ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:572/762)

Pasztet z gęsi 180

Święta Bożego Narodzenia, czas przygotowań, czas kupowania i pakowania prezentów, wreszcie też czas wymyślania i testowania świątecznych przepisów. Przecież wypadałoby, żeby na świątecznym stole znalazły się najlepsze przysmaki. Domowe ciasta, wędliny, barszcz na zakwasie, własnoręcznie ulepione uszka i pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może(...)choć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie

Obiad gotowy
Potrawy na Sylwestra 2016 197

przekąsek na Sylwestra będą dla Was pomocne i inspirujące i że każdy znajdzie tu coś dla siebie :) Zapraszam i życzę udanej zabawy sylwestrowej! :)  Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i bekonem Szwedzka kanapka z krewetkami Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami Sałatka z kurczaka z dynią Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem(...)serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka z ciecierzycy Smacznego

Codzienne Gotowanie
Prosty przepis na pierniczki 168

chwilę. Można zostawić je pod przykryciem na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Ja wałkuję od razu. Nie ma na co czekać, pierniczki się same nie zjedzą. Ciasto wałkuję w miarę cieniutko, bo lubię pierniczki o grubości „opłatek wigilijny”. Wykrawam dowolne kształty, układam na blaszce do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni maksymalnie 8 min. Studzę pierniczki na kratce(...)zmiękną, bo koło słoja z pierniczkami musiałby stać strażnik z psem – u mnie cudownie znikają razem z poranną kawą. Szybciej zmiękną, jak wsadzicie do pojemnika z pierniczkami kawałek jabłka, lub przeniesiecie otwarty pojemnik do wilgotnego pomieszczenia. Jak zrobić lukier? Składniki: szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody łyżka soku z cytryny lub pomarańczy. Cukier zalewamy wodą i sokiem

ladykitchen
Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym 157

przelać do miski z mąką. Dodać oba cukry, masło, sodę oraz jajka. Całość dokładnie zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi. (Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około(...)być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt twarde (*).) Ostudzone ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Jeśli ciasteczka wyjdą za twarde - do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć skórkę od jabłka. Wtedy zmiękną pod wpływem wilgoci. Choć przyznam, że twarde też są pyszne, ale szkoda zębów

Di gotuje
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 179

jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa(...)nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Konfitura z żurawiny 219

Kolejny smak bez którego, od jakiegoś czasu, nie wyobrażam sobie świąt. Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów, jak i dań wytrawnych, mięsnych. Moją konfiturę mam zamiar podarować przyjaciołom w ramach prezentu świątecznego, a zarazem gratulacyjnego ;) Niedawno urodziło Im się dziecko, ciocia już oszalała na Jego punkcie ;) Dzięki http://babydeco.eu/ mam już(...)kupione, tyle tam tego, że nie wiedziałam na co się zdecydować, ale wreszcie się udało, więc mogę iść znowu odwiedzić dzidziusia hehe ;) Składniki: 750 g świeżej żurawiny 1 duże jabłko lub 2 mniejsze sok i skórka otarta z 1 cytryny 275 g cukru 3/4 szklanki wody Żurawinę umyć, przebrać, osuszyć i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i cukrem

Domowa cukiernia Ewy
SEROWO-KRUCHE PIEROŻKI Z JAGODAMI 165

kruchych, serowych pierożkach.  Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia.  Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :)) Składniki: 1,5 szkl. mąki  pszennej 100g roztopionego masła  100g białego sera 1 całe jajko i 1 żółtko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl(...)mieszamy Lukier: cukier pu der łyżka soku z jagód Wykonanie: Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Walijskie Pichcenie
Pierniczki 131

białko z żółtkiem daje piękny brązowy kolor). Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, zostawiając znaczne odstępy, ponieważ ciasto rośnie. Wielkość odstępów zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 – 15 min. Polecam dekorowanie pierniczków lukrem królewskim z dodatkiem kolorowych barwników . Łatwo stworzyć małe cuda, którymi można z powodzeniem obdarowywać bliskich. Przepis na lukier(...)upieczeniu są pulchne i mięciutkie, jednak następnego dnia będą już twarde jak kamień. Aby zmiękły, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Najlepiej dodać na wierzch obierki z jabłka i codziennie je wymieniać (można nawet częściej) – to bardzo przyspiesza ten proces. Szczelnie zamknięte pierniczki można przechowywać przez kilka tygodni. Smacznego! Post Pierniczki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami

Za drzwiami kuchni
Racuszki z jabłkami 124

szklanki mleka 3 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru 1 duże jajko lub 2 małe szczypta soli  2 duże jabłka pokrojone w kostkę. Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuszków Sposób wykonania: W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy z drożdży,  2 łyżek mąki i połowy szklanki(...)drożdże zaczną pracować ( gdy mamy drożdże suche, czynność należy pominąć). Podrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszać. Całość pozostawić na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Płomień nie powinien być zbyt duży gdyż racuszki bardzo łatwo się palą. Gorące wykładać na rozłożonych

Na słodko lub wytrawnie
Muffiny dyniowe 178

naczynia przekładamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. I mieszamy. Ostudzoną i pozbawioną nadmiaru wody dynię rozgniatamy na pure. Do dyni dodajemy starte jabłko, dżem lub jak ja to zrobiłam, owoce wyjęte z nalewki, które rozdrabniam blenderem i łączę z pure. Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy(...)stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego ciasta, to znak że jeszcze kilka minut powinny zostać w piekarniku. Smacznego

Taste Of My Day
Zdrowy sok owocowy z wyciskarki wolnoobrotowej 179

Od prawie roku posiadam wyciskarkę wolnoobrotową , w której wytwarzam dwa warianty soku: owocowy i owocowo-warzywny. Ten owocowy zdecydowanie bardziej przypada nam do gustu i taki

Kawa z mlekiem
Szarlotka jaglana 140

Hej :)) Przepis na tą szarlotkę znalazłam na Fb na stronie Mapa zdrowia. Tak pomyślałam, szybka, prosta i zrobiłam. Mnie wyszła troszkę inna, bo dodałam za mało

kruche babeczki
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 196

jubiler - Słońce. Białe perły blanki czy rubinowe korale czerwonej? A może klasyczna czerń? Jak co roku ulegamy z   Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę(...)widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp ze spienionymi falami. Jak spacer po deszczu bez chlapnięcia w kałużę. Obiad bez deseru?! To nie przystoi! Choćby jabłko zerwane wprost z drzewa, miseczka malin, kilka łyżek konfitury, kogel-mogel... Kropka nad "i". Deser ma tyle obliczy. Ulegam im z rozkoszą. Codziennie. Nie czekam na specjalne okazje. Wyjątek robię jedynie

KUCHARNIA
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 130

łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".  Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 141

łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".  Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania