanych składników wychodzi około 35 katarzynek. Ciasta na karzynki nie należy cienko rozwałkowywać . W przypadku gdy ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej aby grubość ciasta wynosiła od 5 mm do 1 cm. Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde. Katarzynki należy upiec i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być(...)dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało. Ja przechowuję upieczone pierniczki w szczelnie zamkniętych
Gospodyni MiejskaNasz sad w tym roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym
Bernika - moj kulinarny pamietnikW sumie to ten tytuł powinien być jeszcze dłuższy ponieważ do moich owoców dorzuciłam jeszcze borówki ale stwierdziłm, że i tak zawiera już wiele informacji. Właściwie
RelaxtimeŚwięta się skończyły. Teraz trzeba wrócić do normalnego stylu żywienia. I tak dzisiaj proponuję lekki deser przygotowany na bazie z tapioki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje
Smaki Ewy